Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да избегнем болестите на сърцето със средствата на алтернативната медицина?

Болестите на сърцето и кръвоносните съдове (особено артериите) са не само най-честата причина за смърт в съвременния свят и особено на Запад, но и най-предотвратимите.

Сърцето
Сърцето

Те убиват почти толкова хора, колкото всички други болести, взети заедно, включително рака, особено в съвременна Европа и Северна Америка.

Повечето сърдечни и артериални болести са причинени от лошо хранене и лоши житейски навици (включително тютюнопушене), стрес, липса на физически упражнения и прекалено тегло. Повече от половината хора с наднормено тегло умират от болест на сърцето или свързани проблеми като ударите например, а в повечето западни страни увеличаващ се брой съвсем млади хора, включително тийнейджъри, страдат от напреднала артериална болест Въпреки това и двата типа заболявания сякаш са почти неизвестни сред примитивните общества и за­това те често се наричат “класическата болест на цивилизацията” Изчислява се, че до 95% от случаите са предотвратими. Скорошните изследвания и най-вече провежданите в САЩ са показали, че едни и същи фактори, които могат да причиняват болестта, могат и да я предотвратят, ако се обърне техният знак.

Известно е, че балансираният начин на хранене, релаксацията и здравословният живот по принцип могат да отпушат артериите и да заредят наново с енергия сърцето. По тази причина алтернативната медицина е излязла на преден план в много страни при лечението на сърдечните и артериалните болести и в бъдеще може да стане много по-важна от традиционните поддържащи лекарства.

Сърцето, кръвоносните съдове и кръвта изграждат кръвоносната система.

Кръвта носи кислорода от въздуха, за да “зареди с енергия” клетките, хранителните вещества – за да нахрани тялото, и други химикали, например хормони, които са от съществено значение за функцио­нирането, възстановяването и поддържането на тялото, както и за предпазването му от болестта.

Лошо кръвообращение

Сърцето изпомпва кръвта, артериите я изнасят от сърцето, а вените я връщат там. Обикновено сърцето изпомпва около 5 л кръв на минута по тялото. Ако обаче по някаква причина кръвният поток е ограничен, циркулацията се забавя. Лошото кръвообращение се появява предимно при възрастните хора и най-често засяга областите, които са най-отдалечени от сърцето. На медицинс­ки език състоянието е известно като периферна исхемия и може да доведе до широк спектър от симптоми – от студени ръце и крака и спазми до гангрена в най-тежките случаи, при която част от тъканта умира и започва да се разлага. Лошото кръвообращение обикновено е резултат от комбинирания ефект на по-малко здраво сърце и стеснени и втвърдени артерии – 6 типичния случай резултат от възрастта. Пушенето е най-често срещаната причина, но това може да е съпътстващ симптом на диабет (висо­о съдържание на захар в кръвта

Вашето сърце:

  • бие приблизително 100 000 пъти на ден, или 3 милиарда пъти през живота
  • изпомпва 5 л кръв всяка минута, когато почивате, но до 6 пъти повече, когато извършвате физическа дейност
  • изпомпва приблизително 23 000 л кръв на ден
  • изпомпва целия ви кръвен запас около тялото ви приблизително по веднъж на всяка минута и по-често, ако бързате -5 тежи около 230-280 г при жена в зряла възраст и между 280-340 г при възрастен мъж
  • е горе-долу с размера на юмрука ви.

Лечение

Лечение на болестите на сърцето
Лечение на болестите на сърцето

Лечението трябва да се концентрира върху спирането на цигарите и увеличаване достъпа на кръв до областта, като се помогне на кръвоносните съдове да се разширят и сърцето да изпомпва по-ефективно. Подобрението в качеството на кръвта и особено увеличението на броя на червените кръвни клетки също трябва да бъде цел.

Масаж. Това е добър начин да се стимулира циркулацията при всякакви оплаквания. Не масажирайте директно върху наранявания (порязвания, охлузвания или рани), възпалени вени (флебит), разширени вени или тумори. Алтернативите на масажа са рефлексологията и ароматерапията с есенциални масла от черен пипер и розмарин. Хипноза/биологична обратна връзка. Тренингът в температурна биологична обратна връзка може да помогне за повишаване температурата на крайниците.

Диета и хранене. В допълнение на общоздравословен начин на хранене приемайте много мазна риба, например скумрия, херинга, сьомга и риба тон.

Препоръчваните хранителни добавки са витамини А, С, Е, селен, цинк, манган и незаменимите мастни киселини ЕРА (линолова) и GLA (линоленова).

Билкова медицина. За следните билки се вярва, че действат тонизиращо върху кръвта: чесън, червен и черен глог, ехинацея, джинджифил, много лют червен пипер, чили и черен пипер, бодливият храст Zanthoxylum americanum и хмел.

БОЛЕСТ (ИЛИ СИНДРОМ) НА РЕЙНО

Лечение болест на Рейно
Лечение болест на Рейно

Това е рядко срещано заболяване, причинено от нервни спазми в малките артерии, особено на пръстите, водещо до тяхното измръзване, побеляване и често вкочанясване.

Най-често засяга млади жени.

Лечение

Дръжте засегнатите части добре покрити в студено време и избягвайте да пиете кафе и да пушите, тъй като и двете стесняват кръвоносните съдове.

Диета и хранене. Яжте богати на желязо храни  и се откажете от чая, който потиска абсорбцията на желязо.

Традиционна китайска медицина. Препоръчват се пръчици от канела и ангелика.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Хомеопатия. Могат да помогнат Arsenicum alb. 6с, Pulsatilla 6с u Carbo veg. 6с.

ПОДУТИ ИЗМРЪЗНАЛИ МЕСТА

Подутите измръзнали места се причиняват от излагане на крайниците на студ и влага – например пръсти, уши, нос и особено краката и пръстите на краката, което кара кожата да стане по-мека, болезнена и силно да сърби. Хората с чувствителна кожа или лошо кръвообращение са най-уязвими, особено пушачите (никотинът на­малява циркулацията в кожата).

Лечение

Билкова медицина. Мажете с мехлем от невен, ако кожата е напукана. Традиционна китайска медицина. Твърди се, че билките канела, червен градински чай, джинджифил и ангелика помагат.

Натуропатия. Стимулирайте кръвообращението чрез поставяне на засегнатия крак или ръце първо в топла вода за половин минута, а после в студена. Повтаряйте около 15 минути. Намажете засегнатата част с паста от мед и глицерин, смесени с яйчен белтък и брашно, и останете така 24 часа.

Диета и хранене. Приемайте допълнително витамини С, Е и В-комплекс и особено калций.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за: Хомеопатия. Могат да се препоръчат мехлем Tamus 6с, Rhus tox. 6с, Agaricus 6с, Petroleum 6с и Carbo veg. 6с.

Сърдечни болести

Болестите на сърцето
Болестите на сърцето

Сърдечната болест всъщност не е болест на самото сърце, а на кръвоносните съдове, които му доставят кръв. Оплаквания като “дупка в сърцето” и проблеми с клапите (понякога следствие от ревматична треска) също могат да се появят, но повечето проблеми със сърдечните клапи днес са резултат от тяхното втвърдяване и пропускане, настъпващо с възрастта. Разстройствата на сърдечните клапи и особено на аортната и митралната клапа могат да причиняват стрес в сърцечния мускул, водещ до сърдечна недостатъчност, и най-добре се коригират чрез хирургична намеса.

Широко разнообразие от медицински имена някога покриваше онова, което по­вечето хора наричат “сърдечна болест” – сърдечно-съдова болест (ССБ), болест на коронарните артерии (БКА), коронарна сърдечна болест (КСБ) и исхемична болест на сърцето (ИБС), и това показва, че основният източник на проблема са артериите, които обграждат и хранят сърцето (“коронарните артерии”). Истинската причина за “сърдечната болест” са запушени и втвърдени ар­терии, тнар. атеросклероза.

ИНФАРКТ

Инфарктът е най-драматичният резултат от болестта на сърцето. Известен медицински като коронарна тромбоза или остър миокарден инфаркт, той е резултат от блокиране на коронарните артерии, хранещи сърцето. Инфарктът винаги е внезапен и често е фатален. Симптомите са болка като от менгеме в гърдите, надолу по лявата ръка и нагоре по лявата половина на врата към челюстта, изпотяване и липса на въздух. Инфарктът е спешен медицински случай.

АНГИНА

Ангината (пълното име е ангина пекторис) предизвиква жестока болка в гърдите, причинена от липса на кръв в артериите около сърцето (медицинският термин е коронарна исхемия) и е ясен симптом на болест на сърцето. По-често срещана при мъже в средна и напреднала възраст, отколкото при жени, тя обикновено идва по време на или незабавно след физически упражнения или период на умствено или емоционално напрежение.

Основният симптом е силна болка в центъра на гърдите, понякога бъркана с киселини в стомаха.

Лечение

Спешното медицинско лечение е с нитроглицерин, но акупунктурата може да е алтернатива при някои хора.

УДАР

Ударът се причинява от увреждане на кръвоносните съдове, осигуряващи кръв на мозъка. Съсирек (тромбоза) в една от церебралните артерии причинява смъртта на част от мозъка поради недостатъчно осигуряване на кръв (инфаркт). Друг тип удар е мозъчният кръвоизлив или спукан кръвоносен съд. И двете причиняват сходна клинична картина — засегнатата част от мозъка спира да функционира. Това може да доведе до слабост в крайниците, слепота или загуба на висши функции като речта. Много удари са непосредствено фатални, но частично или пълно възстановяване е възможно с умела рехабилитация за онези, кои­то оцелеят през първите няколко седмици след първон­ачалния удар.

Лечение

То се концентрира върху поддържането на здрав кръвен поток, на силни и гъвкави мускули и лигаменти.

Диета и хранене. Следвайте съветите за здравословно хранене.

Билкова медицина. Чай от бял равнец (две чаени лъжички от изсушената билка в топла вода три пъти на ден).

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Традиционна китайска медицина. Девисилът може да помогне.

Акупунктура. Трябва да се използва веднага щом стане възможно, за да се контрират ефектите на парализата.

Хомеопатия. Arnica 6с и биохимичната тъканна сол Kali mur 6x два пъти дневно може да са от помощ.

Масаж, остеопатия, хиропрактика, хидротерапия.

Тези манипулационни терапии на баланса безопасно могат да се използват за поддържане на мускулния тонус и гъвкавостта.

Предотвратяване и лечение на сърдечни болести

Храна за предотвратяване болестите на сърцето
Храна за предотвратяване болестите на сърцето

Сърдечните болести могат да се предотвратят, както и да се лекуват чрез четири стъпки: спрете цигарите, намалете и управлявайте стреса, променете и подобрете начина си на хранене, правете повече физически упражнения. Трябва да предприемете стъпки и за контролиране на кръвното налягане, ако то е високо или ниско.

КОНТРОЛИРАНЕ НА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ

Кръвното налягане обикновено се мери в милиметри живачен стълб (mm/Hg). Средната стойност е 130/80, но няма „идеални показатели“. Кръвното налягане и пулсът съвсем естествено варират с възрастта, пола и хората от една и съща възраст и пол. То обикновено е по-високо при мъжете, отколкото при жените.

Лечение

Високото кръвно налягане реагира най-добре на значими промени в житейските навици и особено намаляването на теглото, управлението на стреса, редовните физически упражнения, прекратяването на тютюнопушенето и умерената употреба на алкохол.

ДИЕТА И ХРАНЕНЕ. Намаляването на солта и алкохола е важно. Зелен чай от елда, плодови и зеленчукови сокове (портокал, грейпфрут, круша, ананас, целина), добавки (витамини А, С, Е, минерали магнезий, селен, цинк, а също и лецитин и калций) са полезни.

Температурна биологична обратна връзка. Американецът д-р Елмър Грийн е доказал, че 80% от хората с хипертония могат да я контролират, като се научат да повишават температурата на краката си до 36 градуса С чрез използване на температурна биологична обратна връзка. Залепете обикновен домашен термометър на краката си и повишете температурата, като си “мислите”, че краката ви са топли, с помощта на представи за топлина или като си повтаряте наум: “краката ми се стоплят все повече и повече…”.

НАМАЛЯВАНЕ НА СТРЕСА

Намаляване на стреса и упражнения за профилактика на сърцето
Намаляване на стреса и упражнения за профилактика на сърцето

Научете се как да управлявате равнищата на стрес в живота си и отделяйте време за релаксация. Новите изследвания са показали, че релаксацията е много по-важна при сърдечните болести, отколкото някога се е разбирало.

Терапии чрез релаксация (включително самопомощ):

Физически терапии (масаж, ароматерапия, рефлексология, флотационна терапия)

Медитация и представи (автогенен тренинг, автохипноза, биологична обратна връзка)

Терапии на баланса и движението (йога, тай чи)

Терапии чрез говорене (консултиране, психотера п ия, хипнотерапия/хипноза) Експресивни терапии (изкуство, музика, танц, звук, цвят и драма)

Енергийни терапии (терапия на полярността, акупунктура/акупресура, изцелява не, хомеопатия, лекарства от цветя, аюрведическа медицина)

ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ

Правете редовно физически упражнения три или четири пъти на седмица, за да повишите пулса си поне за 20-30 минути. Подходящи са аеробни упражнения. Помнете, че физическата годност не може да се съхранява в контейнер. Върху нея трябва непрекъснато да се работи. Освен това аеробните упражнения са отличен начин както за физическо, така и за емоционално и умствено разтоварване. Добрите начини да се упражнявате, за да имате здраво сърце, са ходенето, карането на колело, плуването и джогингът. Или пък се присъединете към група за редовни физически упражнения в местния ви фитнес-клуб или гимнастически салон.

Внезапните, изтощителни физически упражнения при много пълни хора или лица над 50 години, които отдавна не са правили упражнения, са опасни и могат да доведат до инфаркт. Навлизайте постепенно – и преди да започнете, си направете цялостен медицински преглед.

Хранене на сърцето

Дългосрочна превантивна мярка срещу сърдечните болести (и ударите, и високото кръвно налягане) е да преразгледате навиците си за ядене и пиене, да се посъветвате с диетолог и да си съставите програма за здравословно хранене, която включва лека храна и умерено количество алкохол, ако го харесвате. Опитайте се да направите свой редовен навик здравословното хранене, така че постепенно тялото ви да не копнее за сол, захар или мазнини. Опитайте “средиземноморската диета”, защитавана по-долу.

Ето някои насоки, които са лесни за следване:

  • намалете теглото си (или положете всички усилия да останете на) до “идеалното” (вж. таблицата по-долу)
  • не пушете
  • контролирайте какво ядете и какво пиете и в частност избягвайте колкото се може повече солта, наситените мазнини и преработената храна, яжте много пресни (за предпочитане органични) плодове и зеленчуци, особено онези, за които е известно, че “тонизират” кръвта и кръвоносните съдове, мазна риба и влакна, намалете консумацията на млечни произведения (особено пълномаслено краве мляко и сирене), пийте много чиста вода (поне 2 л на ден)
  • пийте алкохол умерено, ако го харесвате и ако е част от жизнения ви стил.

СРЕДИЗЕМНОМОРСКАТА ДИЕТА

Статистиките на Световната здравна организация в Женева непрекъснато показват, че нивата на сърдечни болести в Южна Европа не са толкова Високи, колкото тези в Северна Европа. Във Франция, Гърция, Италия, Португалия и Испания цифрата на починалите от сърдечни болести е на половината на тази в Дания и Холандия и е много под една трета, когато се сравнява с Шотландия, Северна Ирландия и Великобритания, която има един от най-лошите регистри в световен мащаб.

Този факт е породил идеята, че именно „средиземноморската диета“ предпазва и особено редовното консумиране на салати, риба, ориз, плодове и червено вино. Други допринасящи фактори с еднаква сила включват естестве­ното въздействие на горещото време върху разреждането на кръвта, съчетано с по-бавния и пo-релаксиран темп на живота (например следобедната почивка) и тясната мрежа на социалната подкрепа сред много семейства.

Зъбите и сърцето

Важно е да посещавате редовно зъболекар и да поддържате зъбите и венците си здрави. Лошата зъбна хигиена може да доведе до опасно заболяване на сърцето, известно като инфекциозен ендокардит. Бактериите навлизат в кръвния поток през кървящите венци и причиняват инфекция на сърдечните клапи. Тя е особено опасна за хора, които вече имат дефектни или изкуствени клапи. На тях се препо­ръчва краткосрочно лечение с антибиотици винаги когато посещават зъболекар. Ефикасното и редовно миене на зъбите с добра, ес­тествена зъбна паста (например сода бикарбонат) и масажирането на венците от време на време с пръст е най-добрата предпазна мярка.

ДОБАВКИ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО

Препоръчвана дневна доза

 

Витамини Превантивна доза Лечебна доза
Бетакаротин 20,000 iu 20,000-40,000 iu
Витамин В3 30 mg 50-250 mg
Витамин В6 25 mg 50-100 mg
Витамин С 1000 mg 2000-1000 mg
Витамин Е 200 iu 400-1000 iu
Бuomu (Витамин Н) 50 mcg (коензим на витамин С)
Коензим Q10 (Bum. Q) 40 mg 60-150 mg
Фолиева киселина 100 mcg 200-450 mcg
Минерали    
Калций 350 mg 350-800 mg
Магнезий 175mg 175-500 mg
Манган 2.5 mg 10-20 mg
Селен 100 mcg 100-200 mcg
Цинк 20 mg 20-50 mg
Аминокиселини    
Карнитин 250-1500 mg 1500-3000 mg
Хистидин 250-1000 mg 1000-3000mg
Лизин 3000 mg 3000 mg
Метионин 250-1500 mg 1000-3000 mg
Серин 250-1000 mg 1000-3000 mg
Таурин 250-1000 mg 6000 mg
Триптофан Забранен В САЩ и Великобритания
Мастни киселини и мазнини  
GLA (линоленоВа) 180 mg 300-3000 mg
ЕРА (линолова) 80-100 mg 200-240 mg
Лецитин 15000 mg 45000 mg

Забележка: Цифрите за дозите са дадени само като ориентация. Най- добре е лечението да се провежда под контрола на опитен практик.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *