ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Остеоартрит – това са най-важните неща, които трябва да знаете за лечението

Остеоартритът, известен още като остеоартроза или дегенеративно ставно заболяване, е прогресиращо заболяване на ставите, причинено от постепенна загуба на хрущял, в резултат на което по краищата им се развиват костни шипове и кисти.

Името „остеоартрит“ идва от гръцките думи „кост“, „става“ и „възпаление“.

остеоартрит
Лечение на остеоартрит

Как се лекува?

Диета

Непоносимостта към някои храни може да допринесе за развитието на остеоартрит, макар това да има по-голямо значение при ревматоидния артрит. Хранителният режим, който може да помогне на болните, включва храни с високо съдържание на фибри и сложни въглехидрати, като се сведат до минимум мазнините.

Растенията от семейство Картофови, като домати, пипер, патладжан и картофи, трябва да се избягват. Същото се отнася и за рафинирани и консервирани храни. Цитрусовите плодове не трябва да се консумират, ако довеждат до отичане.

Полезни са храни, богати на биофлавоноиди (горски плодове, както и други червени, оранжеви и виолетови плодове и зеленчуци). Установено е, че сокът от черна череша (по две чаши два пъти дневно) е особено ефикасен за частичното облекчаване на болката.

горски плодове
Хапвайте повече горски плодове, ако страдате от остеоартрит

Как хранителни добавки да приема?

През последните няколко години се предлага комбинация от глюкозамин и хондроитин сулфат като добавка, която помага на тялото да поддържа и възстановява хрущяла. Проучвания, проведени в Европа, доказват ефективността на това лечение, но резултатите се проявяват не по-рано от месец след началото на приема. Тези вещества не са токсични и не изискват рецепта.

Други добавки, които могат да бъдат полезни, са антиоксидантите, като витамини А, С, Е, селен и цинк и витамините от група В, особено В6 и В5.

Природолечение

Природолечението на остеоартрита включва хидротерапия, диатермия (топлинна терапия), хранителни добавки и препарати на растителна основа, в това число юка, дяволски нокът и глог.

Смята се, че терапията с електромагнитно поле увеличава притока на кръв и кислородната обмяна, което подпомага естествения процес на лечение на тялото. Тази терапия обаче не се препоръчва при отворени рани или в комбинация с пластири за резорбция на лекарства през кожата, както и за бременни жени и хора с инсулинови помпи или пейсмейкъри. Магнити могат да се носят в стелките на обувките, като гривна за глезен, гривна за ръка или на магнитна лента за гърба.

магнитна гривна
Магнитните гривни помагат при остеоартрит

Традиционна китайска медицина

Практикуващите традиционна китайска медицина лекуват артрит с вендузи, масаж, мокса (затопляне на определено място от кожата чрез запалване на билков фитил в близост до нея), използване на билкови лапи и пиене на китайски билкови препарати.

Ежедневната акупресура също може да осигури облекчение за сковани, болезнени стави. От полза е масажът на ставите със смес от етерични масла, особено розмарин и лайка. Друг вид лечение е визуализацията – по 10-20 минути два пъти дневно страдащият от остеоартрит си представя как болката в ставата се превръща в течност, която изтича бавно от тялото в най-близкия воден басейн и впоследствие в океана.

Физиотерапия

На болните се препоръчва да изпълняват определени тренировки, като начин да поддържат ставния хрущял „смазан“. Благотворно влияние оказват упражненията за подобряване на равновесието, гъвкавостта и подвижността. Те могат да включват разходки, плуване, йога, стречинг и изометрична гимнастика. Физиотерапията може да включва и масаж, влажни горещи компреси, горещи вани и др.

Алопатично лечение

Лечението на остеоартрита е съобразено с индивидуалните нужди на всеки пациент. Болните се различават по мястото на засегнатите стави, темпа, с който прогресира болестта, тежестта на симптомите, степента на инвалидност и реакциите към специфични форми на лечение. Повечето лечебни програми включват няколко форми на терапия.

Обучение на пациентите и психотерапия

Обучението на пациентите представлява важна част от лечението на остеортрит поради изключително индивидуалния характер на заболяването и потенциалното му влияние върху живота на пациента. Пациенти, които са депресирани заради промените в работата им или в начина им на живот, обикновено имат нужда от консултации с психолог. Семейството на пациента трябва да се включи в обсъждането на начините за справяне със заболяването, за реорганизация на домакинските задължения и за други аспекти, свързани с проблемите на болния и режима на лечение.

Какви лекарства помагат?

Страдащите от лека форма на остеоартрит могат да бъдат лекувани само с болкоуспокояващи като ацетаминофен или пропоксифен. На повечето пациенти обаче се дават нестероидни противовъзпалителни лекарства или NSAIDs. Те включват съединения като ибупрофен, кетопрофен и флурбипрофен. Предимството на тези лекарства е, че освен болката облекчават и възпалението. Те обаче имат и потенциално опасни странични ефекти, включително стомашна язва, чувствителност към излагане на пряка слънчева светлина, бъбречни смущения, нервност или депресия.

Някои пациенти биват лекувани с кортикостероиди, инжектирани директно в ставите, за да се намали възпалението и да се забави развитието на Хеберденовите възли. Тези инжекции обаче могат да се поставят само два или три пъти годишно. Серия от инжекции с хиалуронова киселина също би имала положителен ефект за поддържането и предпазването на хрущяла.

Операция

Възможно е увредената става да се подмени с изкуствена част или апарат. Друг вид оперативно лечение е свързването на прешлени в гръбнака по хирургичен път, остъргването или отстраняването на повредената кост от ставата или отстраняването на парче от костта, за да може тя отново да възстанови функцията си.

операция
Възможно е увредената става да се подмени с изкуствена част или апарат

Предпазни мерки

В зависимост от мястото на засегнатата става на хората с остеоартрит може да бъде препоръчано да носят шийни шини или яки, патерици, бастуни, бедрени шини, коленни опори, да използват легло е твърда повърхност или столове и тоалетни чинии с по-високи седалки. Препоръчва се също така да се избягва натоварване на колената, изкачване на стълби или вдигане на тежки предмети.

Нови видове лечения

През последните години се изследват няколко нови метода за лечение на остеоартрит. Макар че те все още са в процес на разработка и тестване, получените досега резултати изглеждат обещаващи. Те включват:

– Лекарства за модифициране на болестта. Тези съединения могат да помогнат на организма да подобри възстановяването на хрущяла или да образува нов.
– Генна терапия.
– Трансплантация (присаждане) на хрущял.

Рискови фактори:

– Напредване на възрастта
– Прекомерно натоварване на ставите
– Наднормено тегло

Физически ефекти:

– Засегнати стави
– Костни шипове
– Уголемени или деформирани стави

Възможности за лечение:

– Регулиране на теглото
– Нестероидни и противовъзпалителни лекарства

Справяне с болката:

– Групи за подкрепа
– Физически упражнения
– Физиотерапия
– Пасивни упражнения
– Подмяна на ставата
– Топлина и студ
– Масажна терапия
– Акупунктура
– Психологически подходи (релаксация, визуализация)
– Тай чи
– Йога

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *