ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

8-те най-важни здравни въпроса, които могат да спасят живота ви!

Болки в кръста? Веднага на лекар!

Посещението в кабинета на лекаря обикновено трае 10-15 минути. За това време той трябва да ви изслуша, прегледа, постави диагноза и предпише лечение. За да използвате максимално определеното време, е необходимо да се подготвите за визитата.

Ето най-разпространените оплаквания и точните въпроси за тях, които бихте могли да зададете, с цел да помогнете и на себе си, и на лекаря.

Болки в кръста и ставите

Прието е, че те се появяват поради травма или с напредване на възрастта. По принцип обаче болките са сигнал, че нещо не е наред в организма. Затова, ако постоянно ви болят ставите или кръстът, отидете на лекар. Задайте му следните четири въпроса, за да изясните причината за оплакванията.

болки в кръста
Ако постоянно ви болят ставите или кръстът, отидете на лекар

1. Да не би да е остеопороза?

Заболяване на костната тъкан, при което се губи калцият и в резултат костите стават по-тънки, крехки и чупливи дори при незначителни травми. Обикновено остеопорозата се проявява след 50-годишна възраст, но може да се развие и по-рано: при някои заболявания на ендокринната система, в резултат на провеждана хормонотерапия, след операции на стомаха и червата.

Денситометрията е най-надежният диагностичен метод за откриване на ранния стадий на остеопороза – изследва плътността на костната тъкан. Процедурата е бърза, безболезнена и безопасна. При по-напреднал стадий се прилагат допълнително други диагностични техники.

2. Да не се окаже вълчанка (лупус)?

Външният признак на тази хронична автоимунна болест е необичайно зачервяване на кожата на лицето – в пеперудообразна форма, понякога съпроводено със силна болка в ставите.

Изследване на кръвта може да „хване“ системния лупус, но освен това лекарят ще проследи историята на заболяването внимателно, за да установи със сигурност диагнозата и лечението. Обичайната терапия включва противовъзпалителни препарати.

3. Да не е лаймска болест?

Разпространителите на тази опасна болест са кърлежите, които са по поляните и пасищата. Болките в ставите и обриви по кожата в характерна кръгла форма са симптоми на лаймската болест. При 25% от заразените обаче няма дерматологични прояви и тези пациенти не свързват ставните си болки с диагнозата лаймска болест.

Ако се открие своевременно, заболяването лесно може да се преодолее, но при късно диагностициране се налага далеч по-сложно лечение и последствията могат да бъдат много сериозни.

4. Да не би да е тумор на простатната жлеза, камъни в бъбреците или заболяване на пикочно-половата система?

В тези случаи също боли кръстът. За откриване на образувание в простатата се провежда кръвно и ултразвуково изследване, а в по-сложни случаи – компютърна томография. За болестите на отделителната и половата система се правят диагностични анализи и ултразвукови прегледи.

Силно главоболие

Често не му обръщаме голямо внимание и си го обясняваме с промяната на времето, умората, претоварването на очите, стреса. Силната болка в главата обаче може да бъде симптом на много сериозна и опасна болест.

5. Да не би да е аневризъм на съдовете на главния мозък?

Аневризмът представлява патологично разширение или раздуване на кръвоносен съд, което може да е вродено или придобито. Състоянието е опасно дотолкова, че евентуалното спукване може да доведе до инсулт и смърт. При правилна и своевременна диагноза може да се приложи лечение, така че ако страдате от силни, често повтарящи се болки в главата, непременно се консултирайте с лекар. В случай на остър пристъп на главоболие, придружено с гадене, повръщане, спазми или други неврологични симптоми, бързо извикайте спешна помощ.

Болка в гърдите

Много повече хора умират от сърдечносъдови болести, отколкото от онкологични, сочи статистиката. Освен това не си мислете, че тези заболявания са присъщи на старите хора – за жалост с всяка година заболеваемостта се подмладява. Затова не отминавайте без внимание този симптом.

6. Дали не е инфаркт?

Болка в гърдите, която се пренася към лявата ръка, придружена със студена лепкава пот и общо неразположение, може да е признак на инфаркт. Тези симптоми се проявяват по-често при мъжете, отколкото при жените – при тях нерядко състоянието остава непроявено и прекарани миниинфаркти се откриват при по-тежък сърдечносъдов инцидент.

Ако нямате тези класически симптоми, но изпитвате остра болка в гърдите и затруднено дишане, също потърсете лекар. Инфарктите се срещат при все по-млади хора – дори 30-годишни, така че не подценявайте опасността. Може да ви се направи специален анализ на кръвта за нивото на ензимите, което показва ясно дали сте в инфарктно състояние.

Стомашни болки

Отново симптом, който може да е сигнал за доста болести, причинени от най-разнообразни нарушения в организма. Затова не търпете, а потърсете консултация, за да избегнете операции по спешност и сериозен риск за живота си.

стомашни болки
Стомашните болки може да са сигнал за доста болести

7. Апандисит ли е?

Силната и остра болка в корема е характерна за едно от най-честите заболявания в тази област – възпаление на апендикса. Ако не се установи навреме, може да премине в перитонит – опасно за живота възпаление на перитонеума, пише „Журнал за жената“. Причините за острия апандисит са различни – например микроорганизми, причиняващи увреждането, могат да попаднат в апендикса с кръвотока или лимфния поток от други огнища на възпаление в организма.

8. А ако не е апандисит, какво друго може да е?

Съществуват ред други остри болестни състояния с подобна на апандисита клинична картина – кисти на яйчниците, извънматочна бременност, възпаления на червата и тазовите органи.

Стомашни болки могат да предизвикат и заболявания на други органи – например язва на стомаха и дванайсетопръстника, камъни в жлъчката, абцес на бъбреците, болести на отделителната и половата система. Необходими са изследвания, за да се постави точна и навременна диагноза и терапия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *