Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Синдром на неспокойните крака: ако имате това усещане през нощта, трябва да се замислите СЕРИОЗНО!

Според статистиката, повече от 200 000 човека в България страдат от умерена до тежка форма на синдром на неспокойните крака

sindrom na nespokojnite kraka

Какви са симптомите на това явление?

– Желание за размърдване на краката

– Болка в крака

– Сърбеж

– Неприятно усещане в краката, като мравучкане и бодежи

(Симптомите са по-осезаеми през нощта)

Това не е много сериозно заболяване, то не може да намали качеството на живот и способност за извършване на ежедневните дейности, но въпреки това е неприятно. Освен всичко друго синдром на неспокойните крака може да да е предвестник на някои доста сериозни заболявания, като хронично безсъние, полиневропатия и ревматоиден артрит.

Причини

Има първичен и вторичен синдроми на неспокойните крака.

При синдром на неспокойните крака, който е първичен, разстройството е наследствено и причината е в част от мозъка, която е отговорна за мониторинга на тялото. Вторичната формата на това заболяване може да бъде причинена от фактори като анемия, бременност, увредени периферни нерви, нарушена бъбречна функция и дегенеративни заболявания на гръбначния стълб.

Също така, това заболяване понякога е следствие от използването на някои лекарства като антидепресанти, антипсихотици и по-голямо количество кафе, алкохол и никотин. Обикновено диагнозата се поставя на базата на клинична картина. Като лабораторни находки са необходими пълна кръвна картина, проби на хормоналния статус и бъбреците. Според зависимост от диагнозата, могат да бъдат изписани минерали, витамини, някои упражнения, аналгетици и транквилизаторни таблетки.

Симптомите могат да бъдат последвани от събуждане и ставане по едно и също време. Експертите обаче препоръчват разтягане точно преди лягане, като за да бъде постигнато това разтягане ще трябва да седнете на пода с опънати крака, като след това бавно се допира торса до краката, за да може да се хванат стъпалата с ръце. Трябва да останете в тази позиция в продължение на няколко минути. Също така, топла вана преди сън е отлично решение за облекчаване на симптомите. През деня се практикуват прости упражнения и разходки на чист въздух. Можете също така правите и упражнения от системата йога, която включва разтягане, дълбоко дишане и релаксация.

Избягвайте напитки, които съдържат кофеин като черен чай и кафе, защото те оказват лошо влияние върху кръвообращението и качеството на съня. В много случаи обаче, хората, които страдат от синдром на неспокойните крака всъщност страдат от липса на желязо в кръвта, така че е добре да започнете да приемате съставки, които са богати на желязо. Червено месо, сушени сини сливи и сок от цвекло и спанак трябва да присъстват ежедневно на трапезата.

Чай за облекчаване на неприятните усещания от синдром на неспокойните крака

Съставки:

– 1 супена лъжица смачкани сухи плодове от шипка

– 1 супена лъжица лайка

– Половин литър вряла вода

– Малко количество лимонов сок

– 1 чаена лъжичка мед

Начин на приготвяне:

Изсипете в предварително преварената вода лайката и шипката, покрийте я и оставете да престои в продължение на няколко минути. След това прецедете и добавете лимонов сок и мед. Чаят трябва да се консумират няколко пъти през деня и точно преди лягане.

Ароматерапия

Направете смес от 5 капки масло от босилек, масло от риган и 3 капки бадемово масло. Масажирайте краката си с тази смес всяка вечер.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *