Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви изследвания трябва да си правим на различна възраст?

Профилактичните прегледи и изследвания са основна част от грижата за здравето. Някои от тях се отнасят за всяка възрастова група, други се правят в определен период от живота.

От 20 години нататък

За жените е време за теста РАР, чрез който се откриват ракови изменения в шийката на матката. Изследва се проба, взета от лигавицата на маточната шийка. Тестът се препоръчва на жени от 18 до 70-годишна възраст.

По принцип е добре да се започне една година след първия сексуален контакт и да се правят контроли на всеки две години или всяка година по преценка на гинеколога.

изследвания
Изследванията са основна част от грижата за здравето

За жени на 30-40 години, които имат стабилна връзка с постоянен партньор, е достатъчно да се спазва двегодишният ритъм. Но при наличие на многобройни партньори контролът трябва да е по-чест. Човешкият папиломавирус може да бъде предаден дори при полов акт с презерватив. При полов живот с честа смяна на партньори този тест остава препоръчителен и на 60 години.

От 40 години нататък

Жените, в чиито семейства има случаи на рак на гърдата, се подлагат на мамография още на 40-годишна възраст. Често се налага този преглед да бъде допълнен с ехографско изследване, тъй като гърдите на младите жени са по-плътни и е необходима по-голяма прецизност в изображението, за да бъде открита всяка налична аномалия.

мамография
Жените, в чиито семейства има случаи на рак на гърдата, се подлагат на мамография още на 40-годишна възраст

Мамографията се прави на две години, освен ако лекарят не прецени, че е нужен по-чест контрол, пише „Здравен журнал“. Ако в семейството няма случаи на рак на млечната жлеза, мамографиите могат да започнат на 50 години.

От 50 години нататък

И за жени, и за мъже

Препоръчва се всяка година след навършването на 50-годишна възраст да се прави изследване на изпражненията за откриване на следи от кръв в тях. При случаи на рак на дебелото черво в семейството тези изследвания започват на 40 години. Ако се открие кръв в пробата, се пристъпва към колоноскопия – единствено тя може да даде точна диагноза.

Превантивната колоноскопия се провежда на всеки пет или десет години. В ректума се вкарва малка камера, която изследва стените на дебелото черво за тумори. Прегледът може да се прави и с пълна упойка, ако пациентът желае.

Изследването на кръвта за гликемия на гладно също се прави всяка година. То дава данни за наличие на диабет от тип 2. Ежегодното изследване е задължително при свръхтегло и затлъстяване, натрупване на мазнини в областта на талията, случаи на диабет в семейството. Диабетът от тип 2 е хронично заболяване, при което организмът проявява резистентност към инсулина и го произвежда в недостатъчно количество, така че той не може да поддържа гликемията в постоянни стойности. Ако не се лекува, заболяването може да бъде смъртоносно.

Тест за холестерол – от 50 години нататък или на всяка възраст, ако в семейството има случаи на висок холестерол, ако пациентът е със свръхтегло или страда от сърдечносъдово заболяване. Кръвната проба се взима на гладно сутрин, тоест поне след 8-часово гладуване.

За мъже

Изследване на специфичния простатен антиген за ранно диагностициране на карцином на простатата.

Провежда се на всеки две години, като обикновено се съчетава с физически преглед в кабинета на уролога.

Някои мъже категорично отказват да се подложат на този преглед, защото изпитват неудобство. При това положение задължително е да правят поне кръвния тест. Ако се окаже, че простатният антиген е с повишени стойности, се провеждат допълнителни изследвания за по-прецизна диагностика.

След 60-те

И за жени, и за мъже

Преглед на очите за глаукома – няма специфични критерии за провеждане на това изследване, тъй като очните патологии, които могат да предизвикат щети на очния нерв чрез повишено налягане в очното дъно, са многобройни.

Медицината все още не разполага с точни данни за естествените цикли в развитието на глаукомата. Защо някои хора се разболяват, други – не? Практиката показва, че масовата профилактика на всяка възраст не е основателна. Затова е добре да се придържаме към критерия за възраст – след 60 години консултациите с очния лекар трябва да се провеждат на всеки две години.Контролът започва по-рано, към 50-годишна възраст, за рисковите групи: принадлежност към африканските и латиноамериканските народи, случаи на глаукома в семейството, при диабет, при късогледство.

Тест за минералната плътност на костите за всички хора над 65-годишна възраст. Обикновено мъжете смятат, че остеопорозата не се отнася до тях, но статистиката показва, че тази болест засяга и двата пола. Ако човек е слаб и с крехка костна структура, изследването, наречено остеоденситометрия, може да се направи в по-ранна възраст. Това се отнася и за пушачите.

На всяка възраст

Индекс на телесната маса

Той може да излезе от нормата във всеки момент от живота, затова трябва да бъде следен. Напомняме как се изчислява – трябва да разделите теглото в килограми на височината в метри, повдигната на квадрат. Ако получите число между 19 и 25, индексът ви е нормален. Поддържането на постоянно здравословно тегло е сериозна превантивна мярка срещу хипертония, сърдечносъдови и онкологични заболявания.

индекс на телесната маса
Поддържането на постоянно здравословно тегло е сериозна превантивна мярка срещу хипертония

Измерване на кръвното налягане

Този банален медицински показател трябва да бъде измерван всяка година. При децата е нужно да бъде следено кръвното налягане в случай на затлъстяване. Наднорменото тегло не е единствената причина за хипертония, от значение са също наследствеността, хормоналните аномалии, състоянието на щитовидната жлеза и бъбреците.

Много често високото кръвно налягане не се съпътства от никакви симптоми, но въпреки това е редно да бъде контролирано. Неовладяната хипертония може да доведе до сърдечна криза и тежки мозъчносъдови инциденти, дори при децата.

Изследване на кожата

Целта е, ако има налични предракови образувания, те да бъдат анализирани и премахнати навреме. Под специален контрол са бенките – всяка промяна в цвета, размера и формата може да бъде сигнал за опасност.

Здравето на кожата се гради от детството – именно в тази крехка възраст слънчевите изгаряния нанасят най-големи вреди.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *