Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диабетът тип 1 не се лекува, но има начин да си помогнете

Диабетът се причинява от недостиг на инсулин – произвеждан от панкреаса хормон, необходим за превръщането на глюкозата в енергия. Има два типа диабет — тип I и тип II.

Диабет
Диабетът

До голяма степен диабетът се смята за болест на охолството — продукт на западния начин на хранене. Генетичните фактори също са важни. Диабет от тип 2 например обикновено се свързва със затлъстяване и често може да се излекува просто чрез диета под лекарски контрол и отслабване.

Диабетът от тип 1 е по-сериозната форма. Това е автоимунна болест, задействана, когато произвеждащите инсулин клетки в панкреаса са атакувани и разрушени. Единственото лечение е всекидневни инжекции с инсулин, но хората с диабет трябва да обръщат внимание и на диетата си и да следват режим на здравословно хранене и редовни физически упражнения. Неконтролираният и нелекуван диабет от тип I може да доведе до животозастрашаваща кома. От жизненоважно значение е да се потърси съвет от специалист.

При диабета от тип II се произвежда определено количество инсулин, но тялото не е способно да го използва правилно и това го прави по-малко ефективен.

Диабетът обикновено се предава в семейството, макар че не всички членове, които носят гена, придобиват и болестта. По-честият случай е да се развие диабет от тип II, отколкото от тип I. Освен наследствените фактори увреждането на панкреаса, особено от вируси (например заушки или рубеола), може да причини диабет.

Други фактори, които способстват за развитието на болестта у уязвими хора, са:

  • бременност – това се нарича диабет по време на бременност и е по-често срещан, ако предишните бебета са тежали повече от 4 кг при раждането; изследванията на урината през бременността показват ви­соки нива на глюкоза и вие ще бъдете подложена на изследване на глюкозна толерантност; положителните случаи ще изискват промени в диетата под лекарски надзор, или при по-тежките случаи – лечение с инсулин;
  • други болести, включително болести на панкреаса, тиреотоксикоза и хипертиреоидизъм;
  • лечение на съществуващи заболявания с кортикостероиди.

Симптомите на диабета включват:

  • често уриниране и жажда; летаргия и апатия; отслабване;
  • понижена съпротива срещу инфекции (особено инфекции на пикочния канал);
  • спазми;
  • замъглено зрение;
  • менструални проблеми.

Дълговременните усложнения включват:

  • увреждане на ретината;
  • увреждане на периферните нерви;
  • хронична бъбречна недостатъчност;
  • атеросклероза;
  • свързани разстройства на щитовидната жлеза.

СПЕЦИАЛНА БЕЛЕЖКА ЗА КОМАТА

При диабета е важно да се прави разграничение между диабетична кома и хипоглекимична кома.  Хипоглекимичната кома (ниска кръвна захар) се появява в резултат на приемане на твърде много инсулин или неприемане на достатъчно захар или въглехидрати след инсулиновата инжекция. Тъй като храната и нивото на инсулин много бързо се дебалансира, незабавно следва изпотяване, хаотично и често агресивно поведение, следвано от кома — обикновено в рамките на 15 до 30 минути. Тази реакция е известна като “хипо” и може да се коригира бързо чрез вземане на захар, за предпочитане глюкоза, в храната или в напитките.

Диабетичната кома е много по-сериозна и изисква спешна медицинска помощ. Причините за този вид кома са натрупването на киселини (кетони) и метаболитно отравяне в резултат на твърде малко инсулин в тялото за твърде дълго време. Състоянието причинява учестено дишане и дехидратация, последвани от заплашваща живота кома, ако не се получи помощ.

Лечение

Диабетът се лекува с природни средства
Диабетът се лекува с природни средства

Ключът към успешното лечение и на двата типа диабет е поддържането на правилен баланс между храната и инсулина.

Няма лечение — традиционно или алтернативно, но изследванията в САЩ показват, че внимателният контрол на нивата на кръвна захар може да намали риска от диабетични усложнения до 60%.

Изследванията показват, че нивата на кръвна захар при диабетиците се контролират най-добре чрез диета с високо съдържание на влакна, въглехидрати и ограничени мазнини. В миналото съдържанието на въглехидрати е съставлявало 40% от енергийния прием, но това днес е променено, така че поне 50% от цялостния енергиен прием се извлича от тях. Има доказателства и че нивата на кръвна захар не се повишават така бързо, когато се спазва богата на влакна диета. Тъй като тези храни отнемат повече време за разграждане, увеличението на кръвната захар е по-бавно и по-монотонно и не се налага диабетикът да се справя с внезапно увеличение, осигурявано от рафинираната захар в безалкохолните напитки и сладкишите например.

Диабет от тип

Единственото лечение е всекидневни инсулинови инжекции, но хората с диабет трябва да обръщат внимание на диетата си и да следват режим на здравословно хранене и редовни физически упражнения. Няколко алтернативни терапии могат да помогнат, но винаги трябва да се консултирате с квалифициран терапевт.

Диабет от тип 2

Диета и хранене. Започнете диета за отслабване: това помага на тялото да поддържа нивото на инсулина. Променете начина си на хранене чрез въвеждане на богати на влакна храни и намаляване на захарта и мазнините. Заместете наситените мазнини с мононаситени, например зехтин.

Учените са в процес на създаване на “функционални храни” специално за контрол на диабета. Те съдържат естествени, терапевтични съставки, които могат да помогнат да се намалят резките промени на кръвната захар след ядене.

Изучават се овесени трици и различни нигерийски бобови растения, както и “карела” — растение, което се използва в Индия.

Някои всекидневни храни, например кромид, зеле, картофи, чесън и ленено семе, съдържат естествени растителни химикали, които играят роля в намаляването на нивото на кръвната захар. Проблемът е, че трябва да се консумират огромни количества от тези храни, за да се постигне този ефект Изследванията са показали, че добавки от масло от вечерна роза могат да са ефективно лечение при диабетна невропатия и ретинопатия и че добавките от витамин Е могат да доведат до малки подобрения в контрола върху метаболизма.

Живот с диабет. Препоръките за диетата при диабет до голяма степен са същите, като тези за останалата част от населението, но има няколко допълнителни правила, които трябва да се спазват Яжте богати на влакна храни. Намалете приема на захар. Яжте малко, но редовно. Поддържайте идеално телесно тегло. Намалете приема на мазнини.

Терапии в релаксация. Медитацията, автогенният тренинг, биологичната обратна връзка и хипнотерапията могат да помогнат на страдащите от диабет да възстановят контрола си и да подпомагат жизнения им тонус. (Диабетът може да се утежнява или да се задейства от стрес.)

Ароматерапия. Масажът с есенциални масла може да е полезен за изцеляване на рани като язви по краката и стъпалата. Маслата за управление на усложненията от диабет включват градинския чай (циркулацията), портокаловите цветове (стреса), лимона (циркулацията и хипертонията), тамяна (кожни проблеми и стрес) и лавандулата (за успокояване). Масло за баня, съдържащо камфор, евкалипт, здравец, обикновена хвойна, лимон и розмарин, може да помогне за балансиране на секрецията на панкреаса.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Хомеопатия. Хомеопатите ще предписват лекарства съобразно конкретния случай. Макар че те се дават за подпомагане на цялостното здраве и за намаляване усложненията от диабета, нищо не може да възстанови произвеждащите инсулин клетки.

Йога. Йогистките сеанси имат положително въздействие върху нивото на кръвната захар, кръвното налягане и теглото. Специфичните коремни упражнения и йогисткото дишане са полезни – консултирайте се първо с вашия лекар и след това потърсете съвет от квалифициран учител по хата йога.

Препоръчваме следните продукти от естествени съставки:

Превент комплекс за нормализиране на кръвната захар – Във всяка капсула се съдържа екстракти от: копринус Coprinus comatus (200 мг); шиитаке Lentinula edodes (60 мг); рейши Ganoderma lucidum (60 мг); майтаке Grifola frondosa (60мг); кордицепс Cordyceps sinensis (20 мг);

Копринус за подобряване на състоянието при диабетици – Във всяка капсула се съдържа екстракт от Копринус Coprinus comatus 400 мг.

Уникалната комбинация на канела, хром и цинк от Sanct Bernhard е създадена в помощ на хора, които имат проблеми с нивата на кръвната захар. За повече подробности следвайте линковете.

МАЙТАКЕ ПЛЮС с Мегавитал комплекс – Екстракти от: майтаке Grifola frondosa  (361 мг); рейши  Ganoderma lucidum (11 мг); шийтаке Lentinula edodes (11 мг); кориолус Coriolus versicolor (11 мг);  кордицепс Cordyceps sinensis (11 мг);  агарикус Agaricus blazei (11 мг); Витамин С – 11 мг; Селен (Se) – 6,8 микрограма; Цинк (Zn) – 1,5 мг.

Съвети

Винаги търсете медицинска помощ.

Няма лечение на диабета: не се изкушавайте да се отказвате от инсулина или от предписаните таблетки, без да сте се консултирали със специалист.

Физическите упражнения способстват инсулинът да работи по-ефикасно в тялото.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *