Какво да правим при постоянно къркорене на червата и газове в стомаха?

Как да се избавя от газове ш в стомаха и червата? Поставиха ми диагноза рефлуксезофагит. Назначиха ми лекарства, но те не ми помагат много.

Митко Димитров, Свиленград

Това заболяване води до разхлабване и отпускане на клапата, която разделя сто­маха от хранопровода. При нормално състояние тази клапа се отваря само за прид­вижване на храната от хра­нопровода към стомаха. А рефлуксът означава, че храната се връща обратно в хранопро­вода, т.е. клапата не работи както трябва. Такова връщане на храната се предизвиква след обилно ядене – особено ако след това сте легнали да си починете. А също и при наклони на тялото напред, по време на пеене и висок смях. Тъй като стомахът съдържа киселина, киселосъдържимото прониква в хранопровода, а понякога се покачва и до гър­лото. Това предизвиква горчив вкус В устата и киселини.

За да намалите симпто­мите ви препоръчваме да се храните на малки порции – не повече от 750 мл на един при­ем. Не се накланяйте, ако не се налага, и не лягайте поне 2 часа след като сте се нах­ранили.

Усещането за къркорене и различни шумове в стома­ха се нарича метеоризъм. Той може и да не е свързан с рефлукс-езофагита. Много причини могат да провокират метеоризма – особеностите на хранене, функционирането на стомашно-чревния тракт, заболявания на червата, на задстомашната жлеза и т.н. Често назначават специални лекарства при т.нар. синдром на раздразнените черва. А този сдиндром се развива при нарушен режим на хранене и чести стресове. Предписва се и лекарство, което непосред­ствено се бори с къркоренето и шумовете 6 стомаха.

На първо, място Вие трябва да преосмислите и да промени­те начина си на хранене. Хране­те се редовно, но балансирано. Откажете се от алкохола и лютивите храни.

Материалът е от в-к „Доктор”Публикувано в категории: Заболявания на храносмилателната система » Любопитно

Автор

5 Коментара »

 1. [...] смъква кръвното Здравейте, от дълго време страдам от газове в стома­ха. Интересува ме как мога да разреша проблема си, без да [...]

  Коментар by Как да се справя с газовете в стомаха? | Лекува нет — 10.04.2012 @ 14:06

 2. [...] стрес, защото се започва с газове, после се появява и къркоренето на червата. Работя с много хора и се чувствам отвратително. Какво [...]

  Коментар by Не отлагайте консултацията с гастроентеролог! | Лекува нет — 24.04.2012 @ 16:26

 3. [...] На 64 години съм, а на 12 септември м.г. ме оперираха от рак на стома­ха. Вече минаха 6 месеца от операцията и се чувствам [...]

  Коментар by Как да се храня след операция от рак на стомаха? | Лекува нет — 09.05.2012 @ 15:15

 4. Здравейте на 25 години съм имам постоянни проблеми с червата.При натиск дебелото ми черво е твърдо и пълно с газове и боли,получавам болки ниско долу и около пъпа и по линията на дебелото черво.Имам често куркане на червата доста силно и неприятно освен това получавам гадене и киселини и често разтройство ,В момента пия Нексиум и Спазмомен но няма голям ефект.Бихте ли ми казали каква е причината и какво ми има евентуално.

  Коментар by Боряна — 27.11.2012 @ 10:02

 5. Здравейте! От няколко месеца насам корема ми постоянно къркори.Започна се първо с леко къркорене, най-вече, когато бях гладен. Но напоследък къркоренето е постоянно и то без видима причина. Не е от глад, със сигурност. Точно след като съм се наял, корема почва да къркори. През деня така от нищото сякаш къркори. Обаче най-много къркори вечерта като си лягам. Тогава корема къркори, подува се, неприятно ми става на корема, газове се получават, а вече и дори оригвания. Сякаш в цялата ми система има нещо сбъркано :Д Бих се радвал, ако можете да ми помогнете :)

  Коментар by Georgi — 19.11.2014 @ 2:00

Напишете коментар


Още по темата

Как да се храня след операция от рак на стомаха?

Здравейте, мили хора! На 64 години съм, а на 12 септември м.г. ме оперираха от рак на стома­ха. Вече минаха 6 месеца от операцията и се чувствам относително добре, но много отслабнах. Много ми е трудно с храненето – по-точно не съм наясно с какво и по колко да се храня. Моля, ако е възможно, да ми посочите кои продукти и храни се разрешават и кои се забраняват.

Не отлагайте консултацията с гастроентеролог!

Здравейте, получавам много неприятно куркане в черва­та придружено от газове. Най-странното е, че не се подувам и не усещам болка. Така съм от 2-3 години. Най-неприятно е положението, когато съм под стрес, защото се започва с газове, после се появява и куркането на червата. Работя с много хора и се чувствам отвратително. Какво ще ме посъветвате? Възможно ли е да се справя с този проблем?

Как да се справя с газовете в стомаха?

Здравейте, от дълго време страдам от газове в стома­ха. Интересува ме как мога да разреша проблема си, без да приемам лекарства, защото към повечето от тях съм алер­гична?

Билкови отвари при газове в стомаха

Смесват се 1 част цвят от невен, 2 части листа от широколистен жиловляк и 4 части цветчета от лайка. В 200 грама вряща вода се слагат 5 грама от сместа.

Билкови отвари при газове в стомаха

Смесват се 1 част цвят от невен, 2 части листа от широколистен жиловляк и 4 части цветчета от лайка. В 200 грама вряща вода се слагат 5 грама от сместа. Кисне 20 минути и се прецежда. Пие се 100 грама 2 пъти дневно преди ядене, както профилактично, така и лечебно.

Билкови отвари при газове в стомаха

Смесват се 1 част цвят от невен, 2 части листа от широколистен живовляк и 4 части цветчета от лайка. В 200 грама вряща вода се слагат 5 грама от сместа. Кисне 20 минути и се прецежда.