Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диагнозата диабет – как да живеете с нея като подобрите навиците си

Възприемайте диагнозата диабет като отрезвително разтърсване – организмът ви моли да се грижите по-добре за здравето си. Ако редовно следвате дори само пет или десет от предложенията, които ви предлагаме, ще подобрите здравето си значително.

Диагнозата диабет
Диагнозата диабет

В тази статия ще намерите най-всеобхватния арсенал от стъпки за контролиране на диабета – важните навици за живот с диагнозата диабет тип 2, контролиране на калориите, кои са по-добрите въглехидрати, защо трябва да се движите и още много важна информация.

Дигнозата диабет като скрита благословия

Хората, страдащи от диабет, си спомнят точния момент, в който им е била съобщена диагнозата. Вероятно това е бил миг, белязан от множество емоции, включително страх.

Страхът, разбира се, е естествена реакция в подобна ситуация. Подходът ви към това чувство променя всичко. Можете да се оставите да ви победи и да разчитате на случайността или да го използвате, за да отвърнете на удара и да подобрите здравето си. С помощта на тази книга под формата на малки, лесни и ежедневни стъпки ще пожънете повече положителни резултати, отколкото можете да си представите.

Възприемайте диагнозата диабет тип 2 като отрезвително разтърсване – организмът ви моли да се грижите по-добре за здравето си. Това не означава, че сами сте си причинили състоянието – гените играят ключова роля. Но е сигнал, че трябва да започнете да приемате по-питателни храни в умерени порции, да правите физически упражнения и дори да обръщате повече внимание на интензивността на стреса и режима на съня. Диабетът не е като счупена ръка – не можете да изолирате проблема, да го оставите да заздравее и същевременно да продължавате живота си, както обикновено. Да го овладеете означава да предприемете действия, които се отразяват на целия организъм – когато го направите, ще спечелят и тялото, и съзнанието, и духът ви.

Някои от хората, успели да контролират състоянието, споделят, че са по­здрави сега, отколкото преди поставянето на диагнозата, че заболяването им е помогнало „да отсеят приоритетите си“. Те имат по-добри и по-здравословни навици, радват се на по-ведро настроение, повече енергия и по-силно усещане за личностен контрол. Вие също можете да го постигнете, и то с по-малко усилия, отколкото предполагате.

Забелязали ли сте как отправянето на искрен комплимент към партньора от време на време може да намали броя на спречкванията ви? Как събирането на новите сметки на едно място е предпоставка за тяхното плащане? Как запасът от картички за рожден ден премахва излишната паника, когато се сетите за нечий празник в последния момент? Съвсем дребни мерки могат да ви помогнат да упражнявате по-успешен контрол над диабета и в статиите от нашия сайт ще откриете стотици от тях. Ще се запознаете с лесно изпълнимите стъпки, които можете да предприемете навсякъде – дори в съзнанието си. Те ще ви служат при борбата с проблемите, като ви помогнат да живеете по-пълноценно и да намалите излишния стрес.

Имайте предвид, че животът си е ваш и вие трябва да положите необходимите усилия да придобиете тези навици. Лекарите няма как да го сторят вместо вас. Те могат да ви преглеждат, да назначават лабораторни изследвания, да изписват рецепти и да обсъждат състоянието ви за няколко минути, когато ги посещавате. Но истината е следната – медицинските специалисти не разполагат с време да наблюдават как диабетиците се грижат за здравето си ежедневно. А и едва ли бихте желали лекар в кухнята, автомобила или на работното си място. Лекарят ви е консултант, който предлага план за действие. Но вие сте тези, които трябва да го изпълняват от сутрин до вечер.

Това не означава да се справяте сами. Всъщност ще имате нужда от подкрепа във всеки един момент – лекуващ лекар, диетолог и т. н. Ще прочетете повече по този въпрос в следващите редове. Но най-важната предпоставка за правилна грижа за здравето са вашите собствени усилия. Затова потърсете всяка помощ, до която можете да стигнете, и след това се подгответе да поемете нещата в свои ръце. Колкото по-скоро, толкова по-добре. Истината е, че при повечето хора, страдащи от диабет, той е бил налице няколко години преди официалното му диагностициране. А това е прогресивно заболяване – влошава се с времето. Но с помощта на тази книга и стотиците съвети в нея можете да откриете добрата му страна и да подходите към живота с нов ентусиазъм.

Диабетът: едно изключително заболяване

При повечето болести е относително лесно проблемът да се открие и за него да се измисли решение. Туморът се премахва по оперативен път или се прави радиационно облъчване. Ако артериите ви са запушени, намалявате консумацията на пържоли и мазни храни. Диабетът е различен. Проблемите при него (в основата им е невъзможността да се произвежда и/или използва достатъчно от хормона инсулин, за да се преработва глюкозата, т. е. кръвната захар, която захранва клетките) са трудни за описание, което прави състоянието да изглежда по-малко „истинско“. Но то е съвсем реално. И „елементарният“ въпрос за високата кръвна захар не се изчерпва с кръвта. Диабетът води до редица странични ефекти, които покосяват системите в организма с прогресирането на заболяването.

До края на живота ви диабетът ще се намира в определен етап на развитие: в ранните фази обикновено има малко симптоми – всъщност сте относително здрави. На противоположния край са сериозните усложнения, които настъпват, когато за хроничното заболяване не се вземат мерки – например слепота, бъбречна и сърдечна недостатъчност, загуба на крайници, мозъчно увреждане и еректилна дисфункция. Между хората, страдащи от диабет, в 65% от случаите настъпва смърт вследствие сърдечна недостатъчност или инфаркт. При 44% от пациентите се наблюдава бъбречна криза, а 60-70% от диабетиците имат някаква степен на мозъчно увреждане. Мъже с диабет са двойно по-предразположени към еректилна дисфункция, отколкото мъже, които не страдат от това състояние.

Статистиката е изключително тревожна. Но има и лъч надежда: можете да прекъснете или намалите отрицателните последици по всяко време. Възможно е дори да се върнете назад. И няма да ви е нужно чудо, само малко повече решителност и упоритост.

Можете ли да „преборите“ диабета?

Според нас отговорът е да. Истина е, че понастоящем няма лечение за това заболяване. Но можете да решите и двата от основните проблеми – резистентност към действието на инсулина и недостатъчната секреция на този хормон – като пренастроите хранителния и двигателния си режим. В дългосрочен план, ако сте сериозни в намерението си да промените начина си на живот, е възможно дори да намалите нуждата си от медикаменти или инсулин.

Скоро след като започнете да следвате съветите ни, ще видите и резултатите. Всъщност може да наблюдавате положителни промени в нивата на кръвната си захар вследствие препоръките ни в рамките на дни или дори часове. С течение на времето включването на някои от нашите стратегии към ежедневните ви дейности може да се окаже решаващо например за това дали ще загубите зрението си или не.

Усилията ви да овладеете състоянието си ще имат сериозен успех. Според учените при всяко спадане с един пункт на нивото на А1с (измерената през последните три месеца кръвна захар) рискът от зрително, бъбречно и мозъчно увреждане се понижава с 40%. Контролът на кръвното налягане при диабет може да намали опасността от сърдечносъдови заболявания с 50% и риска от зрително увреждане с 33%. Грижите за крайниците при страдащите от диабет водят до ограничаване случаите на ампутация с 45-85%. При подобни резултати няма причина да сте пасивни и да не предприемате нищо.

Препоръчваме продукта Превент комплекс за нормализиране на кръвната захар! Във всяка капсула се съдържа екстракти от: копринус Coprinus comatus (200 мг); шиитаке Lentinula edodes (60 мг); рейши Ganoderma lucidum (60 мг); майтаке Grifola frondosa (60 мг); кордицепс Cordyceps sinensis (20 мг). За повече подробности последвайте линка.

Важни навици

Важни навици за придобиване от диабетици
Важни навици за придобиване от диабетици

Диагнозата „диабет“ често води след себе си смразяваща канонада от лекарствени планове, програми за изследване, хранителни режими и още много други. Дори преди да не сте имали висока кръвна захар, сега вече проблемът е налице. Степента на притеснение при болните от диабет е висока, затова не е учудващо, че „диабетичният срив“ (изтощени пациенти на ръба да се откажат) е основна грижа на лекарите. Някои хора дотолкова се изтощават, че се предават и се връщат към старите си навици.

До известна степен публикациите ни са насочени към справянето с обезсърчаването. Съветите са полезни, лесни, забавни и оригинални. Не е нужно да следвате всички, просто си изберете няколко като за начало – например включете допълнителна порция зеленчуци на вечеря и направете кратка разходка след хранене – после отново се отдайте на книгата и добавете още няколко, когато сте готови. Промяната няма да закъснее.

Много от нашите „тайни“ за ежедневието са подготвени да ви помогнат с нещата, които са най-важни при диагноза диабет. Редица проучвания сочат, че загубата само на 5-7 процента от телесната маса (около 5 кг), ако тежите 73 килограма, може да понижи устойчивостта ви към инсу­лина, да увеличи секрецията му и да намали нивата на кръвната захар, което означава да преобърнете хода на заболяването. Ето някои от най-важните крайни цели, които ще ви помогнем да постигнете. Разбира се, от изключителна важност е да приемате редовно и навреме медикамен­тите, предписани от лекаря ви.

Следете кръвната си захар

Много по-вероятно е да постигнете целите си, ако получавате непрекъсната информация, която отразява резултатите от усилията ви. Проверявайте нивата на глюкоза в капка кръв – по възможност по няколко пъти дневно, в зависимост от състоянието. Резултатите показват как организмът ви реагира на храните, които консумирате, на приетите медикаменти, на физическите упражнения и дори на стреса. Производителите са впрегнали всички сили да направят тестването колкото се може по-удобно и безболезнено, така че потърсете най- новото в тези технологии.

Контролирайте калориите

Ще чуете много неща за захарта и въглехидратите, тъй като те са основни за диабета, но най-голямата цел за повечето хора е приемът на калории да се намали до ниво, което позволява постепенната загуба на тегло. Най-добрият начин да го направите и да се храните според нуждите на организма си е да наблегнете на плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите продукти, като същевременно се откажете от червеното месо, сладоледа, сладкишите и полуфабрикатите. Много важно е и да следите размера на порциите си. Наднорменото тегло е най-същественият фактор при развитието на диабет тип 2, а отслабването е приоритет номер едно, ако желаете да контролирате заболяването.

Препоръчваме хранителната добавка Бодилакс за справяне със запека и намаляване на излишните килограми. За повече подробности последвайте линка.

Консумирайте „по-добрите“ въглехидрати

Важно е да контролирате количеството на въглехидратите, които приемате, тъй като основно храните с въглехидратно съдържание повишават кръвната захар. В настоящата книга ще откриете съвети как да постигнете това, но смяната на типа въглехидрати също се оказва съществена – някои храни вдигат повече и по-бързо кръвната захар, отколкото други. Храненето в ниските равнища на гликемичен индекс (ГИ) – нещо, за което ще прочете по-късно – е незаменима стъпка в процеса за контрола над теглото и кръвната захар. Това означава да преминете към пълнозърнести продукти (пълнозърнест хляб, овесени ядки и т. н.) и да ограничите храните от бяло брашно (например бял хляб и гевречета), както и останалите преработени зърнени храни като белия ориз. Трябва да понижите и приема на продукти със зърнен състав, които са били обработени до степен, в която са почти смлени (като пълнозърнестия хляб, който има същия вид, консистенция и вкус като белия), както и на храни с високо съдържание на скорбяла като ориз и картофи, газирани напитки и останалите сладки безалкохолни.

Раздвижете се

Раздвижването е важно за хората с диагнозата диабет
Раздвижването е важно за хората с диагнозата диабет

При повечето хора денят минава в седнало положение – в автомобила, на работното място и накрая на дивана вкъщи. Всичко това води до натрупване на тлъстини в областта на талията, а специалистите сочат затлъстяването като един от главните фактори, допринасящи за заболяването диабет.

Физическите упражнения са една от най-важните стъпки, които трябва да предприемете. Когато се движите повече, изгаряте по-голям брой калории и изграждате мускули, които подпомагат метаболизма. Възможно е да отслабнете само с диета, но е много по-лесно, когато комбинирате ограничаването на калориите с физическа активност. В най-добрия случай към аеробните упражнения (ходене, плуване, колоездене и други дейности, стимулиращи сърдечната дейност) прибавете силови тренировки (вдигане на тежести и каланетика например).

Гимнастиката има и други положителни ефекти освен отслабване. Загубата на тлъстини и увеличаването на мускулната маса правят клетките по-чувствителни към инсулина – те усвояват повече глюкоза и поддържат по-ниски стойности на кръвната захар. Затова здравословният режим на хранене и добре застъпената физическа активност са две от най-ефикасните средства за профилактика или контрол на диабет тип 2.

Поддържайте кръвната захар и кръвното налягане „в норма“

Контролирането на диабета до голяма степен се изразява в поддържането на кръвната захар в нива, възможно най-близки до естествените. Тази стратегия е доказано ефективна при предотвратяване на зрителни, бъбречни и мозъчни увреждания – често срещани усложнения вследствие на заболяването. И други специфични здравословни проблеми често придружават високата кръвна захар – хипертония, висок холестерол и повишени стойности на триглицеридите – всички те носят риск от сърдечносъдови заболявания. Високото кръвно налягане уврежда сърцето ви в по-голяма степен, отколкото повишената кръвна захар. Стратегиите, които помагат да овладеете нивата на кръвната захар (умерените упражнения, здравословното хранене и загубата на наднормено тегло), допринасят извънредно много за здравето на сърцето ви.

Осигурете си подкрепа

На фитнес
На фитнес

Ако в миналото сте изпитвали нежелание да се допитвате до лекари и други специалисти, преодолейте го. Необходима ви е здрава връзка с професионалисти, които редовно да оценяват здравето ви, да отговарят на въпросите ви и да осигуряват медикаментите и средствата, които са ви нужни, за да контролирате заболяването. Обърнете се към лекар, специализирал в областта на диабета, и диетолог, който да ви помогне да установите режим на хранене въз основа на целите и предпочитанията ви. Ще имате нужда също така от офталмолог, ортопед и стоматолог. Намерете и добър фармацевт, който да ви упътва в пред­писаното лечение.

Информирайте се непрекъснато

Изразът „здравен екип“ извиква картина на лекар, ендокринолог, медицинска сестра и диетолог, които всяка сутрин се скупчват над лабораторните ви резултати. Е, съществува и вариантът да посещавате здравен център, който си има „екип“ на място, но не можете да сте сигурни, че получавате нужното внимание или че вашите консултанти обменят необходимата информация. Много е вероятно професионалистите, към които се обърнете, да не се познават помеж­ду си и да разменят малко данни относно състоянието ви – в случай че изобщо го правят. Вие сте „задвижващата ос“ във вашия „екип“ по контролиране на заболяването и от вас зависи дали всичките му членове са добре информирани. (Важно е редовно да си водите записки, да ги носите със себе си на консултациите и да се научите да изразявате притесненията си.)

Когато настинете, оздравявате за 1-2 седмици. С диабета не е така. За съжаление той никога няма да премине. Ще бъде с вас дори когато предпочетете да го пренебрегнете и ако не му обърнете внимание, ще се влошава. От друга страна, ако приемете факта, че диабетът е част от живота ви и решите да се борите, можете да намалите наполовина риска от съпътстващи усложнения, като просто възприемете няколко добри навици, които ще ви накарат да се чувствате по-добре независимо от мотивацията ви да ги изпробвате. А когато се чувствате добре, ще имате желанието и енергията, нужни за приложението на още няколко промени.

И преди да усетите, ще сте започнали истински да оценявате вкуса, аромата, крехкостта, сочността и консистенцията на пресните пълноценни храни, ще се наслаждавате на трийсетте минути дневно, отделени за разходката, освежаваща ума и неутрализираща стреса. Ще се чувствате по-силни, дрехите ще ви стоят по-добре и сутрин ще се събуждате с по-позитивно настроение. Ако се налага да живеете с диабета, опитайте да го използвате като стимул за един по-здравословен и по-приятен начин на живот.

Прочетете и статията – Как да пазаруваме в супермаркета, ако сме с диабет? – като последвате линка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *