ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АРИТАВИ / ARITAVI

Съдържа дулоксетин, захароза, царевично нишесте, хипромелоза, желатин, талк, оцветители

Предназначение

arАРИТАВИ подкрепя нервната система, като увеличава нивата на серотонин и норадреналин. Лекарство за възрастни; използва се при депресия, тревожно разстройство, невропатични болки при диабет. Ефектът от терапията с този медикамент изисква натрупване в организма и се усеща обикновено след 2 до 4 седмици от началото на лечението.

Как се приема

АРИТАВИ се приема по препоръка на лекар в дози и с продължителност, определени според диагнозата и общото здравословно състояние.

При депресия и диабетна невропатична болка обичайната доза е 60 мг дневно, приети наведнъж. Възможно е лекуващият да определи друга доза.

При генерализирано тревожно разстройство лечението започва с дневна доза от 30 мг, приети еднократно в рамките на деня. Количеството подлежи на корекция по схема, докато се установи ефективната доза; тя не бива да е по-висока от 120 мг дневно.

Приемът на лекарството не бива да се прекратява самоволно, дори пациентът да чувства подобрение. Спирането става постепенно, при намаляващи дневни дози в рамките на две седмици. При рязко спиране са възможни признаци, сходни със синдрома на отнемане – тремор, главоболие, гадене и повръщане, световъртеж, сънливост или безпокойство, раздразнителност, мускулни болки, диария.

При неволно предозиране е възможно да се почувстват отклонения от рода на повръщане, сънливост, сърцебиене, треска и изпотяване, мускулна скованост, повръщане и кома. Всеки необичаен симптом е повод да се търси медицинска помощ.

АРИТАВИ е продукт за перорален прием; капсулата се поглъща цяла, с вода, по едно и също време на денонощието.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщаваните странични ефекти са главоболие и сънливост, гадене, сухота в устата. Възможни са и смущения в съня, безпокойство, отслабено либидо, замаяност и изтръпване на крайниците, мравучкане по кожата.

В някои случаи се наблюдава повишаване на артериалното налягане и зачервяване, смущения в стомашно-чревния тракт: болки, диария или запек, киселини и газове.

При хора от третата възраст не са изключени умора и падания; случват се също епизоди с болезнено уриниране и оплаквания от необяснима загуба на тегло.

Сред съобщаваните ефекти са още засилване на депресивните усещания и мисли за самоубийство, потрепване и конвулсии на отделни мускули, зрителни смущения, възпаления на дихателните органи, отклонения във функционирането на бъбреците и черния дроб, припадъци, алергични реакции, отоци и спазми, симптоми на менопауза, неочаквана лактация, необичайно генитално кървене.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този медикамент не бива да се употребява при алергични реакции.

Медикаментът е предназначен за лечение на възрастни. Прилагането му при деца и подрастващи под 18 години може да се разреши по изключение, ако лекуващият счете това за необходимо и с минимален риск.

Не се използва при пациенти с тежки бъбречни или чернодробни заболявания.

Рискови групи пациенти, при които индивидуално се преценява безопасността на потреблението, са тези с хипертония, сърдечно заболяване, склонни към гърчове, страдащи от биполярно разстройство и манийни състояния, глаукома, склонни към кръвоизливи.

При бременност приемът на този медикамент може да даде отражение върху здравето на нероденото още бебе. Необходима е индивидуална преценка за риска, ако лечението е наложително. Не се препоръчва прием на лекарството по време на кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Съвместяването с други лекарства може да въздейства върху ефекта на всеки от медикаментите, затова е необходима точна преценка за безопасна схема на прием. Отнася се за Моноаминооксидазни инхибитори (МАО-инхибитори), аникоагуланти, сънотворни, повишаващи стойностите на серотонина.

_________

Усреднена цена в аптеките – 40 лв за 28 капсули от 30 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *