ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои болести можете да лекувате със средиземноморската диета и дали тя е точно за вас

В статията са застъпени всички аспекти на средиземноморската диета. Какви храни трябва да се ядат и при какви заболявания помага. Хранителната пирамида на тази диета и едно меню, типично за нея.

Средиземноморска диета
Средиземноморска диета

Средиземноморската диета е най-добрата профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания. Като диета с ниско съдържание на мазнини, съчетана с физическа активност тя е подходяща за много болести.

Според голям брой практикуващи лекари гладуването не е най-добрият метод за лекуване. Така например то може действително да помогне за коригиране на невъзприемчивостта на инсулина при хората, страдащи от захарен диабет, но това подобрение има временен характер.

Докато диета с ниско съдържание на мазнини в съчетание с физически упражнения води до по-продължително отслабване и е напълно безопасна в сравнение с гладуването, което е свързано със значителен риск. Ако страдате от диабет и взимате препарати за понижаване нивото на захарта или инсулин, гладуването може да доведе до рязко изменение на съдържанието на захарта в кръвта ви и дори да предизвика хипогликемична кома, а това е смъртноопасно състояние.

Мозъкът се уврежда при изтощение от гладуване

Такъв е изводът от изследването, проведено в университет в Торонто (Канада). По време на гладуването намалява количеството на нервните клетки, от които се състои сивото вещество на мозъка. А в последствие, когато бъде прекратено гладуването и човек достигне предишното си тегло, загиналите нервни клетки не се възстановяват.

Защитниците на гладуването от своя страна са на мнение, че може да се постигнат много добри резултати, ако се премине на диета с ниско съдържание на мазнини, състояща се предимно от сурови плодове и зеленчуци. Но тъй като при някои болести такава диета не е ефективна, гладуването според привържениците на този метод е единствено средство за лекуване например на бронхиална астма и кожна туберкулоза.

За какво да внимавате

Средиземноморската диета
Хранене със средиземноморската диета

Дори и привържениците на гладуването са съгласни, че въпреки евентуалните предимства на този метод на диетолечение в сравнение с другите, някои хора изобщо не трябва да го прилагат. Гладуването е противопоказно за бременните, кърмещите майки и за онези, при които се наблюдава недостиг на хранителни вещества. Същото се отнася и за изтощените от тежки заболявания хора, например болните от рак или СПИН. Не трябва да се лекуват с гладуване и диабетиците, които взимат препарати за понижаване нивото на захарта.

Гладуването за повече от два дни би трябвало да се провежда под наблюдението на лекар. Добре би било ако той е преминал специален курс за обучение.

Ако във вашия случай няма противопоказания и искате да изкарате един или два дни глад, спазвайте следните препоръки:

Почивайте. Гладуването е полезно за ония, които дават възможност на организма да си почине. Трябва да гладувате предимно в свободните дни, когато не сте ангажирани с никаква работа. Четете, слушайте радио, гледайте телевизия или видео. За да не загубите гъвкавостта си, можете да изпълнявате несложни упражнения за разтягане и да се разхождате, но без да се напрягате много.

Не се тревожете, ако се влоши сънят ви. Мнозина констатират, че по време на гладуването намалява потребността им от сън. Въпреки това, през нощта трябва да се спи. Ето защо гасете лампата и лежете спокойно.

Обличайте се по-топло. По време на гладуването може да се повиши чувствителността ви към студа. Затова обличайте пуловер, а през нощта си подсигурявайте и второ одеяло. Не бива обаче да взимате горещи вани, защото те помагат за обездвижване.

Пийте повече вода. За да предотвратите обездвижването на организма, изпивайте поне осем чаши вода на ден. Ако пиете сокове, това вече не е гладуване, а диетолечение с използване на сокове, при което не се стига до такива физически изменения, каквито би предизвикало гладуването.

Консултирайте се с компетентен лекар. Не провеждайте самостоятелно гладуване за повече от два дни. Всеки ден или през ден лекар трябва да проверява електролитния ви баланс. Освен това поне веднъж на ден трябва да ви се измерват кръвното налягане и пулса, а веднъж седмично – съдържанието на течности в тялото.

Средиземноморската диета – най-добрата профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания.

Полезната мазнина

Полезните мазнини
Полезните мазнини

В храната на жителите на Средиземноморието има доста много мазнина – 25 до 30 процента от калориите му се падат на мазнините. Защо тогава сърдечните заболявания тук са голяма рядкост? Вероятно затова, защото основен източник за мазнините тук е зехтинът, маслото от маслини – течното злато на Средиземноморието, нектарът на боговете, разрушителят на холестерола. Още Хипократ го е нарекъл “най-ценното лекарство”. Маслиновото масло съдържа ненаситени мастни монокиселини, които понижават съдържанието на “лошия” холестерол, който задръства артериите и повишава съдържанието на “добрия” холестерол. Действието на наситените мастни киселини, от които има много в кравето масло, маргарина и другите мазнини от животински произход, е точно обратното.

Стойността на диетата се увеличава и от плодовете и зеленчуците. Жителите на Средиземноморието масово отглеждат в дворовете си зеленчуци и плодове.

Плодовете и зеленчуците са източник на оксиданти – витамини, които възпрепятстват развитието на рак, в частност бетакаротин и витамин С. Антиоксидантите защитават клетките от окислителните процеси, които протичат вътре в тях. Именно с тези процеси се свързват ракът, болестите на сърцето, преждевременното стареене и други нарушения на здравето. В плодовете и зеленчуците се съдържа фолиева киселина, чиято недостатъчност води до повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания и вродени дефекти.

Значителна част от диетата се състои от зърнени и бобови ястия. Те също, както плодовете и зеленчуците, са ценни източници на целулоза, която понижава съдържанието на холестерола и пречи за развитието на рак на дебелото черво. В зърнените и бобовите растения има много белтъчини, ценни с това, че за разлика от месото, птиците и рибите не съдържат наситени мазнини.

Една от главните съставки на средиземноморските ястия – чесънът е известен с универсалните си целебни качества и в частност със своята способност да намалява съдържанието на холестерола.

Хранителната пирамида, построена на базата на средиземноморската кухня, предполага използването на червено месо най-много един-два пъти в месеца. Случва се да го ядат и по-често, но в съвсем малки количества – като подправка към ястия най-вече от зърнени продукти и зеленчуци.

Средиземноморската хранителна пирамида

В тази пирамида сиренето и останалите млечни продукти заемат скромно място, доколкото се използват само като подправки, например със сирене по-сипват макароните. Но в страните на Средиземно море рядко се срещат счупвания на бедрената кост, които са свързани с дефицит на калций в организма. Може би това се обяснява с обстоятелството, че в тези страни консумацията на белтъчини е достатъчна, но не и прекалена.

Виното е постоянна съставка на средиземноморската трапеза. По традиция то се пие с всички храни.

Средиземноморската диета се изгражда около картофите, хляба, макароните и други зърнени продукти, като включва и много плодове и зеленчуци, ястия от бобови растения, сирене, кисело мляко и зехтин. Птици, яйца и сладки – неща не се ядат всеки ден, а червено месо се яде много рядко, не повече от няколко пъти в месеца. Допускат се алкохолни напитки, обикновено вино, но в умерени количества, физическите занятия са вроден начин на живот.

Средиземноморска хранителна пирамида

Пирамидата
Пирамидата

Редовни физически упражнения

Неотменима част от средиземноморската пирамида на хранене са редовните физически занимания. Сред селското население много рядко се срещат затлъстели хора, тъй като работата на полето и у дома им осигурява необходимото натоварване. Освен това жителите на Средиземноморието предпочитат велосипеда пред автомобила.

Поддържайте равновесие при консумацията на различните видове храни. Средиземноморскатата диета, не ограничава количеството на поетата храна. Важно е само да се спазва правилното съотношение между ястията от зърнени продукти, бобови растения, а така също плодове, зеленчуци и месо.

Дневната ви дажба трябва да се състои наполовина от храна, получена от зърнени култури, една четвърт – от зеленчуци и една четвърт – от бобови растения. Приблизително една осма от дажбата ви трябва да представляват млечните продукти и месото. Разбира се, това са съотношения, дадени съвсем приблизително, като обща препоръка.

За десерт яжте пресни плодове.

Стремете се да употребявате повече растителна храна. Сутрин добавяйте към кашата стафиди и парченца банан. Вместо това можете да ядете и пресни ягоди, ябълка или да изпиете 1/2 чаена чаша портокалов сок.

Ако искате и втора закуска, яжте грозде и други плодове или моркови.

Добри са дребните моркови – те не се нуждаят от обработка и са приятни за гризане. Някои хора обичат между обеда и вечерята да си хруснат нещо. За целта можете да си носите моркови в чанта, за изпът или пък да ги изядете след работа, преди вечеря.

В обедното меню включвайте един-два зеленчука, например тиквички и зеле, аспержи и червени чушки, запечени във фурната.

Ползвайте зехтин, но не злоупотребявайте с него. От растителните масла избирайте зехтина, но не като добавка към други източници на мазнини. Не се увличайте прекалено по него: твърде голямото количество мазнина, дори и ненаситена мономазнина, оказва неблагоприятно въздействие върху работата на сърдечно-съдовата. система.

В една супена лъжица зехтин се съдържат 120 калории. Прекалената му консумация може да ви донесе излишни килограми.

Взимайте в добавка калций. Когато се храните според изискванията на средиземноморската диета, твърде е възможно да не получавате от храната необходимото количество калций, а то е потребно за предотвратяване на остеопорозата.

Съдейки по всичко, традиционната средиземноморска кухня осигурява достатъчно калций за повечето жители от този регион, доколкото остеопорозата се среща твърде рядко между тях. За по-голяма сигурност взимайте всеки ден приблизително по 1 500 мг калций, който е изключително необходим за костите.

Физическите занятия са необходимо условие за запазване на здравето. Работата на полето напълно замества ходенето, бягането, плуването, пързалянетос кънки и другите физически занимания.

Още малко за подправките

Средиземноморската диета и подправките
Средиземноморската диета и подправките

В средиземноморската кухня дори и подправките са полезни за здравето.

Черният пипер е универсална подправка, която може да се добавя към редица ястия, но трябва да се използва в малки количества. Може да се консумира на зърна и в смляно състояние. Счуканият черен пипер никога не трябва да се слага в кипяща мазнина, защото съдържащата се в него захар изгаря и ястието придобива горчив вкус. Добавя се към супи, сосове, месни и рибни ястия. Между другото черният пипер помага за активизиране на храносмилателния процес.

Магданозът е извънредно богат на витамин С, ето защо чудесно допълва ястията, които не съдържат достатъчно количество от него. Добавя се към супи, сосове, ястия от месо, риба и гъби, салати, а така също и като украшение на празнични блюда.

Пелинът, добавен в малко количество към каймата за шницели и котлети от дивечово или овнешко месо придава на ястието пикантен вкус.

Мащерката със своя специфичен вкус помага за по-доброто усвояване на мазнините. Добре е да добавяте мащерка към ястията от месо или бобови растения.

Зърната от кимион придават неповторим парлив привкус на зелето, месото, картофите, сиренето, изварата и печеното.

Лековитият чесън. Изследванията са показали, че скилидите на чесъна, които придават особен вкус на храната, защитават от болести на сърцето и различните видове рак. Колко чесън трябва да изяждате, за да се подсигурите максимално? Специалистите предполагат, че всеки ден трябва да се изяждат от 2 до 5 скилидки.

Източници: eatingwell.com; mayoclinic.org;webmd.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *