ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тези съвети гарантирано действат при гъбички на краката!

Гъбичките на краката (нар. още „стъпало на атлета“) е често срещана гъбична инфекция, при която кожата на стъпалото, особено долната му част и пръстите, се възпалява и започва да сърби, да се напуква и бели.

Този проблем трудно може да се излекува напълно.

гъбички на краката
При гъбички инфектираното стъпало трябва да „диша“

Как се лекува?

Доброто проветрение има голямо значение – инфектираното стъпало трябва да „диша“. Доказано е, че накисването на стъпалата във вода, съдържаща извлек от канела, забавя развитието на определени плесени и гъбички и е много ефикасна при лечението.

От четири до осем начупени пръчици канела се варят в четири чаши вода, оставят се да къкрят на тих огън пет минути и след това престояват около четиридесет и пет минути. След това сместа може да се излее в леген и да се използва всекидневно за накисване на стъпалата.

Билковите лекарствени средства, които се използват външно за лечение на стъпалото на атлета, включват хидрастис (Hydrastis canadensis), масло от чаено дърво (Melaleuca spp.), смирн (Commiphora molmot), чесън (Allium sativa), масло от майоран (Origanum majorana), макар миризмата му да е доста остра, и невен.

Засегнатата област трябва да се обтрива с тампон с билкова смес два пъти дневно или стъпалото да се потапя в билкова баня. За лечение на стъпало на атлета може да се използва и билката Пау д’Арко (мравчено дърво), наричана още тахибо или лапачо (лапахо – Tabebuia). Чаените торбички могат да се потопят във вода за около 10 минути и после да се поставят върху засегнатата област или да се приготви тинктура, която после се втрива направо в пръстите на краката.

Ароматерапията също може да помогне. Към водната баня се добавят няколко капки от етеричните масла от чаено дърво, мента (Mentha piperita) или лайка (Matricaria recutita). Лайката може да се прилага и направо върху пръстите на краката.

Алопатично лечение

Леките случаи на гъбични инфекции на краката обикновено се поддават на лечение е противогъбични кремове или спрейове, като например толнафтат (Aftate или Tinactin), клотримазол, миконазол нитрат (Micatin) или тинктурата, приготвена от салицилова киселина и бензоена киселина.

Гъбичките обаче могат да се окажат резистентни на локално лечение и този факт не трябва да се пренебрегва. Ако инфекцията е резистентна, медикът може да предпише антигъбично лекарство за перорален прием, като кетоконазол или гризеофулвин. Ако проблемът не се лекува, може да доведе до вторична бактериална инфекция в пукнатините на кожата.

Гъбичките на краката обикновено реагират добре на лечение, но е важно да се завърши предписаната терапия дори когато изглежда, че по кожата няма гъбички, в противен случай инфекцията ще се повтори. Заболяването може да бъде придружено от тинеа на ноктите на краката, която се лекува много трудно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *