Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Алтернативно лечение на астма – ето какво помага!

Лечение на астма – ето какво помага!

Съществуват множество алтернативни лечения на астмата, които са показали обещаващи резултати. Един силен аргумент в тяхна полза е, че се опитват да избягват лекарствата, на които разчита алопатичното лечение, които могат да са токсични или да водят до привикване.

астма
Лечение на астма

В много известни списания са публикувани материали за токсичността на лекарствата за лечение на астма. Проучване, извършено в Нова Зеландия през 1995 г., показва, че преди 1940 г. смъртните случаи от астма са били рядкост, но смъртността се е увеличила след въвеждането на бронходилататорите (при неправилна употреба от пациента). През 1992 г. „Ню Инглънд Джърнъл ъф Медсин“ публикува статия, в която се твърди, че редовната употреба на албутерол (салбутамол) и други лекарства за астма влошават състоянието на белите дробове. Проучване от 1989 г. в „Анали на вътрешната медицина“ показва, че терапевтите, лекуващи дихателни заболявания, изложени на бронходилататорни спрейове, развиват астма пет пъти по-често от другите, което може да означава, че самите лекарствени средства могат да предизвикат астма. Публикувани са сведения, че теофилинът (друго популярно лекарство) предизвиква промени в личността на пациентите, които го използват.

Стероидите също могат да окажат отрицателно въздействие върху много системи в тялото, особено на хормоналната система. Ето защо лекарите, практикуващи алтернативна медицина, предпочитат да използват преди всичко природни и не токсични методи за лечението на астма, докато лекарствата се използват само при много тежки и спешни случаи.

Алтернативната медицина разглежда астмата като защитна реакция на тялото срещу агенти и замърсители на околната среда. Затова целта на лечението често е да възстанови баланса и да укрепи цялото тяло, както и да подпомогне белите дробове, имунната и хормоналната система. Астматиците могат да помогнат, като си водят дневник за пристъпите на заболяването, за да се определят онези емоционални фактори, както и влияния на околната среда, които могат да влошат тяхното състояние.

Алтернативните лечения се характеризират с минимални странични ефекти и по принцип са евтини, като представляват удобни форми на самолечение. Освен това те могат да се използват съвместно с алопатични лечения, за да подобрят тяхната ефективност и да намалят отрицателните им странични ефекти.

астма лечение
Алтернативните лечения се характеризират с минимални странични ефекти

Лечения, свързани с хранителния режим и храненето

Някои лекари, практикуващи алтернативна медицина, препоръчват намаляване или елиминиране на млечните продукти от хранителния режим, тъй като те увеличават отделянето на слуз в белите дробове и са източник на хранителни алергии.

Други съветват да се избягват преработени храни, рафинирани нишестета и захари, както и храни с изкуствени добавки и сулфити. Добре е да се консумират повече пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и по-малко количество сол. Астматиците трябва да експериментират със своя режим, за да определят дали хранителните алергии играят роля за тяхната астма.

Някои проучвания показват, че поддържането на веганския хранителен режим (крайно вегетарианство – изцяло без храни от животински произход) може да бъде ефективно при астма, тъй като месото, млечните продукти и яйцата често причиняват хранителни алергии и съдържат химически добавки. Крайното вегетарианство елиминира и мастна киселина, наречена арахидонова киселина, която се съдържа в животинските продукти и за която се смята, че предизвиква алергични реакции.

Шведско проучване от 1985 г. показва, че състоянието на 92% от пациентите с астма се е подобрило след едногодишен вегански режим. От друга страна, някои хора се чувстват отпаднали вследствие на тази диета. Освен това много хора са алергични към зеленчуци, а не към месо.

Астматиците трябва да пият много вода, тъй като водата помага да се поддържат белодробните пътища влажни. Лукът и чесънът съдържат кверцетин, флавоноид (химическо съединение, модулатор на биологичните реакции), което потиска отделянето на хистамин, и трябва да бъдат част от хранителния режим на астматика. Кверцетинът може да се намери и като хранителна добавка и трябва да се приема с храносмилателния ензим бромелаин за по-доброто му абсорбиране.

пиене на вода
Астматиците трябва да пият много вода

Като част от режима се препоръчват витамините А, С и Е, за които се твърди, че играят важна роля при лечението на астма. Освен тях облекчение носят витамините В комплекс, особено В6 и В12, както и магнезият и селенът.

Препоръчват се и хранителни добавки, съдържаща мастната киселина омега-3, като например ленено масло, също така и добра мултивитаминна добавка. Проучване, проведено през 2004 г. от Университета Корнел показва, че високите нива на бета-каротин и витамин С заедно със селен понижават риска от астма. Същото проучване установява, че витамин Е не оказва никакво влияние.

Билкови лекарствени средства

Китайската медицина традиционно използва растението ефедра срещу астматични пристъпи. Ефедрата съдържа ефедрин, бронходилататор употребяван преди време в много лекарства. Федералната агенция по храните и лекарствата в САЩ обаче издава забрана за продажбата на ефедра, влязла в сила през април 2004 г., тъй като е доказано, че повишава кръвното налягане и натоварва кръвоносната система, водейки до инфаркт и удар при някои пациенти.

Друг билков продукт, за който е доказано, че намалява честотата на астматичните пристъпи, е гинко билоба, а сладникът (сладкият корен) се използва в китайската медицина като естествено отхранващо средство. В традиционната китайска медицина има много рецепти, които се използват за предотвратяване или облекчаване на астматични пристъпи в зависимост от специфичната диагноза, поставена от лекуващия.

Например ефедрата се използва за лечение на така наречените дихателни заболявания, провокирани от студен вятър.

Други билки, използвани за лечението на астма, включват лобелия, известна още като индиански тютюн, копривата, която съдържа естествен антихистамин, мащерка, бял оман, лопен, лайка, пасифлора (страстниче), палма джудже (сао палмето) и азиатски женшен.

Доказано е, че кафето и чаят намаляват остротата на астматичните пристъпи, тъй като кофеинът действа като бронходилататор.

Чаят също съдържа малки количества теофилин, лекарство, което широко се използва за лечение на астма. Аюрведическата традиционна източноиндийска) медицина препоръчва билката ипекакуана Tylophora asthmatica.

Подходи, свързани със съзнанието и тялото

Лечението на съзнанието и тялото е показало, че психологическите фактори играят комплексна роля при астмата. Емоционалният стрес може да предизвика пристъп. Техниките, свързани със съзнанието и тялото, се стремят да намалят стреса и да помогнат на астматиците да се справят с психологичния компонент на тяхното заболяване.

В проучване от 1992 г. д-р Ерик Пепер от Института за проучване на холистичното лечение в Сан Франциско използва биофидбек, за да обучи 21 пациенти на методите за релаксация и дълбоко дишане. Впоследствие при 80% от тях се наблюдава намаляване броя на пристъпите и необходимостта от спешна и неотложна помощ. Проучване на Кайзер Перманенте в Северна Калифорния работи с 323 възрастни с умерена до тежка астма. Половината от пациентите получават стандартно лечение, а другата половина участват в групи за подкрепа. След две години пациентите от втората група намалили посещенията си при лекар наполовина.

Проучване, проведено през 2008 г. от екипа на Анита Козирский от Университета на Манитоба, установява, че при децата, чиито майки са подложени на хроничен стрес, степента на астма е много по-висока, отколкото при децата от контролната група. Някои други техники, свързани със съзнанието и тялото, използвани при астма, включват методи за релаксация, медитация, хипнотерапия, насочване на представите, психотерапия и визуализация.

Йога и методи за дишане

Проучванията показват, че йога значително помага на хората, страдалци от астма, с упражнения, разработени специално за разширяване на белите дробове, подпомагане на дълбокото дишане и намаляване на стреса. Пранаяма е йогистката наука за дишането, която включва стотици техники за дълбоко дишане. Тези дихателни упражнения трябва да се изпълняват ежедневно, като част от всяка програма за лечение на астма, тъй като те представляват много ефикасни и евтини методи.

Контролирано физическо натоварване

Много хора смятат, че астматиците не бива да се подлагат на физическо натоварване. В едно изследване от 2004 г. учените твърдят, че 20% от децата с астма не спортуват достатъчно. Много родители са убедени, че спортуването е опасно за децата им, страдащи от астма, но физическата активност се отразява благотворно на всички малчугани. Родителите трябва да обединят усилията си с лекуващите лекари, с треньорите или учителите по физкултура, за да контролират внимателно физическото натоварване на децата си.

Други лечения

Специалистите по ароматерапия препоръчват евкалипт, лавандула, розмарин и лайка като аромати, които подпомагат свободното дишане. В Япония обичайно лечение за астмата е да се вземе студена баня. Доказано е, че тази форма на хидротерапия отваря стеснените дихателни пътища. Мануалните терапии, като Ролфинг (структурна интеграция), също могат да помогнат на астматиците, тъй като се стремят да увеличат циркулацията в зоната на гърдите. Хомеопатията използва лекарствата Arsenicum album, Kali carbonicum, Natrum sulphuricum и Aconite.

Алопатично лечение

Препоръчително е астматиците да се подлагат периодично на преглед, като функционирането на белите им дробове трябва да се замерва посредством спирометрия. Целта е да се предотвратят тревожни симптоми, да се поддържа функционирането на белите дробове колкото може по-близо до нормалното и да се позволи на пациентите да упражняват ежедневните си дейности, включително и онези, свързани с физическо натоварване. Най-доброто медикаментозно лечение е това, което контролира симптомите на астмата без никакви или с малко странични ефекти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *