ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Гадене и гастроентерит – лечебни растения и способи

Гадене и гастроентерит са проблеми с храносмилателната система – от устата до ануса, през които вътрешни органи и черва преминава храната.

Гадене и хранене
Гадене и хранене

Храносмилателната система, често наричана вътрешности или черва, започва с устата и свършва с ануса. Храната влиза през устата, където се дъвче и се комбинира със слюнката, в която се съдържат ензими, за да започне разграждането й на полезни компоненти. Преминава в хранопровода, където допълнителни сокове я разграждат на протеини, мазнини и въглехидрати, и влиза в стомаха.

Някои вещества (вода, соли, глюкоза, алкохол и определени лекарствени медикаменти) се абсорбират директно в системата от стомаха. Повечето хранителни вещества обаче се трансформират от киселите стомашни сокове във вещество, наречено химус (стомашна каша). Химусът преминава от стомаха през дванадесетопръстника в тънкото черво, където се смесва с жлъчен сок и със соковете от панкреаса. Мощни мускулни контракции (перисталтика) го избутват по дължината на тънкото черво и докато пътува, допълнителните сокове и ензими го разграждат на мазнини, въглехидрати и протеини. Те се абсорбират в кръвния поток през стените на тънкото черво. От кръвта веществата преминават през черния дроб, който е много важен в храносмилателния процес, защото съхранява захарта, мазнините и протеините и създава жлъчната течност. Черният дроб е отговорен и за неутрализирането на токсините, например алкохол и лекарства.

Когато химусът стигне до колона (дебелото черво), всичко, което е останало от него, е несмилаема твърда маса и вода. Водата се абсорбира обратно в кръвния поток през стените на дебелото черво. Основната функция на дебелото черво е да връща водата от храната. Твърдите отпадъци преминават в ректума като фекалии и оттам се изхвърлят чрез движение на червото.

Гадене и гастроентерит

Гаденето и повръщането могат да се дължат на хранително отравяне, което е резултат от поглъщането на токсични вещества, включително морски ракообразни или загнило месо, и понякога водят до бактериални инфекции като гастероентерит.  Алергичната реакция към определени храни, както и разстройствата във вестибуларния апарат на ухото (при морската болест например) също могат да причиняват гадене и повръщане. Гаденето сутрин в началните месеци на бременността е също често срещано, но обикновено спира след 12-ата седмица. Мигрената нерядко е свързана с гадене и повръщане.

Те могат да се предотвратят чрез избягване на стари храни, с изминал срок на годност или по някаква причина съмнителни; яжте добре измити пресни зеленчуци и плодове и пийте бутилирана вода там, където чешмяната може да е замърсена.

Лечение

Билкова медицина. Запарките от джинджифил, римска лайка или пчелинок (да не се взема по време на бременност) помагат за на­маляването на гаденето и повръщането.

Хомеопатия. Pulsatilla 6с, Ipecacuanha 6с и Arsenicum alb. 6с.

Диета и хранене. Избягвайте млечните продукти, поддържайте приема на течности и постепенно въвеждайте лека храна.

Акупресура. Може да е благотворна.

Дражетата Gastrocuma са универсален спазмолитик, който повлиява всички видове стомашни неразположения – язва, гастрит, епизодични неразположения. Това е изцяло природен продукт, разчитащ на лечебните свойства на три съставки – куркума, мента и кимион.

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА МАХМУРЛУК

Билкова медицина. Екстрактът от млякото на магарешкия бодил може да намали вероятността да изпитате това неприятно чувство “на другата сутрин”.

Лечение

Пийте големи количества чиста вода (не газирана).

Хомеопатия. Пийте Nux vomica 6с.

Диета и хранене. Витамин С (ефервесцентни таблетки от 1 г, разтворени в чаша вода, са най-доброто).

Нлгуропатия. Вземете екстракт от Spirulina.

Пийте много течности, за да избегнете дехидратацията, и избягвайте твърди храни за 24 до 48 часа. В храната ви трябва да има адекватни количества цинк и витамин В6, защото те могат да отстранят по-нататъшни пристъпи.

ГАСТРОЕНТЕРИТ

Гастроентеритът обикновено се причинява от бактерии или токсини в заразена храна или вода. Симптомите на болестта включват гадене, повръщане и диария, стомашни болки и спазми.

Лечение

Диета и хранене. Пийте много течности (но не студени напитки). Вода, смесена с малко сол и мед или захар, предотвратява дехидратацията. Не яжте, докато не преминат симптомите, и след това се придържайте към прости, пълнозърнени храни и пресни зеленчуци в продължение на няколко дни. Яжте много непастьоризирано кисело мляко, за да възстановите предпазващите бактерии в храносмилателната система.

Гастро комплекс представлява комбинация от лечебни китайски гъби, които ефективно се справят със стомашно чревни проблеми и нарушения.

Билкова медицина. Запарката от джинджифил и римска лайка или пчелинок (не го пийте, ако сте бременна) или брястолистно орехче може да помогне.

Хомеопатия. Полезни са Arsenicum alb. 6с, Pulsatilla 6с и Ipecacuanha 6с.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *