Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се диагностицира ушна инфекция?

Диагностицирането на ушна инфекция обикновено се извършва чрез оглед на тъпанчето със специален осветен прибор, наречен отоскоп. Тъпанчето е червено и подуто и може да изглежда или необичайно хлътнало навътре, или издуто навън.

При нормални обстоятелства костиците създават специфична шарка върху тъпанчето, наречена „знак“. В случай на инфекция е възможно тези знаци да не се виждат. Обикновено светлината от отоскопа се отразява от тъпанчето по характерен начин, известен като „светлинен конус“. При инфекция този светлинен конус може да бъде изместен или да липсва.

ушна инфекция
Знаете ли как се диагностицира ушна инфекция?

Специална приставка, прикачена към отоскопа, дава възможност на лекаря внимателно да вкара струя въздух в ухото. При нормални обстоятелства това трябва да предизвика движение на тъпанчето.

При инфекция или когато зад тъпанчето има събрана течност, това движение може да е по-малко или да липсва.

Движението на тъпанчето може да се провери и с помощта на тимпанограма. Тя представлява бързо и безболезнено изследване. Ако в средното ухо има течност, тимпанограмата ще бъде равна.

Ако средното ухо е пълно с въздух, което е нормално, изследването ще покаже дали налягането му е по-високо или по-ниско, отколкото трябва да бъде. Това измерване може да служи и като показател за ненормално функциониране на евстахиевата тръба.

Понякога, за да се определи дали е настъпила загуба на слуха поради инфекция или събиране на течност и в каква степен, се извършва изследване на слуха или аудиограма. При достатъчно големи деца, способни надеждно да описват онова, което чуват, може да се направи скрининг на слуха.

По-прецизно изследване може да се направи в звукоизолирана кабина от аудиолог. Освен това този метод може да бъда модифициран, за да се използва при деца, които не могат да дадат словесен знак, че са чули звук, но са достатъчно големи да обърнат глава, за да видят източника на звука.

Ушна инфекция

Течността или гнойта, изтичащи от ухото, могат да се съберат, а пробата да се обработи в лаборатория, за да се размножат наличните организми, след което да бъдат разгледани под микроскоп и идентифицирани.

Освен това културите се използват за определяне на чувствителността на организмите към определени антибиотици.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *