Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хиропрактиката – физическа терапия чрез работа върху тялото. Вижте какво лекува!

Хиропрактиката е терапия, която се съсредоточава върху скелетно-мускулната система. В тази статия ще научите от къде произлиза; древните традиции, свързани с нея; как се използва; елементите на терапията и какво може да се лекува с хирорпрактика.

Хиропрактиката
Хиропрактиката

През последните векове са били разработени сложни системи за “работа” върху тялото, за да се предотвратят болести и оплаквания. Работата с тялото, или физическите манипулации, използвани в терапията, обикновено се описва като манипулационна техника. Това е всяка система на лечение, в която лечителят използва ръцете си, за да предизвиква благотворни промени или в мускулите и скелета на пациента, или чрез тях в други части на тялото. Оттук се разработва цяла нова философия на физическата медицина, за да интегрира тялото структурно и чрез докосването да предизвиква мускулна релаксация.

ДРЕВНИ ТРАДИЦИИ

Всички древни цивилизации са добре запознати с работата върху тялото: индийците, японците, китайците, гърците, египтяните и индианците в Северна и Южна Америка са практикували манипулацията, а Хипократ описва манипулирането на гръбначния стълб в труда си, озаглавен Corpus Hippocrateum.

През средновековието в Европа манипулациите заедно с масажа започват най-тясно да се идентифицират с група от лечители, известни като “кокалонаместващи”. Такива примери на традиционни форми на терапия се откриват по целия свят и остават популярни, докато съвременната традиционна медицина не се появява на сцената през ХIХ в. По това време новите медицински лечители започват да осмиват методите и практиките на “кокалонаместващите” и тази терапия почти отмира.

В действителност тя напълно е гцяла да се загуби, ако не са били двама мъже, живеещи в Северна Америка.

В средата на 70-те години на XIX в. Ендрю Тейлър Стил (1828-1917) – американски лекар, който е неудовлетворен от тогавашните течения в медицината, разработва нова форма на манипулации и я нарича “остеопатия”. Остеопатията превръща практиката на наместването на костите в наука, практиците започват да се обучават формално в специални училища, в които много детайлно се преподават анатомия и физиология.

През 1895 г. Даниел Дейвид Палмър (1845-1913) — канадски лечител, открива, че “изместването на всяка част от скелетната рамка може да притисне нерви, които са каналите на комуникацията, и да усили или да отслаби тяхната способност да пренасят информация, създавайки или прекалено усилено, или недостатъчно функциониране — отклонение, известно като болест”. Палмър нарича метода си на манипулации “нагласяване” и се създава форма на терапия, известна като хиропрактика. След по-малко от век и двете терапии се приемат като почти конвенционални.

По-нататъшни нововъведения в манипулационните методи се появяват по-късно през XX в., най-вече след Втората световна война, и почти всички се базират на остеопатичната и хиропрактичната теория. Айда Ролф например – европейка, която пътува до САЩ преди войната, създава метод, състоящ се от релаксирането на по-дълбоките и меки тъкани на тялото, като по този начин го “разширява”. Тя е убедена, че когато тялото се изправи, така че физическите структури да са разположени по права вертикална линия, гравитационното поле на Земята може правилно да подкрепя енергийното поле на тялото.

Американката Мариън Розен въвежда работа върху тялото, която включва осезанието, за да интегрира тялото с онова, което тя нарича “психе”, или душа. В Австралия промишленият химик Том Боуен създава уникална концепция: според него в сеанса между сериите от движения трябва да се въведат периоди на почивка.

МОДЕРНИ МЕТОДИ

Методи на хиропрактиката
Методи на хиропрактиката

Днес манипулациите се състоят от много и различни процедури, всяка от които може да представлява терапия сама по себе си. Съответно съществуват масажни терапевти, които се специализират до такава сте­пен, че прилагат само масаж. Акупресурата и масажът шиатцу използват енергийни точки, миотерапията включва натиск върху дълбоки задействащи точки. Има и физически терапевти, които комбинират масажа и упражняването на ставите. Някои практици се специализират в “нагласяване” само на специфични стави в тялото и след като методологията се развива, все повече се наблюдава припокриване между терапиите.

Манипулациите печелят все по-голямо доверие защото е доказано, че са от помощ за голям брой хора.

Хиропрактиката – термин, който е съставен от две древногръцки думи, означаващи “мануално ефективен”, се дефинира като “диагноза, лечение и рехабилитация на състояния, които влияят върху скелетно-мускулната система”. Чрез серия от специални прегледи и манипулационни техники хиропрактиците могат да диагностицират и да лекуват многобройни разстройства, свързани с нервите, мускулите, костите и ставите в тялото. Ударението на хиропрактиката върху гръбначния стълб е накарало много хора да смятат, че тази терапия е полезна само при болки в гърба. В действителност умелите терапевти могат да лекуват почти всичко — от главоболие до проблеми с глезените.

През 1895 г. основателят на хиропрактиката Даниел Дейвид Палмър излекува своя портиер от глухота чрез преподреждане на някои малки костици в гръбначния му стълб. Очарован от откритието, Палмър се премества от родната Канада в Дейвънпорт, Айова, където разработва принципите, на които се базира хиропрактиката.

Палмър посвещава значително внимание на гръбначния стълб като интегрален за всичките три функционални елементи на човешкото тяло: (1) обгръща и предпазва гръбначния мозък — основен фактор в нервната система, (2) поддържа голям брой отделни мускули и (3) тъй като се състои от огромен брой свързани кости, практически има същия брой стави. Палмър е убеден, че всяко увреждане, болест или структурна промяна в гръбнака може да повлияе върху здравето на останалата част от тялото и че чрез манипулациите хиропрактиците са в състояние не само да лекуват ишиас или последствията от нараняване, но и да помогнат при астмата, която може да се облекчи чрез отслабване на напрежението върху мускулите на гръдния кош.

След това Палмър усъвършенства използването на гръбначното наместване и открива, че чрез внимателно и деликатно изправяне на кости, които сякаш са се изместили, може да редуцира много от симптомите на пациентите и без да прибягва до медикаменти или хирургия. Даниел Палмър основава първото си училище по хиропрактика в Дейвънпорт през 1895 г Същата година В.К. Ръонтген изобретява апарат за рентгенови лъчи, които според ранните хиропрактици е полезен за точни оценки на гръбначния стълб. През 1907 г Бартлет Джошуа Палмър поема новооснованата болница на баща си. В САЩ него­вото име днес се свързва преди всичко с онези хироп­рактици, които използват хиропрактиката като единствена терапия за различните оплаквания.

Според хиропрактиците нервната система има фундаментално значение за здравето. Болката и болестта са резултат от неправомерен натиск върху нервната система от механични, химични или психологични фактори. Следователно възстановяването и поддържането на здравето зависят от нормалното функциониране на нервната система. Тъй като тя е толкова добре интегрирана с мускулите и костите в тялото, диагнозата и оценката на нервно-мускулното състояние на пациента се предприема от биохимична гледна точка: наблюдава се подвижността на ставите, за да се опре­дели обхватът от движения във всеки прешлен или ставен сегмент Именно ставите — особено тези на гръбначния стълб, са обект на най-голямо натоварване във всекидневния живот

Увредените стави загубват част от вътрешноприсъщата си подвижност, когато се възстановяват, и това натоварва съседните структури (хрущялите, нервите и сухожилията). Първоначално тялото е в състояние да компенсира тези участъци на вдървеност, но с появата на по-нататъшен стрес способността му намалява до такава степен, че е възможно да възникне дори още по-голямо увреждане.

Съответно лечението се състои от много точни намествания на сегментите на гръбначния стълб или на отделните прешлени, за да се възстанови гъвкавостта на вдървените и болезнени стави, така че да се намали натискът върху съседните стави и други структури, които са отекли и са се възпалили, и да се редуцират реактивният мускулен спазъм (напрежение) и болката.

Травмите на други части на тялото изискват допълнителни и различни форми на наместване, но това се прави със същите цели. В такъв случай хиропрактикът локализира областта на намалена гъвкавост и оценява въздействието на околните мускулно-скелетни структури. Тъй като той се фокусира върху подобряването на движението на отделните стави, които нерядко са били вдървени и неподвижни от известно време, може да са необходими няколко терапевтични сеанса и упражнения, преди пациентът да успее да се движи с истинска гъвкавост, тъй като мускулите са възстановили своята здрава опора.

ЕЛЕМЕНТИ НА ТЕРАПИЯТА

Елементи на терапията
Елементи на терапията

Диагноза. Когато е необходимо, се използват рентгенови снимки, за да се събере информация за костната структура на пациента и да се елиминират възможни немеханични проблеми (например органична болест или деформация). Хиропрактиците диагностицират проблемите чрез наблюдение и палпиране (изследване с ръце). Използват се рентгенови снимки, за да се локализира областта на увреждането, да се оцени нейният размер и да се прецени дали е подходящо хиропрактическо лечение. Рентгеновите снимки се правят в изправена поза, така че лечителят да види как изглежда гръбначният стълб при нормални условия. Ако изследването разкрие “сублоксация”, той ще предприеме лечение. “Сублоксацията” е термин, използван за обозначаване на дефектно движение на става и неговото влияние вър­ху нервната система и околните тъкани.

Лечение. Хиропрактиците обикновено се концентрират върху локализирани проблемни области (ако това е възможно), вместо да предприемат процедури на генерализирано разтегляне, освобож­даване и масаж. Те се стремят да възстановят гръбнака и мускулно-скелетната система, за да функционира отново нормално, като използват разнообразни специални хиропрактични манипулационни техники. Мобилизацията включва движение на ставата дотам, докъдето тя спокойно може да се движи при нормалния спектър на движение, а манипулацията разширява обхвата й на движение с помощта на няколко различни техники. Винаги когато са включени манипулации, хиропрактикът използва подходящо количество сила с подходяща скорост, за да намести ставата. Съществуват около 150 различни хиропрактически техники.

Метод. Наместването включва директен мануален контакт, предимно с движения, описвани като “високо скоростни, ниско амплитудни”, те. бързи, но къси. (Извън САЩ такива бързи, кратки движения се описват като действия на “късия лост”.) Пациентите се лекуват според специфич­ния си проблем, възраст, строеж, общо здраве и равнище на болка. Могат да се използват и процедури с лед, за да се намалят болката и отокът.

КАКВО МОЖЕ ДА ЛЕКУВА ХИРОПРАКТИКЪТ?

Хиропрактиката лекува
Хиропрактиката лекува

Хиропрактичното лечение може да помогне при много оплаквания, но е най-полезно при:

  • болки в гърба (включително при бременност)
  • обща болка, възникваща от натиск или нараняване на невромускулно-скелетната система
  • ишиас
  • мускулни болка в гърба, раменете или горната част на ръцете
  • болки от спортна дейност
  • мускулно или ставно напрежение
  • главоболия
  • схванатост и други форми на влошено движение в ръцете или краката
  • астма и други вътрешни болести при някои обстоятелства

От друга страна, хиропрактикът не бива да се търси за лечение на:

  • всяко разстройство, възникващо от слабост или болест на самите кости (например остеопороза, ревматоиден артрит и други заболявания — например рак на костите, – които активно променят костната тъкан)
  • състояния, които възникват в резултат на тежък натиск върху гръбначния мозък (например при счупен гръбнак, тумор или лезия)
  • състояния, които възникват в резултат на тежко разстройство на циркулацията на кръвта.

Хиропрактиката не е подходяща за счупени или спукани кости или при хора с болести на костите, например рак на костите.

Предлагаме следните хранителни добавки за здрава скелетно-мускулната система:

 ВИРУМИН ВИТАЛ за здрави стави и силна имунна система

ДЖОЙНТ КОНТРОЛ е балансирана композиция от три съставки: глюкозамин сулфат (Glucosamine Sulfate 2KCL), босвелия (Boswellia Serrata 65%) и екстракт от кора на бяла върба.

ЗЕЛЕНОУСТА МИДА от Sanct Bernhard Всяка капсула съдържа 500 mg чист концентрат от новозеландска зеленоуста мида и 12 mg глюкозаминогликани (GAG).

КОРАЛОВ КАЛЦИЙ КОМПЛЕКС – Състав: 100% чист коралов калций, магнезий, селен, цинк, калий, манган, мед, витамини D, А, С, Е.

Терапевтичен загряващ гел балсам с дяволски нокът – СЪСТАВ: Екстракти от: дяволски нокът, невен, коприва, люта чушка; Масла от: розмарин, камфор, карамфил, слънчоглед; Алантоин и глицерин. Без парабени!

ТУРМАЛИНОВ НАКИТНИК При болки в китките код20903

ТУРМАЛИНОВА НАКОЛЕНКА Dr. Nature код 20902

Универсална загряваща турмалинова яка BIOMAGNETIC POWER

Турмалинова яка BIOMAGNETIC POWER помага при БОЛКИ ВЪВ ВРАТА, РАМЕНЕТЕ И ГЛАВАТА

Източници: elementschiropractic.com; spine-health.com; altmedic.ru

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *