Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Остър панкреатит – вижте какво включва лечението!

Лечението на острия панкреатит включва бързо възстановяване на достатъчно количество от изгубените течности, като на пациентите се подават интравенозно (през игла, вкарана във вена).

Болката се облекчава с най-различни медикаменти.

За да се намали панкреасната функция (и по този начин освобождаването на повече потенциално вредни ензими в потока на кръвта), на пациента не е позволено да се храни.

През носа и надолу към стомаха може да се вкара тънка гъвкава тръбичка (назогастрална сонда).

остър панкреатит
При остър панкреатит бързо трябва да се възстановят изгубените течности

Понякога се налага подаването на кислород чрез тръбички в ноздрите или с кислородна маска.

Усложненията, като например инфекции, които често възникват в случаи на некротизиращ панкреатит, абсцеси и псевдокисти, изискват венозно приложение на антибиотици.

При тежък некротизиращ панкреатит може да се прибегне до хирургическа намеса за отстраняване на част от загиващата жлеза. Панкреасният абсцес се дренира с помощта на игла, вкарана през корема в областта, където се е събрала гной (перкутанно изсмукване с игла), или при нужда се отстранява по хирургичен път.

Панкреасните кисти могат сами да се свият (в 25-40% от случаите) или да продължат да се разширяват, изисквайки перкутанно изсмукване с игла или хирургическа намеса.

Когато диагностичните прегледи установят наличие на жлъчни камъни, може да се наложи хирургическа операция за отстраняването им.

Тъй като при хроничния панкреатит също могат да се получават периодични пристъпи на остър панкреатит, необходими са същите основни видове лечение.

Пациентите получават интравенозно заместващи течности и медикаменти срещу болка и се наблюдават за усложнения.

Лечението на хроничния панкреатит, причинен от консумация на алкохол, изисква пълно въздържание от него.

С развитието на хроничния панкреатит и спадането на нивата на инсулина пациентът може да има нужда от инсулинови инжекции, за да бъде в състояние да обработва захарите, които поема с храната.

Панкреасните ензими могат да бъдат заменени с лекарства за перорален прием, като понякога на пациентите са налага да вземат по осем хапчета при всяко хранене.

За намаляване на болката се използват различни медикаменти, но при тези с наркотичен ефект съществува опасност от пристрастяване.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *