Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Контузии на врата и схванат врат – съвети за лечение

Контузии на врата при автомобилни катастрофи и схванатият врат са двете най-чести форми на травми на врата.

Масаж на врата
Масаж на врата

Лодката в задната част на врата може да се разпространява към лопатките на раменете или нагоре към главата. Тя предизвиква главоболия от “напрежение”, уморени очи или болки в челюстите.

КОНТУЗИИ НА ВРАТА

Тези контузии са резултат от всякакви инциденти, които предизвикват неочаквано и бързо изместване на врата напред и назад. Гръбнакът за кратко се измества напред, реагирайки чрез огъване назад като движение на камшик. Главата е на края на камшика, така че максималният опън се абсорбира от меките тъкани на врата. Повлиян е целият гръбначен стълб, включително тазът.  Такива контузии обикновено се появяват, когато спряла кола е ударена отзад.

Симптомите могат да се появят незабавно или по-късно и включват болка, вдървеност във врата, главоболие, влошено зрение, слабост, иглички в лопатките, ръцете и дланите. Подобни контузии могат да водят и до депресия и тревожност

Лечение

Важно е да отидете на преглед при лекар, за да си гарантирате, че на гръбнака и/или врата не е причинена някаква дълговременна вреда. След диагностициране на такава контузия на врата могат да са полезни няколко алтернативни терапии.

Диета и хранене. Големи дози калциев пантотенат могат да облекчават вдървеността. Витаминни и минерални добавки насърчават изцеляването.

Ароматерапия. Сладкият риган и розмаринът могат да се използват за облекчаване на болката чрез масаж или добавянето на няколко капки във ваната.

Хомеопатия. Може да се приема арника до 6 дози на всеки пет минути след инцидента, а после Hypericum на всеки 4 часа максимум до 3 дни. Хидротерапия. Лед, сменян с горещи компреси, ще подпомогне изцеляването и облекчаването на болката.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Остеопатия, хиропрактика, масаж, акупунктура и техника на Алекзандър. Тези лечения могат да помогнат за облекчаване на болката и възстановя­ването на нормалното движение колкото може по-бързо. Те обаче не бива да се прилагат, ако има счупване на гръбначния стълб.

СХВАНАТ ИЛИ “ПРЕМЕТНАТ” ВРАТ

Вдървеният врат се характеризира със спазми във вратните мускули. Болката може да е постоянна и особено силна при въртене на врата и извръщане на главата на една страна. Остра болка и вдървеност могат да се причиняват и от контузия, спане накриво или стрес. Акутната вдърве­ност може да е симптом на менингит.

Лечение

Хидротерапия. Използвайте горещи и студени компреси, за да насърчите изцеляването и да облекчите дискомфорта.

Рефлексология. Насочете лечението в точката, където палецът на левия крак се присъединява към стъпалото. Въртенето на палците може да помогне.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Хомеопатия, техника на Алекзандър, остеопатия, хиропрактика и акупунктура. Манипулационните терапии са безценни при лечението на мнозинството от случаите на болки в гърба, облекчавайки нервния натиск и деликатно подобрявайки телесната механика.

УПРАЖНЕНИЯ ПРИ СХВАНАТ ВРАТ

Ако вратът ви е схванат след шофиране на далечен път или от стоене пред компютърния екран твърде дълго, опитайте тези упражнения за самопомощ, за да се отпуснете.

Упражнения за врата
Упражнения за врата
  1. С едната ръка дръжте противоположното рамо. Наведете главата си в другата посока.
  2. Нежно наведете глава напред, за да опънете мускулите и вратните прешлени.
  3. Силно наведете глава напред, за да изпитате пълното опъване. Повторете с другата страна на врата. След това завъртете главата в пълен кръг.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *