ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Косопад – причини, лечение и продукти за поникване на нова коса

Коспад. Видове косопад. Причини за косопад. Какво е алопеция. Андрогенна алопеция. Алопеция при мъже. Алопеция при жени. Алопеция ареата. Тракция алопеция. Трихотиломания. Тинеа на скалпа. Дифузен косопад. Телогенен ефулвиум. Мъжки косопад. Лекарства против косопад. Ниоксин. Миноксидил. Финастерид. Лечение на косопад. Пудра за сгъстяване на коса. Трансплантация на коса. Женски косопад. Загуба на коса при изправяне и къдерене. Косопад при бременни. Витамини при косопад. Хранителни добавки при косопад. Пърхот и косопад. Билки за косопад. Билкови рецепти при косопад. Шампоани против косопад. Балсами против косопад. Лосион против косопад. Пауър ню хеър.

Факти за косопад:

  • Загубата на коса е много често срещано състояние и засяга повечето хора в даден момент от живота им.
  • Има разлика между видовете косопад, едно е когато падат израстналите косми, късат се по дължината или не израстват нови.
  • Генетичната предразположеност към косопад се наблюдава и при двата пола, но по-силно изразена е при мъжете.
  • косопадПри проблеми със щитовидната жлеза, анемия, дефицит на протеин и ниски нива на витамин също може да се доведе до загуба на коса.
  • Алопеция ареата е сравнително честа причина за загуба на коса, която обикновено преминава от само себе си.
  • Медикаменти за възстановяване растежа на косъма включват миноксидил (Rogaine) и финастерид (Propecia).
  • Предотвратяване на загубата на коса може да включва и кръвни тестове, като например пълна кръвна картина, ниво на желязо, витамин В и хормони на щитовидната жлеза.

Какви са причините за загуба на коса?

Има много различни видове скалпове и откриването на причините за възникналия косопад може да се окаже истински предизвикателство. Тук ще разгледаме най-честите причини за загуба на коса, настъпващи на нормална кожа на скалпа. Медицинският термин за косопад е алопеция.

Най-често косопада не се свързва с вътрешно заболяване или лошо хранене. Косата може просто да изтънява в резултат на предварително предопределени генетични фактори, както и да се свърже с нормалните процеси на стареене. След 30-те и 40-те години при много хора се наблюдава физиологично изтъняване на косата. Начина на живот, заболявания, емоционални травми, драстични диети, които лишават организма от протеини, хормонални промени, включително по време на бременност, пубертет, менопауза може да предизвикат косопад, който да бъде овладян ако се прилага подходящото лечение.

косопадПри определени здравословни състояния, включващи изменения в показателите на щитовидната жлеза, анемия и дефицит на желязо може да се достигне до засилен косопад. Хубаво е да се направят изследвания на щитовидната жлеза, като пълна кръвна картина и изследване на хормоните на жлезата за да се изключат като възможна причина за косопада, особено при внезапна и тежка загуба на коса. Такъв основен здравен скрининг може да бъде направен от семейния лекар. Дерматолозите са лекарите, които са специализирани в проблемите на кожата, косата и ноктите. Те могат да осигурят по-напреднала диагностика и лечение на изтънелите косми и загубата на коса. Понякога се налага да се направи биопсия на скалпа за да се помогне диагностицирането на тежък и необясним косопад.

Въпреки че много медикаменти имат сред описаните си странични ефекти „косопад“, повечето от тях не предизвикват косопад. От дръга страна при рак, химиотерапия и имуносупресивни лекарства често пъти се достига до усилен косопад. Пълна загуба на коса след химиотерапия се възстановява от 6 до 12 месеца.

Как се класифицира косопад според лекарите?

Има хиляди начини да се категоризира косопад. Трябва да се проучи внимателно скалпа, за да се определи дали загубата на косата се дължи на физическото унищожаване на космените фоликули или загуба е временна. Медицинския термин за косопад е алопеция. Тя се разделя основно на два вида:

  1. косопад при женитеЦикатризираща алопеция – Това е необратим процес на косопад, при който има трайно увреждане на космения фоликул и върху кожата се образува ръбцова тъкан. Обикновено такъв тип косопад е свързан с различни увреждания, включително и физическа травма, както и някои видове заболявания.
  2. Нецикатризираща алопеция – Това е косопад, който най-често може да се излекува. Появява се в резултат на различни заболявания, прием на силни лекарствени средства, процесите на стареене, лош хранителен режим, както и генетична предразположеност.

Към нецикатризиращата алопеция спадат:

  1. Андрогенна алопеция – Тя е различна при двата пола.

1.1мъжка алопецияПри мъже – Това е, когато косопада е генетично предопределен. Обикновено настъпва след пубертета, може и по-късно. Най-често обхваща областта в горната част на главата и челото. Степента на този вид косопад зависи от хормона тестостерон, който метаболизира в космения фоликул.

1.2 При жени – Наподобява алопецията при мъжете, но не е толкова силно изразена.

  1. алопецияАлопеция ареата – При нея се оформят рязко ограничени петна в които липсва окосмение. Най-честата причина за появата на такъв вид косопад е автоимунно заболяване, поради което се налага да се напраявят редица изследвания за да се определи точната причина. При този вид алопеция тялото атакува собствените си космени фоликули. Лечението на алопеция ареата включва инжектиране на малки количества стероиди като триамцинолон в засегнатите участъци за да се стимулира растежа на косата. Въпреки че локализираните инжекции може да не са практични за големи площи, често този метод се оказва доста ефективен за по-бързо възстановяване и възвръщане на космите в засегнатата област. Други лечения, като например перорални стероиди, други имуносупресори или светлинна ултравиолетова терапия, са на разположение за по-широко разпространиние и по-тежки случаи. Тези методи, обаче могат да бъдат непрактични за повечето пациенти, поради потенциалните странични ефекти или рискове. В повечето леки случаи на алопеция, пациените могат лесно да прикрият засегнатите участъци с другата си коса, но при по тежки и хронични случаи, хората прибягват до изкуствена коса, а повечето мъже направо бръснат цялата си коса.

тракция алопецияКакво е тракция алопеция?

Това е малък или локализиран косопад в дадена област, причинен от повтарящо се продължително дърпане и опъване на косата на едно и също място. Силно пристегнатите плитки, конските опашки също са в състояние да причинят косопад. Ако усетите тези симптоми е добре да промените прическата и да не прилагате такова напрежение върху косата еждневно, за да избегнете трайно увреждане.

Какво е трихотиломания?

трихотиломанияТова е навикът на някои хора, които най-често несъзнателно дърпват, усукват и изскубват собствените си косми. Лечението в случая засяга поведението на пациента и психическото му състояние. Спирането на косопада ще стане в резултат на съзнателно спиране на лошите навици.

Понякога при смърт на близък човек се достига до депресивни състояния, които водят до такива несъзнателни навици и е добре да се потърси консултация с терапевт или психолог. В тези случаи може да се помогне с разни леки антидепресанти или хапчета против тревожност.

Какво е тинеа на скалпа?

тинеа на скалпа, косопадТова е гъбична инфекция на кожата на главата. Това състояние се среща при децата в училищна възраст и по-рядко при възрастни. Образуват се плешиви петна придружени с дерматит. Оралните антимикотици могат да проникнат в корените на косата и да излекуват инфекцията след което косата израства отново. Заразяването с подобен вид гъбични инфекции може да се получи при използване на общи принадлежности за коса, като четки, гребени и шапки.

Какво е дифузен косопад?

дифузен косопадТова е цялостно изтъняване без конкретни плешиви петна. Този вид косопад не е забележим за другите хора, но човек сам усеща че обема на косата не е толкова плътен, както преди. Чести причини могат да бъдат внезапна загуба на тегло, след раждане, когато има обилно отпадане на космите, както и андрогенен косопад.

Какво е телогенен ефлувиум?

Фоликулите на косъма не произвеждат през цялото време косми. Те преминават през три фази: на растеж – анаген (фаза на растеж), катаген (фаза на почивка) и телоген (фаза на отпадане).  Цикълът на всеки косъм е различен, при някои много бързо настъпва фазата на отпадане. По-голямата част от космените фоликулите на глава се намират във фазата на растежа(80-90%). Нормално е всеки ден да падат косми, но когато техният брой надвиши 100 броя тогава вече може да говорим за косопад.

телоген ефулвиум, косопадПри нормални условия, космените фоликули живеят около три години (анаген). След това влизат в телоген, или фазата на почивка. По време на тримесечния период на телоген, корена на косъма свива нагоре и след това отпада. Затова е нормално да се губят дневно около 100 косъма, повечето от тях отпадат в дните, когато се използва шампоан, тъй като той разхлабва космите, които са готови да паднат. След това те се заменят с нови.

Хората започват да се тревожат, когато забелязват косми по възглавницата си или в мивката. При обстоен преглед може да се забележи, че космите са били със стеснен корен, т.е. са във фаза на талоген (около 10% от космите на главата са във тази фаза).

Има няколко обстоятелства, при които се наблюдава „шок в системата“, което променя ритъма на растежа на косата. В резултат на такъв шок около 30-40 % от космените фоликули могат да са в цикъл на телоген. Три месеца по-късно космите влизат в масивен ефулвиум, особено в предната част на скалпа. Те включват раждане, висока температура, внезапна загуба на тегло ( при драстична диета), хирургия, тежко заболяване, силен емоционален стрес или загуба. Нито една от тези предпоставки не е животозастращаваща, косопада също не е задължително да ги последва. Той може да възникне и след една бременност, но не непременно. Когато обаче има косопад, косата е навсякъде, по възглавницата, запушва канала на банята, по дрехите. Когато тялото възвърне нормалния си ритъм, в повечето случаи косата се възвръща.

Какво е андрогенна алопеция?

Този косопад се дължи на генетична и фамилна предразположеност. Наблюдава се и при двата пола. Загубата на коса при мъжете е често по-бърза, почва по-рано и се разпространява на по-големи площи.

андрогенна алопецияМъжки модел на плешивост.

За разлика от телогенния ефлувиум, който е обратим, при мъжкото андрогенно оплешивяване не се забелязват количества коса, която пада, но се виждат ясно местата на които вече липсва.

Някои митове за мъжката плешивост:

-Мъжете наследяват плешивостта си чрез роднини от мъжки пол в на майка им рода. Истината е, че плешивостта се определя от гените на майката и бащата.

-Дългата коса натоварва корените. Шапките пречат на кръвообращението на скалпа и това води до загуба на коса. Не

-Къпането с шампоан не увеличава оплешивяването.

– Лошото кръвообращение не причинява косопад, а масажирането не го спира.

Какво лекува мъжки косопад?

Има много малко научно доказани и одобрени лечения за косопад. Има хиляди недоказани твърдения и продукти, които помагат на растежа на косъма. Има много измислени балсами, шампоани, витамини, хранителни добавки с неуточнен начин, за които се твърди че помагат.

ниоксин Nioxin е популярна марка продукти предназначени за борба с косопад, но няма доказателства категорично показващи тяхната по-голяма ефективност в сравнения с по-обикновените шампоани против косопад. Тези продукти обикновено са безвредни, но като цяло не са научно доказани и следователно потенциално безполезни. За да се забави косопад има най-малко четири потенциално ефективни параметри. Те включват медикаменти, като Миноксидил и Propecia, които са за дългосрочна употреба. Спирането на тези лекарства не би трябвало да влоши или обостри загубата на вече изникналата коса. Пациентът просто ще се върне към състоянието, в което е бил преди да започне лечението.

миноксидил рогаинМиноксидил (Rogaine): За това лекарство не се изисква рецепта. Може да се използва и от жени и от мъже. Има най-добри резултати върху горната част на главата и по-слабо вт към фронталнат част. Предлага се под формата на спрей с 2%, 4% разтвор и за по-силно действие с 5% разтвор, както и под формата на пияна. Той може да стимулира растежа на малко коса, поддържа това което е останало. Има няколко странични ефекта. Основният проблем при това лечение е,че е необходимо да се запази прилагането веднъж или два пъти дневно и повечето мъже се уморяват от това след известно време. В допълнение, миноксидил не дава много големи резултати в предната част на главата, а това е мястото което най-много притеснява повечето мъже. Друг проблем представлява неволното му попадане върху кожата на лицето и шията, което може да предизвика нежелано окосмяване. Трябва да се внимава поставянето му да бъде само на желаните места.

биматопрост (Latisse)Група локални медикаменти, аналози на простагландин се тестват за потенциални ефекти при косопад. Все още не са одобрени и в момента се използват основно за стимулиране на миглите. Едно от най-новите лекарства се нарича биматопрост (Latisse).  Проучванията показват, че увеличава растежа, дължината, дебелината и цвета на миглите. Това лекарство е търговско достъпно като Lumigan, което се използва за лечение на глаукома. Положителното му въздействие върху миглите е открито по време на лечение за глаукома.

Алтернативни варианти за лечение на косопад

Има много варианти и алтернативни козметични терапии за косопад, като пудри за коса, перуки, екстеншъни, лазерни процедури, хирургични методи за присаждане и т.н.

  • Пудра за сгъстяване на косаПудра за сгъстяване на коса: те са с различен цвят, влакнести и служат като камофлаж прикривайки плешивите области. Те имат специални свойства, които помагат на влакнестата им структура да се прикрепя към косата и да придаде по-плътен външен вид. Тези продукти са достъпни в търговската мрежа, съвсем безопасни и с минимален риск. Могат да бъдат прилагани , като допълнение към медицински процедури като Rogaine, Propecia и трансплантации на коса. Те са идеално временно решение при специални поводи, в които искаме да изглеждаме добре.
  • трансплантация на косаХирургична интервенция за трансплантация на коса: Хирургичните подходи за възстановяване на косата включват различни версии на трансплантация на коса (като взимане на коса от тила и поставянето и в предната част) или намаляване на скалпа (изрязване на плешивите петна и зашиване на останалите части). Трансплантациите са се подобрили значително през последните години. Те могат да доведат до много по-атрактивни и естествено изглеждащи резултати, отколкот старите методи при които понякога се постига ефектът на шахматна дъска или неестествено стърчаща коса. Много пациенти с трансплантация на коса продължават да взимат Propeciq за да поддържат и запазят това, което им е присадено. При прибягване към трансплантация е добре да проучите добре лекаря и да се доверите само на специалист в тази област. Има и нови технологии при които се трнасплантират отделни космени фоликули. Тази процедура е доста по-скъпа и отнема доста време. Различните трансплантации имат обем около 500 трансплантирани косми в една сесия или повече.

Косопада при жените е различен от мъжкия

Жените губят косата си по наследствени причини , но при тях по-рядко се наблюдава опадване в горната и предна част на главата. При жените косата изтънява, което започва след 20та година и става постепенно, по-рядко видимо за останалите. Този нормален физиологичен процес на изтъняване се среща при много жени в началото до средата на 30те години. При много жени причините са изяснени за разлика от тези при мъжете. Те включват лечими състояния, като анемия и заболяване на щитовидната жлеза, поликистозни яйчници. Тези заболявания се диагностицират чрез кръвни тестове. Въпреки че няколко проучвания сочат, че плешивостта може да бъде наследена чрез семейните гени на майката, тази теория се нуждае от допълнителни тестове, тъй като настоящите проучвания са недостатъчни.

женски косопадДокато твърденията , че носенето на шапки или дългата коса утежнява корените и се предизвиква косопад, са по-скоро неверни, химичната обработка и и честите разкрасителни процедури, включващи издърпване (изправяне) къдрени и т.н. могат наистина да предизвикат косопад при някои жени. Честото носене на косата на конска опашка, силно пристегната може да накара косата да оредее в предната част.

Заблуди относно женския косопад:

-Къпането с шампоан не причинява косопад, просто космите, които са готови да паднат отпадат след измиването.

-Дългата коса утежнява косата и причинява косопад.

-Боядисване , къдрене и фиксиране на косата обикновено не причиняват косопад.

Косопад и бременност

косопад при бременниБременността може да доведе до много промени в косата на скалпа. Хормоните се променят по време на бременност, а голяма част от жените усещат че косата има става по-плътна и гъста. Това може да бъде свързано с промените в броя на космите във фазата на растеж, но точната причина не е изяснена. Доста често последва косопад след раждането или няколко месеца по-късно, но в крайна сметка се възстановяват.

Какви витамини са подходящи при косопад?

желязо с витамин СДобре е да има добър ежедневен прием на витамини и подсилващи добавки. В хранителните добавки трябва да се съдържа цинк, витамин В, фолиева киселина, желязо, калций. Хранителни добавки комбиниращи желязо с витамин С, както и обогатени с фолиева киселина са много добър вариант за подсилване на организма ( Желязо+ Витамин С капсули ). Новите изследвания показват, че трябва да се обърне специално внимание на витамин Д. Кръвни тестове могат да покажат липсата на съответните витамини след което да се предприеме лечение в тази насока. Много витамини , включително и биотин са препоръчвани при косопад. Има доста комплексно действащи добавки предназначени за коса, кожа и нокти. Някои от тях помагат, други не е задължително.

 

Хранителни добавки при косопад

капсули за красотаПри косопада е важно проблема да се третира не само външно, но и вътрешно. Най-доброто и безопасно средство са хранителните добавки, които добавени към ежедневното ви меню ще осигурят необходимия прием на съставките, чийто дефицит води до косопад и оплешивяване.

Аргановото масло е всеизвестно с невероятните свойства, които оказва върху косите на мароканките. Под формата на капсули арганово масло подхранва изключително косата, като я заздравява, прави я еластична, намалява сухотата на скалпа и подхранва космените фоликули.

Капсули за красота е добавка разработена специално при косопад и изтощена коса, която съдържа масло от вечерна роза.

Бирената мая също е много използвана при проблеми свързани с косата. Бирена мая+витамини под формата на таблетки подсилва косата и растежа на космите.

Бирена мая съдържа 100% бирена мая и доставя много витамини, минерали , микроелементи и аминокиселини необходими на организма за да заздрави и подобри състоянието на косата.

Биофолтил капсули неутрализират вредното влияние на околната среда върху косата и поддържат нейният бляскав вид.

Масло от вечерна роза въстановява хормоналното равновесие в организма. Когато то е нарушено, много често се отразява на косата.

 

Може ли сърбежите по скалпа да предизвикат косопад?

пърхотСърбежите по скалпа могат да предизвикат лека и обратима загуба на коса. Причините може да се търсят в себореен дерматит (пърхот). Лечението може да включва лечебни шампоани, като Nizoral, шампоани против пърхот, балсами против пърхот, локални стероидни кремове и лосиони, за да се намали сърбежа.

Как да предотвратим евентуален косопад?

Предотвратяването на косопада зависи от основната причина за него. Редовното миене на косата  с шампоан е основната стъпка, но това не е достатъчно. Добър хранителен режим включващ достатъчно желязо, и витамин В ще е полезно. Лечението на основни заболявания, като заболяване на щитовидната жлеза, анемия и хормонален дисбаланс също ще облекчат косопада.

Билково лечение на косопад

Тук ще разгледаме едни от най-подходящите билки при косопад. Топ 10 на най-добрите билки против косопад.

  • Коприва

коприва косопадКопривата е изключително полезна при проблеми свързани с косопад. Това е билката, която помага за предотвратяване на тестостерона в дихидротестостерон хормони, което е основната причина за загуба на косата. Копривата може да се консумира под формата на хапчета или да се използва под формата на масло за коса. Резулататите са видими.

Може да си направите масло от коприва в домашни условия. Слагат се листата от коприва в буркан пълен със зехтин, за около три седмици. Буркана трябва да плътно затворен, да се държи на хладно място далече от слънчева светлина. След третата седмица маслото е готово и може да започнете редовна употреба, като мажете косата на скалпа, след което ще усетите че косата ви видимо расте.

  • Розмарин

розмарин косопадРозмарина се е използвал от векове насам, като ефикасно решение на проблема със загубата на косата. Той помага за намаляване на изтъняването на косъма и оплешивяването. Розмарина подобрява циркулацията на скалпа, което от своя страна ще подпомогне растежа на косата. Розмарина работи много ефективно, когато работи съвместно със зехтин.

Редовното прилагане на масло, полчено от смесването на зехтин с розмарин помага за предотвратяване на преждевременното посивяване на косата. Това е топ продукт за лечение на сух скалп и несъвършенствата по него. Спомага за подхранване на космените фоликули и укрепването на косата на скалпа.

  • Мента

мента косопадМаслото от мента също е старо билков лекарство за лечение на косопад и подобряване растежа на космените фоликули, като по този начин се стимулира растежа на косата.

Редовното прилагане на добро и качествено ментово масло върху скалпа и косата ще окаже охлаждащо и успокояващо действие върху скалпа, като по този начин ще стимулира растежа на косата. Кръвообращението ще се засили и кръвта, която достига до космените фоликули и ще захрани космите.

  • Алое вера

алое вера косопадАлое вера е друга ефективна билка, която ще помогне за намаляване на косопада. Тя стимулира кръвообращението по кожата на главата и така подпомага растежа на косата.

Редовното прилагане на гел от алое вера, балансира рН на косата. Също така помага да се отпушат блокираните пори на главата, като по този начин ще позволи на космените фоликули да израстнат. Става много ефективно, когато се смеси с кокосово мляко.

  • Репей

репей косопад

Репей е друга важна билка, която е много ефективна за намаляване на косопада. Това ще помогне за стимулиране на кръвообращението в кожата на главата, като така ще оподобри притока на кръв към космените фоликули.

Репеят съдържа фитостеролови съединения и по-големи количества мастни киселини, които ще помогнат за намаляване на косопада и изтъняването на косъма. Редовната употреба на билката репей напоена в зехтин помага за увеличаване циркулацията на кръв към космените фоликули.

  • Лавандула

лавандула косопадЛавандулата е една от наи-добре познатите билки, които стимулират растежа на косата и също така намаляват плешивостта. Освен че успокоява лавандулата е известна е с антибактериалните си свойства, които са ефективни при кожни раздразнения и инфекции по кожата на главата, както и при пърхот и себорея.

Редовната употреба на лавандулово масло помага за предотвратяване на косопада, както и стимулира растежа на коса.

Използването на маслото веднъж на ден помага и за освобождаване от напрежението и стреса, депресията, безсъние, които много често причиняват косопад.

За по-бърз и ефективен резултат при плешивост използвайте смес от 10 капки масло от розмарин, 10 капки лавандулово масло, 5 капки масло от босилек и 4 капки масло от жожоба върху скалпа редовно.

  • Гинко билоба

гинко билоба косопадГинко билоба помага за увеличаване притока на кръв към мозъка и е много ефективен при коригиране на хранителен дефицит на космените фоликули.

Тази билка е много ефективна и широко използвана за косопад от много хора.

  • Хвощ

хвощ косопадХвощ е билка, която укрепва ноктите, косата и костите. Силиций е основна съставка, съдържаща се в хвоща, благодарение на който се заздравява косата и се предпазва от изтъняване или скъсване. Хвощ помага и за по-нататъшна загуба на коса. Тя е една от най-честите съставки в продуктите за сгъстяване на косата.

  • Сао Палмето

сао пелметоСао Палмето е използвана от хилядолетия за лечение на плешивост. Тя е една от най-добре познатите билки, които действат в посока на предотвратяване превръщането на тестостерона в дихидротестостерон, което ще доведе до по-бърза загуба на коса. Сао Палмето е установено, че е ефктивно и в намаляване на изтъняването на косъма и оредяването на косата, особено когато се използва заедно и с коприва.

  • Женшен

жен шен косопадНай-популярната китайска билка и естествен билков лек за много здравословни проблеми, включително загуба на коса. Женшенът е много ефективен при лечение на плешивост и помага при растежа на косата. Той подхранва косата, подобрява здравината й. Това е и основната съставка на повечето тоници и шампоани за косопад.

Ако ви притесняват открояването на тънки линии по скалпа с по рядко окосмяване и искатате да подобрите дебелината на косата си, както и да засилите растежа е добре да пробвате някои от билковите рецепти против косопад.

Рецепти против косопад

  • В блендер се смилат на каша 1 глава чесън (почистена от люспите), 1 шепа пресни корени от коприва и репей. Прибавят се 50 мл студено пресован зехтин (екстра върджин) и се разбъркват добре. Маже се цялата главата . Изчаква се 1 час и след това се измива с домашен сапун. Хубаво е да се пие чай от корените на репей. Той се приготвя, като се заливат 2с.л корени от репей с 500мл вряла вода и се оставят да киснат 1 час. Запарката се пие по 100мл 4 пъти на ден преди ядене.
  • Взимат се стебла от свеж коноп (250 г) и се нарязват и скълцват на ситно. Изпържват се в 500г несолена свинска мас. След като изстине сместа се намазва върху главата, с енергично втриване в корените на косата.
  • В стъклен или порцеланов съд се слагат 5 с.л. хума и се заливат с равни количества винен оцет и вода. Оставя се да престои 30 минути, след което се се нанася върху косата, като се втрива в корените. Стои така 1 час и после се отмива обилно с вода.
  • Преди всяко измиване на косата се намазва с бучка мас, с големина на орех. Това се прави за да се подсили косата. Втрива се в корените на косата, след което се увива с хартия и найлон, като престоява така 40 минути. После се измива, а косъмът става здрав, подхранен и бляскъв.
  • При плешивост и косопад е добре да се прилага следната маска. В затоплен студено пресован зехтин се добавят 1 ч.л. канела и 1 с.л. пчелен мед. С получената смес се намазва добре косата. Действа 15 минути, след което се измива по обичайния начин.
  • При есенен косопад, който се дължи на нарушена обмяна на веществата и затлачване на кожния епител, е добре да се прави следната маска. Прясно изцеден сок от 1 лимон се смесва с жълтък от прясно яйце и 1 ампула витамин А. Косата се намазва с тази смес вечер преди лягане, увива се с найлон и кърпа и така се преспива. Измива се на сутринта. След 20 дни на засегнатите места започва да пониква коса.

 

Продукти против косопад

На пазара има много шампоани, лосиони, ампули и мазила прoтив косопад. Цените варират между 5 и 100 и няколко лева. Много добри, качествени и на добра цена са ампулите с коприва на Ауриметрия. Сериите на Грин Фармаси за стимулиране растежа на косата, както и шампоаните и балсами против косопад са подходящи за ежедневна употреба. Маслото за стимулиране  растежа на косата Biologiqa е съставено изцяло от натурални продукти. Подсилващите шампоан и балсам на Equilibra имат регенериращ ефект.

На пазара вече тръгва нов продукт против косопад, който е уникален със своите две патентовани съставки против косопад съчетани с витамини и билки. Неговото име е Пауър ню хеър (Power  New Hair Lotion) и е подходящ както за жени така и за мъже. При редовна употреба след 3 седмици се появяват първите резултати. Нанася се на чиста коса, след измиване 2-3 пъти седмично, като се правят фрикции за по-добро проникване на продукта. Иновативната формула на продукта е новата надежда на всички, които имат проблеми с косопад. Можете да го поръчате онлайн или на тел: 0885 49 20 82, 0877 90 45 79

В сайта http://po-krasivi.net/ може да намерите много рецепти за приготвяне на маски за стимулиране на растежа на косата в домашни условия. Маските  за коса е добре да се приготвят с истински и подбрани природни продукти

Пауър Ню Хеър Лосион
Пауър Ню Хеър лосион против косопад

Във видеото е показан нагледен начин за приготвяне на домашна маска:

https://www.youtube.com/watch?v=NmURwWz3RxM

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *