ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Остеопороза – ако страдате от това заболяване, вижте какво ще ви помогне!

Остеопорозата възниква, когато костите загубят голямо количество от протеините и минералното си съдържание, най-вече от калция. С течение на времето масата на костите, а оттам и тяхната здравина намаляват. В резултат на това костите стават крехки и лесно се чупят. Дори най-обикновено кихане или рязко движение може да бъде достатъчно за счупването на кост при човек, страдащ от тежка остеопороза.

Как се лекува?

Алтернативните лечения за остеопороза се фокусират върху изграждането на здрави кости. Те включват хранителни и билкови терапии и хомеопатия.

остеопороза
Всичко за лечението на остеопорозата

Хранителна терапия

Важен за лечението на това заболяване е здравословният хранителен режим с намалена консумация на мазнини и животински продукти и високо съдържание на пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци, както и на богати на калций храни (като млечни продукти, тъмнозелени листни зеленчуци, селдови риби, сьомга и бадеми) заедно с определени хранителни добавки (като калций, магнезий и витамин D).

Жените трябва да консумират и повече соеви продукти, като соево сирене, соеви кюфтета и други базирани на соята продукти, или мисо (традиционна японска подправка). Соевите зърна съдържат вещества, наречени изофлавони, които имат действие подобно на естрогена. Изофлавоните могат да помогнат за увеличаване на костната плътност, да облекчат горещите вълни и други симптоми на менопаузата, да намалят риска от рак и дори да намалят този от сърдечни пристъпи.

Терапията с естествени хормони, като използването на соеви продукти, е по-безопасна алтернатива на синтетичните естрогенни хормони, които могат да увеличат риска от рак на гърдата.

Освен това добре е жените да избягват храни, които могат да ускорят загубата на костна маса. Те трябва да се въздържат от употребата на прекомерно количество сол не само защото повишава кръвното налягане, но и защото може да допринесе за появата на остеопороза. Следва да се намали още консумацията на кафе, газирани напитки и такава със съдържание на кофеин и алкохол.

остеопороза храни
При остеопороза внимавайте как се храните

Изследванията показват, че прекомерната употреба на тези напитки е свързана с ускорено намаляване на костната плътност и повишаване на риска от фрактури на костите в напреднала възраст. Газираните напитки с кофеин са особено вредни за костите, тъй като съдържат и голямо количество фосфорна киселина. Последната увеличава резорбцията на костите и по този начин намалява костната плътност.

Какви билкови добавки помагат?

Билковите добавки за остеопороза наблягат на такива, съдържащи калций растения, като хвощ, овесена слама, люцерна, сладък корен, бяла ружа и киселец. Клиничните данни в подкрепа на използването на тези билки обаче са оскъдни.

Хомеопатия

В случай на остеопороза хомеопатията се фокусира върху лечения, за които се смята, че помагат на тялото да абсорбира калция. Хомеопатичните средства могат да включват вещества като Calcarea carbonica (калциев карбонат) или Silica (силициев диоксид). И тук, като се изключат доклади за отделни случаи, данните относно ефикасността на тези лекарствени средства са малко.

Алопатични лечения

Съществуват няколко добри лечения за първична остеопороза, повечето от тях лекарствени. При хората с вторична остеопороза терапията може да се фокусира върху излекуване на основното заболяване.

Лекарства

При повечето жени след менопауза най-доброто лечение за остеопороза е хормонално-заместителната терапия, наричана още естрогенно-заместителна терапия. Освен че облекчават горещите вълни, синтетичните естрогени предпазват жените от сърдечни заболявания и помагат за превенция и лечение на остеопорозата. Хормонално-заместителната терапия увеличава нивото на естрогена, който помага за изграждането на нова кост, предотвратявайки по-нататъшната загуба на костна маса.

Инициативата за женско здраве през 2006 г. излиза с доклад, че лекарството Prempro (естроген, комбиниран с прогестин), което се използва в хормоналната терапия, е свързано с умерено повишаване на риска от рак на гърдата, инсулт и сърдечен пристъп. Изследването показва още, че при пациентки с хистеректомия самостоятелната естрогенната терапия е свързана с увеличаване на риска от инсулт, но не и от рак на гърдата или сърдечно-съдово заболяване. Голямо изследване, проведено от Националния институт за изследване на рака, показва, че продължителната употреба на естрогенна терапия може да бъде свързана с повишен риск от рак на яйчниците. Естрогенната терапия е одобрена за лечение на симптоми на менопаузата, но трябва да бъде предписвана за възможно най-кратък период от време.

естрогенна терапия
При много жени след менопауза най-доброто лечение за остеопороза е хормонално-заместителната терапия

Когато се използва единствено за превенция на остеопороза след менопаузата, всяка естрогенна / хормонална терапия трябва да се препоръчва само на жени, при които съществува значителен риск от остеопороза, като първо трябва сериозно да се обмисли използването на лекарствени средства, които не съдържат естроген.

За хората, които не могат или решават да не прибягват към естрогенна/хормонална терапия, съществуват други лекарствени средства, които могат да бъдат добър избор. Те включват клас лекарства, наречени бифосфонати, като например алендронат (Fosamax), ризедронат (Actonel) и ибандронат (Bonviva). Друг бифосфонат, золедронната киселина (Reclast), е одобрен за лечение на остеопорозата след менопаузата.

Алендронатът и едно друго лекарство, калцитонин (Miacalcic, Miacalcin, Fortical), спират загубата на костна маса, помагат за изграждането на нова такава и намаляват риска от фрактура до 50%. И двете лекарства се прикрепват към костите, атакувани от остеокласти. Те предпазват костта от тези клетки. Остеокластите помагат на тялото да разрушава старата костна тъкан. Калцитонинът е хормон, който се използва под формата на инжекция от много години. През 2008 г. на пазара е пусната следваща версия на лекарството под формата на спрей за нос. Страничните ефекти от тези лекарства са минимални, но калцитонинът изгражда костната маса само с 1,5% годишно.

Друго лекарство е ралоксифенът (Evista). Той е от клас лекарства, известни под популярното название селективни модулатори на естрогенните рецептори. Ралоксифенът предотвратява загубата на кост в гръбнака, бедрата и цялото тяло. Доказано е, че е полезен за костната маса и нейното възстановяване и може да намали риска от фрактури на прешлените. Също така одобрен за лечение при жени след менопаузата и мъже с остеопороза, при които съществува голям риск от фрактура, е терипаратидът (Forteo), инжектируема форма на човешкия паратиреоиден хормон. За разлика от другите лекарства за остеопороза терипаратидът действа чрез стимулиране на образуването на нова костна маса в гръбнака и бедрата.

Хирургично лечение

За нещастие, при остеопороза често се налага лечение на фрактури в резултат на напреднал стадий на заболяването. При сложни фрактури, като например счупено бедро, се налага хоспитализиране и хирургически процедури.

При операция за замяна на бедрото, счупената бедрена кост се отстранява и се подменя с нова, направена от пластмаса или от комбинация от метал и пластмаса. Въпреки често успешните хирургически операции голям процент от онези, които ги преживяват, не успяват да се върнат към предишното си ниво на активност, а на мнозина, които преди сами са се грижели за себе си, се налага да потърсят гледач или да постъпят в дом за възрастни хора. Ето защо от голямо значение са профилактиката, осигуряването на лечение на ранен етап и предприемането на мерки за намаляване загубата на костна маса.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *