ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето кои са лилавите плодове и зеленчуци, които предпазват от рак!

Лилави плодове и зеленчуци – те са изключително полезни и затова трябва да ги включите в менюто си. Доказано е, че тези вълшебни храни предпазват от ракови заболявания и не само.

1. Патладжан

Само 100 г от него съдържат 80 полезни вещества. Едно от тях са фитонутриентите (фенолни съединения) и флавоноиди, които имат доказани антиоксидантни свойства. Съдържа също насунин (най-вече в кората), който пък предпазва клетъчните мембрани, мозъчната тъкан, кръвоносната система, намалява кръвното налягане. Но! Хора, които страдат от временни или хронични заболявания на черния дроб, бъбреците и жлъчката, трябва да избягват този иначе полезен зеленчук!

лилави плодове и зеленчуци
Лилави плодове и зеленчуци за здраве

2. Тъмно грозде

Сокът от червено грозде намалява риска от образуване на кръвни съсиреци, предотвратява увреждането на кръвоносните съдове, укрепва стените им, поддържа здравословно кръвно налягане. Тъмното грозде има повече антиоксиданти от бялото, затова мнозина го считат за по-полезно.

Червените и черните сортове съдържат веществото птеростилбин, което предпазва от диабет и предотвратява развитието на ракови клетки. Освен това тъмното грозде подобрява зрението, укрепва нервната система и помага за поддържане на теглото.

3. Смокиня

Съдържа много фибри, витамини и минерали. Освен това смокините са богати на пектин, а той е изключително полезен за храносмилателната система. Не на последно място, този плод подобрява метаболизма, което го прави незаменим при диети.

Сушените смокини съдържат омега-3, омега-6 мастни киселини и фенол. Тази комбинация е много полезна за предотвратяване на коронарни сърдечни заболявания.

4. Червено зеле

То съдържа протеини, целулоза, ензими и два пъти повече витамин С и четири пъти повече каротин, отколкото в обикновеното зелен. Наличието на антоцианин въздейства благоприятно върху човешкия организъм, повишава еластичността на капилярите и нормализира тяхната пропускливост. Освен това е превантивна мярка срещу рак на кръвта.

5. Червен лук

Съдържа елементи, които активно участват в борбата срещу някои видове рак, както и сяра, която пък поддържа дейността на сърцето, нервната система и тонуса на мускулите. Този вид лук понижава значително риска от сърдечни заболявания, белодробен рак и астма.

6. Сини сливи

Те са полезни при авитаминоза, желязодефицитна анемия, стомашно-чревни заболявания, а така също за редуцирана на теглото, тъй като нормализират обмяната на веществата.

Сините сливи имат още антибактериални свойства и не на последно място – подпомагат процесите на възстановяване на организма след физическа или умствена умора. И нещо любопитно – в 1 слива се съдържа същото количество антиоксиданти, колкото в 100 г боровинки.

7. Касис

Освен много витамини, касисът – пресен или на компот, е много полезен, особено в студения период, тъй като повишава имунитета и помага за възстановяване след болести. Сокът, отварата и желето от касис помагат при висока температура.

Сокът от касис в комбинация с малко мед е полезен при бронхити и ларингити, кашлица, прегракване на гласа.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *