Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Разберете кои лекарства помагат при астма!

Астмата е заболяване, което се изразява в хронично възпаление на дихателните пътища в белите дробове.

Това възпаление периодично причинява стесняване на дихателните пътища, което води до хрипове, задъхване, понякога до такава степен, че пациентът не може да си поеме въздух. Описаното състояние или отминава спонтанно, или реагира на широк спектър лечения.

Непрекъснатото възпаление прави астматиците свръхчувствителни към дразнители като студения въздух, физическата активност, праха, замърсителите във въздуха и дори стреса или тревогата.

астма
Астмата е заболяване, което се изразява в хронично възпаление на дихателните пътища в белите дробове

Кои лекарства помагат?

Основното метилксантиново лекарство е теофилинът. То може да окаже известен противовъзпалителен ефект и е особено полезно при контролиране на нощните симптоми на астмата. Когато поради някаква причина пациентът не може да използва инхалатор за под държане на дълготраен контрол, теофилинът е добра алтернатива. Концентрацията на медикамента в кръвта на пациента трябва да се замерва периодично, тъй като твърде голяма доза може да доведе до смущения в сърдечния ритъм или до конвулсии.

Бета-рецепторните агонисти (лекарства, които предизвикват клетъчна реакция) са бронходилататори. Те са предпочитани лекарства за облекчаване на внезапни астматични пристъпи и за предотвратяване на пристъпи, предизвикани от физическо натоварване.

Някои агонисти, като салбутамол, действат главно в клетките на белите дробове и не оказват почти никакво въздействие върху сърцето и останалите органи. Тези лекарства обикновено започват да действат до няколко минути, но техният ефект трае само от четири до шест часа. Те могат да се вземат перорално, да се инхалират или инжектират.

Стероидите са лекарства, които приличат на естествените телесни хормони. Те блокират възпаления и са ефективни при облекчаване симптомите на астмата. Когато стероидите се приемат чрез инхалиране продължително време, астматичните пристъпи се разреждат, тъй като дихателните пътища стават по-малко чувствителни към алергени.

Стероидите са най-силното лекарство за астма и могат да контролират дори тежки случаи в дългосрочен план и да поддържат доброто функциониране на белите дробове. Те обаче могат да имат многобройни странични ефекти, включително кървене от стомаха, загуба на калций в костите, катаракта и симптоматичен (медикаментозен) диабет.

астма лечение
Стероидите са най-силното лекарство за астма

Пациенти, използващи продължително време стероиди, могат също така да имат проблеми със зарастването на раните им, да напълнеят и да развият ментални проблеми. При децата може да се стигне до забавен растеж. Освен чрез инхалиране стероидите могат да се вземат перорално или да се инжектират за бързо контролиране на тежка астма.

Левкотриеновите модификатори са измежду по-нов тип лекарства, които могат да се използват вместо стероиди при по-големи деца или възрастни, които имат по-лека степен на постоянна астма. Те противодействат на левкотриените, вещества, отделяни от белите кръвни телца в дробовете, които причиняват свиване на дихателните пътища и повишават отделянето на слуз.

Други лекарства включват кромолин и недокромил, които имат противовъзпалително действие и често се използват в началото на спазъма за предотвратяване на продължителни астматични пристъпи у деца.
Сингулер (Singulair) например е лекарство, което се приема ежедневно и спомага повече за предотвратяването, отколкото за лечението на остри пристъпи.

Ако причина за астмата на пациента е алерген, който не може да бъде избегнат и симптомите трудно се контролират с лекарства, може да се опита имунотерапия. При типичен имунотерапевтичен курс на болния се инжектират все по-големи количества от алергена за период от три до пет години, така че тялото да си изгради ефективна имунна реакция. Но съществува риск самото лечение да причини стесняване на дихателните пътища и да причини астматичен пристъп.

Много специалисти гледат с недоверие на имунотерапията, макар някои проучвания да доказват, че тя намалява астматичните симптоми, причинени от домашен прах и акари, спори, полени и котки.

Справяне с астматичните пристъпи

Острите астматични пристъпи трябва да се лекуват възможно най-бързо. Изключително важно за пациент, получил остър пристъп, е да му бъде осигурено допълнително количество кислород. По-рядко може да се наложи използването на механичен вентилатор, за да се облекчи дишането на пациента. Неколкократно или непрекъснато се инхалира бета-рецепторен агонист. Ако пациентът не реагира бързо и напълно, се дава стероид. Провеждането след края на пристъпа на курс на лечение със стероиди ще намали честотата на пристъпите.

стероиди
Острите астматични пристъпи трябва да се лекуват възможно най-бързо

Дългосрочното алоратично лечение за астма се основава на инхалиране на бета-рецепторен агонист, като се използва специален инхалатор, който отмерва дозите. Пациентите трябва да са обучени за правилно използване на инхалатора, за да са сигурни, че ще бъде подадено точното количество лекарство. След контролиране на астмата в продължение на няколко седмици или месеци медикаментозното лечение може да се намали, но това трябва да стане постепенно.

Последното добавено лекарство трябва да бъде първото, което ще бъде намалено. Пациентите трябва да бъдат преглеждани всеки месец до шест месеца в зависимост от честотата на пристъпите. Започването на лечение в домашни условия вместо в болница осигурява минимално забавяне и помага на болния да добие чувство за контрол над заболяването. Необходимо е всички астматици да бъдат обучени как да следят симптомите си, за да знаят кога започва пристъпът.

Страдащите от средна или остра форма на астма трябва да знаят как да боравят с разходомер. Освен това им е нужен писмен план, който да следват, ако симптомите изведнъж се влошат, включително как да дозират лекарствата и кога да търсят лекарска помощ. Ако се налага по-интензивно лечение, то трябва да продължи няколко дни. Когато решава дали един астматик да бъде хоспитализиран, лекарят трябва да вземе предвид досегашната история на пристъпите, тежестта на симптомите, лекарствата, които пациентът приема, и дали разчита на стабилна подкрепа у дома.

Акупунктурата също помага!

Акупунктурата може да бъде ефективен метод за лечение на астмата. Тя се използва в китайската традиционна медицина заедно с промени в хранителния режим.

Акупресурата може също да се използва като самолечение при астматични пристъпи и като превантивна мярка. Точките на белите дробове, използвани за стимулиране на дишането, лесно могат да бъдат открити на гърдите. Те са чувствителни, често възлести точки по мускулите, които се намират хоризонтално на около 2,5 см под ключицата и на около 5 см от центъра на гърдите.

Можете да ги притискате с палци с кръгови движения, като главата е отпусната напред, а дишането – бавно и дълбоко.

При рефлексотерапията също се използват определени точки за акупресура по ръцете и стъпалата, за които се смята, че стимулират белите дробове.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *