ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Това са най-добрите начини за лечение на изгаряния!

Изгарянията са увреждения на тъканта, причинени от топлина, триене, електричество, радиация или химикали. Такива наранявания причиняват разрушаване на телесните протеини, смърт на клетките, загуба на телесни течности и оток.

Причини и симптоми

Изгарянията могат да бъдат причинени от действието, независимо колко кратко, на температура, по-висока от 49°С (120°F). Източник на тази температура може да бъде слънцето, гореща течност, пара, огън, електричество, триене и химикали.

Признаците, че кожата е била изгорена, са локализирана червенина, подуване и болка. Може да се появят мехури или кожата да се бели, да изглежда бяла или обгорена и да се усеща изтръпване. Състоянието може да предизвика главоболие или висока температура, а тежките изгаряния често причиняват шок.

изгаряния
Как да си помогнем при изгаряния?

Термалните изгаряния са причинени от източници на топлина като огън, горещи течности, газове или предмети. Радиационните изгаряния обикновено са причинени от прекомерно излагане на лъчите на слънцето, на солариум или на рентгенови лъчи. Химическите най-често се получават от силни киселини, основи, феноли или фосфор. Електрическите често са доста тежки поради високата температура, генерирана от електрическия ток.

Как се лекува?

Определен брой билкови лекарства, приложени локално, помагат леките изгаряния да бъдат излекувани. Те включват алое, жълт кантарион, невен, корен от черен омай и масло от чаено дърво. Храненето е особено важно при пострадалите от изгаряне. Допълването на диетата с витамин А, С и Е, В-комплекс и цинк, есенциални мастни киселини (омега-3 и омега-6), както и приемането на храни, богати на тези нутриенти, може да бъде много полезно за процеса на излекуване. Трябва да се увеличат протеините и приемът на течности, за да се компенсират загубите.

Китайската традиционна медицина препоръчва храни, които отстраняват температурата и токсините, засилват ин енергията и спомагат за производството на телесни течности. Такива храни са: зеленият фасул, различните видове боб, соя, краставици, картофи, тиквички, сладки картофи и ечемик. В добавка прясно изцедени джинджифил, картофи и краставици могат да се прилагат върху изгарянето, за да облекчат болката и да намалят подуването.

зелен фасул
При изгаряния хапвайте повече зелен фасул

Вътрешността от сурова тиква може да се използва като лапа (мек компрес, приложен върху засегнатите области). Чаят от лайка намалява раздразването. Хомеопатичните лекарства трябва да се дадат възможно най-скоро след появата на рана от изгаряне. Кантарис З0с е най-популярното лекарство срещу изгаряния. То предотвратява появата на мехури. Може да се взема една доза на всеки 15 минути в количество до шест дози.

Майчина тинктура от хомеопатичното лекарство Календула може да бъде полезна за зарастването на раните. Десет капки от медикамента се разреждат в 30 мл вода и се прилагат върху изгарянето три пъти дневно. Арника монтана 30с може да предотврати изпадането в шок. Уртика уренс 6с и Каустикум 6с също са полезни при изгаряния. Уртика може да бъде прилагана върху кожата и като мехлем. Използването на съзнателно контролирани образи (Guided affective imagery) може да помогне за овладяването на болката.

Алопатично лечение

Лечението на изгарянията обикновено се състои в облекчаване на болката, предпазване от инфекция, поддържане на телесните течности и електролитите и в приемане на достатъчно калории, докато тялото се излекува. Децата и възрастните хора са по-уязвими към усложнения, причинени от изгаряне, и изискват по-интензивни грижи. Други фактори, които влияят върху лечението, включват свързани проблеми като фрактура на костите, вдишване на дим, поява на шок или инфекция, както и съпътстващи – наличие на хронични заболявания, история на малтретиране и т.н. Умерените и тежките изгаряния винаги трябва да бъдат лекувани от лекар.

изгаряния лечение
Лечението на изгарянията обикновено се състои в облекчаване на болката

Първата стъпка е да се спре процесът на изгарянето. Леките термални изгаряния трябва незабавно да бъдат поставени под студена вода. За да се избегне инфекция, раната трябва да бъде почистена внимателно със сапун и вода. Върху изгарянето отначало никога не бива да се прилага масло, мазнина или други подобни мехлеми, тъй като те възпрепятстват намаляването на температурата и благодарение на тях изгарянето прониква по-дълбоко в кожата.

Ако кожата обаче е разкъсана или склонна към възпаление, изгорената област трябва да бъде намазана леко с антибактериален мехлем и покрита със стерилна превръзка. При необходимост може да бъдат използвани средства за облекчаване на болката като аспирин или нестероидни противовъзпалителни лекарства. Пострадалият трябва да се консултира с лекар, ако се появят признаци за инфекция: усещане за повишаване на топлина, зачервяване, болка или подуване, гной или подобни течности от раната; подути лимфни възли или червени ивици, разпространяващи се от изгарянето към другата тъкан.

Още на мястото на инцидента жертвата трябва незабавно да бъде обгрижена – да се свали облеклото от всички засегнати области, да се отстранят от кожата следите от пожарогасителната пяна. Изгаряния, причинени от киселини, основи, фосфор или органични съединения като феноли или крезоли, се промиват продължително с вода.

Важно е да се направи и преценка на дишането, последвана от лечение и интравенозно вливане на течности, тъй като изгарянията може драматично да намалят телесните течности. Обикновено върху изгарянията се прилагат антибиотични мехлеми, освен това на пациента се дават интравенозно антибиотици, за да се избегне инфекция. Може да се направи и инжекция против тетанус. Мъртвата тъкан се отстранява хирургически. След като изгорената област е почистена и третирана, обикновено се покрива със стерилни превръзки. Може да е необходимо вътрешното приемане на медикаменти като кодеин за облекчаване на болката. Възможно е да се налага пострадалият да премине през физическа и трудова терапия. Ако има големи белези, обикновено се прави присаждане (пластика) на кожа.

Прогнозите зависят от степента на изгарянето, телесната повърхност, която е засегната, дали са засегнати критични части от тялото, дали има допълнителни рани или усложнения и от навременното медицинско лечение. При изгаряния от първа степен епидермисът се възстановява бързо; няма много белези, освен ако не се развие инфекция. При по-дълбоки изгаряния процесът на зарастване е бавен и често остават белези. В някои случаи може да се препоръча операция, за да се отстранят белезите и да се възстанови външният вид. Някои хора, особено младите жени и хората с тъмна кожа могат, да получат келоиди (ръбци).

Вторичните инфекции са често срещани и могат да бъдат основна причина за ограничаване на функциите, обезобразяване и смърт. Пациентите с изгаряния над 40% от телесната повърхност, хората над 60 години и тези, които имат проблеми с дишането, са подложени на риск от увреждания, които могат да завършат дори със смърт.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *