Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Домашни методи, облекчаващи болки в колената

Разберете какви са домашните методи, които могат да облекчат болки в колената.

Много хора страдат от болки в колената, което често възниква при износване на коленната става. Това може да се случи както на възрастни хора, така и на деца. Жените обикновено са по-уязвими от появата на болки в колената.

болки в колената

Точното местоположение на болката в коляното може да варира. Тя  зависи и от произхода си – в следствие на проблеми с бедрената кост, тибията или фибулата, капачката на коляното или на сухожилията и хрущялите.

Болки в колената могат да бъдат предизвикани от отслабване на костната структура, износване или при остаряване. Други чести включват фрактури, наранявания на сухожилията, травма на менискуса, изкълчване на коленната става и скованост в ставите, дължащи се на артрит, лупус и други хронични заболявания.

Състоянието може да бъде съпътствано от подуване, зачервяване, изтръпване на засегнатия крак и трудности при ходене или стоене.

Не позволявайте на болките в коляното да пречат на нормалното ви ежедневие, а се погрижете за себе си с няколко прости и лесни домашни метода. Изброените средства са подходящи за лека до умерена болка, причинена от травми, но могат да помогнат и при артрит.

  1. Студени компреси

Прилагането на студени компреси  е един от най-лесните лекове за намаляване на подуване и болки в колената. От студеното кръвоносните съдове се свиват и се намалява притока на кръв към засегнатата област, което облекчава симптомите.

Завийте шепа лед на кубчета в тънка кърпа и поставете върху засегнатата област за около 10 до 20 минути. Правете това 2-3 пъти дневно до отшумяване на болката. Може да използвате и плик със замразени зеленчуци.

  1. Ябълков оцет

Алкализиращият ефект на ябълковия оцет помага за разграждане на токсините в коленната област. Ако имате болки в колената се възползвайте от това свойство на оцета, като смесите две супени лъжици ябълков оцет в две чаши филтрирана вода. Пийте тази смес през целия ден до отшумяване на болката. Можете да добавите и две чаши ябълков оцет във вана с гореща вода. Накиснете болните колена в продължение на 30 минути. Правете това веднъж дневно за няколко дни. Също така, можете да смесите една супена лъжица ябълков оцет и зехтин и да масажирате коляното веднъж или два пъти дневно, докато болката изчезне.

  1. Лют червен пипер

Лютият червен пипер съдържа капсаицин, който действа като болкоуспокояващо. За да може тази подправка да ви помогне да се избавите от неприятните болки в колената, смесете половин чаша топъл зехтин с две лъжици лют пипер и прилагайте получената паста върху засегнатите зони два пъти дневно за около седмица. Друг вариант е да добавите половин чаена лъжичка лют червен пипер на прах в една чаша ябълков оцет. Потопете чиста кърпа в получената смес и поставете върху колената за около 20 минути. Извършвайте тази процедура два пъти дневно, докато болката и възпалението намалеят.

  1. Джинджифил

Без значение дали неприятните болки в колената са причинени от артрит или нараняване, джинджифилът е ефективно средство за облекчаване на симптомите. Противовъзпалителните му свойства ще намалят отока и болката. За да се възползвате от лечебната му сила, счукайте малко парче корен от джинджифил, добавете  го към чаша вода и варете 10 минути. Прецедете, добавете лимонов сок и мед и пийте 2-3 чаши дневно, докато болката изчезне.

5.  Куркума

куркума
Куркумата има множество ползи за здравето.

Куркумата е ефективно природно средство за облекчаване на болки в колената. Куркуминът, който се съдържа в нея, има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които ще облекчат симптомите. Според някои научни изследвания, куркуминът има свойството да забавя развитието на ревматоиден артрит, който е една от основните причини за поява на болки в колената. Можете да добавите куркума към чай от джинджифил или да сварите една чаена лъжичка от екзотичната подправка в чаша мляко и пийте веднъж дневно. Друг ефективен вариант е приемате капсули или таблетки с куркума.

  1. Лимон

Лимонът е доказано средство за лечение на болки в колената, причинени от артрит. Лимонената киселина разгражда кристалите на пикочната киселина, която е причина за болестта. Нарежете 1-2 лимона на малки парченца, увийте парчетата в памучна кърпа и я потопете в топло сусамово масло. Поставете кърпата на коляното за 5 до 10 минути. Правете тази процедура два пъти дневно до изчезване на болката.

  1. Масло от синап

Според Аюрведа, лекото масажиране на болните колена с топло синапено масло облекчава възпаленията, подобрява циркулацията на кръвта и облекчава болката.

Затоплете две супени лъжици масло от синап и в него запържете скилидка чесън до покафеняване. Охладете и масажирайте областта с леки кръгообразни движения. Покрийте колената с найлон и използвайте топли кърпи, за да загреете мястото, в продължение на няколко минути. Правете това два пъти дневно за две седмици.

  1. Английска сол

Английската сол съдържа магнезиев сулфат, който доказано лекува болки в колената. Магнезият работи като естествен мускулен релаксант, премахва излишната течност в тъканите и намалява възпалението, болката и подуването.

Добавете половин чаша английска сол в гореща вана и го разбъркайте добре. Накиснете краката си в продължение на 15 минути. Правете това 3-4 пъти седмично.

Забележка: Този метод не е подходящ за хора, страдащи от проблеми със сърцето, при високо кръвно или диабет.

  1. Семена от сминдух

Семената от сминдух също могат да бъдат използвани за облекчаване на болки в колената, благодарение на болки в колената противовъзпалителните и антиоксидантните им свойства.

Накиснете една чаена лъжичка семена от сминдух във филтрирана вода за една нощ. На сутринта, изцедете и дъвчете семената. Правете това всеки ден в продължение на една или две седмици. Друг вариант е да смелите шепа семена, които да съхранявате в херметически затворен буркан.  Смесвайте по две супени лъжици от този прах с вода, за да се получи гъста паста. Нанесете я върху засегнатата област, изчакайте 30 минути и изплакнете. Използвайте този лек два пъти дневно в продължение на една седмица.

  1. Масло от евкалипт

Евкалиптовото масло има обезболяващо действие, което ще ви помогне да се справите с болките в колената. Охлаждащото усещане, което това масло дава, може да облекчи болки, причинени от артрит.

Смесете 5-7 капки масло от евкалипт и масло от мента и 2 супени лъжици зехтин. Съхранявайте в бутилка от тъмно стъкло, далеч от пряка слънчева светлина. Нанасяйте сместа върху колената, когато имате болки, чрез леки масажни движения.

Освен тези домашни методи, трябва да предприемете и някои допълнителни мерки, които ще ви помогнат за по-бързо възстановяване.

  • В случай, че имате излишни килограми, опитайте се да отслабнете.
  • Избягвайте да носите високи токчета и избирайте удобни обувки.
  • Приемайте добавки с магнезий и омега-3 мастни киселини.
  • Правете леки тренировки – ходете бързо за около 15 минути дневно.
  • Не пушете, защото това забавя възстановяването.
  • Пийте повече вода. Това ще омекоти хрущялите и ще ви държи добре хидратирани.
  • Носете наколенки, които поддържат колената
  • Вдигайте краката си високо, когато имате възможност. Това ще намали подуването и болката.

Ако досадните болки в колената не изчезнат до две седмици се консултирайте с лекар, за да разберете точната причина и възможностите за лечение.

източник: http://www.top10homeremedies.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *