ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Съветите на полк. проф. д-р Лъчезар Войнов за здрави очи, при работа с компютри

Използването на компютри от децата и от възрастните може да доведе до проблеми с очите, а полк. проф. д-р Лъчезар Войнов дава полезни съвети как да се предпазим

Полк. проф. д-р Лъчезар Войнов е началник на Клиниката по офталмология при  ВМА и гостува в поредицата „Мисия здраве“ на Военния канал.

Вредно ли е за децата, и по-точно за техните очи, взирането в монитора на компютъра, лаптопа, таблета или  смартфона, попита водещата Мария Петкова.

очи
Полк. проф. д-р Лъчезар Войнов

Полк. проф. д-р Лъчезар Войнов обясни, че:

Първите признаци за неразположение вследствие на продължително взиране в компютрите, е появата на главоболие.

Но това главоболие не е типично, а особено, затова и децата трудно могат да го обяснят.

Те не са в състояние да определят къде точно ги боли главата – в предната или в задната част. Но усещат, че изпитват неразположение.

Вторите признаци при децата, за проблеми вследствие постоянно взиране в монитора, са търкане на очите, поради разфокусирано зрение.

Третите признаци – рядко мигане.

Поради високата концентрация на съзнанието и вперения поглед в монитора, очите стоят много по-продължително време отворени, а липсата на мигане довежда до изсушаване на очната ябълка.

Четвъртите признаци – схващания във врата, вследствие стоенето продължително време на едно място и обездвижването на врата и раменете. Освен, че се усеща болка от самото схващане, това причинява и главоболие.

очи
При продължителен престой пред компютъра, децата получават нетипично главоболие

Съветите на полк. проф. д-р Лъчезар Войнов при работа с компютри:

1 – Мониторът  трябва да бъде разположен под нивото на очите,  за да могат очните нерви и мускули да се разтоварват, паралелно с натоварването на зрението по време на работа.  Мониторът не трябва да бъде на нивото на очите или по-високо.

2 – Контраст и осветеност на монитора – трябва да го настроите така, че отворените екрани да не бъдат нито прекалено ярки, защото дразнят очите, нито прекалено тъмни, защото зрението се напряга много повече.

3 – Да се слагат подходящи очила за работа с компютри, като по този начин се съхранява здравето на самите очи и не се уврежда зрението.

Тези очила са  без диоптър, при положение, че зрението вече не е увредено.

очи
Грижите за детските очи им позволяват да използват свободно компютрите

Вместо тези очила могат да бъдат използвани контактни лещи, но е по-добре за самите очи да се слагат очила, съветва полк. проф. д-р Лъчезар Войнов.

Пациентите имат възможност да използват различни видове стъкла за работа с компютър – минерални, олекотени и други.

Тези специални стъкла са изработени по такъв начин, че да отразяват отблясъците, както и ярките светлини, които излизат от монитора на компютрите.

4 – Задължително да се прави физиологична почивка, за да могат очите да отпочиват. Тази почивка може да трае дори само 2 до 3 минути, но пак е полезна.

5 – Да се слагат капки за овлажняване на очите.

Сухото око е често срещан проблем в днешно време, именно поради изсушаване на очите, които все по-рядко мигат пред екраните на компютрите.

6 – Когато се работи нощно време на компютъра или човек само сърфира из интернет, не трябва да се стои на тъмно, а да има осветление.

7 – Научете се да мигате през определен период от време, за да контролирате рефлекционните аномалии на вашите очи, съветва полк. проф. д-р Лъчезар Войнов.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *