Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечение на анални фисури с домашни методи

Разберете как можете да се отървете от болезнените анални фисури с помощта на тези лесни домашни методи.

анални фисури

Дори малка рана на кожата около ануса може да предизвика остра болка и парене, след изхождане. Тези рани се наричат анални фисури.

Хората, страдащи от запек са изложени на по-висок риск от появата на анални фисури, защото по-големите или твърди изпражнения могат да разкъсат лигавицата.

Други възможни причини за появата им са – диария, заболяване на червата, болест на Крон, колит, раждане и в редки случаи може да са в следствие на предавани по полов път инфекции (сифилис или херпес).

 

Най-честите симптоми включват сърбеж, последван от остра болка (кратка или продължителна) или кървене по време на дефекация. Много от хората, страдащи от анални фисури забелязват ярко червена кръв в изпражненията си или върху тоалетната хартия.

Тези неприятни усещания могат да бъдат страшни, но има няколко домашни метода, които можете да използвате, за да облекчите болката и да подпомогнете заздравяването на досадните анални фисури в рамките на няколко дни до седмица.

 

С тези лесни методи скоро ще забравите за болката, причинена от неприятните анални фисури:

 

  1. Зехтин

Зехтинът е богат на здравословни мазнини, които се грижат за чревната система, а неговите противовъзпалителни свойства могат да помогнат за намаляване на болката, причинена от анални фисури.

Проучване от 2006 година сочи, че пациенти с анални фисури, които са използвали смес от зехтин мед и пчелен восък са почуствали облекчение на най-честите симптоми – сърбеж, болка и парене.

Смесете равни количества зехтин, мед и пчелен восък в купа, затоплете в микровълнова, докато пчелният восък се разтопи напълно и оставете малко да изстине. Когато сместа е готова я приложете върху засегнатата област. Повтаряйте няколко пъти през деня.

  1. Алое вераалое вера

Алое вера има натурални лечебни сили и болкоуспокояващи свойства, които могат да облекчат симптомите на аналните фисури и да спомогнат за възстановяване на увредената кожа.

Разрежете едно листо от алое по дължина и с помощта на лъжица изстържете гела. Нанасяйте от този гел върху засегнатия участък по няколко пъти на ден.

  1. Горещи бани

За да облекчи дискомфорта и да подпомогнете лечението, правете си горещи бани. Това ще увеличи притока на кръв към задните ви части, а това ще подпомогне заздравяването на раните. Те ще намалят болката, подуването и сърбежа.

Напълнете голяма вана с топла вода, добавете няколко капки лавандулово масло и разбъркайте добра. Потопете се във ваната до кръста и стойте в продължение на 15 – 20 минути.

  1. Черен оман

Черният оман е популярна билка, която насърчава заздравяването на раните и облекчава болката, причинена от анални фисури. Коренът и листата на билката имат лечебни свойства, които подпомагат регенерирането на кожните тъкани и стимулират растежа на клетките. Това ще стимулира процеса на зарастване.

Добавете 1 супена лъжица сушен черен оман в чаша топла вода, покрийте и оставете сместа да се накисне за 10 – 15 минути. Прецедете и оставете да се охлади. Използвайте разтвора за почистване на засегнатата зона 2 или 3 пъти на ден.

  1. Кокосово масло

Кокосовото масло е друг полезен домашен лек при анални фисури. То лесно прониква в кожата и подпомага процеса на заздравяване.

Прилагайте кокосовото масло върху засегнатата зона 2 -3 пъти на ден. Ако страдате от запек или други проблеми с храносмилането, добавете кокосово масло към диетата си.

  1. Гел с L-аргинин

Аргининът е аминокиселина, която подпомага заздравяването на аналните фисури чрез увеличаване на притока на азотен оксид към засегнатото място.

Използвайте гел с L- аргинин няколко пъти дневно.

  1. Ябълков оцет

Запекът и напъните при дефекация могат да предизвикат или да влошат състоянието на фисурите. Ябълковият оцет е ефективно средство за лечение на запек. Водо-разтворимите фибри и пектинът в ябълковия оцет подобряват храносмилането и стимулират движението на червата.

Смесете 1 или 2 супени лъжици нефилтриран ябълков оцет в чаша вода. Можете да добавите и малко мед. Пийте този разтвор 2 пъти дневно.

  1. Ленено семе

анални фисуриЛененото семе съдържа фибри и омега-3 мастни киселини, които помагат при лечението на запек, който често предизвиква и влошава аналните фисури. Семената имат слабително действие, което ще облекчи изхождането и движението на червата.

Смесете 1 супена лъжица ленено семе на прах в чаша вода и пийте веднъж дневно, преди лягане. Можете да приемате и ленено семе на капсули.

 

  1. Храни, богати на фибри

Диетата с високо съдържание на фибри ще стимулира движението на червата и ще омекоти изпражненията, които ще преминават лесно и няма да засягат лигавицата на ануса

Храни с високо съдържание на фибри са киноа, овесени ядки, сушени сини сливи, елда, бобови култури, спанак, тиквени семки и слънчоглед. Можете да приемате и добавки след консултация с вашия лекар.

Забележка: При увеличаване на приема на фибри трябва да увеличите приема на вода, за да избегнете стомашно-чревни неразположения.

  1. Хигиена

За бързото лечение на аналните фисури, добрата хигиена е от изключително значение.  Засегнатата зона трябва да е суха и чиста, тъй като влагата може да увеличи риска от развитието на бактериални инфекции.

  • След всяко изхождане, избършете с мека тоалетна хартия. Избягвайте използването на груби и ароматизирани тоалетни хартии, които могат да причинят дразнене.
  • След вземането на вана, нанесете бебешка пудра около засегнатата област, за да я поддържате суха.
  • Носете широко облекло и памучно бельо, за да може кожата да диша.

 

Допълнителни съвети за предпазване от и лечение на анални фисури:

 

  • За да се предотврати анални фисури при кърмачета, пелените трябва да се сменят често.
  • Ако страдате от диария, веднага започнете лечение.
  • Избягвайте запичащи храни – банани, бял ориз, сирене и други млечни продукти, шоколад, големи количества червено месо, чипс и пържени храни.
  • Пийте много вода – това ще предотврати запека и ще омекоти изпражненията.
  • Спортувайте ежедневно и се движете.

Източник: http://www.top10homeremedies.com/

домашно лечение на анални фисури
ЕЖЕДНЕВНА РЕГУЛАЦИЯ – при лениви черва и запек!

фисури

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *