ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТОБОДЕКСИН / TOBODEXIN

Съдържа тобрамицин, дексаметазон, метил парахидроксибензоат, пропил парахидроксибензоат, парафин

Предназначение

тободексин
Тободексин овладява очни инфекции с бактериален причинител

ТОБОДЕКСИН е лекарствен продукт – маз за офталмологично приложение. Препоръчва се за овладяване на очни възпаления, като действието му разчита на активните компоненти тобрамицин и дексаметазон.

Тобрамицин е антибиотик, ефективен срещу множество бактериални щамове, причиняващи очни възпаления. Дексаметазон е кортикостероид с изявено противовъзпалително действие. Продуктът овладява бактериални инфекции на окото, вторични инфекции – следствие от травма, оперативна намеса, попадане на чуждо тяло в окото.

Как се прилага

Прилагането на ТОБОДЕКСИН става в дози и с продължителност, препоръчани от офталмолог. Стандартната доза е стълбче от 1.5 см, изстискано от тубата, което се поставя в проблемното око на всеки 4-6 часа. Ако конкретната ситуация го изисква, интервалът по лекарско указание може да бъде съкратен. Този продукт може да се използва като след оперативна терапия при катаракта на окото в продължение на няколко седмици.

Ако лечението на болното око предполага прием на още медикаменти, ТОБОДЕКСИН трябва да се прилага последен, най-малко 10 минути след друго лекарство. При неволно предозиране измийте с преварена хладка вода.

Ако пропуснете планирана апликация, не компенсирайте при следващата с двойна доза.

Възможни нежелани ефекти

Страничните ефекти от прилагането на медикамента са сравнително редки. Най-често докладваните са сърбеж, сълзене и зачервяване. Възможни са и алергични реакции, зачервяване и подуване на клепача, отделяне на секрет от проблемното око, повишено вътреочно налягане, забавяне на оздравителния процес, вторична инфекция.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ТОБОДЕКСИН не се прилага при алергия към някоя от съставките. Да се действа предпазливо и в случаите, когато пациентът има проявена алергия към друг антибиотик от групата на аминогликозидите.

Медикаментът е противопоказан при деца под едногодишна възраст.

ТОБОДЕКСИН няма терапевтичен ефект при инфекции, причинени от вируси или гъбички.

Рискова група пациенти са тези с диагноза глаукома; медикаментът може да повиши вътреочното налягане. Преди лечение с продукта е необходима консултация с точна оценка на риска и при положително решение – с медицински контрол при провеждането на лечението.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият следва да прецени дали при паралелно приложение с други медикаменти няма риск от повишаване на вътреочното налягане. Ако пациентът се лекува и с друг антибиотик – да се прецени внимателно общото количество за избягване на предозиране в организма.

________

Усреднена цена в аптеките – 4 лв

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *