Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЦЕРУКАЛ / CERUCAL

Съдържа метоклопрамад, картофено нишесте, лактоза, желатин, силициев диоксид, магнезиев стеарат

Предназначение

церукал
Церукал помага при гадене и повръщане

ЦЕРУКАЛ е антиеметик – продукт за стимулиране мотилитета на стомаха и червата; нормалните движения в тракта предотвратяват състояния като гадене и повръщане. Прилага се при последици от химио- и лъчетерапия, при диабетна гастропареза, при нарушения вследствие на болестни процеси в горната част на стомашно-чревния тракт.

Как се приема

Медикаментът се приема в дози и с продължителност, определени от лекар в съответствие с диагнозата и състоянието. Стандартната схема на прием отчита следните възрастови дозировки:

Възрастни: по една таблетка 3-4 пъти дневно;

Подрастващи над 14 години: половин до една таблетка 2-3 пъти дневно;

Деца на 2-14 години: индивидуална доза според теглото по формулата 0.1 мг метоклопрамид на кг; при малки деца за предпочитане е по-прецизното дозиране чрез инжекционен разтвор.

При пациенти с нарушения на бъбречните и чернодробните функции се определя индивидуална редуцирана доза.

Таблетките ЦЕРУКАЛ се поглъщат цели, с малко вода. Продължителността на лечението най-често дава резултат след 4-6 седмици. В редки случаи се допуска терапия с продължителност 6 месеца и повече. Тогава трябва да бъде отчетен рискът от проява на двигателни смущения.

При неволно предозиране са възможни смущения в сърдечната дейност, раздразнителност и безпокойство, гърчове, промени в артериалното налягане. Ако установите предозиране с проява на тези или други необичайни симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщаваните странични ефекти са постоянна умора, замаяност и главоболие, тревожност, както и смущения в стомашно-чревния тракт, диария. В редки случаи пациенти се оплакват от поява на обриви и депресивни състояния.

При деца е възможно да се проявят отклонения, изразени в гърчови движения в раменете и шията, както и спазми на долните крайници. Продължителното лечение с ЦЕРУКАЛ на възрастни може да провокира Паркинсонова болест.

Рядка проява на странични ефекти е т.н. злокачествен невролиптичен синдром – едновременна проява на мускулни спазми, треска, симптоми на объркване, вариращо кръвно налягане. Състоянието изисква спешна медицинска намеса.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЦЕРУКАЛ не се прилага при алергични реакции към някоя от съставките.

Продуктът е противопоказан при диагностицирани хормонозависими тумори, чревна непроходимост, кръвоизливи в стомашно-чревния тракт, епилепсия.

Да не се прилага при деца под двегодишна възраст, по време на кърмене и през първия триместър на бременността. През втори и трети триместър е допустим прием по лекарска препоръка и под контрол.

При пациенти с чернодробни и бъбречни заболявания е възможен прием в индивидуално определени редуцирани дози.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият следва да оцени потенциалния риск от съвместяване на ЦЕРУКАЛ с други медикаменти и възможното усилване или отслабване на терапевтичните ефекти. Да не се пренебрегва възможността съвместяването да усили страничните ефекти от приема на продуктите.

Необходимо е внимание при лечението на пациент, който трябва да приема ЦЕРУКАЛ, ако взема и продукти като леводопа, нестероидни противовъзпалителни, антибиотици, невролептици, литий и др.

________

Усреднена цена в аптеките – 4 лв за опаковка от 50 таблетки по 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *