ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Фиброкисти на гърдата – опасни ли са?

Фиброкистозното заболяване на гърдата е общ термин, обединяващ разнообразни симптоми и диагнози, в това число бучки в гърдите, болезненост и широк спектър най-общо дефинирани доброкачествени състояния на гърдите.

Освен това, терминът се използва диагностично за описване вида на тъканите на гърдата, разглеждани под микроскоп, на рентгенова снимка или с помощта на ултразвукова апаратура.

Не съществува такова нещо като типична или нормална женска гърда. Женските гърди имат най-различен размер и форма, както и различен строеж на тъканта – от гладък до изключително неравен.

Тъканите на женските гърди се променят в отговор на хормоналните нива, нормалните процеси на стареене, кърменето, промените в теглото и различните наранявания.

Нещата се усложняват още повече от факта, че гърдите са изградени от няколко вида тъкани, всяка една от които може да реагира различно на промените в химията на организма.

фиброкисти на гърдата
Много жени се оплакват от фиброкисти на гърдата

Очевидно е, че образуването на фиброкисти в гърдите не е отделен специфичен болестен процес. Разликите или промените в начина, по който гърдите се усещат или изглеждат на рентгенова снимка, могат да доведат до определяне на състоянието като „фиброкистозна промяна“.

На мястото на този неточен и зле дефиниран термин се използват и други имена като: гръдна дисплазия, мастопатия, хроничен кистозен мастит, втвърдяваща се мастопатия, масталгия, бучки в гърдите или физиологична нодозност.

По различни преценки между 40 и 90% от жените имат някаква форма на фиброкистично състояние, промяна или заболяване. То най-често засяга жени между 30 и 50 години, но се среща и в други възрасти.

Как се лекува?

Облекчение носят потапянето в топла вода, загряващите тампони или тампоните с лед. Денонощното носене на добре прилягащ поддържащ сутиен може да намали физическите движения и да направи много за облекчаване на дискомфорта.

Масажирането на гърдите може да помогне за отстраняването на излишните течности от тъканите и да облекчи симптомите.

Масажирането на гърдите с рициново масло, чисто или с накиснати в него билки или с разтворени етерични масла, може да помогне за намаляване и разсейване на фиброаденомите, както и да даде възможност на жените да следят промените в гърдите си.

рициново масло
Масажирането на гърдите с рициново масло може да помогне за намаляване и разсейване на фиброаденомите

Много жени съобщават за облекчение на симптомите след намаляване или отстраняване на кофеина от хранителния си режим. Ограничаването на количеството на приеманата сол преди и по време на периода, когато гърдите са най-чувствителни, също може да намали набъбването и дискомфорта.

Съобщава се за благотворно въздействие и на витамините А, В комплекс и Е, както и на добавките със селен. Тъй като мазнините подпомагат производството на естроген, а се счита, че естрогенът е свързан с чувствителността на гърдите, хранителните режими с ниско съдържание на мазнини и елиминирането на млечните продукти като че ли намалява болезнеността при някои жени.

Ограничаването на приема на сол също може да помогне за намаляване на задържането на течности и да намали болката в гърдите. Могат да минат няколко месеца, преди да се усетят ефектите от описаните по-горе различни лечения.

Съобщава се, че маслото от едроцветна пупалка (Oenothera biennis), лененото масло и рибните масла ефикасно облекчават цикличната болка в гърдите при някои жени. Освен това трябва да се полагат усилия за пречистване на черния дроб, тъй като това е важно за подпомагане на организма в елиминирането на излишните естрогени.

Билката витекс (Vitex angus-castus) може да се използва за облекчаване на симптомите на предменструалния синдром, в това число и болезнеността на гърдите.

Китайските билкови лечители могат да препоръчат стрък и корен от копитник с корен от китайска пищялка и цвят от сафлор за болезнени бучки в гърдите или коренища от острица с корен от урока и плод от трихозантис за кистозна маса, която се подува около периода на менструация.

Алопатично лечение

Бучка, за която е доказано, че е доброкачествена, може да остане в гърдата. При наличие на фиброаденом, особено ако е голям, някои жени предпочитат той да бъде отстранен по хирургичен път.

Инфекциите се лекуват с топли компреси и антибиотици. На кърмещите жени се препоръчва да продължат да го правят, тъй като това подпомага оттичането на течността и оздравяването. Понякога една сериозна инфекция може да прерасне в абсцес, който да се нуждае от хирургично дрениране.

След като с точност се определи заболяването, спадащо към широката категория на фиброкистозни състояния, може да се предпише съответното лечение.

Симптомите на циклична болезненост и набъбване на гърдите могат да се лекуват с подходяща диета, с лекарства и с физикални модификации.

Препоръчват се аналгетици (лекарства за облекчаване на болка) на свободна продажба като ацетаминофен (Tylenol) или ибупрофен (Advil).

В някои случаи успешно може да се окаже лечението с хормони или хормонални блокери. Понякога се предписват противозачатъчни хапчета.

лечение с хормони
В някои случаи успешно може да се окаже лечението с хормони

Повечето доброкачествени състояния на гърдите не повишават риска от развиване на рак на гърдата. Въпреки това при малък процент от биопсиите на жени се открива нарастване на тъканите по определен начин, който показва 15-20% риск от развиване на рак на гърдата в следващите 20 години. При такива жени от голямо значение е да се отдели нужното внимание на мерките за ранно диагностициране, като напимер ежегодна мамография.

Превенция

Все още не съществува доказан начин за предотвратяване на различните прояви на фиброкистозното състояние.

Някои лекари, практикуващи алтернативна медицина, смятат, че изваждането от хранителния режим на храните с високо съдържание на метилксантини (най-вече кафе и шоколад) може да намали или да преобърне хода на фиброкистозните изменения в гърдите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *