ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да организирате времето си в градината на открито? Важни съвети за диабетици!

Градината ви е като площадка за забавления — място, където да се движите и радвате на игри, да отпочивате, да заздравявате социалните си контакти, дори да готвите и да се храните. Затова изтичайте навън и нека веселбата на открито да започва!

Занимания на открито за диабетици
Занимания на открито за диабетици

Добро прекарване, добри приятели и веселба на открито

Когато говорим за жилищната площ в дома, имаме предвид пространството вътре. Но колко голяма част от живота на хората, разполагащи с двор, преминава в него! Когато на гости ви дойдат роднини и приятели, поканете всички навън за малко забавления на открито. Отново подскачайте и тичайте, както като дете — ограниченията на затвореното пространство липсват.

Организирайте лов на ябълки. Преди да поканите приятели на барбекю, купете ябълки от различни сортове. Разходете се из двора и намерете подходящи места, където да скриете плодовете. Когато гостите пристигнат, връчете на всеки по една торбичка и ги пратете на лов за ябълки. Нека донесат намерените съкровища на масата, където сте подготвили купа с вода за измиване, нож и дъска за рязане.

Сдобийте се с комплект за бадминтон. Когато се играе за удоволствие, бадминтонът не изисква специални умения, а и ще накара всички да се движат и да бъдат отбор, което ще измести фокуса на посещението встрани от храната. Други лесни игри са хвърляне на подкови, въртене на обръч, подаване на фризби, игра на тенис с лепящи ракети.

Приспособете кът за хранене навън. Ще са ви необходими мебели, устойчиви на различни метеорологични условия, чадър и скара. Те ще ви насърчат да излизате навън и да хапвате здравословна храна сред природата като зелена салата, риба, пиле или крехко печено месо.

Играйте на пръчки и обръчи с децата. Вероятно си спомняте старата игра на пръчки и обръчи и колко е забавно да преследваш търкалящия се кръг, като от време на време го „пришпорваш“ с дървения си „камшик“. За съвременните деца тази игра е истинска изненада. Набавете си я и я извадете в момента, в който внуците ви посягат към слушалките на музикалния плейър или към електронната игра.

Монтирайте хранилка за птици. Наблюдаването на птиците е изключително отпускащо, а наличието на хранилка ще ги доведе в двора ви. Проверете какъв вид птици обитават местността и купете хранилка и семена, които биха ги привлекли.

Сложете и поилка за птици. Те имат нужда от вода за пиене и къпане. За да не се налага да сменяте водата често, сложете вътре три-четири медни монети – така ще предотвратите развитието на плесен.

Препоръчваме продукта Превент комплекс за нормализиране на кръвната захар! Във всяка капсула се съдържа екстракти от: копринус Coprinus comatus (200 мг); шиитаке Lentinula edodes (60 мг); рейши Ganoderma lucidum (60 мг); майтаке Grifola frondosa (60мг); кордицепс Cordyceps sinensis (20 мг). За повече подробности последвайте линка.

Всеки ден прекарвайте по 20 минути на открито

Излизането навън е полезно поради редица причини. Дори за няколко минути дневно то може да облекчи депресията. Може да помогне да отслабнете – умереното движение (като работата в градината или миенето на автомобила) изгаря около 6 пъти повече калории, отколкото гледането на телевизия. И освен ако не живеете на място с много студен климат, няколкото минути слънчева светлина през месеците, когато слънцето е високо, помагат на организма да синтезира витамин D.

Липсата на този витамин предразполага към напълняване и увеличава устойчивостта към инсулина.

Зелева салата с ябълки

Зелева салата с ябълки
Зелева салата с ябълки

Защо да „удавяте“ полезното, диетично зеле в майонеза? Като му добавите ябълки, маково семе и нискокалорични подправки, ще си осигурите прекрасен вкус с по-малко калории и мазнини.

В купа за салата разбъркайте:

6 чаши накълцано зелено или червено зеле (или комбинация от двете)

2 необелени зелени или червени ябълки, нарязани на кубчета

2 обелени и настъргани моркова

3 супени лъжици стафиди

В друг съд разбъркайте:

1/2 чаена чаша нискомаслена майонеза 1/4 чаена чаша натурално кисело мляко 2 супени лъжици нискомаслена заквасена сметана

1 супена лъжица маково семе

2 супени лъжици ябълков оцет 1 чаена лъжичка мед или подсладител сол и черен пипер на вкус

Добавете тази заливка към зеленчуците и разбъркайте добре. Похлупете и оставете в хладилника 1/2 час, преди да поднесете.

Копринус за подобряване на състоянието при диабетициГъбата има свойството да предотвратява негативните последствия от диабета, които се отразяват върху сърдечно-съдовата система и диабетната полиневропатия. За повече подробности последвайте линка.

Готови, старт на скарата

Със сигурност подготвянето на скарата създава предпоставки за общуване с близките, което незабавно прогонва стреса. Заниманието е още по-полезно за диабетиците, защото печенето е сред най-здравословните начини за приготвяне на храна. Така сготвените продукти обикновено не изискват калорични сосове и гарнитури. А и голяма част от мазнината се стопява и изобщо не стига до чинията ви. Предлагаме ви няколко съвета, с чиято помощ готвенето навън ще стане дори още по-приятно.

Риба на скара
Риба на скара

Навикът: Печене вместо паниране и пържене на риба.

Резултатът: По-мапко наситени мазнини и калории.

Доказателството: В 100 г панирана бяла риба се съдържат 231 ккал и 12 г мазнини (от които 3 г- наситени). Но когато я печете без панировка, същото количество риба е само със 112 ккал и 1 г мазнини (от които 0 г – наситени). Тази дребна промяна понижава приема на калории с над 50% и ограничава консумацията на наситени мазнини (които затрудняват усвояването на инсулина и повишават опасността от сърдечносъдови заболявания).

Изберете морски дарове и крехко месо. Не е нужно да се тъпчете с мазни кюфтета и наденици. Здравословните алтернативи включват пилешки гърди, телешко или говеждо филе и риба.

„Съблечете“ пилето. Или оставете кожата, докато месото се готви, за да се съхрани сочността му, и я отстранете след това. Ще си спестите калории, както и много наситени мазнини – които затрудняват усвояването на инсулина и увеличават риска от сърдечносъдови заболявания.

Използвайте марината на оцетна основа. Според едно американско проучване 4 супени лъжици ябълков оцет преди прием на високогликемична храна (т. е. храна, която бързо повишава кръвната захар) намаляват ефекта й върху кръвната захар с 55%. Можете да експериментирате с домашно приготвена марината, като използвате оцет, зехтин, вино, лимонов сок, чесън и подправки.

Научете тайните на печенето на скара. Може да изглежда лесно и е така, стига да умеете да го правите пра- вилно. Знаете ли колко често и кога да обръщате парчетата месо? Как да прецените дали храната е готова, без да я разрязвате? Колкото повече опит имате, толкова повече ще се забавлявате. За специален случай можете да наемете професионален готвач. Той ще приготви менюто за празника ви и ще ви даде няколко урока. Помолете го да наблегне на здравословните храни, които не знаете как да опечете – например филе от сьомга, калмари или свински карета. Здравословните ястия, приготвени вкъщи, ще ви спестят стотици калории, които бихте приели, ако се храните в ресторанти.

Стевия е най-добрият подсладител с природен състав в света. Стевия се препоръчва на хора с наднормено тегло, при диабет тип II, при висока кръвна захар, високо кръвно налягане. Това е заместител на захарта и се използва за подслаждане на чай, кафе, напитки, всякакви сладкарски изделия и др. Таблетките стевия се използват като заместител на захарта. Една таблетка се равнява на около 3 грама захар (една бучка). За повече подробности последвайте линка.

Направете си шишчета с тиква, гъби, патладжани и тиквички. Много от любимите ви плодове и зеленчуци ще придобият изкушаващо оригинален вкус на скарата. Тиквите, патладжаните, чушките, гъбите, лукът, доматите, ананасите, прасковите и кайсиите стават изключително ароматни, когато са печени. Полейте с малко зехтин, преди да започнете да ги приготвяте. За малките или тънки резени, които могат да паднат между решетките на скарата, използвайте шишчета или специални кошници, които се предлагат в специализираните магазини за кухненски принадлежности.

Печете крехките храни на подложка. Вечерята на скара не означава овъглено месо и твърда царевица. Подложката позволява да приготвяте всякакви видове храни на скарата. Просто подредете съставките върху голям лист алуминиево фолио, добавете малко зехтин или бульон, завийте, като оставите малък отвор, през който да циркулира парата. Сложете подложката на скарата. Този метод е изключително подходящ за приготвянето на крехки храни или бързи ястия като риба и обезкостени пилешки гърди. Дори крехките меса остават сочни. Подгответе различни зеленчуци (чушки, лук, зелен фасул, царевица и т. н.) и подправки и оставете всеки член на семейството да подреди в подложка видовете, които предпочита.

Шишчета от скариди с балсамов оцет

Шишчета от скариди
Шишчета от скариди

Те са невероятно вкусни и се приготвят изключително лесно. Можете да замените скаридите с калмари, или пилешко, или крехко свинско месо на кубчета.

1/3  чаена чаша балсамов оцет

2 супени лъжици дижонска горчица

1 супена лъжица зехтин

2 супени лъжици мед

2 нарязани скилидки чесьн

2 накълцани стръка зелен лук

1/2 килограм едри скариди, обелени и почистени

8 чери домата

8 глави от зелен лук, нарязани на парченца по 2 см

Смесете първите 7 съставки в купа. Покрийте и оставете да се мариноват 1 час. Отцедете скаридите от маринатата. Вземете шишчета за скара и нанижете скарида, чери домат и парче лук, като ги редувате. Използвайте 3 скариди, 2 домата и 2 резена лук за всяко шишче. Печете на силно нагорещена скара по 2-3 минути от всяка страна.

Запретнете ръкави

Градината - важна за диабетици
Градината – важна за диабетици

Много хора намират за удовлетворяваща работата в градината, защото резултатът веднага се вижда. Лишете се от някои от модерните си уреди в полза на старите инструменти „на мускули“ и ще изгорите още повече калории, докато работите.

Съставете си програма за поддръжка на двора. Направете списък с всички задачи, които трябва да свършите в градината. Разпределете ги на серии от по 30 минути (например „Косене на тревата в предния двор“, „Косене на тревата в задния двор“). Някои от тези задължения ще са сезонни, други – месечни или седмични. Дръжте списъка на удобно място и редовно добавяйте нововъзникналите задачи. Отбележете в календара 12-15 дейности, които да свършите през следващия месец. Има по-голяма вероятност да следвате програмата си, ако сте я записали.

При хубаво време мийте автомобила всяка седмица. Собственоръчно­то измиване на колата е изключително забавно, а и с цените в автомивките това е чудесен начин да спестите. Носенето на кофите с вода, обикалянето с маркуча, търкането и полирането ще изгарят около 200-300 ккал на час.

Почистете снега с лопата. Ако живеете на място със снеговалежи и имате 30-метрова алея до гаража си, ви трябва машина за почистване на сняг. Но ако участъкът, който трябва да почистите, е няколко квадратни метра асфалт пред къщата, където да паркирате, ще се справите чудесно през зимата с добре познатата стара широка лопата за сняг. Дори лекото почистване на сняг може да изгаря над 545 ккал на час, а и ще потренирате добре мускулите на раменете и ръцете си. Този вид труд може да бъде тежък дори за хората в добра форма, затова се посъветвайте с лекаря си, преди да се захванете за работа.

Редукцията на теглото чрез CLA-капсули формира дълготрайно добра визия. CLA-капсулите имат не само естетически, но и лечебен ефект. Те намаляват нивото на лошия холестерол, чрез което се отразяват общоукрепващо на сърдечно-съдовата система. За повече подробности последвайте линка.

Навеждайте се от коленете

Градинарската работа и поддържането на двора са доста натоварващи за гръбнака. Когато трябва да вдигнете нещо, застанете близо до него и присвийте колене, за да го вземете. По този начин раздвижвате краката си и не напрягате гьрба си. Друг начин да се предпазите е да носите столче, на което да сядате или да се облягате, когато плевите например. Обмислете също и варианта за етажирани лехи.

Заменете електрическата ножица. Освен ако дворът ви не е с размерите на дворец, електрическата ножица за подрязване вероятно не ви е от първосте­пенна необходимост. Вместо това укротете немирните стъбла с обикновена градинарска ножица на пружина. Не забравяйте да поддържате остриетата наточени, пружината – смазана, и да слагате специални ръкавици, за да предотвратите появата на мазоли.

Заложете на греблото. Машината за издухване на листа е полезна придобивка, но е изключително шумна.

Направете услуга на себе си и съседите си, като ограничите употребата на този уред. Ако имате толкова много листа, че не можете да се справите само с греблото, обходете периметъра на двора си с машината и ги издухайте към центъра му. След това довършете с греблото. Пак ще се пораздвижите и ще изгаряте почти 300 ккал на час.

Откажете се от косачката бъги. Не е нужно голямо усилие, за да бутате електрическата косачка за трева, а ходенето ще бъде допълнително упражнение за раздвижване.

Запасете се с дърва за зимата. Не си поръчвайте предварително нацепени дърва за огрев – така ще се лишите от страхотно упражнение за ръцете, раменете и гърба. Като започнете от средата на лятото, сами нацепете дървата, отделяйки по половин час за това всяка седмица. Докато падне снегът, ще сте стегнали горната част на тялото си, а и ще сте осигурили необходимата суровина за топъл дом през зимата.

Изградете си навик за градинарство

Градината
Градината

Градината може да изпълнява двойна функция – на спортна площадка и на спа център. Всъщност проучванията сочат, че работата в градината е една от най-подходящите дейности за профилактика и лечение на хронични заболявания. Целта ви е да отделяте поне 30 минути за занимания в двора 3-5 дни седмично.

Отбележете си есенното засаждане на луковици. Вземете календар, пре­листете го до някой от есенните месеци и напишете „луковици“ на три последователни съботи и недели. Планирайте всяко посаждане да е с продължителност от един час. Копаенето се равнява на седмичната ви доза упражнения за ръце и рамене, а през пролетта лехите ви ще са приказни.

Прекопайте почвата. Когато подготвяте нова леха или обработвате старата за нови насаждения, разчупете буците пръст с лопата. Ако сте по-амбициозни и градината ви е прекалено голяма, за да привършите отведнъж, разпределете работата на малки интервали. Винаги носете ръкавици, за да се предпазите от мазоли.

Откажете се от препаратите и плевете на ръка. Оставете почвата да си почине от хербицидите. Вместо това отстранявайте плевелите ръчно. Всичко, от което се нуждаете, са ръкавици, малка мотика, кофа или торба, в която да хвърляте бурените, и може би наколенки. С дясната си ръка забийте инструмента в почвата в основата на растението, за да отслабите корените и след това го измъкнете с лявата. Сменяйте ръцете на всеки 10 минути. Тази дейност не само разкрасява двора ви, но изгаря 360 ккал на час при телесно тегло 70 кг.

Продуктът „Царски билки златна формула“ е предназначен за цялостна подкрепа на организма! Съдържа пчелен мед и екстракти от златен корен, звъника, гинко-билоба, шипка. За повече подробности последвайте линка.

Направете красива леха в предния двор. Изберете си място, което се вижда добре от улицата – тук ще полагате 75% от усилията си за разкрасяване на градината. Осигурете на тази леха пълната програма: добре наторена почва, нов, спретнат бордюр, внимателно поливане и цветя, подбрани по багри, височина и период на цъфтеж. Чрез прекопаването, заравянето и носенето на лейката ще си осигурявате нужното движение в градината и дори няма да забележите. Освен това можете да завържете неподозирани приятелства покрай спрелите да се насладят на градината ви съседи.

Изнесете радио и сменяйте дейността на всеки четири песни. Подобно разнообразяване ще ви предпази от пренатоварване само на една група мускули. Например можете да започнете с извозването на тежките колички със слама и след това да преминете към поливането на лехите.

Поддържайте екологична градина с компост. Купчините от органичен тор са полезни за околната среда, защото връщат биологичната материя като окосената трева и обелките от банани в почвата. Такава купчина трябва периодично да бъде обръщана, за да се поддържа равномерен процес на гниене. Това изисква малко усилие с мотиката, лопатата и греблото и изгаря 200-300 ккал само за 30 минути.

Изключете пръскачката. Тя е най-лесният начин да полеете градината си, но не допринася с нищо за формата ви.

При следващото освежаване на цветята обиколете двора и насочете маркуча към всяко едно растение поотделно. Не само ще можете да наблюдавате отблизо развитието на цветята, но и ще укрепите мускулите си. Когато овладеете това упражнение, извадете лейката вместо маркуча. Ще познаете кога сте заякнали по това, че можете да напълните съда догоре и спокойно да го носите.

Посадете си собствена „домашна“ продукция. Няма по-вкусни и по-здравословни зеленчуци – знаете, че са свежи и сте наясно дали са обработвани с пестициди или други химикали. Богатата реколта от собственоръчно отгледани домати, фасул, марули, тикви и други е също така и повод за гордост. Толкова ще се радвате на продукцията си, че ще имате желание да готвите по-често и да експериментирате с нови рецепти, за да не отиде трудът ви на вятъра.

Направете леха с подправки. Няма по-подходящ начин да придадете из­ключителен вкус на ястията си от пресните подправки, които обаче са ужасно скъпи. Разрешението е да ги отглеждате сами. Зелените подправки обикновено виреят при горещи, сухи условия, където сякаш не расте нищо друго. Опитайте с градински чай, риган, мащерка, розмарин, естрагон и босилек. Най-ароматните растения подхранвайте само с органичен тор и възможно най-малко вода. Това стимулира растежа и подсилва маслата, които са източникът на аромат и вкус. За да изсушите подправките, режете клонките рано сутрин, когато уханието им е най-силно. Сложете ги в голяма хартиена торба (отделна за всяка подправка) и поставете на слънчево място. Билките ще са напълно изсушени до ден-два.

Защита за открито

Защита на открито в градината
Защита на открито в градината

Всеки трябва да се пази от инциденти на двора, които са учудващо често срещани. Но диабетиците също така трябва да положат специални усилия, за да предпазят ходилата си от мазоли и наранявания, кожата си – от изгаряния, и организма – от обезводняване. Ето как да се защитите, докато се раздвижвате навън.

Обличайте свободни памучни панталони и блузи с дълги ръкави. Всеки, който е работил по двора с голи крака и ръце, знае колко лесно се получават одрасквания, ожулвания или ухапвания от насекоми. Това са наранявания, които вероятно дори не бихте забелязали, но те могат да се инфектират с времето. Избягвайте прекалено широките дрехи, които биха се закачали в използваните от вас инструменти.

Винаги носете градинарски ръкавици. Дори леката работа е двора може да навреди на ръцете ви. Освен случайните одрасквания и убождания, не можете да избегнете мехурите. Купете си няколко комплекта ръкавици и ги дръжте при инструментите за работа в градината. Ако ще боравите с остри предмети като ножовете на косачката за трева, използвайте специални предпазни ръкавици с допълнителна изолация, за да защитите дланите си.

Преди да се захванете за работа, поиграйте на нещотърсачи. Оглеждайте се за клончета, камъчета и стъкла. Преди да започнете с подрязването на живия плет, плевенето и косенето, вземете една кофа и се разходете за десетина минути из двора. Слагайте в кофата всякакви захвърлени предмети, които биха могли да ви наранят, докато работите, включително камъни, жици, пръчки, пирони и разхвърляни играчки. Всички те могат да се превърнат в истински шрапнели, ако попаднат в някоя от градинските машини.

Постарайте се да предотвратите инцидентите при работа с косачката.

Ако косачката ви за трева се бута, движете се напряко на наклоните вместо нагоре и надолу и не я издърпвайте към себе си. Така ще намалите опасността от подхлъзване и нараняване, нанесено от машината. Ако косачката ви е бъги, управлявайте я нагоре и надолу по полегатите склонове и избягвайте стръмните участъци. Косете само през деня и се постарайте да имате видимост напред поне от метър и половина. Ако тя може да се движи сама, никога не заставайте пред нея и винаги освобождавайте предпазителя, когато я палите.

Намажете се обилно със слънцезащитен лосион 30 минути преди да излезете навън. Използвайте го дори при лошо време. Изберете продукт с фактор най-малко 25, а тези, които хидратират, са още по-полезни. Когато кожата ви е защитена от влиянието на слънцето и е овлажнена, има по-малък риск от мехури или напуквания, които са предпоставка за инфекции.

Работете преди 10 и след 16 часа. Според едно американско изследване диабетиците имат понижена поносимост към горещината, защото отделят по-малко пот от останалите. Заради влиянието на топлината върху тялото е много важно да не прекарвате дълго време навън между 10 и 16 часа, когато слънчевите лъчи са най-силни. Планирането на работата в градината за рано сутрин или късно следобед ще ви помогне да поддържате здравословна телесна температура.

Пийте допълнително вода, когато работите на открито. Повечето хора имат нужда от минимум 8-10 чаши вода от по 240 мл дневно. Когато работите в горещините, трябва да приемате дори повече. Преди да излезете на двора, вземете спортна манерка с вместимост два литра и я напълнете с леденостудена вода. Сложете съда на видно място, за да ви напомня да отпивате на всеки 15 минути. Така ще се предпазите от обезводняване, което може ударно да повиши нивата на кръвната захар. А и водата ви предпазва от чувството на глад.

Наномагнитните чорапи BIOMAGNETIC POWER (Биомагнетик пауър) са новата надежда за диабетиците. Това са първите чорапи, действащи на принципа на нанотехнологиите и нямат аналог в България. Те засилват микроциркулацията на кръвта в краката и намаляват състоянието на дискомфорт, причинено от диабет, нарушено кръвообращение или проблемна кожа. За повече подробности последвайте линка.

Винаги носете обувки

Знаете ли, че струята от водната пръскачка е достатьчно силна, за да пореже пръстите на краката ви? Без изключения винаги трябва да носите здрави обувки – от моделите с допълнителна поддръжка и гумена подметка – всеки път, когато сте на двора, за да предотвратите падания и наранявания. Босите крака, сандалите и джапанките са забранени. Дори и при добре поддържаната трева има прекалено голяма опасност да стъпите на нещо остро.

Допълнително предпазвайте краката си, като обувате подходящи чорапи. Ако чувствителността на стъпалата е намалена, сте изправени пред по-голям риск от инфектирана рана, защото може и да не усетите кога сте я получили. Потърсете безшевни чорапи с подсилени пети, които ви стават, без да спират кръвообращението и без да се свличат. Вместо памук изберете синтетични материали, които не допускат влага до кожата.

Проекти на открито: репетирайте вариантите

Градината - проекти на открито
Градината – проекти на открито

Веднъж месечно раздвижвайте тялото си с някой от тези проекти за градината. За да се придържате към плана, отворете календара и предварително разпределете задачите си за следващите месеци – по-вероятно е да следвате решението си, ако го отбележите.

Подредете каменен бордюр. Махнете гумения разделител, който очертава границата на цветната ви леха, и подредете красив бордюр от камъни. Специализираните магазини предлагат богат избор от обработен камък.

Направете пътека от плочки. Поставете плочки в задния двор, които да очертават най-често използвания маршрут от вратата към градината.

Подредете инструментите. Извадете всичко от навеса и наредете вещите на земята. Изхвърлете счупените или ненужни пособия. Съхранявайте сходните предмети заедно (градинарски инструменти, гребла, съдове за поливане и т. н.). Ако е необходимо, монтирайте допълнителни закачал­ки и полици, за да подредите инструментите.

Пренаредете „мебелировката“. Придайте нова визия на градината, като определите други места за градинските столове, пейки, масата, поилката за птици и саксиите. Ако сте добри в пространственото планиране, хубаво. В противен случай скицирайте плана си на милиметрова хартия. Ще ви се стори, че имате нов двор.

Лакирайте верандата. В зависимост от какъв материал е направена и какъв лак използвате, може да прелакирате на всеки две години, за да предпазите дървото от увреждане.

Защитете асфалтовата алея. Специалистите спорят относно възможностите за поддръжка на асфалта. Но две неща са безспорни: след една прясна заливка на настилка алеята ви ще изглежда страхотно, а вие ще сте си осигурили цял следобед с физически упражнения.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *