ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лаймската болест – лечение с билки, добавки, хомеопатия

В статията ще прочетете за лаймската болест. Описание. Причини и симптоми. Диагноза. Видове лечения – китайска медицина, лечение с билки, хранителни добавки, алопатично лечение, диета, хомеопатия. Препоръки за превенция.

Лаймската болест, известна още като лаймска борелиоза, представлява инфекция, причинена от ухапване на кърлежи, които пренасят спира ловидната бактерия (спирохета) Borrelia burgdorferi (Bb).

Болестта е наречена на Олд Лайм, Кънектикът, града, където за пръв път е диагностицирана през 1975 година след необяснима епидемия от артрит. Последствията от това заболяване могат да бъдат дълготрайни и да доведат до инвалидност, ако не бъде своевременно открито и съответно лекувано с антибиотици.

Лаймската болест - типичен обрив като мишена
Лаймската болест – типичен обрив като мишена

Описание

Лаймската болест се пренася от вектор, което означава, че се предава от един гостоприемник на друг. Тя се класифицира и като зооноза, т.е. болест по животните, която може да се предаде на човек при естествени условия. В този случай кърлеж, който носи ВЬ организма, буквално го вкарва в кръвоносния поток на гостоприемника, когато го ухапва, за да се храни с неговата кръв. Важно е да се знае обаче, че нито ВЬ, нито лаймската болест могат да се предадат директно от един човек на друг.

Лаймската болест представлява сериозен обществен здравословен проблем и дори в края на първото десетилетие от нашия век случаите, при които се диагностицира, продължават да нарастват. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDС) приписват това нарастване на все по-големия брой стада от елени и географското разпространение на инфектираните кърлежи, а не на подобреното диагностициране. Причините за разликата включват тесните рамки, в които CDC определя тези случаи, както и честото погрешно диагностициране на заболяването.

Противоречия

Противоречията, свързани с действителния брой на случаите на лаймската болест, се обясняват с факта, че не съществува такова изследване, което с пълна сигурност да диагностицира заболяването, тъй като неговите симптоми приличат на симптомите на много други заболявания. Заболяването се среща и в Скандинавия, в Континентална Европа, страните от бившия Съветски съюз, Япония и Китай; освен това е възможно да се е разпространило и в Австралия.

Рискът от зараза с лаймска болест варира в зависимост от това кой етап от живота си е достигнал кърлежът. Той преминава през три етапа на развитие — ларва, нимфа и възрастен – и всеки един от тях зависи от наличието на жив гостоприемник за осигуряване на храна. В Съединените щати ВЬ се пренася от няколко вида кърлежи от рода Ixodes, които обикновено се хранят с кръв на лосове и елени (и често биват наричани еленови кърлежи).

Заразяване

През лятото ларвите се излюпват от яйца, снесени в земята, и се хранят, като се прилепват към дребни животни и птици. В този етап те не представляват проблем за хората. Преобладаващият брой случаи на лаймска болест се дължат на следващия етап от развитието на кърлежа – нимфа. Нимфите са много активни от пролетта до ранното лято, точно когато хората прекарват най-много време на открито. Тъй като все още са твърде дребни (с дължина по-малка от 2 мм), те трудно се забелязват, което им дава възможност да предават ВЬ, докато се хранят. Макар далеч повече възрастни кърлежи, отколкото нимфи да носят ВЬ, възрастните кърлежи са доста по-големи, забелязват се по-лесно и вероятността да бъдат отстранени, преди да изминат 24 или повече часа непрекъснато хранене, необходими за предаването на ВЬ, е много по-голяма.

Лаймската болест се причинява от кърлежи
Лаймската болест се причинява от кърлежи

Причини и симптоми

Лаймската болест представлява съвкупност от ефекти, причинени от ВЬ. Когато ВЬ получи достъп до тялото чрез ухапване от кърлеж, тя може да се придвижи бързо с потока на кръвта. Само 12 часа след навлизане в потока на кръвта ВЬ може да се открие в гръбначномозъчната течност (което означава, че може да засегне нервната система). Ранното и пълно излекуване на лаймската болест е много важно, тъй като ВЬ може да остане скрита продължително време в тялото в клинично латентно състояние. Именно тази способност обяснява защо симптомите могат да се повтарят циклично и да се обострят след месеци или години, дори десетилетия. Важно е да се отбележи обаче, че не всеки, който е изложен на ВЬ, развива заболяването.

Лаймската болест обикновено се описва във връзка с продължителността на инфекцията (времето, изминало от ухапването на човек от кърлеж, заразен с ВЬ) и дали ВЬ е локализирана или разсеяна (разпространена из тялото от флуидите и клетките, носещи ВЬ). Освен това при различните хора симптомите се появяват по различно време и се проявяват по различен начин. За хората, които преживяват повтарящи се симптоми в течение на времето, се казва, че страдат от хронична лаймска болест.

Бактерията на лаймската болест - Borrelia burgdorferi
Бактерията на лаймската болест – Borrelia burgdorferi
Ранно локализиране на лаймската болест

Най-разпознаваемият признак на лаймска болест е обрив около мястото на ухапване от кърлежа. Често ухапването не се усеща. Мястото около обрива може да бъде топло или да сърби. Самият обрив — еритема мигранс (ЕМ) – по принцип се развива в рамките на 3 до 30 дни и обикновено започва като кръгло зачервено петно, което се разраства. Изчистването може да започне от центъра към периферията, като в резултат се получава ефект на мишена; в някои случаи пък центърът се зачервява още повече, вместо да се изчисти. Обривът може да изглежда като синина при хора с по-тъмна кожа. Около 50% от онези, които развиват лаймска болест, забелязват обрива; около 50% забелязват признаци, подобни на грип, включващи отпадналост, главоболие, втрисане и висока температура, болки в мускулите и ставите и подуване на лимфните възли. Обривът на мястото може да бъде също така и алергична реакция от слюнката на кърлежа, а не показател за лаймска болест, особено ако обривът се появи за по-малко от три дни и след няколко дни изчезне.

Късна разсеяна болест и хронични прояви на лаймската болест

Седмици, месеци и дори години след нелекувано ухапване на кърлеж симптомите могат да се появят под няколко форми:

  • Отпадналост, разсеяност, объркване, резки смени на настроението, раздразнителност, изтръпване
  • Неврологични проблеми, като болка (необяснима и непредизвикана от нараняване), парализа на Бел (парализа на лицето, обикновено едностранна, но може да засегне и двете страни), както и наподобяване на възпаление на мозъчните ципи, известно като менингит (висока температура, силно главоболие, схванат врат)
  • Артрит (кратки пристъпи на болка и подуване в ставите) и други мускулно-скелетни оплаквания

В миналото лаймският артрит се е появявал при 60% от пациентите с лаймска болест, но към 2006 г. тази цифра вече е спаднала на 10%.

По-рядко срещани ефекти на лаймската болест са сърдечни аномалии (като нарушен ритъм или сърдечен блокаж), както и аномалии, свързани с очите (като оток на роговицата, тъканите или очните мускули и нерви).

Типичен обрив на лаймската болест
Типичен обрив на лаймската болест

Диагностициране

Ясното диагностициране на лаймската болест може да се окаже трудно и се разчита на информация, която пациентът съобщава, както и на клиничната преценка на лекаря, особено чрез елиминиране на други възможни причини за симптомите. Лаймската болест може да наподобява други състояния, в това число синдром на хроничната отпадналост, множествена склероза и други заболявания с много симптоми, свързани с множество системи на организма. Диференциалната диагноза (различаване на лаймската болест от други заболявания) се основава на клинична оценка с лабораторни изследвания, използвани за изясняване на ситуацията, когато е необходимо. Обикновено подходът за потвърждаване на резултатите е да се направят две изследвания. Поради възможността от подвеждащи резултати (фалшив-положителен и фалшив-отрицателен) установяването на диагнозата не може да стане само с лабораторни изследвания.

Лекарите обикновено знаят какви са болестотворните организми в тяхната географска област. Най-полезната информация е дали е забелязано ухапване от кърлеж или обрив и дали това е станало близо до дома на пациента или докато е пътувал някъде. Ако не е често срещана в съответната област, лекарите могат да отхвърлят вероятността от лаймска болест, но ще я вземат предвид, ако пациентът спомене, че е прекарал отпуска си в район, където болестта е често срещана.

Лечение

Независимо че антибиотиците са наложителни при лечението на лаймската болест, много алтернативни терапии могат да намалят симптомите, да подобрят имунната реакция и да помогнат при лечението на късната разсеяна или хронична болест. Принципните насоки по отношение на храненето включват поемане на много течности и консумиране на готвени пълнозърнести храни и пресни зеленчуци. Трябва да се намали приемането на захар, мазнини, рафинирани въглехидрати и млечни продукти. Алтернативните терапии, използвани при лечението на лаймска болест, включват:

Китайска медицина в помощ на лаймската болест
Китайска медицина в помощ на лаймската болест
Китайска медицина

Препаратите, използвани за лечение на системни бактериални инфекции включват Wu Wei Xiao Du Yin (отвара от пет съставки за изхвърляне на токсини), Yin Ниа Ле Du Tang (отвара от орлови нокти за освобождаване от токсини) и Huang Lian Ле Du Tang (отвара от coptis за освобождаване от токсини). Възпалението на мястото на инфекцията може да се лекува външно с Yu Lu San (екстракт от роса от нефрит) или Jin Huang San (златна жълта пудра). За специфичните симптоми могат да се използват специфични китайски билки. Така например за системна бактериална инфекция може да се използва цвят на орлов нокът, форзиция, исатидис, лимонка и филодендрон. Използват се също акупунктура и ушна акупунктура.

Алтернативни лечения на лаймската болест

Билкови препарати. Растителните лечебни средства включват ехинацея (Echinacea species) за изчистване на инфекцията и укрепване на имунната система, хидрастис (Hydrastis canadensis) за изчистване на инфекцията и укрепване на имунната система, чесън за изчистване на бактериалната инфекция и spilanthes (Spilanthes species) за спирохетни инфекции.

Препоръчваме продукта ЕХИНАЦЕЯ – Имуностимулиращ био сок от Sanct Bernhard – Механизмът на действие при този естествен продукт е свързан с активното производство на Т- и В-лимфоцити, които ликвидират огнищата на инфекция. Ехинацеята насърчава синтеза на интерферон, който унищожава патогенните микроорганизми и блокира репродукцията им. За повече подробности последвайте линка.

Продуктът „Чесън капсули“ притежава незаменимите качества на чесъна. Той се счита за една от най-ценните храни на човечеството и е могъщ антиоксидант. Бактерицидното и антивирусното му действие го прави действено средство за мобилизиране на имунната защита. За повече подробности последвайте линка.

Хидротерапия

Болката в ставите, свързана с лаймската болест, може да се лекува с хидротерапия. Тъпата пронизваща болка може да се облекчи с помощта на топъл компрес върху засегнатото място. Острата силна болка може да се облекчи с помощта на компрес с лед върху засегнатото място.

Визуализация

Пациентът може да лекува лаймската болест, визуализирайки ВЬ като кърлежи, плуващи в потока на кръвта, унищожавани от пламъка на свещ.

Пробиотици

Лечението е с благотворни микроби чрез поглъщане или чрез свещички. Пробиотиците могат да възстановят здравословния баланс на бактериите в организма в случаите, когато продължителната употреба на антибиотици е предизвикала диария или гнойна инфекция. Може да се консумира кисело мляко или да се приемат препарати с Lactobacillus acidophilus.

Препоръчваме продуктите на реномирани фирми в производството на хранителни добавки. За повече подробности последвайте линковете по-долу:

ПРОБИОТИК КОМПЛЕКС За баланс на чревната микрофлора!

ЛАКТИК ФЕРМЕНТС ПРОБИОТИК И ПРЕБИОТИК код30242

Лакто Про (LACTO PRO) Пробиотик, код: 30451

Препоръчителни хранителни добавки

Калцият и магнезият могат да се използват при болка, хлорофилът – за ускоряване на излекуването, витамин С за бактериални инфекции и възпаления, биофлавоноиди за възпаление на ставите и за укрепване на имунната система, храносмилателен ензим за проблеми с храносмилането, витамин В комплекс за общо укрепване, бромелаин за възпаления и цинк за укрепване на имунната система и подпомагане на оздравяването.

 Продуктът КАЛЦИЙ + МАГНЕЗИЙ балансира имунната система, подпомага правилното кръвообращение, храносмилането, предотвратява загубата на еластичност на съединителната тъкан и отлагането на плаки по кръвоносните съдове. За повече подробности последвайте линка.

Продуктът ХЛОРОФИЛ на Д-р Нейчър (Dr. Nature) се приема по 1 с.л. (15 мл) веднъж на ден, като се разтваря в сок или вода. За повече подробности последвайте линка.

Продуктът Храносмилателни ензими с витамин С е много подходящ при лаймска болест, поради това че съдържа ензимите папаин и бромелаин плюс витамин С. За повече подробности последвайте линка.

Продуктът „Витамин В комплекс“ е ефективна комбинация от витамини В, които стимулират имунната система, подобряват енергийния метаболизъм и поддържат функциите на нервната система. Всяка таблетка от витамин В комплекс съдържа: Ниацин ( B3) – 16 мг ; Пантотеонова киселина (B5) – 6 мг, Рибофлавин (B2) – 1.4 мг; Витамин B6 – 1.4 мг; Тиамин (B1) – 1.1 мг; Биотин – 500 мkg, Фолиева киселина – 200 мkg, Витамин B12 – 2.5 мг. За повече подробности последвайте линка.

Капсулите с канела, хром и цинк подпомагат регулирането на храносмилателния процес, клетъчното хранене, кръвоснабдяването на корените на косата, укрепването на зъбите. За повече подробности последвайте линка.

Пълна информация за витамините и минералите ще прочетете в статията: 

Витамини и минерали – как да ги вземаме и каква е всекидневната потребност от тях

Хомеопатия в помощ при лаймската болест
Хомеопатия в помощ при лаймската болест
Хомеопатия

След антибиотично лечение на Лаймската болест има много случаи, при които симптомите се завръщат, защото лекарството не действа. Антибиотиците потискат болестта без да я лекуват, като в същото време нарушават естествения баланс на тялото. Лечението на ухапване от кърлеж е важно. Може да се приложи локално мехлем от невен (Calendula) или живовляк (Plantago).

Може би най-доброто лекарство при ухапване от кърлеж е Ledum. Може да се помисли още за Arnica или Cedron при персистиране на симптомите или за Echinacea – при общи симптоми на инфекция. И Ledum, и Arnica, както и Hypericum имат потенциал да предотвратяват развитието на тетанус, което е много добра новина като се има предвид повсеместното поголовно и безотговорно имунизиране на всички ухапване от кърлежи срещу тази болест.

При симптоми на лаймска болест е по-разумно да се обърнете към класически хомеопат за цялостно лечение.

Алопатично лечение

На повечето пациенти се изписват антибиотици за перорален прием в продължение на 21 дни. Може да се наложи лекарят да пригоди режима на лечение или да промени лекарствата въз основа на реакцията на пациента. Антибиотиците могат да унищожат ВЬ, когато е активна, но не и когато е латентна. Когато симптомите говорят за засегната нервна система или остър пристъп на лаймска болест, е възможно в продължение на 14 до 30 дни да се включи антибиотик (цефтриаксон). Възрастните пациенти с късна неврологична лаймска болест често се лекуват с интравенозен цефтриаксон за период от две до четири седмици. Алтернативните лечения са интравенозен цефотаксим или пеницилин G.

Лечението на лаймската болест е доста противоречиво. Някои учени смятат, че тя се лекува след четириседмичен антибиотичен режим и че по-нататъшното лечение с антибиотици може да доведе до алергия към лекарството. Други изследователи обаче твърдят, че ВЬ може да остане в латентно състояние в човешките клетки, което налага последващ курс на лечение.

Най-важно е да премахнете правилно кърлежите
Най-важно е да премахнете правилно кърлежите

Очаквани резултати

Ако агресивната терапия с антибиотици започне достатъчно рано, а пациентът съдейства изцяло и се придържа към графика за приемане на лекарства, възстановяването трябва да бъде пълно. Само малък процент пациенти с лаймска болест не реагират на лечението или повторно развиват болестта. Повечето дълготрайни ефекти на болестта се получават в резултат на късно или липсващо диагностициране и лечение. Причина за неуспешно лечение или влошаващи се симптоми може да бъде съпътстваща инфекция с други инфекциозни орга­низми, разпространявани от кърлежи в същите области като ВЬ (например бабезиоза и ерлихиоза). В определени случаи лаймската болест води до смърт, но това става рядко, и при повечето от тях пациентите са имали съпътстваща бабезиозна инфекция.

Превенция

Изтеглена ваксина

От 1998 до 2002 г. е използвана ваксина за лаймска болест, известна като LYMErix, след което тя е изтеглена от пазара в Съединените щати. Решението е повлияно от доклади, че е възможно LYMErix да е отговорна за неврологични усложнения при ваксинираните пациенти. Към 2008 г. най-добрата стратегия за превенция си остава намаляването на риска от ухапване на кърлежи и използване на лични предпазни мерки.

Намаляване на риска от излагане на кърлежи

Предпазните мерки за избягване на контакта с кърлежи включват отстраняване на листа и клонки далеч от жилището. В районите с голяма популация от кърлежи всеки човек трябва внимателно да оглежда тялото си в края на деня. Най-важни са техниките за лично предпазване, когато човек е навън:

  • Избягвайте да вървите през гори, храсталаци или висока трева.
  • Използвайте репеленти, които съдържат DEET.
  • Носете светли дрехи, за да можете лесно да виждате кърлежите.
  • Пъхайте крачолите на панталоните в чорапите или в ботушите.
  • Проверявайте често децата и домашните любимци за кърлежи.

Намаляване на риска от предаване на болестта

Двата най-важни фактора са бързото и внимателно изваждане на кърлежа и незабавен лекарски преглед при първите признаци на лаймска болест. Когато се намирате в район с много кърлежи, трябва да спазвате следните предпазни мерки:

Макар че кърлежите са доста дребни, проверявайте за наличието им, особено в областта на слабините, под мишниците, зад ушите и по скалпа.

Запазете спокойствие и хванете здраво кърлежа колкото може по- близо до кожата, като използвате пинцети.

За да предотвратите риска от вкарване на още бактерии в мястото на ухапването, дърпайте право назад бавно и равномерно.

Не използвайте газ, алкохол или запалена кибритена клечка, за да извадите кърлежа.

Поставете кърлежа в затворен контейнер (за идентификация на вида по-късно, ако се появят симптоми) или го изхвърлете в тоалетната и пуснете водата.

Незабавно идете на преглед при лекар, ако се появи обрив или обезцветяване на кожата от 3 до 30 дни след ухапването.

Основни термини, използвани в медицината, свързани с лаймската болест

Бабезиоза – заболяване, причинено от протозоа на рода Babesia, което се характеризира с подобна на малария треска, анемия, повръщане, болка в мускулите и уголемяване на далака. Бабезиозата също като лайм- ската болест се пренася от кърлежи.

Парализа на Бел – лицева парализа или слабост, която се появява внезапно, причинена от оток или възпаление на седмия черепно-мозъчен нерв, който управлява лицевите мускули. Разсеяната лаймска болест понякога причинява парализа на Бел.

Кръвно-мозъчна бариера – бариера от клетки, отделящи циркулиращата кръв от елементи на централната нервна система (CNS); тя действа като филтър, предотвратявайки навлизането на много вещества в централната нервна система.

Гръбначномозъчна течност (ликвор) – бистра течност, която се на мира около мозъка и гръбначния мозък и в мозъчните вентрикули. Лаймска борелиоза – друго име на лаймската болест.

Пробиотици – лечение с благотворни микроби чрез поглъщане или под формата на свещички, за да се възстанови здравословният баланс на бактериите в организма.

Спирохета – микроорганизъм със спираловидна форма. Бактериите, които причиняват лаймската болест и сифилиса, са спирохети.

Вектор – животно, което пренася инфекциозен организъм от един гос топриемник в друг. Векторът, който предава лаймската болест от дивите животни на хората, е еленският кърлеж или чернокракият кърлеж.

Зооноза – всяка болест при животните, която може да бъде предадена на хората в естествени условия. Лаймската болест и бабезиозата са примери за зоонози.

Източници: homeohelp.eu; borreliose-gesellschaft.de; everydayhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Лаймската болест – лечение с билки, добавки, хомеопатия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *