Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

АТРОПИН ВИЖЪН / ATROPIN VISION

Съдържа атропинов сулфат, бензалкониев хлорид, борна киселина, хипромелоза, хлороводородна киселина, натриев хидроксид, вода

Предназначение

atropineАТРОПИН ВИЖЪН – капки за очи, се прилага като лекарствен продукт при комплексна терапия на очни заболявания. Използва се и като средство за разширяване на зениците при точни офталмологични изследвания. Медикаментът се препоръчва за всички възрастови групи пациенти в подходяща доза.

Как се приема

АТРОПИН ВИЖЪН е бистра течност, която се накапва в очите с помощта на индивидуален апликатор. Стандартната доза е една капка във всяко око, два или три пъти дневно – според указанието на лекуващия.

Поставянето на капките изисква стриктна хигиена. Работи се с чисти ръце, апликаторът не трябва да докосва клепача или зоната около окото. Преди поставянето на капката долният клепач се издърпва леко надолу – така се образува нещо като джобче, което поема по-лесно течността. Горният клепач се спуска и леко се притиска в ъгълчето при носа за 2-3 минути. Ако терапията включва и друг вид капки, трябва да се осигури интервал от поне 5 минути между двете апликации.

Продължителността на терапията се определя от лекуващия.

Възможни нежелани ефекти

Най-често коментираният страничен ефект от прилагането на тези капки е замъгленото виждане. Тъй като зеницата е силно разширена, очите стават чувствителни и се дразнят от светлината.

В някои случаи може да се получи дразнене и зачервяване, сърбеж, обрив на зоната около очите, болка и повишаване на вътреочното налягане – при пациенти с глаукома.

Съобщава се и за пресъхване на устата и затруднено преглъщане, запек, трудно уриниране, повишена температура, сърцебиене, гадене и повръщане, умора, халюцинации и объркване.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се прилага при алергия към някоя от съставките. Не се препоръчва при повишено вътреочно налягане и диагноза тесен преднокамерен ъгъл.

Рискови групи пациенти са диагностицираните с глаукома, кератоконус, с наскоро прекарани очни възпаления или с актуални такива, с температура или сърдечни смущения – ускорен пулс.

Пациенти с меки лещи трябва да престанат да ги носят за периода на терапията.

Бременни и кърмачки прилагат този продукт само по лекарска препоръка след преценка за възможен негативен ефект.

Поставянето на капките влошава качеството на зрението за известно време, затова трябва да се изчаква отслабването на ефекта “замъгляване”. При проява на някои от страничните ефекти, които биха създали опасни ситуации, не бива да се шофира.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием на  с някои медикаменти променя ефекта както от капките, така и от другите лекарства. По тази причина лекуващият следва да прецени в кои случаи съвместяването е безопасно. Внимание изискват комбинациите с продукти като скополамин, тропикамид, циклопентолат, лекарствата срещу глаукома – карбахол, физостигмин, пилокарпин.

_

Усреднена цена в аптеките – 18 лв за опаковка от 10 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *