ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Фиброкисти на гърдата – какви са причините и симптомите?

Фиброкистозното състояние е свързано с определени структурни находки. Тук ще разгледаме симптомите, които жената изпитва и които могат да попаднат в общата категория на фиброкистозното състояние.

Гърдата не е мек, гладък и месест орган. В действителност тя е вид жлеза. Млякото започва да се секретира, когато гърдата получи подходяща хормонална стимулация и стимулация от околната среда.

Нормалната гърда съдържа млечни жлези със съответните им канали за пренасяне на млякото. Тези сложни структури могат не само да се променят по размер, но да увеличават или намаляват броя си според необходимостта. Между непрекъснато променящите се млечни жлези има фиброзна съединителна тъкан, мастна тъкан, нерви, кръвоносни и лимфни съдове и лимфни възли с различна форма и строеж. Това обяснява защо е възможно женските гърди да са различни на допир и защо „бучките“ в тях могат да се втвърдяват или изчезват.

Фиброкисти на гърдата
Фиброкисти на гърдата – какво трябва да знаете?

Фиброкистозната мастопатия представлява болезненост, уголемяване и промяна в грапавината на гърдите, които се появяват при много жени непосредствено преди или по време на менструалния цикъл. В този момент женските хормони подготвят гърдите за бременност, като стимулират произвеждащите мляко клетки и трупат течности.

Всяка гърда съдържа между три и шест чаени лъжички допълнителна течност. В резултат на това може да се стигне до набъбване с повишена чувствителност или болка. Ако не се стигне да бременност, тялото отново абсорбира течността и набъбването и дискомфортът изчезва.

Тези симптоми варират от леко дразнещи при някои жени до изключително болезнени при други. При една и съща жена тежестта на усещанията може да се различава от месец до месец. Макар понякога да е неприятно, това преживяване представлява нормална реакция на организма към обичайните хормонални промени.

Цикълът на чувствителност на гърдите, болката и набъбването могат да бъдат предизвикани и от приемането на лекарства. Същите ефекти могат да се предизвикат от някои хормоналнозаместителни терапии, използвани от жени след менопаузата, както и от други лекарства (основно, но не и единствено от тези с хормонално въздействие).

Болка в гърдите, която не е свързана е промяна в хормоналните нива, се нарича „нециклична“ болка. Тази специфична за определена област болка може да бъде постоянна или е прекъсвания. Тя може да се дължи също така на травма, като например удар в съответната област, извършена години по-рано биопсия на гърдата или чувствителност към определени лекарствени средства.

Фиброкистозното състояние може да бъде обявено като причина за необяснима по друг начин болка в гърдите.

Бучките (отделно от онези, които са очевидно свързани с хормоналните цикли) също могат да бъдат включени в определението „фиброкистозно състояние“. Те се различават от увеличената обща гръдна тъкан.

Причината за притеснението при тях е съмнение за рак, макар че се появяват и бучки, които не са свързани с него. Два от неканцерогенните типа бучки са фиброаденомите и кистите.

Фиброаденомите са тумори, които се образуват в тъканите извън млечните канали. Причината за появата им е неизвестна. Те са гладки и твърди на пипане, с подобна на каучук структура. По принцип фиброаденомът не е прикрепен към заобикалящата го тъкан и при докосване леко се измества. Най-често се откриват при девойки и жени в началото на двайсетте години, но могат да се появят във всяка възраст.

Кистите представляват торбички в гърдата, пълни с течност. Те най- вероятно се развиват, когато каналите се запушат със стари клетки в процеса на нормалното изпразване и пълнене. На допир кистите са меки и обли или овални. В същото време киста, която се намира дълбоко в гърдата, може да се усеща като твърда, тъй като оказва натиск върху по-твърдата тъкан на гърдата.

Жена с киста може да усеща болка, особено ако кистата нарасне преди менструалния цикъл, какъвто често е случаят. Най-голяма вероятност да развият кисти има при жените на възраст между 30 и 50 години.

Понякога една област от тъканта на гърдата се усеща като по-плътна или по-издадена от останалата част от млечната жлеза. Това може да се дължи на втвърдена цикатриксна тъкан или на мъртва мастна тъкан след хирургична операция или травма. Често причината за наличието на подобна тъкан е неизвестна.

В категорията на фиброкистозното състояние могат да бъдат включени и други проблеми с гърдите, които са доброкачествени или не са свързани с рак. Към тях спадат разстройства, които водят до изпускане на течност от зърното, разширени млечни канали, напълнена с мляко киста, подобен на брадавица израстък в канала, както и прекомерно нарастване на фиброзната тъкан около жлезите.

Диагностициране

В повечето случаи, когато става дума за аномален симптом на гърдата, главната тревога е свързана с евентуалното наличие на рак. Всяка новооткрита бучка в гърдите трябва да бъде прегледана от семейния лекар или от акушер-гинеколог. Обикновено се извършва физикален преглед на въпросната област. В зависимост от изводите на лекаря на пациента могат да бъдат назначени допълнителни изследвания.
Най-честите изследвания са мамография и ултразвуков преглед на гърдите.

С помощта на ехографията може да се постави точна диагноза за наличието на киста. С цел облекчаване на дискомфорта пациентът може да реши кистата да бъде изсмукана или дренирана. Ако течността буди съмнения, тя ще бъде изпратена за анализ.

Когато с помощта на мамографията и ултразвука не може да се докаже, че дадена бучка е доброкачествена, може да се помисли за биопсия на гърдата. С помощта на игла се взема тъкан, за да се получи проба от бучката. Тя се изследва под микроскоп от патолог, като се дава подробна диагноза дали става дума за доброкачествено образувание или за рак.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *