Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се справим с умората – билки, диета и още…

В статията ще прочетете безценни съвети за справяне с умората. Лечение с диета. Лечение с витамини, минерали и добавки. Лечение със сокове. Лечение с билки. Масаж. Акупресура. Лечение с вода и други средства за борба с умората.

Умората
Умората

Отначало идва чувството на умора, след което върху вас се стоварва такава сила, че започва да ви боли цялото тяло и единственото ви желание е да не ставате цял ден от леглото. Трудно ви е дори да мислите. Ако сте в такова състояние четири месеца и повече, не е изключено да страдате от синдром на хронична умора.

Причината за развитието му не е ясна, но е установено, че девет от десет засегнати са на възраст от 25 до 45 години. Как ще разберете страдате ли от синдрома на хроничната умора? Само специалист може да постави тази диагноза. Затова трябва да потърсите лекар, ако имате поне четири от изброените симптоми: леко, но продължително по време повишаване на температурата, влошаване на паметта, възпаление на гърлото, мускулни болки, главоболие, болки в ставите, раздразнение, неустойчиво настроение, сън, след който не се чувствате бодри и отпочинали, силна умора след работа, всичко, което трябва да свършите, е свързано с големи усилия и умората не минава повече от 24 часа.

Обикновено пациентите, при които е диагностицирано това заболяване, изглеждат добре и затова не срещат онова съчувствие, с което се отнасят към тежкоболните хора.

Традиционната медицина не разполага със средства за лечение на синдрома – може би защото не са изяснени причините му. Но привържениците на алтернативните методи на лечение препоръчват серия от мерки, които подобряват самочувствието и укрепват имунната система.

Лечение с диета

Откажете се от подсладителите. Доказано е, че захарта измъчва имунната система. Не консумирайте храна, която съдържа “скрита” захар – царевичен хляб (с мляко и яйца), катми, палачинки, салатни сосове, маринати, кисело мляко с вкусови добавки.

Избягвайте изделията от рафинирано (бяло) брашно. Откажете се от белия хляб и макаронените изделия (освен от приготвените от пълноценно брашно).

Избягвайте алкохол, кафе, чай. Пийте само билкови чайове.

Откажете се от нездравословната храна – чипс, крекер с различни пълнежи, хот-дог, хамбургери, пици.

Яжте храна от пълноценни продукти, които не са били преработвани.

Яжте повече чесън, лук, джинджифил – всички те укрепват имунната система. Освен това лукът и чесънът са ефикасни средства при инфекции. Хроничната умора усилва податливостта към чревни инфекции – паразитни, гъбични, бактериални. Чесънът има и антивирусно действие, но за да се прояви то с пълна сила, трябва да се яде суров: по 1-2 скилидки 3-4 пъти дневно.

Направете така, че поне 50-75 на сто от вашия рацион да се състои от сурови продукти във вид на зеленчукови и плодови салати. “Живата” храна помага за възстановяването на имунната система.

Включете в диетата си храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини – тлъста риба от студени води. Богато на тях е и лененото масло – взимайте по 1 супена лъжица дневно.

Не пренебрегвайте хранителната алергия. По неизвестни причини тя често усилва симптомите на заболяването. Затова се опитвайте да избягвате храните, които най-често предизвикват алергия (мляко, пшеница, яйца, цитруси, шоколад и други). За да сте наясно кои продукти трябва да изключите от менюто си, преминете на елиминираща диета.

Пийте много вода. Често синдромът на хроничната умора е съпроводен с обезводняване, което засилва проявите му. Затова поемането на много течности е много важно. Болните често страдат от нарушени функции на хипоталамуса – тази част от мозъка, която контролира чувството за жажда, телесната температура, кръвното налягане и други жизненоважни функции. За да избегнете обезводняването на организма, освен увеличаването на водата, малко увеличете и употребата на сол в храната си. Постоянно носете със себе си шишенце минерална вода, което да ви напомня да пиете повече течности. Специалистите напомнят, че всеки ден трябва де се изпива от един до три литра вода (8-12 пълни чаши).

Най-простият начин за противодействие на умората, апатията и липсата на всякаква воля е здравословната храна. Сочните цитрусови плодове, богати на витамини, дават на организма необходимата енергия, а въглехидратите, съдържащи се в картофите и макароните, го активизират като цяло.

Проследете какво консумирате през обедната почивка – твърде калорийната, както и обилната храна затруднява концентрацията на вниманието ви през втората половина на работния ден. Добре е през почивката да се подкрепяте с продукти, богати на магнезий и витамин В6, към които се отнасят орехите и бананите например. А от сладките неща стойте по-далеч – те повишават нивото на инсулина в кръвта, при което захарното съдържание в нея намалява, а това пречи на мозъчната дейност. Винаги имайте под ръка минерална вода – така ще поддържате в норма баланса на течности в организма си.

При обща слабост, отпускане, често прилошаване е полезно да се полекувате с изсушени плодове. Пригответе смес от 200 г изсушени и нарязани кайсии, стафиди, смокини и сини сливи. Добавете 25 г нарязани орехи и смесете добре. Съхранявайте в затворен стъклен буркан в хладилника. Взимайте по 1 супена лъжица 1 път на ден заедно с 1 чаена чаша айрян. Курсът на лечение е един месец.

Витамини, минерали и добавки

Витамини, минерали и добавки
Витамини, минерали и добавки
  • Витамини от групата В – предизвикват прилив на енергия. Особено важен е витамин В . Липсата на достатъчно количество от него предизвиква умора, замътване на съзнанието, мускулни болки, изтръпване на ръцете и краката, проблеми с паметта. Специалистите съветват всекидневно да се взимат 1 000 микрограма.
  • Бета-каротин – подобрява имунитета и защитава от токсини.
  • Витамин С – има противовирусно действие, поддържа работата на надбъбречните жлези и укрепва имунитета.
  • Пантотенова киселина – действа благотворно на надбъбречните жлези и помага в борбата със стреса.
  • Добавки от магнезий – отпускат мускулите. Ако не страдате от сърдечни или мускулни заболявания, взимайте всеки ден по 300 мг от този елемент под формата на магнезиев лектат. Силни източници на магнезий са тъмнозелените листови зеленчуци, грахът, орехите, пълноценното зърно, непочистеният ориз, соята.
  • Добавки от желязо – проясняват мисленето. Освен това желязото е необходимо при анемия (тя често предизвиква умора, което усилва болезнения синдром). Дозата, която се препоръчва за един ден е 18 милиграма.
  • Манганът също няма да ви навреди. Механизмът на неговото действие не е известен, но съществува мнение, че заедно с другите хранителни вещества противодейства на развитието на симптомите на заболяването. Препоръчителната доза е 5 милиграма.
  • Цинк – укрепва имунната система и защитава черния дроб. Най-високо съдържание на цинк имат говеждият черен дроб, бобовите растения (фа¬сул, грах, соя), тиквените семки.
  • Коензим Q 10 – действа благотворно на имунната система. Съдържа се в сардината, скумрията и сьомговите риби.

Лечение със сокове

Соковете от моркови, зеле, магданоз и спанак са източници на бета-каротин и витамин С; от зеле, броколи и цветно зеле – на пантотенова киселина и витамин С.

Соковете от листови зеленчуци са най-добрите “доставчици” на витамини от групата В (някои от тях, например В12, се съдържат предимно 6 продуктите с животински произход); соковете от червено цвекло, ряпа , чесън и портокали са източници на витамин С; от корен от джинджифил, магданоз, картофи, чесън и моркови – на цинк и витамин А.

Следват рецепти за сокове със съставки за 1 порция, които се правят със сокоизстисквачка – слагате зеленчуците или плодовете, правите сок и пиете веднага.

Рецепта 1 – Парче корен от джинджифил с дължина 1 см, 4моркова, 1/2 ябълка без семената.

Рецепта 2 – 3 кочанчета броколи, 1 скилидка чесън, 4 моркова или 2 домата, 2 стръка целина, 1/2 зелена чушка. Пуснете в сокоизстисквачката чесъна и броколите заедно с морковите (доматите). След това изстискайте сока от целината и зелената чушка и смесете.

Рецепта 3 – Връзка спанак, връзка кълнове от люцерна, 4 моркова, 1 ябълка без семената.

Рецепта 4 – Парче корен от джинджифил с дължина 1 см, цвекло, 1/2 ябълка без семената, 4 моркова.

Рецепта 5 – 1 връзка пирей, 1/2 връзка магданоз, 1 връзка гърбица, 4 моркова, 3 стръка целина, 1/2 чаена чаша ситно нарязано резене, 1/2 ябълка без семената.

Рецепта 6 – 1 връзка пирей, 2 клончета мента, 1 резен ананас с дебелина 8 сантиметра. Съберете заедно ментата и пирея и ги пуснете в сокоизстисквачката заедно с ананаса.

Лечение с билки

Умората и билките
Умората и билките

Рецептите за общо укрепващи билкови чайове, растителни заместители на кафето, целебни напитки, отвари и извлеци, които са дадени тук, са изготвени на основата на билки, които съдържат повече витамини, макро- и микроелементи и други биологично активни вещества, необходими за нормалните жизнени функции на организма. Може да ги използва всеки, който иска да запази и укрепи здравето си, но за хората отслабнали, преуморени или възстановяващи се след тежко боледуване те са жизнено необходими.

Рецепта със сок от алое – 350 мл червено вино се смесват със 150 мл сок от листата на алое и 250 г майски мед. Алоето трябва да е на възраст между 3 и 5 години. Преди отрязването на листата то не трябва да се полива 3 дни. Срязаните листа се измиват, нарязват се и се изстисква сокът. Всички съставки се смесват, слагат се в тъмен буркан и се оставят на тъмно място при температура 4-8 градуса за една седмица. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно 30 минути преди хранене.

От алое може да се приготви и общоукрепваща смес – 100 мл сок от листата, 500 г орехови ядки, 300 г мед и сока от 3-4 лимона. Приема се по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно 30 минути преди хранене. Силно повишава съпротивителните сили на организма.

Билкова смес – 3 с.л. презимували листа от бергения, коренища с корени от репей – 3 с.л., листа от малина – 1 с.л., листа от ливадник – 1 с.л., листа от касис – 1 с.л., стръкове и листа от риган – 1 с.л. От тази смес се прави следната запарка – бергенията, репеят и ливадникът искат продължително запарване. Затова запарката трябва да се приготви от вечерта: в тенджерка или чайник сложете от добре разбърканата в посочените съотношения смес (1-2 чаени лъжички на 200 мл вода), залейте с кипяща вода, сложете капачето на съда и оставете на топло през нощта. Запарката е готова, когато билковата смес се утаи на дъното и вече не се чувства никакъв аромат на трева. Напитката има своеобразен вкус и мирис. Може да се пие вместо чай, но без захар, а с мед или сладко.

Този набор от билки има общоукрепващо, кръвоспиращо и регулиращо обмяната на веществата действие. Добре е да се употребява при свръхумора, простуда и разстройства в стомашно-чревния тракт.

Отвара от корените на девесил – на 1 л вода 300 г пресни или изсушени корени. Варят се на слаб огън 20-30 минути и течността се прецежда. Прибавят се 100-150 г захар, 1/2 чаена чаша сок от боровинки, всичко се размесва добре и се охлажда.

Вино от девисил. Народната медицина предлага девисиловото вино като общоукрепващо средство: 20 г корени от растението се варят на тих огън в 500 мл бяло вино. Пие се по 30 мл 2-3 пъти дневно преди хранене.

От корените на женшен се прави следния извлек: на 500 мл водка 1 супена лъжица нарязани корени. Стои две седмици на стайна температура и се прецежда. Приема се по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно преди хранене. Курсът на лечение е 6 месеца. Използва се като тонизиращо и общоукрепващо средство при физическа и умствена преумора, загуба на сили, понижена работоспособност и изтощение след тежко боледуване.

От корените на репей си направете кафе – Изпечете изсушените корени във фурната до тъмнокафяв цвят, залейте ги с кипящо прясно мляко или кипяща вода и ги варете на тих огън 2-3 минути. Можете да добавите захар, мед или сметана на вкус.

Чай от сушени моркови – Морковите се нарязват, изсушават и изпичат. Запарват се и след прецеждане течността се пие като чай. Това е напитка, която тонизира и укрепва организма и засилва нервната система.

Масаж

Масаж при умора
Масаж при умора

Енергично разтърсете ръце, седнете удобно и се опитайте да се отпуснете. Започнете масажа от главата. С китките на двете си ръце потупайте темето, тила, раменете, а след това и всички части на тялото, до които можете да достигнете. Това стимулира кръвообращението.

Обхванете тила с ръце така, че краищата на пръстите ви почти да се докосват до шийните прешлени. Издишайте и отметнете глава назад. Правете поглаждащи движения с ръцете си напред към ключиците. Това упражнение сваля напрежението в тила.

Поставете палците на ръцете си на ушите, а показалците и средните пръсти – между веждите. Направете по 15-20 поглаждания от центъра на челото към слепоочията. Поставете краищата на показалците и средните пръсти в средата на челото. Помасажирайте челото с кръгови движения до слепоочията и след това в посока към ушите.

Тези упражнения отпускат, успокояват и изглаждат бръчките по челото.

Акупресура

Вие сте изморени, чувствате се разбити? Предлаганите упражнения ще ви помогнат след 10 минути отново да сте във форма.

Ако сте на работното си място, измъкнете краката си от обувките и с кокалчетата на пръстите натискайте ходилата в центъра на свода на стъпалата. Направете го с двата крака. Това стимулира надбъбречните жлези, които произвеждат адреналин. Той от своя страна стимулира кръвообращението и регулира кръвното налягане. Веднага ще се ободрите. Ако ви е неудобно да събуете обувките си, поработете с активните точки, разположени в центъра на дланите – това почти мигновено ще предизвика у вас прилив на енергия.

Напипайте с показалеца си малката ямичка между веждите – това е точката “Третото око“. Дръжте пръста си там, като леко натискате в продължение на 30 секунди.

Хванете с палците и показалците на двете си ръце долните месести части на ушите и правете кръгови движения напред-назад. Само след няколко минути ще почувствате прилив на сили.

Лечение с вода

Водолечение
Водолечение

Започнете деня с контрастен душ и сух четков масаж – те подобряват кръвообращението, а следователно и самочувствието. Масажирайте по посока към сърцето: започнете от дясното стъпало и бавно продължавайте нагоре от вътрешната страна на крака към корема и гърба. По този начин, освен другото, ще отстраните мъртвите епителни клетки по кожата и ще я направите нежна и гладка.

Йога

Чудесен начин за почивка. Ако 5 минути полежите в “Позата на трупа”, умората ще изчезне.

Опитайте се да запазите активността си. Някои специалисти са на мнение, че редовните физичеси упражнения са ключов фактор против умора и болести Известен и неоспорим факт е, че хората, които са в добра физическа форма, по-рядко и по-леко боледуват и оздравяват по-бързо от тези, които не се занимават със спорт.

Изпълнявайте леки физически упражнения. Измъквайте се от къщи и ходете пеша поне 5 минути дневно. Но не се претоварвайте, щадете силите си.

Съвети

Възрастните хора се нуждаят от 6-7 и половина часа сън. Но за активно работещите се препоръчва да спят не по-малко от осем часа. Мнозина, които внимателно следят килограмите си, избягват да вечерят. Това е правилно и похвално, но ако сте много гладни, сънят ви ще е неспокоен и повърхностен. Намерете златната среда. Вечеряйте четири часа преди лягане – след 21 часа не натоварвайте организма с грижата да преработва храната. Идеалната температура за спалнята е 18 градуса. Непременно проветрете стаята преди лягане. Ако въздухът е твърде сух, сложете близо до леглото съд с вода, в която можете да добавите няколко капки етерично масло (лавандула, маточина ли валериана).

Проверените стари средства – такива като мляко с мед или запарка от маточина или кантарион, ще ви подарят здрав сън. Не се увличайте по сънотворни.

Източници: psihomed.com; health.passion.ru; healthline.com; canadianliving.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *