ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекари алармират: Фалшиви репеленти срещу комари задушават децата!

Фалшиви репеленти – внимавайте с тях!

Фалшиви репеленти срещу комари предизвикват сълзене, парене, обриви, отоци и дори задушаване. Най-често подобни реакции получават децата, чиято имунна система не е достатъчно укрепнала.

В сезона на насекомите всеки родител се стреми да опази детето си от набезите на комари, които пренасят редица заболявания. Някои продукти, които отблъскват кръвосмучещите, обаче може да са по-опасни от самото ухапване.

репеленти
Някои репеленти срещу комари предизвикват сълзене, парене, обриви, отоци, задушаване

„Всяко нещо, което е в аерозолна форма, би могло да доведе до дразнене, което да бъде локализирано в началото на дихателното дърво, т.е. носоглътката. Най-често то е изразено с кихане, по-обилна секреция от носа, евентуално със задълбочаване“, обяснява д-р Людмила Нейкова от Клиниката по спешна токсикология към ВМА.

Риск

По думите й в най-голям риск от такива реакции са поставени деца, възрастни хора със съпътстващи заболявания, пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или астма.

„Частиците, които се отделят от спрейовете, са много фини и тяхната консистенция им позволява да проникнат по- дълбоко. Това може да се случи както през кожата, така и инхалаторно.

Най-тежкото усложнение е ларингеален оток или подуване на езика, устните, лицето, гърлото и човек може да се задуши, което поставя в риск здравето и живота му“, обяснява пред в. „Телеграф“ токсикологът.

„Другото проблемно е, че никой не може да знае към каква съставка ще отреагира организмът, защото има активно вещество, което въздейства върху насекомите и ги отблъсква, но не винаги знаем какви са допълнителните вещества и дали нямаме непоносимост към тях“, допълва д-р Нейкова. В практиката си обаче тя много по-често се сблъсква с проблеми след ухапване или ужилване, отколкото с такива, причинени от превантивните мерки срещу насекомите.

Внимание

Въпреки това експертите са категорични, че трябва да подхождаме внимателно към употребата на репеленти. Доказателство за това е и случаят на майка, чието дете получило пристъп заради запалена спирала. Тя разказва как само за няколко минути хлапето се подуло, а дишането му станало учестено.

комари репеленти
Трябва да подхождаме внимателно към употребата на репеленти

„Бяхме на море и този път решихме да отседнем на къмпинг. Всичко беше прекрасно с изключение на комарите. Тогава ни препоръчаха да си купим от тези зелените спирали, защото били много ефикасни. Взехме си няколко кутии и сложихме по една спирала от четирите страни на масата запалени. Отделят дим като ароматните пръчки, а ние често използваме такива вкъщи.

Влязох за секунда до бунгалото и малкият през това време си наврял лицето до спиралата, за да види как мирише. Като го видях, веднага го дръпнах, но след малко той започна да диша учестено, изглеждаше ми някак подут. Веднага хукнахме към спешния кабинет, добре че имаше такъв, и му удариха инжекция. Бързо се оправи, но после лекарят ми каза, че може би е направил алергична реакция заради спиралата“, разказва обстойно уплашената майка.

Освен дихателни и токсико-алергични обаче проявите могат да бъдат и кожни. Те също най-често засягат деца.

„На бебе под два месеца в никакъв случай не трябва да се прилага репелент. За съвсем малките най-безвредното, което може да се използва, е цикатридина. Има обаче продукти, които не са безопасни дори за деца до 2- 3 години в зависимост от активната им съставка“, обяснява д-р Иван Богданов от Клиниката по дерматология и венерология към болница „Токуда“.

По думите му от всички възможни форми на репелентите – таблетки, спирали, кремове, спрейове, гривни, включително и мокри кърпички, най-безопасни са лепенките, които се поставят върху дрехите, тъй като те нямат директен досег до кожата и е по-малко вероятно да доведат до някаква странична реакция.

Когато обаче се стигне до такава, най-често става дума за покаяно дразнене по кожата, което се проявява именно на мястото, на което е използван продуктът.

„Зачервяване, сърбеж, пъпчици. Това са основните реакции, които най-често се проявяват в зони с по-тънка кожа.

комари
Внимавайте с комарите!

Областта на очите например е такава. Ако продуктът е раздразнил тази област, може да се получи смъдене, парене. В такива ситуации трябва човек веднага и колкото се може по-добре да отмие веществото от себе си“, съветва дерматологът.

Повечето репеленти в търговската мрежа съдържат химикал наречен диетилметатолуамид, известен още под съкращението DEET. Той може също да бъде много токсичен, но всичко това зависи от концентрацията.

Когато тя е над 30% е по-възможна такава реакция, но в Европа официално регистрираната е именно тази и репелентите не бива да съдържат повече от позволената дозировка“, обяснява д-р Богданов. По думите му се прилагат и препарати с по-висока концентрация, но това е позволено в тропически региони, където има много комари.

„Не случайно върху някои репеленти е записано, че не трябва да се използват в закрити помещения. Това е, защото се постига много по-висока концентрация и самите вещества могат да доведат до локални проблеми и токсико-алергични изяви“, казва от своя страна д-р Нейкова.

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – крем №1 при слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *