Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да облекчим стареенето – диета, добавки, билки

В статията ще намерите всички въпроси, свързани със стареенето и облекчаването му. Кое лечение помага – добавки, хормони, билки, медикаменти. Телесните функции, които се засягат от стареенето. Теории за причините за стареенето. Проблеми на стареенето. Как да облекчим живота си.

Стареенето
Стареенето

Като се започне от онзи период в живота, наричан обикновено „средна възраст“, процесите в човешкото тяло стават все по-уязвими от ежедневното „износване“. Настъпва общ упадък на физическите, а понякога и на умствените функции. В западните страни продължителността на живота често надхвърля 70 години, а понякога може да достигне и 120 години. През втората половина от живота си човек е по-податлив на проблеми, свързани с различните функции на организма, както и на някои хронични или смъртоносни заболявания. Особено засегнати са сърдечно-съдовата, храносмилателната, отделителната, нервната, репродуктивната и пикочната система. Най-честите заболявания на стареенето включват болестта на Алцхаймер, артрит, рак, диабет, депресия и сърдечни заболявания.

Описание

Хората достигат върха на своя растеж и развитие в средата на двадесетте си години. Стареенето е нормално преходно време след този разцвет на активност. Макар че има доста свързани с възрастта промени, които се отразяват върху тялото, немощта не представлява непременно част от стареенето. Реакцията на тези промени се определя от фактори, свързани със здравето и начина на живот, заедно с генетичните заложби на отделния човек. Телесните функции, които стареенето засяга най-често, включват:

  • Слухът се влошава, особено по отношение на най-високите тонове.
  • Съотношението на мазнините към мускулите, може да се увеличи до 30%. По принцип общият слой подкожна телесна мазнина изтънява и се натрупва около корема. Способността да се изхвърлят мазнини е нарушена, поради което натрупването им се повишава, в това число и на холестерола, както и на мастноразтворимите хранителни вещества.
  • Количеството вода в тялото намалява, понижавайки способността на организма да абсорбира водоразтворимите хранителни вещества. Освен това намалява количеството на слюнката и други овлажняващи течности.
  • Дейността на черния дроб и бъбреците намалява, като по този начин засяга елиминирането на отпадните продукти.
  • Намалява лекотата на храносмила нето, в резултат на което се стига до производство на по-малко стомашни киселини.
  • Отслабва силата и координацията на мускулите със съпътстваща загуба на подвижност, пъргавина и гъвкавост.
  • Намаляват половите хормони и половата функция.
  • Влошават се вкусовите и обонятелните усещания.
  • Сърдечно-съдовата и дихателната система се променят, което води до намалени количества кислород и хранителни вещества в цялото тяло.
  • Нервната система претърпява промени, водещи до по-малка ефективност при предаване на нервните импулси, рефлексите не са така добри, паметта отслабва, намалява способността за учене.
  • Здравината и плътността на костите намаляват.
  • Нивата на хормоните постепенно спадат. Щитовидните и половите хормони са най-силно засегнати.
  • Зрителните способности отслабват. Свързаните със стареенето проблеми могат да доведат до заболявания като дегенерация на мускулите.
  • Намалена способност за производство на витамин D от слънчевата светлина.
  • Образуването на протеини намалява, което води до намаляване на мускулната маса, а намаленото образуване на костна тъкан допринася за възможната поява на остеопороза.
Теории за стареенето
Теории за стареенето

Теории за причините за стареенето

Съществуват няколко теории за причините, поради които функциите на остаряващото тяло се влошават. Възможно е при даден човек това да се дължи на един конкретен фактор или на съвкупното действие на няколко различни условия. Тези теории включват:

Теорията за програмирано стареене, или часовникът на старостта. Стареенето на клетките при всеки човек е програмирано в неговите гени, като има предварително определен брой възможни обновявания в живота на дадена клетка. Когато клетките загиват по-бързо, отколкото биват замествани, органите не функционират правилно и губят способността си да поддържат жизнените функции.

Генетична теория. Човешките клетки поддържат своя собствена скорост на разрушение на хромозомно ниво.

Теория за съединителната тъкан, или за кръстосаното свързване. Промените в състава на съединителната тъкан водят до промени в стабилността на телесните структури, като причиняват загуба на еластичност и функциониране, което пък води до признаците на стареенето.

Теория за свободните радикали. Най-масово поддържаната теория за стареенето се основава на факта, че постоянните химични реакции в клетките произвеждат свободни радикали. В присъствието на кислород тези свободни радикали водят до разграждане на клетките на тялото. С течение на времето все повече клетки загиват или губят способността си да функционират и тялото престава да функционира като цяло.

Имунологична теория. Когато имунната система започне да се износва, в нея настъпват промени и тялото става по-податливо на инфекции и увреждане на тъканите, което в края на краищата може да доведе до смърт. Освен това с разграждане на системата тялото е по-склонно да проявява автоимунни реакции, при които неговите клетки биват вземани за чужд материал и са унищожавани или увреждани от имунната му система.

Упражненията на въздух облекчават стареенето
Упражненията на въздух облекчават стареенето

Проблеми от стареенето

Много проблеми могат да възникнат във връзка с промените в тялото, дължащи се на стареенето. Въпреки че няма индивидуален тест за измерване на тези промени, щателният физикален преглед, както и пълното изследване на кръвта могат да насочат към области, които се нуждаят от допълнително внимание. Когато по-възрастните хора се разболеят, първите признаци на болестта често не са специфични. При положение че се появи някой от следните симптоми, наложително е да се извършат допълнителни прегледи и изследвания:

  • Намаляло или липсващо желание за хранене
  • Повишена обърканост
  • Липса на възстановяване на силите
  • Изпускане на урина
  • Замаяност
  • Загуба на тегло
  • Падане
Помощ за стареенето
Помощ за стареенето

Кое лечение помага?

Хранителни добавки

За повече подробности относно посочените по-долу хранителни добавки последвайте линка, който е поставен върху името на продукта!

Препоръчва се приемането на висококачествени мултивитамини. Най-често срещаният недостиг, свързан със стареенето, включва витамини от групата В, витамин А и витамин С, фолиева киселина, калций, магнезий, цинк, желязо, хром и други микроелементи. Тъй като е възможно намалено производство на стомашни киселини, препоръчва се приемането на праховидна мултивитаминна формула или в желатинови капсули, тъй като тази форма е най-лесна за смилане. Подобни формули могат да съдържат още ензими, които допълнително да улеснят смилането.

Антиоксидантите могат да помогнат за неутрализиране на пораженията, причинени от действието на свободните радикали, за които се смята, че предизвикват проблемите на стареенето. Освен това те помагат за предотвратяването и лечението на рака, както и при лечението на катарактата и глаукомата. Добавките, които изпълняват ролята на антиокси- данти, включват:

Витамин Е, 400-1000 IU дневно. Предпазва клетъчната мембрана от увреждане. Показва обещаващи резултати в превенцията на сърдечните заболявания, както и на болестите на Алцхаймер и на Паркинсон.

Енерджи плюс разтворими витамини е ефикасна комбинация от 10 витамина за ежедневно подсилване на организма, с приятен цитрусов вкус в удобна за употреба форма.

Селен, 50 мг, вземан два пъти дневно. Изследванията сочат, че селенът може да намали риска от рак. Добавката СЕЛЕН + А, Е, С от Equilibra е разумен и безопасен вариант за защита на организма от оксидантен стрес.

Бета-каротин, 25000-40000IU дневно. Помага при лечение на рак, настинки и грип, артрит и за подсилване на имунната система. Продуктът Каротин плюс е доказано средство за неутрализиране на сърдечно-съдови проблеми. Известно е, че насищането с бета-каротен предпазва сърдечно-съдовата система от коронарни проблеми; блокира израждането на клетките и образуването на тумори. Добра защита срещу атеросклероза.

Витамин С, 1000-2000 мг дневно. В големи дози може да причини диария, тогава дозата трябва да се намали.

Другите добавки, които помагат при лечението на проблеми, свързани със стареенето, включват:

Витамини В12/В комплекс. Изследванията показват, че В12 може да помогне за намаляване на симптоми като обърканост, отслабване на паметта и депресия.

Коензим Q10 е полезен при лечение на сърдечни заболявания. При почти 75% от пациентите със сърдечни проблеми е установена липсата на този ензим. Коензим Q10 плюс е продукт на Sanct Bernhard, който забавя стареенето и възстановява енергийните баланси на организма.

Продуктът КАПСУЛИ ЗА КРАСОТА регулира хормоналния баланс и активира регенеративните процеси в организма. Добавената доза екстракт от просо осигурява чрез провитамините си пълноценно клетъчно хранене и оздравяване на тъканите, което при системна употреба на препарата е видимо по отличното състояние на косата, ноктите и кожата.

Продуктът КОЛАГЕН ГОЛД ЕКСТРА на Sanct Bernhard забавя процесите на стареене, облекчава болките в стави и кости, забавя развитието на дегенеративни процеси в опорно-двигателния апарат.

Продуктът КАПСУЛИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА СЛУХА подобрява храненето на клетките и стимулира енергийния баланс в сетивните клетки на вътрешното ухо. Подобрява сетивните способности при отслабването им след 50-годишна възраст.

Хормони

Преди да започне да използва хормони, пациентът трябва да се консултира със своя лекар. За превенция и лечение на проблеми, свързани със стареенето, могат да се приемат следните хормонални добавки:

ДХЕА подобрява функционирането на мозъка и служи като изграждащ блок за много други важни хормони. Той може да бъде полезен за възстановяване на спадналите хормонални нива, за изграждането на мускулна маса, за укрепването на костите и за поддържането на здраво сърце.

Мелатонинът помага при безсъние. Използва се също при вирусни и бактериални инфекции, за намаляване на риска от сърдечни заболявания, за подобряване на половата функция и за защита срещу рак.

Доказано е, че хормонът на човешкия растеж (соматотропен хормон – HGH) регулира нивата на кръвната захар и стимулира костите, хрущялите и растежа на мускулите, като същевременно намалява мазнините.

Билки облекчават стареенето
Билки облекчават стареенето

Билки

Чесънът (Allium sativa) помага за предпазването от сърдечни заболявания, а освен това подобрява тонуса и структурата на кожата. Стимулира функциите на черния дроб и храносмилателната система и също така помага за контролиране на сърдечните заболявания и високото кръвно налягане.

Препоръчваме хранителната добавка ЧЕСЪН КАПСУЛИ

Сибирският женшен (Eleutherococcus senticosus) подпомага надбъбречните жлези и имунитета. Смята се, че е полезен при лечението на проблеми, свързани със стреса. Освен това засилва умствената и физическата работоспособност, лекува отслабването на паметта, хроничното изтощение и нарушените имунни функции.

Препоръчваме хранителната добавка Сибирски ЖЕНШЕН

Гинко билоба действа особено добре на мозъка и нервната система. Ефикасно е за намаляване на симптомите при състояния като болестта на Алцхаймер, депресия, проблеми със зрението и проблеми с кръвообращението. Може да помогне и при лечението на сърдечни заболявания, инсулти, деменция, болестта на Рейно, наранявания на главата, спазми в краката, дегенерация на очната макула, шум в ушите, импотентност поради влошен приток на кръв и поражения на нервите в резултат от диабет.

Препоръчваме хранителната добавка ГИНКО БИЛОБА

Проантоцианидините, или РСО, се извличат от семките и ципата на гроздето, както и от кората на пинията. Те могат да помогнат за предпазване от рак и при влошено зрение.

Зеленият чай има свойства на мощен антиоксидант и се използва от векове като природно лекарство в Китай, Япония и други азиатски страни. В алтернативната медицина той помага при лечението на рак, ревматоиден артрит, висок холестерол, сърдечни заболявания, инфекции и увредени имунни функции. Няколко научни изследвания са доказали, че може да бъде полезен като антиоксидант, ако ежедневно се изпиват по две чаши от него.

В аюрведическата медицина стареенето се описва като процес на повишена вата, при който се наблюдава тенденция към отслабване, съсухряне, нервност, безпокойство, страх, влошен сън и намален апетит. За коригиране на някои от тези състояния се препоръчват храни като банани, бадеми, авокадо и кокосови орехи. Една от основните билки, използвана за лечението на тези проблеми, е готу кола (азиатска центела — Centella asiatica). Тя се приема, за да се съживят нервната система и мозъчните клетки, както и за укрепване на имунната система. Освен това готу кола се използва за лечение на отслабването на паметта, на тревожността и безсънието.

В китайската медицина повечето симптоми на стареенето се разглеждат като признаци за недостиг на ин. Препоръчват се овлажняващи храни, които включват ечемичена супа, тофу, зелен боб, пшеничени зародиши, спирулина, картофи, семена от черен сусам, орехи и семена от лен. Могат да се използват и дзин (енергийни) тоници. Те включват рог от елен, семена от кукувича прежда, обработена рейхмания, специална супа за дълголетие, миди и пиле.

Медикаменти
Медикаменти

Борба със стареенето с медикаменти

В повечето случаи лекарите предписват лекарства за контролиране на симптомите и заболяванията при стареене. В Съединените щати около две трети от хората над 65 и повече години вземат лекарства за най-различни състояния. Най-често използвани от възрастните хора са болкоуспокояващите, диуретиците, успокоителните средства, лекарствените средства за сърдечни заболявания, антибиотици и лекарства за психично здраве.

При жените след менопауза често се предписва терапия със заместители на естрогена, за да се облекчат симптомите на стареенето. Тя често се прилага заедно с прогестерона. Тези лекарства помагат да се поддържат костите здрави, намаляват риска от сърдечни заболявания, възстановяват овлажняването на влагалището и подобряват еластичността на кожата. Доказателствата сочат, че те могат да помогнат за поддържането на умствените функции.

Стареенето е неизбежно, но големите физически увреждания могат да бъдат предотвратени. Хората могат да изживеят старостта си здрави и без да изпитват немощ. Предотвратяването на заболяванията и намаляването на въздействието на хроничните състояния може да стане с подкрепата на семейството, приятелите и съответните медицински услуги, като се полагат усилия за осигуряване на пълноценно хранене и здравословни навици, както и посредством ефикасно управление на стреса.

Спортът удължава живота, когато се практикува умерено
Спортът удължава живота, когато се практикува умерено

Как да удължите живота си?

Хората могат да удължат живота си и да подобрят качеството му в периода на стареене, като използват превантивни здравни практики, като здравословен хранителен режим, ежедневни физически упражнения, управление на стреса, а също и с контрол на навиците, свързани с начина на живот, като тютюнопушенето и употребата на алкохол.

Приемането на много течности помага да се запази кожата здрава, улеснява храносмилането и правил- ното елиминиране на отпадните продукти. Всеки ден трябва да се пият до осем чаши вода заедно с големи количества билкови чайове, разредени плодови и зеленчукови сокове, както и да се консумират пресни плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода.

Поради влошаване на вкусовите усещания възрастните хора често увеличават приема на сол, което може да допринесе за повишаване на кръвното налягане и загуба на хранителни вещества. Употребата на захар също се увеличава. Като заместители могат да се използват съответно морските водорасли и малки количества мед.

Алкохолът, никотинът и кофеинът имат потенциално вредни ефекти и тяхната консумация трябва да се ограничи или да се преустанови изцяло.

Препоръчва се хранителен режим, богат на фибри и с ниско съдържание на мазнини. Обработените храни трябва да се заменят със сложни въглехидрати от рода на пълнозърнестите храни. Ако дъвченето представлява проблем, трябва да се увеличи консумацията на протеинови напитки, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове и зърнени храни със сметана.

Източници: plus-active.ru; starenie.ru; health.howstuffworks.com; aging-naturally.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *