ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Цироза на черния дроб – алтернативни методи на лечение

В статията ще прочетете какво представлява болестта цироза на черния дроб. Лечение с хомеопатия. Хранене. Билколечение. Лечение със скъпоценни камъни и минерали. Акупресура. Ефикасни методи за отказване от алкохола и справяне с махмурлук.

Черен дроб
Черен дроб

Цирозата на черния дроб е хронично прогресиращо заболяване, характеризиращо се с разрастване на съединителната тъкан, патологична регенерация на тъканите на черния дроб и промяна на структурата на целия орган с поява на функционална недостатъчност. Според статистиката цирозата на черния дроб е една от шестте основни причини за смъртността при хората от 35- до 65-годишна възраст. Смъртността от цироза има устойчива нарастваща тенденция.

Цирозата на черния дроб представлява последният стадий на различни хронични заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, хронични отравяния, вирусни инфекции. Например причини за билиарната цироза на черния дроб са запушването на жлъчните канали и хроничното възпаление на жлъчните пътища. Добре известно е, че цирозата на черния дроб често се предизвиква от вирусния хепатит, заболеваемостта от който бележи ръст в последно време.

Продължаващата некроза (загиване) на чернодробните клетки, възникнала в резултат на непосредствено увреждащо въздействие, например от алкохол, токсини, вируси, определя хроничното протичане на процеса към цироза. В други случаи заболяването от самото начало придобива самопрогресиращ автоимунен характер, провокиран от всеки външен фактор, в това число от вируса на хепатита. В тази ситуация имунопатологичният процес, насочен срещу собствените чернодробни клетки, продължава и в отсъствието на инициатора.

Симптомите на цирозата са:

  • отслабване;
  • болки в корема;
  • чести бактериални инфекции и то предимно на диха-телните пътища;
  • оцветяване на бялото на очите в жълто, а също така и на кожата (жълтеница);
  • потъмняване на урината и обезцветяване на изпраж-ненията;
  • сънливост през деня и нарушаване на нощния сън;
  • лесно настъпване и усилване на умората;
  • намаление на половото влечение;
  • отоци на коленете и подуване на корема.

Хомеопатия

Хомеопатия
Хомеопатия

Перспективите на хомеопатичното лечение на цирозата се определят от някои научни факти. Първо, съществува реална възможност за обратно развитие на циротичните изменения в черния дроб. Така още през 1899 г. И. П. Павлов и Г. А. Смирнов забелязали, че дифузните склеротични изменения на задстомашната жлеза, възникнали при опитните животни след завързване канала на жлезата, могат да изчезнат след възстановяване на проходимостта му. Л. В. Соболев потвърдил това наблюдение. Той установил, че при определени условия прекалено разрасналата се тъкан на черния дроб може да претърпи обратно развитие. Впоследствие тези данни били потвърдени при различни експериментални модели на цироза на черния дроб. В наши дни Ш. Шерлок с помощта на съвременни методи за изследване на болните (пункционна биопсия, лапароскопия) след прекаран хепатит е доказал не само обратимостта на дистрофните изменения на черния дроб, но и възможността за постепенното изчезване на фиброзата (цирозата) в случай на достатъчно изразена регенераторна реакция на чернодробните клетки. При това паралелно с възстановяването на структурата на органа се възстановявали и показателите на неговата функция. Второ, експериментално е доказано, че ускоряването на процесите на обратно развитие е възможно само под действието на фактори, стимулиращи регенерацията. Такива са клетъчните отрови, прилагани в много малки концентрации. И тук е в сила феноменът на парадоксалното действие на малките дози, когато биологичният ефект на веществата (отровите) при силно намаляване натяхнага концентрация се променя в противоположен. Именно с този „инструмент“ борави хомеопатията, като подбира за лечението отрови, които могат да предизвикат съществуващата болест. Същите принципи се прилагат за лечението на циротичните промени в черния дроб.

Болните от цироза трябва да се хранят с:

  • храни, богати на плодова захар и с нормално количество белтъчини – главно от млечен произход;
  • храни по-бедни на мазнини;
  • храни без готварска сол;
  • да не съдържа добавени към храната химически съединения.
Цироза хранене
Цироза хранене

Диета за болни от цироза;

  • да се спре незабавно пиенето на всякакъв вид алкохол;
  • да се намали употребата на готварска сол и на течности повече от 1 литър за денонощие;
  • може да се консумират плодове и зеленчуци в неограничено количество;
  • от менюто се изключва всичко солено, мазно, бекон, сланина, рибни и месни консерви;
  • забранява се употребата на всякакъв вид подправки;
  • млякото се ограничава до 1 чаша дневно, но за сметка на това може да се яде ориз неограничено, но без мазнина;
  • забранено е яденето на храни, които съдържат сода за хляб или мая;
  • може да се яде 1 сварено яйце на ден и нискокалорична сметана.

Лошото е това, че цирозата на черния дроб може да се развие и от вирусите на хепатит В и С.

Препоръчваме следните хранителни добавки за подкрепа на черния дроб и отказване от алкохола:

Хранителната добавка АЛКОГАРД е изпитано средство! Високото съдържание на изофлавони, гликозиди, ензими, витамини и други биологично активни вещества съдействат за поддържане на нормалните функции на черния дроб, сърдечно-съдовата система и цялостната жизненост на организма. Намалява желанието за употреба на алкохол.

Хепатокс – Комбинацията от екстракти на бял трън, сибирски женшен и няколко вида гъби от Изтока с доказан терапевтичен ефект, е предназначена за извеждане на токсични натрупвания в черния дроб.

Артишок – Има детоксикиращ ефект, хепатопротективен и спомага за разграждането на натрупаните в черния дроб мазнини. Това се дължи на съдържащото се в артишока вещество цинарин.

Кудзу корен е една от най-ранно документираните билки, използвани в традиционната китайска медицина като ефективно натурално средство, подпомагащо отказването от алкохола, тютюнопушенето и възстановяването на организма от вредните им последствия.

ТОП ФЕГАТО течна формула е ефективно средство за неутрализиране на проблеми във функционирането на храносмилателната система и черния дроб. Ускорява детоксикацията, регенерирането на чернодробните клетки, подкрепя баланса на мастната обмяна. Състои се от: екстракти от глухарче, артишок, бял трън, куркума и витамин В4.

Рецепти от народната медицина

Бял трън
Бял трън
  1. Препоръчваме за детоксикация хранителната добавка БЯЛ ТРЪН – Екстрактът от плодовете на белия трън съдържа биологически активното вещество силимарин – то блокира проникването на отровни вещества в клетките на черния дроб, предотвратява токсичното им действие.
  2. Вземете 100 грама семе от тревата, от която се правят метли за вкъщи и го сварете в 1,5 л вода. Варете докато течността стане 1 литър. Прецедете и сипете в шише. Всеки ден се пие по две такива шишета и нищо друго. Това се прави 6 месеца като се спазва гореописаната диета. Черният ви дроб ще се върне в нормално състояние.
  3. Взимат се зърната на не изчистен овес и се слагат до половината в трилитров съд – тенджера. Залива се с вода, така че тенджерата да се напълни и се вари на слаб котлон половин час. След това се прецежда и още докато е топла течността се добавя 100 грама цвят от невен. Захлупва се и се завива с мека вълнена завивка – одеяло или домашно плетен пуловер. Така престоява 12 часа, след което се прецежда и се пие три пъти на ден по 200 мл 15 минути преди хранене. От тази отвара се губи желанието за пиене на алкохол.
  4. Направете билкова смес от стръкове и листа на мащерка – 3 с.л., пипериче – 2 с.л. и пелин – 2 с.л. От тази смес 1 супена лъжица в 200 мл вода се слага да кипне и се захлупва, за да стане запарка за половин час. След това се прецежда и се пие цялото количество наведнъж, но това се прави три пъти на ден, за да изчезне желанието за пиене на алкохол.
  5. Салата от глухарче
Глухарче
Глухарче

През пролетта, когато в организма възниква недостиг на витамини и минерални соли, е целесъобразно да включвате в храната си диворастящи растения. За целта можете да използвате коприва, киселец, глухарче и други.

Продукти: 150 г листа от глухарче, 30 г стафиди или сушени и нарязани на дребно зарзали без костилките, 10 г пудра захар или захар на пясък, 50 г сметана, 2 яйца, сол.

Нарязаните не много дребно листа попарете с вряла вода, прецедете, разбъркайте със стафидите (зарзалите), захарта, сметаната и леко посолете. Оставате салатата за десет минути на студено, прехвърлете я в салатиера и я украсете с нарязаните на колелца твърдо сварени яйца и цели листа от глухарче.

Лечение със скъпоценни камъни и минерали

Със своя цвят аметистът напомня виното. В древна Гърция са вярвали, че ако сложат аметист под езика си и след това пият, алкохолът няма да ги хване. Интересно е, че с името “аметист” гърците са наричали и един сорт грозде, за което се знаело, че произведеното от него вино не опиянява. Арабите са ценели много високо аметистите и вярвали, че ако пият от аметистова чаша, няма да се опият, колкото и вино да изпият. В Русия съществува поверието, че аметистът опазва от махмурлук, гони лошите мисли, опреснява паметта и помага в деловите отношения.

Акупресура

Акупресура
Акупресура

С помощта на точковия масаж можете да предотвратите много от неприятните симптоми на махмурлука: пулсиращо главоболие, болки в очите, гадене и повръщане, чувство за умора. Ако отдавна злоупотребявате с алкохола или чувствате непреодолимо желание да пийнете, използването на точковия масаж два пъти дневно в продължение на 3 седмици ще ви избави от алкохолната зависимост. Не е излишно да се консултирате със специалист по акупресура.

Една от точките, която ще ви помогне да се справите с махмурлука, е “Кулата на вятъра” – точката, разположена над гръбначния стълб, в основата на черепа. Натиснете я с палеца на дясната ръка, а със средния пръст на лявата ръка намерете “Точката на третото око” във вдлъбнатината между веждите. Натискайте точките в продължение на една минута. Очите трябва да са затворени и цялото ви внимание трябва да бъде съсредоточено върху “Точката на третото око”.

Натискът върху точката, разположена в средата между китката и лакътя, премахва веднага гаденето, което придружава махмурлука. Въздействайте върху тази точка в продължение на 20-30 секунди.

Други методи да се избавите от алкохолната зависимост

Върнете си самоуважението. Причините за алкохолизма често се коренят в ниското самочувствие или пълната безпомощност. Хората почват да пият, за да променят представата за самия себе си или своята реакция към различни ситуации в живота.

Напишете химн за живота без алкохол. Това ще ви помогне да приемете по-добре себе си и проблема.

Подръчни средства за борба с махмурлука

Добре дошли в ада, който се нарича махмурлук. Това е мястото, където и най-малкото движение на главата предизвиква непоносими болки в тила, ушите ви пищят, от всяка глътка вода ви се гади. Леглото е единственото място, където се чувствате по-малко или повече сносно.

Но какво трябва да направите, ако въпреки всички мерки развиете синдрома на препиване?

  • Първото нещо е да изпиете една голяма чаша не много студена вода. Пийте поне 10 чаши вода през целия ден след препиване и никакъв алкохол, дори бира! Също така никакви газирани напитки.
  • Хапнете лека храна – някаква супа или таратор.
  • Сън, покой, тъмнина и време – това са пасивните мерки за борба с препиването.
  • Двадесет минути дълбоко дишане на чист въздух ще подобрят забележимо състоянието ви. Благодарение на допълнителния приток на кислород се ускорява обмяната на веществата.
  • Едно от най-старите средства, което се препоръчва при махмурлук, е да се пие марината от кисели краставички.
  • Голяма чаша портокалов или грейпфрутов сок също ще свърши работа. Съдържанието на фруктоза и витамин С в тях е много високо, а те тушират неприятните симптоми на препиването.

И накрая – не си заслужава заради едното пиене да си съсипвате здравето. Алкохолът е враг не само на здравето ви, но и на щастието. С него ще загубите работата си, семейството си и обкръжението на свестните хора. Ще станете долна отрепка, с която никой не иска да общува. Помислете и спрете навреме!

Източници: liver.ca; webmd.com; liversupport.com; cirrhosis-treatment.net

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *