Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

В квартала диабетиците имат много възможности за контролиране на болестта си! Научете ги!

Може да гледате на квартала си като на сбор от сгради, но той е нещо много повече — място за разходка и за създаване на потенциални приятелства. Вземете максималното!

Квартала за диабетици
Квартала за диабетици

Разходете се из квартала

Не е нужно да изкачите Еверест, за да сте във форма, можете да я постигнете и без да напускате квартала си. Последните проучвания сочат, че ефектът от каквато и да било умерена физическа активност 30 минути дневно може да се равнява на действието на някой от най-ефикасните медикаменти при диабет. Упражненията ви зареждат с енергия, но подобряват настроението ви и чувствителността на клетките към инсулина, което им позволява да усвояват повече от него, а това понижава нивата на кръвната захар. Раздвижете се с тези прости предложения.

Разхождайте кучето всеки ден. Стопаните на кучета ходят повече от останалите. Не е изненадващо, че също така са в по-добра форма и имат по-малко подкожни тлъстини според едно американско изследване. Но не всеки се възползва от тази възможност за раздвижване, особено онези, които не извеждат домашните си любимци. Ако нямате куче, предложете на съседите си да разходите тяхното или ги придружете на ежедневната им обиколка.

Запишете се като доброволец в приют за животни и разхождайте по едно куче няколко пъти седмично. Повечето от тези учреждения ще ви позволят да се включите след кратко обучение. Можете да потърсите приют в интернет, като въведете ключови думи.

Метете и плевете пространството пред къщата си всяка седмица.

Навикът да поддържате алеята пред къщата си ще я направи по-приветлива за останалите, ще ви даде възможност да поздравите съседите си, докато я почиствате и ще изгори 100 ккал само за 20 минути усилена работа.

Разходете се до пощенския клон. Отидете със сметката, абонамента за списание или поздравителната картичка до кварталния пощенски клон или дори още по-далече – до централния. Не само ще спечелите от движението, което понижава нивата на кръвната захар, но и ще сте спокойни, че сте платили задълженията си.

Връщайте пеша доставената по погрешка поща. Случвало се е на всеки да получи писмо, което е адресирано до съседна къща или кооперация. Вместо да изписвате „Сгрешен адрес“ и да го изпращате по пощата, погледнете на това като на възможност за малко раздвижване, чист въздух и общуване със съседите.

Препоръчваме продукта Превент комплекс за нормализиране на кръвната захар! Във всяка капсула се съдържа екстракти от:копринус Coprinus comatus (200 мг); шиитаке Lentinula edodes (60 мг); рейши Ganoderma lucidum (60 мг); майтаке Grifola frondosa (60мг); кордицепс Cordyceps sinensis (20 мг). За повече подробности последвайте линка.

Навикът: Ходене пеша по 30 минути на ден.

Резултатът: Ще живеете по-дълго.

Доказателството: Ходене само по осем пресечки дневно може да намали опасността от преждевременна смърт с около една трета. Разходете се още малко и ще понижите риска с 50%. След сравняване на степента на активност и смъртните случаи сред 2900 полово зре­ли диабетици в продължение на 11 години учените открили, че тези, които ходят пеша, живеят по-дълго от участници в изследването, които не са физически активни.

Разходка в квартала
Разходка в квартала

„Разходете“ вестника. Когато излизате за сутрешния вестник, възползвайте се от възможността да направите една обиколка из квартала. Свежият утринен въздух ще ви помогне да се разсъните – без кофеин – и да започнете деня си с полезно раздвижване. Ще сте отметнали пет минути от 30-минутната си дневна програма за упражнения още преди закуска.

Възползвайте се от тротоара. Той е там, безплатен е и всичко, от което се нуждаете, за да го използвате, е чифт удобни обувки. Започнете постепенно с 15-20 минути ходене. Отначало се движете бавно 5 минути, след това ускорете крачка за 10 минути и намалете за още 3-4 минути. Всяка седмица добавяйте по 2-3 минути към по-силовия етап от разходката си. За няколко седмици ще стигнете до бързо ходене по 30 минути през повечето дни.

Пробвайте с чифт туристически щеки. С тях ще изгорите много повече калории по време на разходките си из квартала, като ги използвате, както при ски бягане. Това е т. нар. „скандинавско ходене“ и може да увеличи изгарянето на калории с 20% до 50% повече от нормалната разходка, защото щеките раздвижват и мускулите в горната част на тялото. Могат и да помогнат, ако имате нужда от допълнителна опора или искате да отнемете от напрежението в краката.

Рецитирайте азбуката на глас. Когато се разхождате с цел спортуване, крачката ви не бива да е прекалено бърза до степен, в която се задъхвате, или твърде отпусната, така че да бъбрите непрекъснато с партньора си без никакво усилие. Ако сте сами, казвайте азбуката. В случай че не сте затруднени, увеличете скоростта. Ако започвате да се задъхвате към буквата „Е“, забавете темпото.

Оценявайте натовареността на движението. Това е друго основно правило: на скала от 1 до 10, като 10 е най- бързото ви бягане, a 1 e седенето на дивана, ще трябва да се стремите към 6 или 7. При подобно натоварване би следвало да дишате по-тежко от обикновено, но все още да сте в състояние да говорите нормално, докато се движите.

Сложете си крачкомер от сутринта. Това малко устройство ще следи колко крачки правите през деня и неусетно ще ви насърчава да ги увеличавате. Опитайте се да правите 500 допълнителни крачки всяка седмица, като се стремите към 10 000 стъпки дневно. В случай че сте любопитни, 1000 крачки се равняват на един километър.

Наномагнитните чорапи BIOMAGNETIC POWER (Биомагнетик пауър) са новата надежда за диабетиците. Това са първите чорапи, действащи на принципа на нанотехнологиите и нямат аналог в България. Те засилват микроциркулацията на кръвта в краката и намаляват състоянието на дискомфорт, причинено от диабет, нарушено кръвообращение или проблемна кожа. За повече подробности последвайте линка.

Разходка в квартала за диабетици
Разходка в квартала за диабетици

Бъдете внимателни по време на разходка

Добре е да вземете няколко неща със себе си, когато излизате навън, за да сте подготвени в случай на инцидент. Чантичка за кръста с приставка за вода, чиито джобове се затварят с ципове, е чудесен вариант (подобни артикули се продават в магазините за спортни стоки). Винаги си носете вода и отпивайте на равни интервали, независимо дали сте жадни или не – обезводняването може да повиши рязко нивата на кръвната захар. Запасете се с течна захар за диабетици.

Добре е да носите и мобилен телефон. Някои хора избират човек от списъка си с телефони, чийто номер става „при спешен случай“ Преди името на този, когото сте избрали, напишете „спешен случай“ (например „спешен случай Иван“).

И накрая, но не на последно място, диабетиците трябва да носят някакъв отличителен знак с информация за заболяването им и за това дали приемат инсулин или друг медикамент, който може да причини хипогликемия.

Водете си „дневник на крачките“. За да може едно занимание да се превърне в навик, са нужни приблизително шест месеца. Записвайте стъпките си, след като свалите крачкомера вечерта. Отчитането на напредъка ви помага да се концентрирате върху целта.

Ако времето е лошо, направете кръгче в търговския център. Отидете рано сутрин, преди мястото да се препълни с хора, и направете няколко обиколки. После се възнаградете с чаша кафе. Поканете приятел за компания и се уговорете да направите една бърза обиколка за усилено упражнение и една умерена, за да разгледате витрините, след това повторете схемата на следващия етаж.

Създайте график за ходене. Говорете с приятели, съседи или колеги – сред тях може да намерите съмишленици за разходки из търговския център или други подходящи за целта места.

Напечатайте рекламна брошура, за да набирате съмишленици. Раз­пространете я из квартала или в близкия магазин за хранителни стоки. Пока­нете хората за четвъртък вечер в удобно за вас време и оставете малкото си име, телефонен номер и електронен адрес. Изберете място за срещата като парк или обществена градина. Започвайте и приключвайте разходката си с 5 минути бавно темпо – в началото за загряване, а после – за отпускане на мускулите.

Продуктът „Магнезий В комплекс“ използвайте при стрес, физическо и психическо напрежение. Магнезият заздравява костите и подобрява мускулната функция. Поддържа здрави ендокринна и имунна системи, както и стабилен сърдечен ритъм. За повече подробности последвайте линка.

Диабетиците имат нужда от разходка
Диабетиците имат нужда от разходка

Организирайте си клуб за ходене. След първата и втората разходка си назначете среща в кварталното кафене. Раздайте табелки с имената на хората и направете списък с телефоните и електронните адреси на всички, за да можете да ги уведомявате за следващи сбирки. След това обсъдете колко често ще се разхождате, кога и къде ще се срещате, какво ще правите, ако времето е лошо. Говорете също и за темпото на крачката ви и разстоянието, което ще покрива­те. Ако групата е голяма, обмислете варианта за разделяне на по-малки на принципа на физическа подготвеност, свободно време или други фактори.

Търсете начини да мотивирате групата. Можете да си измислите име, да поръчате тениски, да организирате ден на здравословните домашно приготвени ястия веднъж месечно, да участвате в поход, подкрепящ някаква кауза, или да си поставите за цел да увеличавате дължината на разходката или скоростта на ходене. Споделете отговорността, като помолите всеки от членовете на гру­пата да предвожда по една разходка и да планира маршрута.

Използвайте километража, за да засечете разстоянията. Залепете бе­лежка „Засечи маршрута“ на таблото в кухнята, за да ви напомня да проверявате на какво разстояние са местата, през които минавате пеша всеки ден. Биб­лиотеката на два километра ли е? Ами банкоматът? Много хора не осъзнават колко от ежедневните си задачи могат да свършат пеша с помощта на елемен­тарно планиране.

Вземете бинокъла и наблюдавайте птиците. Можете да си изберете на­ръчник за начинаещия любител на птици от книжарницата. Потърсете издание, в което са включени видове от вашия регион. Това е страхотен начин да се наслаждавате на природата и да се докоснете до дивия живот в собствената си среда. Съзерцаването на красотата на птиците и обсъждането им с приятели, съседи или децата ви може да бъде забавно и стимулиращо преживяване. Общуването с природата успокоява пулса, понижава кръвното налягане и помага на хората да се отпуснат.

Залепете бележка „Мога ли да отида пеша или с велосипед?“ на външната врата. Това изрично напомняне (като известния конец на пръста) ще ви накара да се запитате дали наистина има нужда да палите автомобила, за да върнете книгите в библиотеката, да отидете до аптеката или на гости. За­лепете още една бележка на таблото си, която казва: „Мога ли да измина поло­вината път пеша?“, за да ви стимулира да паркирате няколко пресечки преди мястото, където трябва да отидете.

Направете „детективска“ обиколка. Независимо дали имате деца, внуци или племенници, тази игра е безотказна. Направете списък, който включва предмети като пет червени автомобила, три сгради с цветя отпред, две котки, четири знака „Стоп“ и т. н. След като сте измислили няколко „находки“, които децата да търсят, тръгнете из квартала, докато не забележите всички предмети от списъка. Можете да организирате и приятелски съревнования. Първият, който отметне целия списък, печели.

Изследванията са показали, че добавки от масло от вечерна роза могат да са ефективно лечение при диабетна невропатия и ретинопатия. Маслото от вечерна роза съдържа изключително ценните за организма сложни ненаситени мастни киселини Омега – 3 и Омега – 6. Те регулират метаболизма, подпомагат обмяната на веществата, стабилизират хормоналния баланс. За повече подробности последвайте линка.

Разходка в квартала
Разходка в квартала

Разходката след вечеря – постоянен навик. Вместо да се свличате пред телевизора, създайте традиция да се разхождате с партньора си след вечеря. Ако имате малки деца, можете да играете с тях, за да ги забавлявате. Сещате ли са за играта с азбуката? Можете да я използвате, докато ходите. Вглеждайте се в пътни знаци, лепенки и регистрационни номера на автомобили и търсете думи, които започват с всяка буква от азбуката. Щом откриете буквата, премине­те на следващата.

Съставете списък с пет дейности, които можете да практикувате в квартала. Закачете списъка на хладилника и когато идеите ви за активно прекарване на почивните дни свършат, се консултирайте с него. Например можете да отидете с велосипед до близкия парк и да си направите пикник, да се от­правите пеша към библиотеката или да запланувате среща с приятели на мяс­то по средата на маршрут, който изминавате пеша.

Обявете един ден от месеца за почистване. Вземете торба за боклук и излезте в квартала за 20 минути. Привлечете няколко съседи да се присъединят. Всеки път, когато трябва да се наведете, за да вземете боклук, превръщайте движението в приклякване – изнесете седалището назад и си представяйте, че сядате в невидим стол, докато бедрата ви застанат успоредно на земята. Ще развиете мускулите на краката и ще стегнете задните части. Натрупването на мускулна маса помага на организма да усвоява инсулина и стимулира метаболизма.

Сложете си обувки за ходене. Може да си мислите, че каквито и да било стари обувки стават, но моделите, предназначени за ходене, ще ви насърчат да се движите повече и ще намалят риска от контузии. Качествените модели са с гъвкава пета, но твърд свод (обувка, чийто свод се огъва, може да напрегне сухожилията на краката ви). Петата трябва да е подплатена (защото там пада тежестта) и заоблена, за да осигури лесно и бързо движение. Най-добре е да посе­тите спортен магазин. Независимо дали имате висок или нисък свод, консул­тантите ще погледнат как стъпвате, когато сте боси и ще ви помогнат да избе­рете правилния модел.

Изгаряйте калории на футболния мач на децата. Вместо да си носите сгъваем стол и кръстословица, сложете удобни обувки и се разходете около игрището по време на спортните занимания на децата си. Можете да ги окуражавате и в движение. Раздвижете се и преди началото на играта, докато те загряват. Не забравяйте, че физическата активност засилва действието на инсулина (хормонът, който понижава нивата на кръвната захар).

Копринус за подобряване на състоянието при диабетициГъбата има свойството да предотвратява негативните последствия от диабета, които се отразяват върху сърдечно-съдовата система и диабетната полиневропатия.За повече подробности последвайте линка.

Разходка в квартала
Разходка в квартала

Опознайте съседите

Колкото повече общувате, толкова по-здрави ще бъдете. Хората, които се познават със съседите си, обикновено са по-малко напрегнати и по-весели от тези, които се изолират от околните. Притеснението може да увеличи концентрацията на хормоните на стреса в организма, които на свой ред повишават нивата на кръвната захар и устойчивостта към инсулина. Така че използвайте едно от тези извинения, за да излезете от вкъщи или да поканите гости.

Организирайте годишно събиране по съседски. Свържете се с местното полицейско управление, за да вземете разрешение и предварително разпечатайте брошури, за да съберете група от организатори. Погрижете се да планирате здравословни занимания като детективска обиколка, криеница, футбол. Съставете меню с преобладаващи здравословни храни, плодове и зеленчуци и помолете всеки да приготви по едно ястие от списъка. Не забравяйте минералната вода, за да се оводнявате и да не трупате излишни калории от газирани напитки или алкохол.

Обявете ден на смеха. Съберете съседите си, за да гледате заедно телевизионното предаване, което всички обичате, и да се посмеете. Смехът не само повишава нивата на хормоните на щастието, наречени ендорфини, но и понижава кръвното налягане, болката, притеснението и дори нивата на кръвната захар! Изследване, проведено в Япония, сочи, че хората, гледали комедийно шоу след вечеря, имали по-ниски нива на глюкозата от останалите, които предпочитали друг вид предавания. Ако по телевизията няма нищо забавно, редувайте се с приятели да разказвате любимите си комедии. Ако ще се храните, направете го, когато предаването свърши, за да не приемете прекалено много калории несъзнателно, и предложете закуските да се ограничат до пуканки и пресни плодове.

Салата за пикник с ориз и лимон

Тази година поднесете нещо малко по-различно. Охладената оризова салата е идеална за го­рещите дни. Това леко ястие, овкусено с лимон, се пренася лесно и е подходящо за гарнитура към морски дарове или пилешко месо.

Разбъркайте 2 чаени чаши сварен кафяв ориз с 1 чаена чаша нарязани на кубчета домати (с отстранени семена), 1 чаена чаша замразен грах (размразен), 1 чаена чаша обелени и на­рязани на кубчета моркови, 2 стръка ситно нарязан зелен лук и 1/4 чаена чаша накълцан пресен магданоз. Смесете 3 супени лъжици нискомаслена майонеза, 1 супена лъжица лимонов сок, половин чаена лъжица лимонова корна, сол и черен пипер на вкус. Добавете към  салата от ориз и разбъркайте добре.

Основете клуб „Книга на месеца“.

Свържете се с приятели и съседи, за да намерите членове или посетете близката библиотека, читалище или кни­жарница, за да оставите брошури, с които приканвате интересуващите се от подобна дейност хора да ви потърсят по електронната поща или по телефона. Можете да редувате събиранията в домовете си или да помолите някое от по-горе изброените места да ви съдейства като домакин.

Прекалено сте заети, за да четете? Не се притеснявайте – сдобийте се с аудиокниги. Слушайте ги, докато се разхождате и след това ги обсъждайте с приятели.

Организирайте квартален поход с велосипеди. Обиколката е преход, не състезание с маршрути и е подходяща за всекиго – от случайния колоездач до опитния професионалист. Погрижете се по дължината на целия маршрут да има спирки за почивка с храна, която да възвърне енергията ви, и подкрепяща публика, която да ви поздравява.

Посещавайте възрастните хора от квартала веднъж месечно. Открий­те информация, като се обадите в някой център, в който се грижат за възрастни хора. Има и организации, които им доставят храна – можете да се включите и към тях. Можете да посетите някого, който е влязъл за малко в болница или току-що се е нанесъл в нов апартамент. Не сте сигурни за какво да говорите? Хората обичат да разказват за себе си. Задавайте въпроси за миналото. Не знаете какво да правите? Занесете цветя, книга, шах, домино или карти.

Редукцията на теглото чрез CLA-капсули формира дълготрайно добра визия. CLA-капсулите имат не само естетически, но и лечебен ефект. Те намаляват нивото на лошия холестерол, чрез което се отразяват общоукрепващо на сърдечно-съдовата система. За повече подробности последвайте линка.

В квартала общуването е лесно
В квартала общуването е лесно

Общувайте здравословно

За съжаление общуването също носи рискове благодарение на широко достъпната нездравословна храна. За да разберете как да регулирате нивата на кръвната си захар, без да жертвате социалния си живот, четете по-надолу.

Подберете храната на празника, преди да започнете да си сипвате. Лесно се натрупва огромна купчина от картофено пюре, макаронена салата, лазаня, чипс и сладкиши, ако просто се наредите на опашката и започнете да пълните чинията си. Първо отделете минута да разгледате всичко – така ще направите по-здравословен избор. Подминавайте пърженото пиле и търсете полезни неща, които да включите в подбора си.

Занесете здравословно ястие на барбекюто или пикника. Така ще сте сигурни, че има поне едно нещо, от което можете да консумирате спокойно, без да се отклонявате от хранителния си режим. Пробвайте с плодова салата, салата от домати и краставици, сочен пъпеш или плато от пресни зеленчуци с нискокалорична заливка. За скарата предложете пилешки шишчета с лук, гъби и чери домати.

Ангажирайте ръцете си по време на пикниците и събиранията. Стойте встрани от купчините с изкушения, например чипс и сладки, като предложите да сте официалният фотограф на събитието.

Изпийте само една чаша вино или една бира. Ако можете да поддържате консумацията си на алкохол в рамките на една чаша или по-малко, най-вероят но не се изправяте пред рискове, защото повечето изследвания не показват увеличена опасност при консумацията на това количество. Пропуснете кок­тейлите с няколко вида алкохол, защото те са „бомби“ от захар, калории и въг­лехидрати и не пийте на празен стомах, защото така ще повишите нивата на кръвната захар.

Мексиканска салата с царевица, пиле и боб

Ястието се приготвя много лесно и е изключително богато на влакнини.

Може да се направи един ден преди събитието, на което искате да го поднесете.

В голяма купа разбъркайте 1 червена чушка, нарязана на кубчета, 2 накълцани стръка зелен лук, 400 г отцеден и изплакнат черен боб (от консерва), 300 г замразена царевица (размра­зена) и 180 г сварено бяло пилешко месо, нарязано на кубчета. Смесете 21/г супени лъжици зехтин, V/г супени лъжици пресен лимонов сок, 1 супена лъжица червен винен оцет.

2 скълцани скилидки чесън, 1/2 чаена лъжичка чили на прах, сол и черен пипер на вкус. Добавете запивката към сместа от царевица и боб и разбъркайте добре.

Капсулите с чесън на Sanct Bernhard регулират кръвната захар и холестерола. Всяка капсула съдържа 500 mg луковици чесън на прах. За повече подробности последвайте линка.

Как да си направите квартална градина

Градинка в квартала
Градинка в квартала

Най-пресните плодове и зеленчуци идват директно от лехата и един весел и евтин начин да си ги набавите е да си направите обща градина в квартала. Освен ползата от това, че давате на общността си, ще спечелите и от здравословните предимства, които носят общуването и самата работа. Прекопаването, плевенето, поливането, саденето и почистването изгарят много калории и натрупват мускулна маса, която ви поддържа слаби и понижава нивата на кръвната захар. Намерете подходящ терен за градината и следвайте насоките ни.

Открийте подходящ парцел

Най-големият проблем е намирането на свободно парче земя. Ще ви е нужно място, което е на слънце поне шест часа на ден и е близо до източник на вода.

Започнете с проучване на възможностите в квартала си. Ако имате определено място предвид (например празен парцел до дома ви), открийте собствениците, свържете се с тях и проверете дали са заинтересувани да подкрепят квартапната градина. Проверете също така и в парковете и здравните центрове – може да ви позволят да използвате някой парцел от тяхната земя.

Преди да отделите от времето си за тази дейност, се поинтересувайте дали вече не съществува подобна градина във вашия квартал. Разпи­тайте познатите си или потърсете информация в интернет.

Преди да се спрете на някой парцел, направете проверка на почвата. Можете да купите тест от специализираните магазини. И накрая не забра­вяйте да попитате в общината или полицейското управление какви разрешителни са ви нужни.

Потърсете помощници

Включете няколко съседи и приятели. Така ще разпределите по-равномерно усилията по организацията. Потърсете хора, които са в близост до избрания от вас терен. Друга възможност е да се обърнете към управата на квартапното училище. Някои програми насърчават градинарската работа като част от процеса на обучение и си търсят доброволци, които биха се наели да преподадат на следващото поколение своите познания в тази сфера.

Опипайте почвата

Ако имате опит с градинарската работа, най-ве- роятно вече знаете какво и кога искате да засеете. Но ако сте начинаещи в сферата, ще трябва да се подготвите.

Книгите за първи стъпки в градинарството предоставят информация какво обикновено вирее през всеки сезон, колко често трябва да по

ливате и торите, как да подготвяте почвата, как да организирате гра­дината според това с какво ще бъде засаде­на и от какви инстру­менти ще имате нужда.

Потърсете темите, които ви интересуват, в интернет.

Основете общност

Това колко членове ще включва организацията зависи от големината на терена, който ще обра­ботвате. Може да са ви нужни само няколко приятели или широк кръг от съседи. Изберете си място и време за събрания (попитайте в местното читалище, библиотеката, кафенето дали ще ви разрешат да се събирате), след това разпространете листовки с информация за срещите.

Насрочете организационна среща

На първата среща обсъдете какви зеленчуци ще отглеждате, дали искате да имате самостоятелни лични лехи или всички ще са общи и как ще спонсорирате работата си. Може всеки да носи собствените си градински инструменти, но все пак трябва да решите как ще си набавяте семена и разсад. Иска ли групата да се търсят спонсори и дарения, за да се финансира градината или членовете предпочитат да плащат членска такса, която да покрива разходите за семена, инструменти, торове и други нужни консумативи? Трябва също така да определите как ще разпределяте задачите по седмичното плевене, поливане и почистване. Накрая направете график за срещи, като започнете с първата дата, на която ще подготвяте парцела за обработка.

Подгответе парцела

По-голямата част от първия ден в градината ще премине в подготвяне на почвата. Ще трябва да разчистите мястото от бурени, да прекопаете и да наторите. Можете да използвате този ден и за да завършите организацията на градината, да изберете размера на лехите и да разпределите отговорностите за различните растения. Не забравяйте да включите ъгъл за компост, за да можете сами да произвеждате тор от органичните отпадъци. След като почвата е готова, се съберете за засаждането на културите.

Продуктът БРОКОЛИ се състои от екстракти на броколи и синапено семе, които съдържат глюкозинолати. Тези вещества в организма се разграждат до индоли и серни съединения, като сулфорафан. Брoколите имат в състава си лутеин и каротеноиди. Те са богати източници на фибри, фолиева киселина, калий, фосфор, магнезий, витамини С, А, К и от групата В.За повече подробности последвайте линка.

Разчитайте на различните организации

Градинка в квартала от доброволци
Градинка в квартала от доброволци

Има много начини да подобрите здравето, формата и храненето си, като се осланяте на възможностите, предложени от различни районни организации. Потърсете внимателно, като следвате съветите, които ви предлагаме тук.

Вземете си карта за обществен басейн или спортна зала. Срещу минимална членска такса ще си осигурите достъп до басейн, така че ще можете да плувате или да посещавате часовете по водна аеробика. Няма по-щадящо и приятно място да започнете със спортната си програма от водата, която е наш съюзник срещу натиска на гравитацията. Плуването не натоварва ставите, изгаря стотици калории и ви кара да се чувствате като дете през лятната ваканция, но същевременно тонизира мускулите и ви зарежда с енергия. Тъй като теглото ви във водата е само 10 до 15% от масата ви на сушата, плуването или упражненията във вода са много подходящи за хора с неврологични увреждания, засягащи краката, и които трябва да избягват дейности, свързани с натоварване на ставите.

Запишете се в група за силови тренировки. Упражненията с вдигане на тежести са също толкова важни за успешния контрол над диабета, колкото и аеробните. Всъщност са по-ефикасни, защото увеличават чувствителността към инсулина, намаляват риска от изтъняване на костите (остеопороза) и предотвратяват загубата на мускулна маса. А намалената мускулна маса забавя метаболизма и увеличава глюкозата в кръвта. Груповите занимания са по-весе- ли и по-безопасни, отколкото самостоятелните упражнения с уреди.

Не се лишавайте от спорт за повече от 2 дни

Липсата на физическа дейност прави усвоявaнето на инсулина по-трудно, а това води до колебания в нивата на кръвната захар. Американ ски учени изследвали лабораторни животни и установили, че когато плъховете не били пускани на колелото за упражнение в продължение на два дни, количеството захар в мускулните им клетки в отговор на приема на инсулин намаляло наполовина. Независимо дали тези резултати са валидни за хората, съветът си остава същият: освен ако не сте болни, раздвижвайте тялото си всеки ден.

Сприятелете се с инструктора си. Друг начин да започнете да тренирате тялото си е като си намерите квалифициран личен инструктор, който разполага със собствена зала или прави домашни посещения. Някои треньори предлагат занимания за семейства, двойки или малки групи на по-достъпни цени. Седмичните тренировки в продължение на един-два месеца са чудесен начин да се запознаете с индивидуална програма, която се съобразява с начал- ното ви ниво на физическа подготовка и цели подобряването му с течение на времето. Можете да си потърсите личен треньор в близката спортна зала или в интернет.

Запишете се на курс по здравословно готвене. Можете да изберете и нещо по-нестандартно като вегетарианска, средиземноморска или източна кухня. Това е забавен и продуктивен начин да прекарате време извън дома си.

Включете се в клас по йога в близката спортна зала. Това е още един страхотен начин да противодействате на стреса. Според скорошно американско проучване участниците показвали съществено пони­жаване на тревожността и повишаване на мотивацията и концентрацията само след осем седмици практикуване на отпускаща разновидност на йогата в сравнение с контролна група. За начало изберете щадяща хата йога, която включва релаксиращи упражнения за дишане.

Последвайте пътя към храма. Вярата помага на много хора да ограничат стреса, като им напомня кои са истински ценните неща в живота. Посещаването на местната църква или храм осигурява убежище от ежедневното напрежение.

Продуктът джинджифил се препоръчва за болни от диабет с проблеми в храносмилателната система и при гадене. Ефективно активира храносмилането, особено в ястия с по-голямо съдържание на целулоза. За повече подробности последвайте линка.

Доброволческа работа

Доброволци в квартала
Доброволци в квартала

Един от най-подходящите начини да подобрите здравето си е като помагате на другите. Дали в църквата, библиотеката, центъра за социални грижи, доброволческата работа ви кара да се чувствате добре и ви извежда навън по-често, което повишава степента на активност и самочувствието ви. Оказването на помощ може да намали опасността от депресии, високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания.

Отменете болния си съсед. Комбинирайте очевидните предимства на движението и чистия въздух с по-незабележимите благоприятни ползи, които носи вършенето на добри дела. Предложете да окосите ливадата, да почистите алеята пред гаража, да полеете растенията или да разходите кучето на съседа си. Или му занесете няколко книги от библиотеката, филми на DVD или домашно приготвена храна.

Ако имате деца, организирайте ходене до училище пеша. С помощта на тази дейност ще включите повече движение в ежедневието си и ще имате допълнителни възможности да общувате с приятели и съседи. Може да бъде неформална уговорка между две съседски семейства, които се редуват да водят децата си на училище или да е планирана организация с няколко места за срещи, разписание и график на смените. Като за начало поканете съседските семейства да се разходите, за да изберете маршрута до училището, да направите пробна обиколка и да решите колко често ще водите децата заедно (можете да започнете с един, два или три дни седмично).

Станете треньор или съдия доброволец на местния отбор по футбол, баскетбол или волейбол или на детските отбори. Като алтернативен вариант можете да помагате на децата, когато загряват. Треньорите на детски отбори винаги ще оценят малко допълнителна помощ.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *