Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Синдром на раздразнените черва – как се лекува?

Синдромът на раздразнените черва е често срещано състояние, характеризиращо се с болки и спазми в корема, промяна в дефекацията (диария, запек или и двете), отделяне на газове, подуване, гадене и други симптоми. Все още не е известно универсално лечение на синдрома. Налице са много въпроси около него, но за облекчаване на оплакванията се препоръчва промяна в хранителния режим, медикаменти и психолечение.

Как се лекува?

Спазването на диета е най-важният способ за контролиране на синдрома на раздразнените черва. При някои пациенти смущенията в храносмилателната система изчезват след преминаване на диета от храни с богато съдържание на фибри – пълнозърнест хляб и зърнени продукти, сухи и пресни плодове, спанак и овесени трици.

Синдром на раздразнените черва
При синдром на раздразнените черва спазвайте диета

При други тези храни усилват симптомите. Много пациенти установяват, че въздържането от алкохол, кофеин, захар, мазни и люти храни успокоява дразненето.

С цел контролиране на симптомите, предизвикани или усилвани от стреса, се прилагат различни терапии за овладяването му. Такива са йога, медитация, хипноза, биофийдбек (обратна връзка), двигателни упражнения, отпускане на мускулите, ароматерапия, хидротерапия (водолечение) и рефлексотерапия.

(Рефлексотерапията е техника за масаж на ходилата, при която се манипулират различни зони на стъпалото, за да се създаде хармония в органите и системите на организма. Хидротерапията представлява използване на водата с лечебна цел.)

Възможност за лечение на синдрома на раздразнените черва предлага и методът биофийдбек, чрез който човек се учи да контролира мускулното напрежение и всяка свързана с това болка чрез мисъл и визуализация. По време на процедурата на челото на пациента се разполагат сензори, свързани с уред, който позволява на болния и на лекаря да следят визуално и слухово нивото на мускулното напрежение и стреса у пациента.

Чрез релаксация и визуализация пациентът се учи да освобождава напрежението, като действително наблюдава и чува резултатите от усилията си чрез сензорите на апаратурата за биофийдбек. След като пациентът овладее техниката и е в състояние да разпознава усещането за напрежение и релаксация на мускулите, той не се нуждае повече от оборудването, защото може сам да се справи с болката и напрежението.

За успокояване на раздразнен или възпален храносмилателен тракт фитотерапевтът или общопрактикуващият лекар може да препоръчат черен оман, хмел, исландски лишей, ирландски мъх, корен от бяла ружа, овес, семена от дюля и кора от кафяв бряст.

черен оман
При този проблем черният оман помага

За освобождаване на газове се препоръчват следните билки с карминативно действие: лечебна пищялка, анасон, кимион, червен пипер, немска лайка, джинджифил, мащерка и мента.

Чаят от блатен тъжник помага при диария, а киселият трън, индийският живовляк, коренът от глухарче, гладникът и къдравият лапад действат добре при запек. Билки е по-силно лаксативно действие като ревен, зърника и калифорнийски зърнастец трябва да се вземат само след консултация с лекар.

Страдащите от спазмени болки или колики ще се почувстват по-добре след прием на билки със еластично действие като немска лайка, валериана, маточина, джинджифил и див ямс.

В хомеопатията се използват силно разредени лекарства, предизвикващи симптомите, които се очаква да лекуват, с цел да се стимулира естественият имунен отговор на организма. Лекуващият хомеопат може да препоръча лек от беладона, колоцинт, магнезиев фосфат или дива тиква, за да успокои стомашната болка и спазмите, причинени от синдрома на раздразнените черва. Както при всички хомеопатични средства, изборът на лекарство зависи от симптомите и особеностите на пациента.

Акупунктурата и насочената визуализация са добри начини за лекуване на признаците при синдром на раздразнените черва. Акупунктурата е метод, при който се поставят тънки иглички на определени места на кожата на тялото, наречени акупунктурни точки, с цел хармонизиране на енергийния поток в тялото на пациента. Понякога върху точката се налагат топли билки. Методът на насочената визуализация учи пациента да си представя спокойни ситуации, да отпуска тялото си и по-добре да се справя с дискомфорта, причинен от синдрома.

Според някои изследвания пробиотиците също могат да имат ползотворно въздействие върху болестта. Учените смятат, че това се дължи на антивирусния, антибактериалния и антивъзпалителния ефект на пробиотици като Lactobacillus acidophilus, известен като ацидофилус – мирен обитател на стомашно-чревния тракт. Заедно с някои видове бактерии той е известен като пробиотик. Пробиотичните организми отделят ензими, които подпомагат здравословното храносмилане. Те поддържат баланс в чревната флора и се борят с патогенните организми. Едно изследване върху използването на ацидофилус при лечението на синдрома на раздразнените черва показва по-голямо подобрение, отколкото след прием на плацебо. Това не е окончателно доказателство, но с оглед на безопасността на лечението и липсата на ефективни алтернативи много лекари смятат, че си струва да се опита.

Алопатично лечение

Пътят към успешно лечение е в разумното хранене, при необходимост допълнено от лекарства или психотерапия. В Щатите например лекарственото средство алосетрон  е одобрено за ограничена продажба за лечение на жени, болни от синдром на раздразнените черва с диария, въпреки сериозните странични ефекти. То следва да се използва само от пациенти, страдащи от силна хронична диария, при които традиционната терапия не дава резултат.

Индивидуалната диета без наситени мазнини и храни, които дразнят реакциите на пациента, може да намали симптомите при голям брой болни от синдрома на раздразнените черва. Кофеинът, захарта и алкохолът обикновено влошават състоянието. Трици или 15-25 г дневна доза от индийски живовляк помагат при запек и диария. Пациентът може да приема мляко и млечни продукти, освен в случай на непоносимост към лактозата. Установяването на определен режим на хранене и ходене до тоалетната помага на страдащите от синдрома, особено при запек.

Въпреки че диетата от храни с високо съдържание на фибри остава стандартно лечение за пациентите със запек, понякога се предписват разслабителни средства като лактулоза и сорбитол. При диария се препоръчват лоперамид и холестирамин. Стомашните болки след хранене могат да се успокоят с антиспастични средства като хиосиамин и дицикломин преди хранене.

синдром на раздразнените черва хранене
Ако страдате от синдром на раздразнените черва, избирайте внимателно храната си

За намаляване на безпокойството и по-лесно понасяне на болката може да се прибегне до консултации с психолог или поведенческа терапия. Примери за поведенческа терапия са релаксация, хипноза, биофийдбек и когнитивно-поведенческа терапия.

Когато заболяването предизвиква постоянна болка и пречи на ежедневната дейност, с помощта на антидепресанти може да се блокира предаването на болки от нервната система.

Синдромът на раздразнените черва не е животозастрашаващо заболяване. То не предизвиква кръвоизливи или възпаление на червата, нито е причина за други стомашни болести или рак.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *