ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Синдром на дразнене на дебелото черво – диета, билки, ароматерапия

Синдром на дразнене на дебелото черво (СДДЧ) е известен и като колон иритабиле или спастичен колон. Не се знае в действителност защо съществува, макар че, изглежда, се появява, когато мускулите, покриващи стените на тънкото и дебелото черво, се свиват в спазъм.

Синдром на дразнене на дебелото черво - правилно хранене
Синдром на дразнене на дебелото черво – правилно хранене

Контракцията се появява без видима причина, причинявайки болка и диария, сменяща се със запек. Други симптоми включват спазмена болка в корема, подуване, общо неразположение и летаргия, болки в гърба и често прекомерно повърхностно дишане. Симптомите могат да заглъхнат и дори да изчезнат за дълги периоди от време, но много пациенти продължават да ги изпитват многократно през живота си. Това е хронично, дразнещо и предизвикващо дискомфорт заболяване, но не заплашва живота и в много случаи симптомите се редуцират чрез правилно лечение.

По изчисления около 30% от хората на Запад са изпитали синдрома на дразнене на дебелото черво на някакъв етап и 13% от тях го имат редовно.

Синдром на дразнене на дебелото черво изглежда се предизвиква или се утежнява от тревожност, стрес и нервност. Симптомите често се влошават по време на менструация. Други причинни фактори включ­ват нетърпимост към храна.

Традиционното медицинско лечение до голяма степен е безпомощно при лечението на СДДЧ. Често се препоръчват лекарства против спазмите, но в много случаи те са неефективни. Най-добрият начин да се контролира заболяването е чрез намаляване на стреса и научаване на човек да се справя с него, а също като се яде храна, която не утежнява състоянието.

Лечение

Диета и хранене. Изследванията показват, че приемането на повече влакна под формата на овес, стар боб, грах, пресни плодове и зеленчуци може силно да намали симптомите на синдром на дразнене на дебелото черво, но е възможно подобрението да отнеме месеци. Освен това трябва да имате предвид, че пшеничените трици, предписвани често като стандартно лечение на СДДЧ, фактически влошават състоянието на някои пациенти. Яжте много непастьоризирано, неподсладено, кисело мляко или приемайте всекидневно добавки от Lactobacillus acidophilus, за да повишите равнището на здравословни бактерии в храносмилателната система.

Различни хранителни комбинации могат да причиняват симптоми на СДДЧ при отделните хора: водете си подробен дневник за всичко, което ядете и пиете, както и за ходенето по голяма нужда и за състава на фекалиите.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Консултиране и хипнотерапия. Показано е, че и двете са много ефективни за намаляване на симптомите. Хипнотерапията има особено добри постижения.

Масаж, техники в релаксация (включително йога, медитация и биоаогична обратна връзка). Всички тези терапии са благотворни.

Билкова медицина. Препоръчва се успокояващ чай от лайка, мента и копър. Хербалистите могат да предпишат и кора от калина, канадски хидрастис, тропическото увивно растение Dioscorea и женско биле.

Ароматерапия. Есенциални масла от мента или сасафрас способстват за релаксацията и намаляват болезнените спазми. Акупунктура. Тя може да е благотворна за облекчаването на синдром на дразнене на дебелото черво.

Опитайте да елиминирате храни от диетата си, за да установите потенциалната алергия, която причинява състоянието. Увеличете приема на влакна и предприемете стъпки за справяне със стреса.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *