Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да победим упоритото акне?

Здравейте, на 32 години съм и от миналата година страдам от акне. Диагнозата е потвърдена от дерматолог. След консултация с гинеколог изключихме вероятността ми изписа диане-35, а дерматологът  хомеопатични лекарства. Аз се страхувам да приемам хормонални лекарства и не ги взех. Около 6 месеца пих билкови таблетки и имах видимо подобрение по отношение на честотата на появяване на пъпките, но проблемът си остана. Ходих на частно при ендокринолог, които каза да си изследвам тестостерона и прогестерона. Въпросът ми към Вас е има ли други хормони, които трябва да изследвам, за да се разбере дали акнето ми е следствие на хормонален дисбаланс? Какво е лечението, ако тази диагноза се потвърди?

Даниела Георгиева, Ямбол

При някои жени акнето се причинява от излишък на андрогени (мъжки полови хормони). Освен появата на акне, този излишък   може да причини и: хирзутизъм (силна окосменост по лицето или тялото), нередовни менструални цикли и високо равнище на някои андрогени в кръвта. Лекарят може да предпише един или няколко медикамента за лечение на жени с този вид акне:

  • Хапчета против забременяване – намаляват производство¬то на мъжки полови хормони от яйчниците.
  • Ниски дози кортикостероиди – потискат производството на андрогени от надбъбречните жлези.
  • Антиандрогенни препарати – намаляват повишената мастна секреция. Страничните ефекти от антиандрогенните препарати могат да включват нередовна менструация, намаляване на плътността на гърдите, главоболие и умора.

Като допълнение към лекарствената терапия могат да сe използват и други процедури. Например по време на профилактични прегледи при вашия дерматолог може периодично да отстранявате образувалите се комедони. Възможно е и пряко инжектиране на кортикостероиди в кожните лезии, за да са намали j размерът на възпалените кисти и предизвиканата от тях болка. Ранното лечение е най-добрият начин за предотвратяване на образуването на белези при акне. Ако вече са се образували, може да се осъществи медицинска, включително хирургична процедура за намаляването им. Неравните белези могат да бъдат третирани с лазер. Друго възможно лечение на дълбоки белези, причинени от кистозно акне, е пренасянето на мастна тъкан от друга част на тялото на мястото на белега, както и инжектиране на синтетичен пълнител под белега, за да се подобри видът на кожата.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *