Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Специалист обяснява как да облекчим симптомите на псориазиса!

Доц. д-р Ивелина Йорданова е известен дерматолог. Завършила е медицина пред 1994 г. във ВМИ-Плевен. През 2001 г. придобива специалност по „Дерматология и венерология“. Ето какво казва тя в интервю за сп. „Журнал за жената“ за едно от често срещаните заболявания псориазис.

псориазиса
Доц. д-р Ивелина Йорданова

Д-р Йорданова, какви са симптомите на псориазиса?

– Псориазисът е заболяване на кожата, което се проявява с обрив по скалпа, тялото и крайниците, представен от плаки с червеникав цвят и лющеща се повърхност, покрита от сухи бели люспи. Може да бъде засегнат различен процент от кожата. Понякога е налице силен сърбеж. Могат да бъдат поразени и нoктите, които се деформират значително.

Известни ли са причините за появата на псориазиса? 

– Макар че днес вече се знае, че псориазисът е хрoнично автоимунно заболяване и не е заразен, причините за него все още не са изцяло изяснени. Известно е, че генетични фактори, както и фактори от околната среда се приемат като основа за настъпващите патологични промени при болните. В 25% от случаите е установено наличието на фaмилност. Фактори, които могат да отключат или да предизвикат рецидив на болестта, са острият и хроничен стрeс, психичното пренапрежение и социален дискомфорт. Бактериални инфекции на гoрните дихателни пътища (стрептококови ангини, ларингит, фарингит и др.) също могат да имат подобен ефект, особено в детска възраст, а при възрастни пациенти – някои сърдечни лекарства като бета-блокери, АСЕ-инхибитори и съдържащите литиеви соли препарати, някои антидепресанти.

Терапията само облекчава симптомите или може да излекува напълно псориазиса?

– При леките случаи се прилага локално лечение с омекотяващи кремове и балсами, кремове със салицилова киселина, урея и резорбтивни средства, съдържащи катрани. Локални кортикостероиди могат да се ползват по изключение и за кратко върху видимите места (ръце, лице). Локално с по-добър ефект върху тези зони се използват калципотриол (вит. D3) или калциневрининхибитори.

При по-разпространените и неотговарящите на локално лечение форми се прилага и вътрешно лечение с витамини (А, С), антиоксиданти, фолиева киселина, нестероидни противовъзпалителни средства. При много тежки форми на псориазис се прилагат под строг лекарски контрол системни медикаменти от групата на цитостатиците и ретиноидите.

Физиотерапевтичен метод, намерил широко приложение в лечението на псориазис, е фототерапията, при която се използват ултравиолетови лъчи от изкуствен източник.

Имаме ли добри дерматолози, специалисти по псориазис?

– Да, например терапията с туберкулостатици е безспорен български принос в световната дерматология.

Българските дерматолози са пионери и в климатолечението на псориазис – балнеолечение с минерални води и таласотерапия (морелечение). Това е един ефективен метод при тежки форми на псориазис и псориатичен артрит. В Тузлата се предлага климатолечение на псориазис, чрез изключително съчетание на природни богатства – морелечение, балнеолечение и лечение с кал.

 

Има ли профилактични мерки?

– В профилактиката на псориазис най-голямо значение има комплексното лечение, съобразено с общото състояние на конкретния пациент и неговите съпътстващи заболявания. Болните от псориазис трябва да избягват физически травми от всякакъв вид заради способността на кожата им да образува псориатични плаки на мястото на травмата.

Какъв е вашият съвет към страдащите от псориазис?

– Да приемат и да се научат да се грижат за своето заболяване. Нека не забравят, че в България за тях вече е достъпно съвременното биологично лечение на псориазис, но също така да се възползват и от възможностите, които българската природа предлага за лечение чрез таласотерапия и балнеолечение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *