Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гестационен диабет – ето какви изследвания са необходими!

Диабет при бременност – знаете ли какви са рисковите фактори?

Гестационен диабет – най-важното, което трябва да знаете!

Очакването на бебе е голяма радост, но всяка бременност крие и своите опасности за бъдещата майка.

Сред тях е и развитието на гестационен диабет.

Какви са рисковите фактори за заболяването и какви изследвания са необходими, разяснява пред сп. „Журнал“ проф. Цветалина Танкова. Тя е началник на Клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология.

Рисковите фактори, които изискват да се направи изследване за развитие на диабет още в самото начало на бременността, са генетична предразположеност. Т.е. да има диабетици в семейството на бъдещата майка, предишна бременност, по време на която жената е имала високи нива на кръвната захар, повишено кръвно налягане на бременната.

гестационен диабет
Гестационен диабет – какво трябва да знаете?

Правилно е болестта да се търси активно през целия период на очакване на бебето, когато са налични данни за опасност от развитието й. В случай че няма такива рискове, изследване за гестационен диабет е необходимо да се проведе между 24 и 28 седмица на бременността.

Прави се натоварване с глюкоза и се изследва кръвната захар на гладно, на първия и на втория час след прием на храна. Дори само един от отчитаните критерии да е извън нормата – само на гладно, само на 1-вия или само на 2-рия час след хранене, се поставя диагнозата гестационен захарен диабет и ако кръвната захар е по-висока, се включва лечение.

След бременността задължително се прави преоценка на състоянието на пациентката – диабетът понякога изчезва, понякога остава като предиабет, като тип 1 или тип 2 диабет.

Тази преоценка трябва да се извърши до 6-ата седмица след раждането, когато се уточнява състоянието на майката и вече се определя по-нататъшният терапевтичен подход към нея.

Терапията е с инсулин – бързодействащ инсулин или аналог преди хранене и интермедиален човешки инсулин или дългодействащ аналог преди сън. Цялата терапия зависи от нивата на кръвната захар на пациентката.

Ако има само висока сутрешна захар, се предписва само дългодействащ инсулин. Ако обаче захарта се качва след всяко хранене, трябва да се дава бързодействащ инсулин преди приема на храна.

Цeлта е да се постигнат нoрмални стойности на кръвната захар на гладно, на първия и на втория час след ядeне, за да може да се роди здраво бебе, да няма рискове за майката по време на бременността и раждането да протече нормално и спокойно.

Инсулинът при възникнал за първи път по време на бременността диабет може да се поставя с обичайните писалки. Може да се приложи и терапия с инсулинова помпа.

Този метод е подходящ като предварителна подготовка за жени с диабет тип 1, които планират бременност, но контролът на нивата на кръвната им захар не е добър с писалките за инсулин.

Препоръчително е такава пациентка диабетичка да премине на инсулинова помпа, която впоследствие ще й гарантира по-спокойна бременност и раждане на здраво бебе.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *