Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рак на маточната шийка – 10 симптома, които не трябва да подминавате

Разберете какви са рисковите фактори за развитието на рак на маточната шийка и какви са най-често срещаните признаци за болестта.

Рак на маточната шийка – това е едно от най-често срещаните ракови заболявания при жените по целия свят. Той се развива в клетките в долната част на шийката на матката, която я свързва с вагината.

Американското онкологично дружество изчислява, че нови 12 900 случая на рак на маточната шийка ще бъдат диагностицирани и около 4100 жени ще умират от това заболяване през следващата година. Тези статистики са изключително шокиращи.

Основна причина за развитието на рак на маточната шийка е човешкия папилома вирус (HPV). Жените от всички възрасти са изложени на риск от развитие на този вид рак, щом започнат да водят сексуален живот.

Рисковите фактори са небезопасен секс, множество сексуални партньори, наднормено тегло, прием на орални контрацептиви, генетика, тютюнопушене, слаб имунитет, многоплодна бременност и ранна първа бременност.

Рак на маточната шийка
Превенцията е от съществено значение за добро здраве.

Едно от най-страшните неща е, че ракът на маточната шийка протича без никакви симптоми в ранен стадии. Те обикновено се появяват, след като има разсейки в пикочния мехур, черния дроб, червата или белите дробове.

Необходимо е, ако забележите някакви необичайни промени или симптоми, засягащи репродуктивните ви органи, да се консултирате с лекар. Имайте предвид, че шансовете за успешно лечение на рак на маточната шийка са по-високи, ако бъде открит в ранен стадии.

Разберете какви са симптомите на рак на маточната шийка, които не трябва да бъдат пренебрегвани:

  1. Необичайно вагинално кървене

Повечето жени с диагноза рак на маточната шийка имат необичайно и нередовно кървене. Това може да се дължи и на други заболявания, като хормонален дисбаланс или инфекция на тазовите органи.

Разпространението на рака към околните тъкани създава нови капиляри, които лесно се пукат и предизвикват кървене. Това може да се случи между менструалния цикъл, след полов акт или след менопауза.

Обърнете се към вашия лекар, ако получите кървене между менструалните цикли или след полов акт.

  1. Необичайно вагинално течение

Малкото количество прозрачно вагинално течение, което няма мирис е нормално, но ако то има неприятна миризма, количеството му се увеличи или има странен цвят, то това може да се разглежда като признак на инфекция или рак на маточната шийка или ендометриума.

Обикновено при рак вагиналното течение може да бъде гъсто, бледо, воднисто, кафеникаво или премесено с кръв.

Ако забележите подобни проблеми е необходимо да се обърнете към лекаря си.

  1. Болка по време на полов акт

Болезненият полов акт е друг важен предупредителен знак за рак на маточната шийка. Този симптом показва, че ракът е в напреднал стадии и се е разпространил в околните тъкани. Освен болката може да има и обилно вагинално течение с неприятна миризма.

Има и други възможни причини за този проблем. Той може да е предизвикан и от инфекция. Не пренебрегвайте този симптом.

  1. Болка в таза

болки в тазаБолката в таза е често срещана сред жените. Спазмите и болките са нормална част от менструалния цикъл и обикновено не показват наличието на рак или друг тежко състояние. Въпреки това, болка, която трае по-дълго време и се появява по-често може да се разглежда като симптом.

Ако страдате от рак на маточната шийка, може да изпитате болка в таза по необичайно време. Тя обикновено започва внезапно и може да се появи по всяко време на месеца.

Ако изпитвате необичайна болка в таза, се обърнете към вашия лекар, за да разберете точната причина и да изключите възможността – рак.

 

  1. Дискомфорт при уриниране

Ракът на маточната шийка може да предизвика дискомфорт при уриниране. В действителност, това е един от най-разпространените и очевидни симптоми на тази смъртоносна болест. Дискомфортът обикновено се изразява в парене и болка. Тези симптоми се появяват, когато ракът се е разпространил към близката тъкан. Трябва да се обърне сериозно внимание на този признак, макар  че той може да се дължи на инфекция на пикочните пътища, гъбични инфекции, полово предавани болести и проблеми с пикочния мехур.

  1. По-тежък и по-дълъг менструален цикъл

Менструален цикъл, който е по-тежък и по-дълъг от нормалното също може да бъде симптом за рак на маточната шийка.  Възпалението на шийката на матката, вероятно се дължи на разпространението на рака0.

Кървенето се смята за тежко, ако дамските превръзки или тампоните трябва да се сменят по-често от веднъж на всеки 2 часа.

Освен рак, силно кървене може да се дължи на хормонален дисбаланс, миома, полипи, ендометриоза или проблеми с щитовидната жлеза, чернодробно или бъбречно заболяване. Може да бъде предизвикано и от прием на някои лекарства.

Всяка промяна в последователността на менструалния цикъл трябва да се обсъди с лекар. Не забравяйте, че превенцията е по-добра и ефективна от лечението.

  1. Желание за често уриниранеРак на маточната шийка инконтенция

Честото уриниране е често срещано при бременни и хора, увеличили приема си на вода, но ако не попадате в тези две групи, трябва да обърнете внимание.

Липсата на контрол на пикочния мехур е основен проблем при жени, страдащи  от рак на маточната шийка. Това обикновено означава, че ракът се е разпространил отвъд локализирана област, а това се отразява на пикочния мехур или други части на пикочните пътища. Друг проблем, който може да сигнализира за заболяването може да е наличието на кръв в урината.

Ако имате инконтиненция или кръв в урината, се консултирайте с лекар.

  1. Необяснима загуба на тегло

Както и при други форми на рак, необяснимата загуба на тегло може да показва наличието на рак на маточната шийка. При наличие на заболяването имунната система работи усилено, за да се пребори с него. Тогава тялото произвежда протеини, наречени цитокини, които разграждат мазнините в много по-висок процент от нормалното. Това води до загуба на тегло.

  1. Постоянна умора

Дори след натоварен ден, почивката ви се отразява добре ви зарежда с енергия. Ако обаче релаксацията не носи необходимото освежаване, има причина за безпокойство.

При наличието на рак, здравите червени кръвни клетки се заменят от бели кръвни клетки, което е опит на организма да се пребори с болестта. Това причинява анемия, която води до умора, липса на енергия и загуба на апетит, както и намаляване на нивата на кислород в тялото.

  1. Болки в краката

Жените, диагностицирани с рак на шийката на матката, често  се оплакват от подуване и болки в краката. Когато ракът се разпространява, той пречи на притока на кръв, което причинява подуването. Отоците често предизвикват болки и пречат да ежедневните дейности.

Не забравяйте, че болките в краката, не означават, че имате рак, но наличието им заедно с още няколко от изброените по-горе симптоми в продължение на няколко седмици са повод да се обърнете към лекар.

Източник: http://www.top10homeremedies.com

Алказакс БИО срещу рак
Алказалирайте организма си срещу тежки здравословни проблеми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *