ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За болните от диабет лекарят трябва да бъде доверен водач. Научете как да го използвате!

От вас зависи доколко успешно ще овладеете заболяването си в ежедневието, но лекарят е вашият доверен водач, към когото да се обръщате за медикаменти, прегледи и професионален съвет. Колкото по-добри взаимоотношения поддържате, толкова по-ефективно ще контролирате диабета.

В сътрудничество с лекаря
Лекарят ви трябва да бъде сътрудник
Лекарят ви трябва да бъде сътрудник

Едва ли ще си пиете кафето заедно, но лекарят ви ще стане най-добрият ви приятел, що се отнася до контрола над диабета. Затова отворете съзнанието си и се пригответе да прегърнете (образно казано) тази връзка и да помогнете на лекаря си да помогне на вас.

Сприятелете се със служителите асистенти. Секретарките, асистентите и сестрите могат да бъдат много полезни, когато ви е нужно повече време с лекаря, когато имате въпроси за здравните вноски или когато ви трябва бърз отговор, в случай че лекарят не е на смяна. Хубаво е също така да проявявате уважение, като пристигате навреме и известявате поне 24 часа предварително, ако ви се налага да променяте записан час.

Ходете редовно на прегледи

Прекалено големите паузи между посеще­нията с мисълта, че междувременно всичко ще си остане същото, е като да шофирате със завързани очи, допускайки, че пътят е прав. Повечето диабетици посещават лекарския кабинет на всеки три-четири месеца – това зависи от индивидуалното здравословно състояние, включително нивата на глюкозата и тяхната стабилност. Попитайте лекаря си колко често трябва да се преглеждате и спазвайте препоръките. Ако минава много време между визитите ви в кабинета и ако не контролирате глюкозата си, е вероятно да си навлечете сериозни последствия.

Носете със себе си дневника за кръвната захар и за приетата храна, ако водите такъв. Най-добрият начин, по който лекарят може да ви помогне да контролирате нивата на кръвната си захар, е, като седне заедно с вас и прегледа записките ви, за да определи факторите, които влияят, и да посочи ползотворни промени в режима ви на хранене. За съжаление не всички общопрактикуващи лекари ще отделят нужното време или дори ще са напълно подготвени за това. Ако не получавате достатъчно помощ по този въпрос, може да се наложи да се консултирате с диетолог. Също така говорете за видовете спорт, които практикувате. Ако не тренирате изобщо, отбелязаният на календара час при лекаря може и да ви мотивира да започнете.

Препоръчваме продукта Превент комплекс за нормализиране на кръвната захар! Във всяка капсула се съдържа екстракти от: копринус Coprinus comatus (200 мг); шиитаке Lentinula edodes (60 мг); рейши Ganoderma lucidum (60 мг); майтаке Grifola frondosa (60мг); кордицепс Cordyceps sinensis (20 мг). За повече подробности последвайте линка.

При лекаря
При лекаря
Заведете си подкрепление

Една консултация при лекар продължава средно не повече от седем минути. Понякога е трудно да се възприеме всичко. Ако е възможно, вземете някого със себе си, който само да слуша какво казва лекарят. След консултацията сравнете бележките си. Също така, ако носите слухов апарат, не го забравяйте.

Облечете удобни дрехи и обувки, които лесно се свалят. Копчетата или връзките могат да ви поставят в неудобно положение, когато трябва да се съблечете за преглед. Свободни панталони, удобна тениска или пуловер и мокасини са идеалният вариант.

Събуйте чорапите и обувките си, дори лекарят да не ви помоли да го направите. Ходилата ви трябва да се преглеждат при всяко посещение за признаци на разраняване, болезнени места, напукани пети или враснали нокти.

Попитайте какво е кръвното ви налягане

Понякога лекарите измерват кръвното налягане, без да съобщят резултатите, но за вас е важно да ги знаете. В идеалния случай кръвното налягане на диабетиците трябва да бъде 130/80 или по-ниско. Ако вашето е по-високо, това означава, че сърцето ви се претоварва, което може да доведе до повишен риск от инфаркт, удар, неврологични или бъбречни увреждания.

Вдишайте дълбоко няколко пъти, преди да ви премерят кръвното.

Това ще помогне за по-точен резултат, особено ако обикновено се притеснявате при преглед. Ходилата ви трябва да са плътно прилепени към пода.

Занесете списък с всички медикаменти или добавки, които приемате.

Не забравяйте да изброите лекарствата без рецепта, витамините и билките заедно с предписаните ви препарати. Така ще помогнете на лекаря да реагира бързо, ако се окаже, че приемате медикаменти, които имат вредно взаимодействие, или ако вземате нещо, от което всъщност не се нуждаете. Така ще узнаете повече и за страничните ефекти, които могат да бъдат предизвикани от някои продукти.

Копринус за подобряване на състоянието при диабетици Гъбата има свойството да предотвратява негативните последствия от диабета, които се отразяват върху сърдечно-съдовата система и диабетната полиневропатия. За повече подробности последвайте линка.

Целеви нива на кръвната захар

Следете нивата на кръвната захар
Следете нивата на кръвната захар

В идеалния случай ще се стремите да поддържате кръвната си захар в граници, възможно най-близки до оптималните (като при липсата на диабет). Това са общите указания:

  • Нормални нива: В общия случай нивата на глюкозата би трябвало да бъдат между 5 и 7,2 ммол/л преди хранене и под 10 ммол/л два часа след прием на храна. Лекарят ще ви помогне да си поставите лични цели – по-високи или по-ниски нива, според състоянието ви.
  • Високи нива: Това са стойности над 7,8 ммол/л преди хранене.
  • Кога да отидете на лекар: Попитайте коя стойност е прекалено висока за вас. Обикновено се налага да отидете на преглед, ако кръвната ви захар е над 14 ммол/л.

Информирайте се как да потърсите помощ в извънработно време

Има ли друг телефон, на който да звъните? Кои са лекарите на смяна, когато вашият отсъства? Коя стая за спешни случаи трябва да ползвате? Попитайте за тези неща, преди да ви се е наложило.

Нуждаете ли се от нов лекар? Съберете препоръки от първо лице. По­питайте приятели, познати, страдащи от диабет или личния си лекар. Разберете защо точно ви препоръчват даден професионалист. Изслушва ли внимателно пациентите си? Има ли опит в работата с диабетици? Може ли бързо да откликне на повикване?

Направете посещение за опознаване. Ако сте открили лекар, който ви допада, проверете дали можете да направите първоначално посещение, преди да се запишете. Ще усетите дали се „сработвате“ с лекаря, както и как той организира работата и програмата си.

Уверете се, че предписаната ви програма е подходяща за вас. Споделете, ако по някаква причина препоръките и очакванията на лекаря ви притес­няват. Например, ако ходилата ви болят дотолкова, че не можете да тренирате, ако е трудно да запишете час за преглед, ако се ужасявате от игли и смятате, че няма да можете сами да си инжектирате инсулин или ако на работното място няма хладилник, където да държите инсулина. Лекарят може да предложи разрешение на всички тези проблеми.

Когато търсите лекар, задавайте насочващи въпроси

Има ли голям брой пациенти диабетици (колкото по-голям брой са, толкова по-голям е опи­тът на специалиста)? Насочва ли диабетиците към центрове за специализирани обучения за заболяването? Какви нива на кръвната захар счита за препоръчителни? Може ли да ви каже какъв е средно показателят на А1с (гликиран хемоглобин) сред пациентите диабетици (нормално е 4-6%, целта на диабетика трябва да е под 7% или 6% според някои специалисти)? Използва ли електронни медицински картони (изследванията сочат, че лекарите, които ги прилагат, имат по-ясна представа за изследванията, от които се нуждаят пациентите им)? Отговорите на тези въпроси ще ви осигурят информация за опита на лекаря.

Редукцията на теглото чрез CLA-капсули формира дълготрайно добра визия. CLA-капсулите имат не само естетически, но и лечебен ефект. Те намаляват нивото на лошия холестерол, чрез което се отразяват общоукрепващо на сърдечно-съдовата система. За повече подробности последвайте линка.

Преди прегледа

Подгответе си въпроси към лекаря
Подгответе си въпроси към лекаря

Вероятно посещавате лекаря си няколко пъти годишно, затова извлечете максималното от тези прегледи, като се подготвите предварително. Ще усетите ефекта по-късно, когато сте си спестили нервите да пренасрочвате записан час, заради пропуснато лабораторно изследване или защото сте забравили да зададете важен въпрос.

Съставете си списък с въпроси

Посещенията в лекарския кабинет минават толкова бързо, че е трудно да запомните всичко, което искате да попитате или споменете, без да сте си го записали предварително. За да сте сигурни, че следите въпросите си, ги номерирайте в списъка и оставете място за бележки под всеки един, като отбелязвате, след като сте получили нужната информация. По този начин, дори да се разсеете, ще можете да се консултирате със записките си, за да разберете дали има още нещо, което трябва да се обсъди.

Отделете достатъчно време за изследванията преди прегледа. Лека­рят може да ви помоли да се изследвате преди посещението и ако чакате до последната минута, има вероятност резултатите да не са готови навреме.

Информирайте се подробно за процедурите в лабораторията. Проучете дали трябва да си запазвате час. Необходимо ли е изследванията да се направят на гладно? Трябва ли да носите удобни дрехи и обувки при тест за стрес при физическо натоварване?

Прегледайте хранителния си режим

Да бъдем честни, ако не сте внима­телни, можете да „изядете“ ефекта от повечето медикаменти при диабет. Преди следващото си посещение при лекаря прегледайте режима си на хранене и се запитайте дали правите всичко по силите си, за да приемате по-полезни храни в правилните интервали. По кое време от деня обикновено се храните (много медикаменти за диабет са по-ефикасни, когато се съчетаят правилно с храненията)? Колко често се храните навън (много по-трудно е да контролирате калориите, когато сте на ресторант)? Какъв е размерът на порциите ви – малък, среден, голям или огромен? Ограничавате ли сладкото и въглехидратите? Вероятно лекарят ще ви попита за хранителните ви навици, а ако не го стори, вие започнете разговор по темата.

Поддържайте нормалните си навици – при положение че лекарят не ви е предупредил да не приемате храна и напитки (ако не сте сигурни, обадете се в кабинета поне 24 часа преди посещението си и попитайте). Ако сте консумирали неприсъщи за вас храни или течности в деня на прегледа или лабораторното изследване, не забравяйте да уведомите лекаря си, защото това би могло да причини промяна в сърдечната честота, кръвното налягане или лабораторните резултати.

Препоръчваме хранителната добавка Бодилакс за справяне със запека и намаляване на излишните килограми. За повече подробности последвайте линка.

Важни въпроси

Кои са важните въпроси към лекаря
Кои са важните въпроси към лекаря

Самият факт, че се намирате в лекарския кабинет, може да ви притесни. А и повечето лекари нямат много време за пациентите си, затова не е изключено да се чувствате под напрежение. Но не спестявайте въпросите си. Набавянето на нужните отговори ще ви помогне да овладеете заболяването си и да се грижите по-добре за здравето си. Започнете с тези съвети.

Колко често трябва да измервам кръвната си захар? Отговорът зависи от няколко фактора. Погледнете „Колко често да измервам кръвната си захар“ на стр. 148. При всяко посещение ще трябва да преразглеждате и обсъждате наблюденията си, както и това дали да увеличите или намалите броя на проверките.

Как и кога да вземам лекарствата си?

Това е изключително важно и указанията във вашия случай могат да се различават от традиционните, затова бъдете внимателни и си водете бележки. Уверете се, че сте разбрали дали да вземате лекарствата или инсулина преди хранене, вечер, сутрин, без храна и т. н. Трябва ли да избягвате алкохола? Възможни ли са взаимодействия между различните медикаменти, с които трябва да сте наясно? Тази информация може да съпътства рецептата ви, но медицинският жаргон е труден за разбиране, затова е добре да попитате, докато още сте в лекарския кабинет.

Има ли универсална разновидност на лекарството ми? Ако сте притеснени финансово, попитайте за алтернативни медикаменти. Понякога лекарят може да ви изпише по-старо лекарство, което също е ефикасно и по-евтино, или да ви препоръча универсална разновидност на препарата.

Какви са възможните странични ефекти? Всяка рецепта, която ви изда­ват, е добре да бъде придружена от листовка с подробна информация за пациента, която засяга възможните странични ефекти и съпътстващите ги симптоми, но е полезно да обсъдите този въпрос с лекаря в момента на предписването. Дали вие сте по-предразположени при вас да се проявят някои от изброените симптоми? Лекарството предизвиква ли сънливост и пречи ли на способността да шофирате? При кои признаци трябва да потърсите лекарска помощ? Трябва ли да спрете приема на дадено лекарство, ако при вас се наблюдават ня кои от страничните ефекти? Ако поради някаква причина спрете да вземате определен медикамент, обадете се на лекаря си, за да го уведомите. Не чакайте до следващия преглед.

Продуктът от гъбата Майтаке се препоръчва за регулиране нивата на кръвната захар, хормоналния баланс, мазнините, теглото. Една капсула съдържа екстракти от: майтаке Grifola frondosa (361 мг); рейши Ganoderma lucidum (11 мг); шийтаке Lentinula edodes (11 мг); кориолус Coriolus versicolor (11 мг); кордицепс Cordyceps sinensis (11мг); агарикус Agaricus blazei (11 мг); Витамин С – 11 мг; Селен (Se) – 6,8 микрограма; Цинк (Zn) – 1,5 мг. За повече подробности последвайте линка.

Какъв хранителен режим трябва да следвате?

За същинския отговор на този въпрос ще трябва да се обърнете към дипломиран диетолог, тъй като общопрактикуващите лекари често не са специалисти в храненето. Междувременно все пак е добре да поискате някои общи насоки от лекаря си. В повечето кабинети ще намерите листовки с информация относно храненето на диабетика. Обикновено това означава да не пропускате хранения, да сядате на масата по едно и също време всеки ден, да приемате еднакви количества храна на едно хранене и да наблегнете на пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите и нискомаслените млечни продукти и храните с полезни белтъчини.

Мога ли да консумирам алкохол? Ако пиете алкохол, общото правило гласи не повече от едно питие на ден за жените и не повече от две питиета на ден за мъжете (едно питие се равнява на 150 мл вино или 350 мл бира). Ако лекарят ви се притеснява за бъбреците или черния ви дроб, може да се наложи да се въздържате от приема на алкохол.

Трябва ли да избягвам определени храни? Според стойностите на кръвното ви налягане, холестерола и средните нива на кръвната захар лекарят ви може да предложи промени в хранителния режим. Преобладаващото мнение в тази насока е, че можете да продължите да се радвате на храните, които сте приемали преди поставянето на диагнозата „диабет“, включително и на сладкото, но не в същите количества и приготвени по различна технология. Някои навици обаче, като консумацията на няколко газирани напитки дневно (във всяка се съдържат по 12 чаени лъжички захар), най-вероятно ще трябва да се променят.

Разрешено ли е да скачам с бънджи и да играя баскетбол?

Стига да ня­мате сериозни здравословни проблеми, повечето лекари препоръчват умерени физически упражнения като ходене, плуване или колоездене по 30 минути през повечето дни от седмицата. Все пак е добра идея да получите одобрението на лекаря си, ако се захващате с нов спорт или преминавате на нов тренировъчен режим. Може да се наложи да се прегледате или да получите насоки, подходящи за състоянието ви (при бъбречна недостатъчност, неврологични увреждания, признаци на сърдечносъдово заболяване или други проблеми), преди да ви дадат зелена светлина.

Мога ли да намаля приема на някое от лекарствата си? Това е хубав въпрос, ако сте се хранили правилно и сте спортували редовно, вследствие на което наблюдавате видимо подобрение в нивата на кръвната си захар.

Наномагнитните чорапи BIOMAGNETIC POWER (Биомагнетик пауър) са новата надежда за диабетиците. Това са първите чорапи, действащи на принципа на нанотехнологиите и нямат аналог в България. Те засилват микроциркулацията на кръвта в краката и намаляват състоянието на дискомфорт, причинено от диабет, нарушено кръвообращение или проблемна кожа. За повече подробности последвайте линка.

Медикаменти при диабет
Лекарства и помощни средства при диабет
Лекарства и помощни средства при диабет

Здравословният хранителен режим и физическите упражнения са изключително важни за овладяването на диабета, но невинаги са достатъчни. Вероятно ще настъпи момент, в който лекарят ще ви изпише таблетки или инсулин, за да подпомогне контрола над нивата на кръвната захар. Запознайте се с няколко основни неща, които да очаквате.

Кой се нуждае от лекарства?

Първоначално лекарят вероятно ще се опита да ви помогне в понижаването нивата на кръвната захар, като подобри храненето ви и препоръча допълнително раздвижване, но процентът на хората, които могат да избегнат приема на медикаменти с хранителен режим и спорт, е нисък.

Ако нивата на кръвната ви захар са опасно високи, лекарят може да ви предпише лекарство и впоследствие да ви сътрудничи в усилието да ги понижите с промяна в начина на живот – може да намали или спре препарата, ако резултатите ви се подобрят. Могат да ви бъдат предписани медикаменти по-рано, ако не сте с наднормено тегло (около 10% от хората, страдащи от диабет тип 2, имат здравословно телесно тегло) или ако вече се храните правилно и спортувате редовно. Дори и да не попадате в някоя от тези категории, често срещано явление е лекарите да предписват перорални препарати като метформин още от самото начало на заболяването. Според статистиката при повечето хора диабетът е бил налице поне пет години преди поставянето на диагнозата, така че това звучи логично.

Дори да не започнете веднага с приема на лекарства, с течение на времето се стига до медикаментозно лечение. Колкото по-отдавна страдате от диабет, толкова по-трудно е да го контролирате само с хранене и упражнения.

Ами инсулинът?

Понякога е правилно да се прибегне до него от самото начало. Това е валидно, особено ако имате много високи нива на кръвната захар при поставяне на диагнозата, ако страдате от тежко бъбречно или чернодробно заболяване или се нуждаете от повече инсулин поради друг здравословен проблем или стрес. Освен това при повечето хора, приемащи едно или две перорални лекарства, когато стане ясно, че диетата, спортът и таблетките не помагат – лекарят може да реши, че е време за инсулина.

Как лекарят ми решава от какви лекарства се нуждая?

На пазара съществуват доста различни видове медикаменти, прилагани при диабет, и лекарят може да ги използва поотделно или в комбинация, в зависимост от това от каква помощ се нуждае организмът ви, за да контролира нивата на кръвната захар. Някои от тях въздействат на панкреаса, за да подпомогнат производството на инсулин, други понижават количеството захар, натрупано в черния дроб, трети намаляват съпротивата на клетките срещу инсулина, четвърти помагат на организма да отдели ударна доза инсулин по време на хранене, пети забавят скоростта, с която въглехидратите навлизат в кръвообращението след хранене. Определени медикаменти, наречени сулфанилурейни, могат да доведат до увеличаване на телесното тегло, така че лека рят ви може да избегне някои от тях, ако страдате от затлъстяване. Бъбречната функция също трябва да се вземе под внимание, защото лекарства, които биват изчиствани от организма през бъбреците като метформина, не са подходящи за вас, ако имате увреждания на този орган.

Мога ли да приемам инхалационен инсулин?

Към 2009 г. в България не е регистрирана такава форма. Първият такъв вид инсулин е представен през 2006 г. Той освобождава някои диабетици от употребата на игли и помага на други да намалят броя на таблетките и инжекциите, които са им нужни.

През 2007 г. производството на продукта е спряно поради икономически причини (не заради опасност за потребителите). Възможно е в някакъв момент такъв препарат отново да се появи на пазара. Освен хипогликемия, други възможни странични ефекти са сухота в устата, кашлица, болка в гърдите и понижен капацитет на белите дробове. Преди да ви изпишат инхалационен инсулин, трябва да ви направят тест за белодробен капацитет с помощта на спирометър. Ако сте пушач, страдате от белодробно заболяване, астма или сте спрели цигарите преди по-малко от шест месеца, не бива да употребявате инхалационен инсулин.

Защо лекарят променя дозировката?

Защото диабетът е прогресивно заболяване и с течение на времето ефикасността на повечето медикаменти, включително инсулина, намалява. Лекарят може изцяло да промени лечението ви, ако настоящото не показва добри резултати.

Какви са страничните ефекти и вредите от медикаментите?

Лекарствата при диабет са като цяло безопасни и действат добре. Но по подобие на всички останали медикаменти и те имат своите странични ефекти. Обсъдете с лекаря си действието им и четете листовките внимателно. Всички лекарства си взаимодействат едно с друго – по рецепта или не – а някои препарати, предписвани при диабет, не могат да се приемат с алкохол, затова помо­лете за точни указания и ги следвайте. Често срещаните странични ефекти са хипогликемия, раз­строен стомах, обриви, задържане на вода в организма и напълняване. Някои медикаменти могат да увредят черния дроб с времето.

ТАБЛИЦА 1

Tablica-1

Споделете симптомите си

Понякога се притесняваме да информираме лекаря си за „дребни подробности“ като това как се чувстваме, крием възпален пръст на крака в чорапа или „забравяме“ да споменем новопоявил се проблем в спалнята. Но е много важно да споделяте, защото привидно безобидните симптоми като лошо храносмилане, суха кожа, „облаче“ в окото или парене в стъпалата могат да се окажат по-сериозни, отколкото си мислите.

Споделете с лекаря оплакванията си
Споделете с лекаря оплакванията си

Бъдете ясни, когато обяснявате симптомите си. Вместо само да кажете на лекаря си: „Чувствам се зле“, опитайте се да бъдете колкото се може по-обстоятелствени. Например: „През последните две седмици усещам парене в ходилата.“ Опишете симптомите си възможно най-точно, кажете какво сте предприели, за да ги облекчите (ако сте го правили) и посочете кой подход води до подобрение. Колкото по-подробно е описанието ви, толкова по-лесно ще бъде за вашия лекар да постави диагноза и да назначи лечение.

Съобщете за парене, изтръпване, раздразнение или болка. Тези усеща­ния в краката, ръцете или дланите могат да са признак на диабетна полиневропатия. Обикновено започват от ходилата, като в началото са слаби. Кажете на лекаря си, ако нямате чувствителност при докосване, ако имате болки в краката, затруднение при определяне на позицията на стъпалата си или усещане за загуба на равновесие. Други признаци на проблеми с кръвообращението и нервите са раните, мазолите или напукванията, които не зарастват.

Определете болката си

Ще помогнете на лекаря, ако определите колко силни са болката или дискомфортът, които изпитвате, по скала от 1 до 10, като 10 е нетърпима болка, ale много леко неразположение.

Споделяйте дори „неудобните“ симптоми. Може да се чувствате неудоб­но, когато говорите за често уриниране или еректилна дисфункция, но лекарите слушат за подобни проблеми непрекъснато.

Разпознавайте симптомите на високата и ниската кръвна захар

Често срещани признаци за хипогликемия (ниска кръвна захар) са объркване, глад, слабост, треперене, потене, ускорен пулс, замаяност, нервност или раздразнителност. Симптомите на хипергликемията (високата кръвна захар) включват умора, жажда, често уриниране, замъглено зрение, глад и внезапна загуба на тегло.

Не е задължително да изпитате всички признаци по едно и също време, а и те варират в отделните случаи. Някои хора съобщават за необичайни проявления като изтръпване в зоната на носа или пищене в ушите. Ако изпитате нещо подобно, уведомете лекаря си за новооткрития симптом.

Капсулите с чесън на Sanct Bernhard регулират кръвната захар и холестерола. Всяка капсула съдържа 500 mg луковици чесън на прах. За повече подробности последвайте линка.

Научете се да следите нивата на кръвната захар ежедневно

Крайната цел на вземането на лекарства, здравословното хранене в умерени количества и физическите упражнения е поддържането на нивата на кръвната ви захар в приемливи граници – и няма как да разберете дали тези мерки действат, без редовно да я измервате. Колкото по-често го правите, толкова повече ще усъвършенствате комбинациите си от стратегии.

Овладейте самостоятелното измерване. Лекарят или сестрата трябва да ви покажат как да използвате тестове за самостоятелна проверка. Започвате, като убодете пръста си с малка игла, наречена ланцет. Някои тестове имат вграден ланцет, който взема кръв от бедрото или ръката, а съществуват и апарати с пружина, които приличат на химикалка и правят убождането по-малко болезнено. Ако използвате върха на пръста си, убодете се отстрани край нокътя, за да не оставите раничка на самата възглавничка. Поставете капката кръв върху тестова лента. Резултатът ще е готов след около 5-30 секунди и ще го запишете в предназначения за целта дневник (някои апарати запаметяват и пазят стойностите).

Поискайте изрични указания по кое време от деня да проверявате кръвната си захар. За всеки е индивидуално. Вижте „Колко често да измервам кръвната си захар“ по-долу.

Обсъдете възможностите за тестови апарати с лекаря си и проверете в здравната каса, преди да закупите продукта, каква част от цената на апарата и консумативите се поема от нея. Можете да потърсите и ендокринолог, който разполага с мостри, които да разгледате и пробвате.

Научете се какво да правите, ако резултатите ви са прекалено ниски

Ако отчетете 3,8 ммол/л или по-малко, нивата на кръвната ви захар са прекалено ниски и трябва да приемете 15 г въглехидрати. Дори и да се чувствате добре, не чакайте симптомите на хипогликемията да ви застигнат. Вземете 1 супена лъжица захар, разтворена във вода, 1/2 чаша портокалов сок, 1 супена лъжица мед, 6 специални бонбона или 3/4 чаша обикновена газирана вода. Сладките десерти не са препоръчителни, защото мазнините, които съдържат, могат да отложат ефекта на повишаване. Изчакайте 15 минути, след което отново направете проверка.

Бъдете подготвени при високи нива. Първо, изяснете с лекаря си кои стойности са прекалено високи за вас. Може да са 14 ммол/л или повече. Независимо от оптималната граница ще се наложи да отидете на преглед, ако я достигнете. Ще трябва да го уведомите и ако имате повишени резултати (по-високи от целите, които сте си поставили) в продължение на три последователни дни или повече. Заболяване, стрес, пропуснато лекарство или преяждане могат често да доведат до покачване нивата на кръвната захар.

Погрижете се за високата кръвна захар сутрин

В ранните утринни часо­ве организмът синтезира хормони, които задържат инсулина, така че в началото на деня в тялото се натрупва повече глюкоза – нещо, от което нямате нужда, ако сте диабетик. Подобни обстоятелства могат да настъпят, ако нивата на кръвната захар паднат прекалено ниско през нощта, което предизвиква силна реакция в организма и той произвежда хормони, повишаващи глюкозата. Ако забележите тенденция към висока кръвна захар сутрин, се консултирайте с лекаря си. Може да се наложи да смените вида или дозата на медикамента или инсулина, който вземате, часа на приема или да промените вечерното си хранене. Ще ви бъде по-лесно да контролирате глюкозата си през деня, ако още сутринта показателите ви са в нормата.

Кога да правите по-чести измервания? Те ще ви се наложат, когато сте болни или сте подложени на сериозен стрес. Лекарят ви може да препоръча допълнителните проверки, когато сменяте режима на лечение.

Продуктът джинджифил се препоръчва за болни от диабет с проблеми в храносмилателната система и при гадене. Ефективно активира храносмилането, особено в ястия с по-голямо съдържание на целулоза. За повече подробности последвайте линка.

Колко често да измервам кръвната си захар?

Целта на тези проверки е да определите как нива­та на кръвната ви захар се влияят от храните и медикаментите, които приемате, и физическите упражнения, които изпълнявате, така че да може­те да прецените до каква степен те действат. Кол­кото по-често проверявате, с толкова повече информация ще разполагате. Предлагаме ви някои общи напътствия.

Ако не сте на лечение с перорални медикамен­ти или инсулин, вашият лекар ще ви препоръча да измервате нивата на глюкозата си ежедневно или от време на време сутрин и преди вечеря, а може и преди лягане. По този начин ще се разбере какви са нивата на кръвната ви захар в началото на деня и как й се отразява храната, която консумирате. Ако вечерта нивата ви са в набелязани­те граници, това означава, че най-вероятно са били такива през целия ден. Тест за А1с ще потвърди дали е било така.

Ако вземате перорални медикаменти, лекарят ви сигурно ще препоръча по-чести измервания – вероятно преди определено хранене и два часа след това. По този начин ще се определи състоянието на кръвната ви захар непосредствено преди прием на храна и ефектът, който тя предизвиква. Информацията може да бъде използвана като база за регулиране на лекарствата или за насоки в диетата, които да поддържат нивата на захарта в желаните граници.

Ако вземате инсулин, лекарят ви може да поиска да правите проверка преди хранене, понякога и след това, както и преди лягане. Ако приемате еднократни дневни дози инсулин, може и да не се тествате след всяко хранене. Този вид препарат е предвиден спрямо нивата на кръвната захар сутрин на гладно. Ако се събудите, плувнали в пот и сте сънували кошмар, възможно е да сте имали спад в нивата на кръвната захар през нощта. Лекарят може да ви препоръча да нагласите алармата на часовника си за 3 часа сутринта, за да премерите кръвната си захар, с което ще се установи дали не изпадате в хипогликемия в малките часове на денонощието.

Продуктът ФИН ЗЕЛЕН ЕЧЕМИК е невероятно богат на витамин В9 (наричан още фолиева киселина). Той подпомага производството на кръв и засилва имунната система. Съдържа също така витамини С, Е, В1. За повече подробности последвайте линка.

Изградете сплотен екип за здравна грижа
Трябва да имате екип от лекари
Трябва да имате екип от лекари

Личният ви лекар може да наблюдава заболяването ви като цяло, но стъпалата, бъбреците, очите – дори храненето и спорта – се нуждаят от специални допълнителни грижи и внимание, защото диабетът засяга целия организъм. Всъщност нужен е цял екип от специалисти, за да бъде контролът над болестта успешен. Помолете лекаря си да ви помогне в подбора.

Консултирайте се със специалист в случай на „упорита“ кръвна захар

Ако измерванията не показват подобрение дори след като сте следвали предписанията на лекаря си в продължение на 12-16 седмици, поискайте консултация с диабетолог. Това е лекар, който се занимава с лечението на диабетици и обикновено е и ендокринолог. Но не всички ендокринолози са специалисти в областта на диабета, затова е важно да попитате, преди да си запишете час.

Поискайте препоръки за дипломиран консултант по диабета. Този професионалист, обикновено медицинска сестра, диетолог или фармацевт, е получил специализирано обучение за диабета и разполага с повече време за вас от лекаря. Той ще ви помогне да развиете, пригодите и следвате полезни навици, които ще ви помогнат да подобрите състоянието си. Ще отговори на въпросите ви относно лекарствата, ще ви покаже как да си инжектирате инсулина, ще ви съдейства да се научите как правилно да измервате глюкозата и ще предложи по-добри начини да следите резултатите от проверките и не само това. Попитайте личния си лекар за подобни програми.

Превърнете здравословното хранене в приоритет

Видът и времето на храненията ви въздействат на нивата на кръвната захар много повече, отколкото всяка друга дейност, на която се посвещавате. Ако сте диабетик, имате нужда от хранителен режим, изготвен специално за вас, за да постигнете желаните нива на кръвна захар. За целта се обърнете към дипломиран диетолог, който работи в сферата на диабета. Ще ви помогне с определяне количествата и вида на храната, с контролирането на порциите и планирането на ястия, подходящи за начина ви на живот.

Ако сте се консултирали с диетолог преди години, сега е времето да го направите отново. Дори да сте диабетик от много години, посещението при специалиста по хранене може да е изключително полезно. Храненето и приемът на калории трябва да се променят с времето, а и насоките в тази сфера може да са претърпели развитие от времето на диагнозата ви.

Консултацията с диетолога може също така да възвърне мотивацията ви за балансирано хранене.

Продуктът БРОКОЛИ се състои от екстракти на броколи и синапено семе, които съдържат глюкозинолати. Тези вещества в организма се разграждат до индоли и серни съединения, като сулфорафан. Брoколите имат в състава си лутеин и каротеноиди. Те са богати източници на фибри, фолиева киселина, калий, фосфор, магнезий, витамини С, А, К и от групата В. За повече подробности последвайте линка.

Водете си дневник на храненето

Описването на всяка хапка, докосналаустните ви може да изглежда като мъчение, но също така може да се окаже много полезно. Лесно е да забравите или омаловажие хапването, когато приготвяте лазаня за вечеря или се отдавате на неустоимо късче торта от празника в офиса. Несъзнателните навици и постъпки стават по-забележими, когато ги видите черно на бяло.

Освен това мисълта, че ще преглеждате дневника с диетолог, може да ви даде волята да подминете тортата и вместо нея да си вземете една ябълка.

Ходете на преглед при офталмолог поне веднъж годишно. Хронично високите нива на кръвна захар могат да увредят кръвоносните съдове в ретината (вътрешния слой на очите), което увеличава опасността от зрителни смущения и дори слепота, ето защо трябва да се подложите на годишен обстоен преглед при офталмолог. Специалистът ще разшири зениците ви и ще направи подробна проверка за възможни изменения на очите ви. Ако са ви насочили към непознат специалист, не забравяйте да го уведомите за заболяването си.

Преглеждайте зъбите си два пъти годишно

Като дете са ви казвали, че захарта причинява кариеси. Знайте, че и високите нива на кръвната захар могат да нанесат много поражения в устната кухина. Бактериите, които причиняват пародонтоза и кариеси, са по-опасни, когато кръвната захар не се контролира. Ето защо диабетиците са по-предразположени към парадонтоза, която, вярвате или не, е свързана с повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Като допълнение към редовните посещения при стоматолога трябва да миете зъбите си и да ги почиствате с конец всеки ден. Полезно е и веднъж месечно да проверявате венците си за рани, чувствителност и зачервяване.

Отидете при специалист, за да прегледате ходилата си

Ужасно трудно е да си представим, че един мазол или порязване могат да доведат до ампутация, но нараняването се превръща в язва, която се инфектира, така че е възможно. Затова е изключително важно да полагате добри грижи за ходилата си. Специалистът ще ви преглежда за рани, мазоли, синини, напуквания или порязвания, които трудно зарастват, както и ще проверява за болки или изтръпвания. Той може да потвърди неврологично увреждане чрез редица тестове с помощта на камертон, който се поставя върху отделни части на тялото, за да се провери улавянето на вибрации или чрез метода „топло-студено“ за проверка на температурната чувствителност. Обсъдете с личния си лекар колко често е нужно да ходите на такъв тип прегледи. Лекуващият ви лекар също трябва да проверява стъпалата ви при всяко посещение.

Когато посещавате специалист, вземете обувките, които носите най- често. Той ще ви каже дали са подходящи или трябва да се въведат промени като стелки или допълнително уплътнение. Помислете и за лекаря и оставете обувките да се проветрят в деня преди прегледа!

Поискайте консултация с личен треньор. Все повече лекари започват да препоръчват индивидуални треньори, които като специалисти по двигателна култура работят лично с вас, за да създадат специална фитнес програма, под ходяща за нуждите и целите ви. Но трябва да изявите желание за това. Ако наистина искате да спазвате режим, треньорът може да ви е от огромна помощ, ако има опит в работата с диабетици (попитайте за това). Можете също така да потърсите препоръки в близката до вас поликлиника.

Разберете кога е добре да се допитате до психолог

Специалистите по психологическо здраве като психолози, социални работници или брачни консултанти могат да ви предложат допълнителна подкрепа за личната и емоционална страна на живота с диабет. Социалните работници могат да ви насочат към безплатни лечебни програми за хора, които не могат да си позволят предписаните им медикаменти. Психолозите и семейните терапевти предлагат индивидуална или семейна консултация, която да ви помогне в борбата със стреса и депресията, които понякога придружават хроничните заболявания.

Продуктът „Царски билки златна формула“ е предназначен за цялостна подкрепа на организма! Съдържа пчелен мед и екстракти от златен корен, звъника, гинко-билоба, шипка. За повече подробности последвайте линка.

Четири често срещани изследвания за диабетици
Изследвания за диабетици
Изследвания за диабетици

Предлагаме ви списък с лабораторните изследвания, които лекарят ви най-вероятно ще назначи.

А1с: Това е елементарно кръвно изследване, което се прави в лабораторни условия и показва средната концентрация на кръвната ви захар през последните 120 дни (нарича се още HbAlc или гликиран хемоглобин). Обикновено проверката се извършва на всеки три или шест месеца, за да се разбере как ви се отразява лечението. Кръвната проба може да бъде взета по всяко време, без значение какво сте консумирали. За хората, които не страдат от диабет, нормалните показатели за А1с са между 4% и 6%. Добре е да се стремите към цифра, по-малка от 7 и възможно най-близка до оптималните стойности. Ако нивата ви са прекалено високи, лекарят може да промени плана ви за лечение, за да ги понижи.

Микроалбуминурия: Това е тест на урината, обикновено годишен, който разкрива как функционират бъбреците, като измерва албумина – белтък, чието присъствие е сигнал за ранен стадий на бъбречно увреждане.

Креатинин: Ако има подозрение за бъбречно увреждане, лекарят ви може да препоръча този кръвен тест. Креатининът е отпадъчен продукт, който обикновено се изхвърля чрез бъбреците, но с влошаването на бъбречната функция ниво то му в кръвта се увеличава.

Холестерол и триглицериди: Това кръвно изследване се прави веднъж годишно и отчита нивата на три вида мазнини. „Лошият“ холестерол (LDL/ЛНП) представлява малки и плътни липопротеини, които могат да се натрупат по стените на артериите и да ги втвърдят. Нивата на ЛНП трябва да са 2,58 ммол/л или по-малко. „Добрият“ холестерол (HDL/ЛВП) – липопротеини с висока плътност – е полезен. Той премахва плаката от ЛНП от вените и артериите. За диабетиците ЛВП трябва да е над 1,29 ммол/л за жените и 1,03 ммол/л за мъжете. Триглицеридите са циркулиращият запас от мастни частици, който организмът произвежда от излишната захар или мазнина. Прекалено голямата им концентрация може да доведе до втвърдяване на артериите (атеросклероза). Нивата им трябва да са под 1,7 ммол/л.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *