ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се лекува плеврит? Ето какво наистина помага!

Плевритът е възпаление на плеврата – мембраната, която обгръща и предпазва белите дробове. Възниква в резултат на раздразването на плевралната повърхност вследствие на инфекция или механично увреждане.

Основен симптом на плеврита са острите болки (бодежи) в областта на гърдите.

плеврит
Основен симптом на плеврита са острите болки в областта на гърдите

Как се лекува?

В допълнение към конвенционалното лечение на плеврита могат да бъдат използвани и алтернативни методи. Подходящи за облекчаване на болката и дишането са акупунктурата и билколечението.

Билколечение

Лечебният процес се подпомага от налагането на лапи (стрити билки, прилагани директно върху кожата) с доказано благотворен ефект при заболяванията на дихателната система.

Често се препоръчва асклепия (Asclepias tuberosa), наричана „плеврален корен“ още от американските заселници, научили за медицинските й свойства от индианците. Тази билка помага за намаляване на болката и възпалението в резултат от плеврита и облекчава дишането. Често се използва заедно с лопен или бял оман, които съдействат за прочистването на излишната слуз от дробовете.

Прилагат се още дъбравник, коча трева и моминска вратига.

В лечението се включват и билки, за които се смята, че се борят с инфекцията, например ехинацея. Ако плевритът има вирусен произход, могат да се използват и антивирусни билки като ломатиум и див копър.

Китайска медицина

Традиционните китайски методи на лечение се подбират според конкретните симптоми на пациента.

Целта е да се хармонизират меридианите, да се регулира енергията чи и по възможност да се лекува застоят на флегма и кръв. За намаляване на болките в гърдите се използват акупунктура, ушна акупунктура и билколечение. Билката ефедра отваря дихателните пътища и облекчава дишането при пациенти с плеврит.

Два пъти дневно може да се приема по една таблетка Хие Fu Zhu Yu Wan (хапче за пречистване на кръвта) срещу бодежите в гърдите. Основната формула, към която могат да се добавят допълнителни билки за специфични симптоми, е:

– Плодове от мелия, 10 г;

– Дървесина на далбергия, 3 г;

– Корен от платикодиум, 5 г;

– Коренище от острица, 10 г;

– Цветове от бял оман, 6 г;

– Коренище от лисичина, 10 г;

– Грудка от куркума, 10 г;

– Плодови кори от портокал, 5 г

Алопатично лечение

За облекчаване на болките при плеврит обикновено се прилагат аналгетици и противовъзпалителни средства като Acetaminophen, Ibuprofen и Indomethacin.

Болезнената кашлица може да бъде овладяна с кодеин съдържащи сиропи. С намаляването на болките пациентът трябва да започне да се старае да диша дълбоко и да изкашля, за да прочисти събраните течности; в противен случай може да се стигне до пневмония.

Лечението се определя от конкретната причина за плеврита. Когато той има бактериален произход, се назначават антибиотици.

Специфичните терапии, насочени към хроничните заболявания на пациента, също могат да облекчат състоянието.

В някои случаи се налага излишните течности да бъдат отстранени чрез торакоцентеза, или поставяне на гръдна тръба.

Липсата на адекватно лечение може да доведе до по-сериозна гнойна инфекция, наречена емпием.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *