ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Бременност – как да облекчим неприятните симптоми

В статията ще прочетете какво е бременност, как се получава, определение, описание, типични явления за месеците на бременност, методи за преодоляване на неприятните симптоми, съвети на специалистите.

Бременност
Бременност

Бременността е периодът от зачатието до раждането. След като яйцеклетката е оплодена от сперматозоид и имплантирана в матката, тя се развива в ембрион, а по-късно – във фетус (плод). Обикновено бременността трае 40 седмици, които се отчитат от първия ден на последната менструация. Състоянието се дели на периоди от по три месеца.

Бременността е състояние, в което жената носи оплодената яйцеклетка в тялото си, докато тя се развие в плод, готов за раждане.

Първи месец

В края на първия месец ембрионът е дълъг около 0,85 см и започва развитие на главата, тялото и крайниците. Ембрионът се храни и отделя веществата от обмяната през пъпната връв и плацентата. В края на първия месец започва развитието на черния дроб и храносмилателната система, а сърцето започва да бие.

Втори месец

През този месец сърцето започва да тупти, а нервната система (главният и гръбначният мозък) започват да се развиват. Плодът е с размер 2,5 см и има хрущялен скелет, който в края на месеца се превръща в костни клетки. Започва оформянето на ръце, крака и други основни органи, както и на чертите на лицето.

Трети месец

До този момент плодът е пораснал до 10 см и тежи около 30 г. Основните кръвни тела и горната част j на устата са почти завършени. Лицето започва да приема все по-човешки вид. Оформят се пръсти на ръцете и краката. Бъбреците вече функционират, а четирите камери на сърцето са изградени.

Четвърти месец

Плодът започва да рита и преглъща, въпреки че повечето жени все още не могат да усетят движенията му. Теглото му е 120 г, може да чува и уринира и има установени цикли за сън и будуване. Всички органи са вече напълно оформени и продължават да растат през следващите пет месеца. Плодът има кожа, вежди и коса.

Пети месец

Теглото на плода е 450 г, а дължината му – 20-30 см. Той расте бързо, тъй като вътрешните му органи продължават да се развиват. В този момент майката чувства движенията на плода и може да се чуе биенето на сърцето със слушалка.

Шести месец

Въпреки че белите дробове не са напълно развити, в някои случаи преждевременно роденият плод може да оцелее при интензивни грижи. Теглото му е 450-700 г, тялото е червено и набръчкано и е покрито е фини косми. Плодът нараства бързо през този месец, тъй като органите продължават да се развиват.

Седми месец

Родените в седмия месец бебета имат по-голям шанс да оживеят. Плодът продължава да расте бързо и достига до 1,5 кг. Вече може да смуче палеца си и да се оглежда във водната среда с отворени очи.

Осми месец

Плодът заема по-голямата част от пространството в матката, при което растежът се забавя. Теглото му е между 2 и 2,5 кг, а дължината 40-45 см. През осмия месец плодът се подготвя за раждането през следващия месец, като се обръща с главата надолу.

Девети месец

С наближаването на термина плодът нараства е около 225 г всяка седмица, смъква се ниско в утробата на майката и се подготвя за началото на родилния процес, който може да започне всеки момент между 37-ата и 42-ата седмица от бременността. Повечето здрави бебета се раждат е тегло между 2,7 и 4 кг и дължина около 50 см.

Неприятни симптоми по време на бременност

Бременност и хранене
Бременност и хранене

Бременността е резултат от оплождането на яйцеклетката от сперматозоид. Първият знак за бременност е липсата на менструация, въпреки че някои жени продължават да кървят. Гърдите наедряват и стават чувствителни, млечните жлези се подготвят за кърмене. Зърната също се уголемяват, а вените на по-върхността им стават видими.

Гаденето и повръщането са обичайни симптоми през първите три месеца и се появяват предимно сутрин. Много жени усещат отпадналост през първите седмици от бременността. Характерно е честото уриниране, а понякога от вагината се отделя кремообразно бяло течение. Някои жени изпитват силен апетит към определени храни, а изключителната чувствителност към миризми влошава състоянието. Теглото на майката започва да се увеличава.

През второто тримесечие (13-а- 28-а седмица) бременността е видима, а уголемената матка лесно се усеща. Зърната на гърдите нарастват и потъмняват, кожата също потъмнява. Апетитът се увеличава. До 22-ата седмица повечето жени започват да чувстват движението на плода. През второто тримесечие гаденето и повръщането намаляват и изчезват, а бременната се чувства по-добре и по-енергична, отколкото в ранния стадий на бременността. Увеличават се сърдечният ритъм и обемът на кръв в тялото.

През третото тримесечие (29-а- 40-а седмица) при много жени се появяват различни симптоми. По корема, гърдите и бедрата се образуват белези (стрии), а от пъпа надолу се спуска тъмна линия. От зърната тече рядка течност. Много жени усещат топлина и изпотяване и трудно си намират удобна поза. Ритането на плода може да е причина за болка. Обичайни са болките в долната част на гърба. Поради допълнителната тежест жената се нуждае от повече почивка. Контракциите от типа Бракстън Хикс (нередовни и неболезнени маточни спазми) стават по-силни.

Около 36-ата седмица главата на плода се обръща надолу в тазовата област. Тази промяна може да намали натиска в горната част на корема и в белите дробове, позволявайки на жената да диша по-леко. Новото положение на плода обаче оказва по-силен натиск върху пикочния мехур.

Жената напълнява средно с 13 кг по време на бременност, 70% от които през последните 20 седмици. При раждането си едно здраво износено бебе тежи 3,5 кг, а плацентата и водите – общо 1,5 кг. Останалите допълнителни килограми се дължат на задържане на вода и мазнини.

Освен типичните симптоми при бременност някои жени имат и други неприятни проблеми, които изчезват след раждането. Запекът е резултат на бавното преминаване на храната през червата. Чести явления в късната бременност са хемороидите и киселините в стомаха. Венците стават по-чувствителни и кървят. Очите изсъхват и носенето на контактни лещи е болезнено. През втората половина на бременността проблеми създават подутите глезени и разширените вени, а по лицето се появяват светлокафяви петна.

Докато гореспоменатите симптоми се приемат за нормални, други показват опасни състояния. Когато бременната получи някой от следните симптоми, трябва да се обърне към лекар:

  • Коремни болки
  • Разкъсване на амниотичния сак (околоплодния мехур) или изтичане на течност от вагината
  • Кървене от вагината
  • Липса на движение на плода в продължение на 24 часа (след петия месец)
  • Непрекъснато главоболие
  • Внезапно подуване на клепачите, ръцете или лицето през последните три месеца
  • Замъглено зрение през последните три месеца
  • Постоянно повръщане

Как се установява бременност

Много жени откриват бременността си след положителен резултат от тест за бременност. Тези тестове се правят в домашни условия, като за целта се изследва урината. Тези тестове откриват бременността още в първите дни след половия акт.

Ако се налага стопроцентово потвърждаване на бременноста, се прави кръвен тест след 9 до 12 дни от половия акт.

Останалите изследвания, които трябва да направите по време на бременността, се предписват от лекаря, който ви следи.

Други изследвания преди раждане

Редовно се извършват следните изследвания:

  • ПАП тест (клетъчен тест)
  • Скрининг тест за захарен диабет между 24-а и 28-а седмица
  • Тест за полово предавани болести
  • Изследване на урината
  • Кръвно изследване за анемия или определяне на кръвната група
  • Скрининг за имунитет към различни болести, напр. рубеола

Облекчаване на симптомите при бременност

Алтернативната медицина предлага различни методи за облекчаване и лечение на състояния от сутрешно неразположение до стрии. Преди да започне лечение, бременната трябва да се консултира е лекаря си. Обърнете внимание, че е изключение на джинджифила ефективността на другите билки не задоволява традиционните лекуващи.

Грижите по време на бременността са жизненоважни за здравето на плода. Бременната трябва да яде разнообразна питателна храна, често и на малки порции. Много лекари предписват витамини, добавки от фолиева киселина и желязо (при необходимост) по време на бременност.

Използване на билки

Билки при бременност
Билки при бременност

Смята се, че билките могат да облекчат състоянието на бременните. Много от тях се пият под формата на чай, който се продава в аптеките и дрогериите. На бременните се препоръчват следните билки:

Чай от листата на червена малина (Rubus idaeus) се препоръчва при всякакви случаи. Той е добър източник на желязо, тонизира матката, предпазва от недоносване, инфекция, схващане и анемия. Червената малина помага на родилния процес, като стимулира контракциите. Билката предотвратява обилно кръвотечение по време на раждане и след това.

Различни видове джинджифил (Zingiber officinale) облекчават сутрешното неразположение. Чаша чай, капсули, джинджърейл (сладко питие, съдържащо подправката джинджифил) или бисквити с джинджифил облекчават състоянието.

Препоръчваме хранителната добавка ДЖИНДЖИФИЛ на реномираната фирма Sanct Bernhard. Корените от джинджифил дължат силният си аромат и парлив вкус на съдържащите се в тях полизахариди, смоли, флавоноиди, етерични масла и други. Активните съставки в джинджифила задействат стомашните жлези, действат тонизиращо и противомикробно.

Маточина (Melissa officinalis) се приема при гадене. Тя помага и на храносмилането.

Диоскореята (див ямс – Dioscorea villosa) и коренът от репей (Arctium luppa) помагат при сутрешно неразположение. Дивият ямс помага при болки и крампи. Билката се взема за намаляване на риска от помятане. Коренът от репей е добро средство при задържане на вода и предпазва детето от жълтеница.

Лютива мента (Mentha piperita) се взема след първото тримесечие за преодоляване на гаденето. Тя помага за храносмилането, облекчава стомаха и укрепва тялото.

Ехинацеята (различни видове) укрепва имунната система за борба с простуда, грип и инфекции. Лайката (Matricaria recutita) има успокоително действие. Използва се при храносмилателни и чревни проблеми.

Къдравият лапад (Rumex crispus) предотвратява жълтеница при децата, като абсорбира желязо.

Боровинката (Vaccinium myrtillus) служи като диуретично средство; укрепва вените и капилярите.

Копривата (Urtuca dioica) и овесът (Avena sativa) са източници на калций. Копривата и глухарчето предпазват от високо кръвно налягане и задържане на вода. Копривата съдържа витамин К, предотвратява обилното кръвотечение, предпазва от хемороиди и подобрява функцията на бъбреците.

Каулофилум (син кохош – Caulophyllum thalictroides) се приема през последните седмици на бременността с цел предизвикване на контракции и облекчаване на болките.

Голямата лобелия (Lobelia inflata) отпуска майката по време на раждане и помага за изхвърлянето на плацентата.

Прочетете още информация в статията „Най-безопасните и нежни билки при бременност

Билки, които трябва да се избягват. Някои билки могат да предизвикат усложнение на състоянието на майката и плода и не бива да се вземат по време на бременност. Контракции на матката може да се появят от лечебната ангелика (Angelica archangelica), имел (Viscum album), див пелин (Artemesia vulgaris), вратига (Tanacetum vulgare), копитник (Asarum europaeum) и обикновен пелин (Artemisia absinthium). Трябва също да се избягват хинин (Chinchona pubescens), евкалиптово масло (Eucalyptus globules), хвойна (Juniperus communis), ефедра (Ерhedria sinica), мъжка папрат (Dryopteris filix-mas), дива мента (Mentha pulegium), лаконос (Phytolacca americana), седефче (Ruta graveolens), овчарска торбичка (Capsella bursapastoris) и бял равнец (Achillea millefolium).

Витамини, минерали и хранителни добавки за бременни

БИОВИТОН е мултивитаминен комплекс, специално предназначен за бременни жени. Съдържа пълния спектър от витамини, важни за изграждането на новия живот при съхранено здраве и пълноценно функциониране на майчиния организъм. Композицията е обогатена с микроелементи.

Продуктът НОВ ЖИВОТ NEW LIFE е иновативна хранителна добавка представляваща ефективна комбинация от билки съдържащи фитоестрогени, които допринасят за нормалното функциониране на репродуктивната система. Съдържа: Витекс плод, женско биле корен, гръмотрън корен, клинавиче стрък, ветрогон стрък, маточина лист, малина лист. Без консерванти, оцветители и захар!

Прочетете и статията „Златни съвети за бременни“.

Ароматерапия

Бременност и алтернативни методи на лечение
Бременност и алтернативни методи на лечение

Ароматерапията използва етерични масла за лечение. Смята се, че подходяща комбинация от масла, препоръчана от ароматерапевт, може да предпази кожата от стрии.

Традиционна китайска медицина и акупунктура

Освен за лечение на безплодие китайската традиционна медицина препоръчва билколечение и при бременност: сутрешно неразположение, опасност от помятане и депресия след раждане. Една известна отвара, препоръчвана да се приема 3-6 месеца преди зачеване, се нарича Rock on TaiMountain. Предназначението й е да укрепи жизнената енергия чи и кръвта на жената. Според традиционната китайска медицина майчината кръв подхранва, чи енергията предпазва, а енергията в бъбреците задържа плода.

Китайските лечители използват акупунктура, за да улеснят зачеването, като прочистят черния дроб от застояла енергия, да пазят плода от помятане чрез съхраняване на чи в бъбреците и да предизвикат родилен процес.

Традиционната китайска медицина препоръчва въздържане от полов акт по време на бременност, за да може плацентата да се развива нормално и да не се нанесе увреждане на органите в тялото на майката.

Хидротерапия

Бременните трябва да избягват сауна и горещи вани, но другите форми на хидротерапия имат облекчаващо въздействие. Топъл компрес между гръдния кош и коремната област 30 минути преди хранене облекчава чувството на гадене. Компресът представлява парче плат, натопено в гореща вода и изцедено. Ваната се използва за успокояване на подути крака.

Хомеопатия

Сутрешното неразположение може да се лекува с хомеопатични средства. Когато на хомеопатичното лекарство има знак „х“, той означава колко пъти една част от лекарството е разредена в девет части разтворител. За разтворител се препоръчва дестилирана вода.

Ipecacuanha ЗОх се препоръчва за жени, които се чувстват зле в легнало положение, страдат от диария и имат силно отделяне на слюнка. Когато сутрешното неразположение е съпроводено от отвращение към храна, е добре да се вземе Colchicum autumnale 6х. Nux vomica 6х се дава, когато жената повръща сутрин, но състоянието й се подобрява след хранене. Phosphorus 6х се предписва при повръщане след пиене на вода. При гадене Natrium phosporicum 6х облекчава състоянието.

Медикаментите се приемат на всеки 15 минути до преминаване на гаденето. Максималният брой дози за един ден е 4, освен ако лекарят не е предписал друго.

Цветолечение

Есенциите от цветя се получават, след като цветята престоят в минерална вода. Известни са 38 лекарствени средства, разработени от хомеопатичния лечител д-р Едуард Бах през 1930 г. Според д-р Бах орехът може да помогне на бременните по- лесно да свикнат с промяната. Тридесет и деветата формула е спасителното лекарство ,,rescue remedy“, което намалява стреса. Бременните трябва да се консултират с лекар, преди да предприемат терапия с цветя. Екстракти от цветя, които съдържат алкохол, се приемат с вода и на малки глътки.

Техники за отпускане

Техниките за отпускане помагат за справяне със стреса и сутрешното неразположение. Благоприятно въздействие имат медитацията, дълбокото дишане и слушането на спокойна музика. Друга полезна техника е насоченото въображение. Майката поема дълбоко въздух и си представя красиви образи.

Работа с тялото

Бременност и упражнения
Бременност и упражнения

Масажирането на чувствителни области от тялото по време на бременност намалява болката и напрежението. Друга форма е техниката на Александър, разработена от актьора Фредерик Матиас Александър през 80-те години на XX век. Практикуващият лечител показва на жената как да освободи мускулното напрежение най-вече във врата. Техниката обръща внимание на стойката и движението. Тя намалява напрежението и болката в гърба.

Алопатично лечение – лечение с химически вещества

Бременната не трябва да приема никакви лекарства (дори свободно продавани, билкови или хомеопатични) без лекарско наблюдение, тъй като някои вещества могат да преминат от майката през плацентата в развиващия се плод. Някои лекарства са доказано вредни за плода, а към други трябва да прибягваме само след лекарска консултация. Лекарства, вземани през първите три месеца на бременността, могат да попречат на нормалното формиране на детските органи, което да доведе до вродени дефекти. Вземаните по-късно лекарства може да забавят растежа на бебето или да увредят тъканта на зародиша, например зъбите.

За да роди здраво дете, бременната трябва да избягва:

Пушене

Алкохол

Непроверени лекарствени средства

Голямо количество кофеин

Изкуствени подсладители.

Очаквани резултати

Бременността е естествено състояние, което обикновено причинява само лек дискомфорт, ако жената се грижи за себе си. Предварителната информация помага на двамата партньори да се подготвят за раждането на детето.

Превенция

Съществуват различни начини за предпазване от бременност. Следните контрацептивни методи са подредени от най-малко сигурни до най-надеждни:

Спермицидни кремове

Естествен начин – календарен метод

Диафрагми и цервикални шапки

Кондом

Диафрагми и спермицидни кремове

Кондом и спермициди

Вътрематочни спирали

Контрацептивни хапчета

Стерилизация (при мъжете или жените)

Избягване на полов акт.

Източници: americanpregnancy.org; motherearthliving.com; listopedia.ru; mamki.info

 

https://www.youtube.com/watch?v=byqwYjLAirg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *