ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво казват ноктите за нашето здраве?

Ноктите имат важна функция и много хора са обсебени от естетическия им вид, но истината е, че рядко ги приемаме като симптом за някакво заболяване. Те могат да дадат ценна информация за здравословното ни състояние и да сигнализират за проблеми в тялото. По вида им може да се определи дали има наличие на заболявания като недохранване, инфекция и други.
ноктите
източник: www.top10homeremedies.com

Ето някои важни неща, които ноктите могат да разкрият за здравето ви.

  1. Пожълтяване на ноктите

Ако ноктите ви имат лек или силно жълтеникав отенък, вероятно има някакъв здравословен проблем. Най-често това сочи за наличието на гъбички.  Хората с диабет са по-склонни да страдат от гъбична инфекция на ноктите и те стават крехки и пожълтяват. Ако инфекцията не се лекува своевременно, нокътното легло може да се прибере и ноктите да се удебелят. В редки случаи, жълтите нокти могат да посочат, съпътстващи заболявания като бронхиектазии, белодробни инфекции като туберкулоза, заболявания на черния дроб (жълтеница), проблем с щитовидната жлеза или псориазис.

Понякога пожълтяването им може да е причинено от възрастта, употреба на лакове, лакочистители или тютюнопушене. За да предотвратите неприятния оттенък е добре за известно време да избягвате тези продукти.

Можете да се опитате да почистите петната, използвайки лимонов сок. Ако това не помогне е добре да се консултирате с лекар.

  1. Бледи (бели) нокти

Много бледите (бели) нокти също сигнализират за наличието на здравословни проблеми. Една от основните причини за това е желязо-дефицитна анемия. Поради нисък брой на червените кръвни клетки, тялото не получава достатъчно кислород в кръвта, а това причинява избледняване на тъканите, особено тази под ноктите. Ако това е причината, можете да ги масажирате с малко затоплен зехтин и кокосово масло в продължение на няколко минути, няколко пъти дневно.

Други възможни здравословни проблеми включват недохранване, хепатит, сърдечна недостатъчност и чернодробно или бъбречно заболяване. Каквато и да е причината, ако имате много светли нокти в продължение на няколко месеца е необходимо да се обърнете към лекар, за да изясните точната причина.

  1. Напукани и нацепени нокти

Това е един от най-често срещаните проблеми с ноктите. Напуканите и разцепващи се нокти обикновено алармират за хранителни дефицити, травма, хронично недохранване,  както и много здравословни проблеми. Недостиг на фолиева киселина, витамин С или протеин може да предизвика този проблем.

Напуканите и нацепените нокти могат да са причинени от гъбична инфекция, хипо или хипер функция на щитовидната жлеза или псориазис.

За лечение на нацепените нокти трябва да се опитате да ги запазите сухи – избягвайте прекомерен контакт с вода, поддържайте ги хидратирани, използвайки различни лосиони и масла. Ако не забележите подобрение, консултирайте се с лекар.

  1. Удебеляване на ноктите

Удебеляването на ноктите често сигнал за наличието на гъбична инфекция, особено при по-възрастни хора, при които се получава обезцветяване.

Дебелият нокът може да сигнализира и за проблеми с щитовидната жлеза, псориазис и артрит. Текстурата му може да затрудни рязането му, а това да доведе до по-голям риск от инфекции. За да отрежете дебел нокът, трябва да накиснете краката/ ръцете си в топла вода за около 10 минути.

  1. Деформация на ноктите

Под деформация на ноктите се има предвид подуване в края на пръстите  и извиване и заобляне на ноктите, което ги прави много податливи на счупване. Най-често тази деформация е предизвикана от намалено съдържание на кислород в кръвта, което може да е свързано с белите дробове, сърцето, черния дроб или бъбреците.

нокти ноктите деформ

Изследвания са установили, че трима от всеки 10 души, болни от злокачествен рак на белия дроб, получават този тип деформация.

Това състояние е възможно да е свързано с възпалително чревно заболяване, сърдечно-съдови и белодробни заболявания, както и СПИН. Други възможни причини включват цьолиакия, дизентерия, базедова болест и хиперфункция на щитовидната жлеза.

  1. Форма на ноктите като лъжица

Това е аномалия на ноктите, от която ноктите стават необичайно тънки и заемат вдлъбната форма. Това състояние по-често се наблюдава при ноктите на краката и е известно като койлонихия.

Това състояние на ноктите е признак на хроничен недостиг на желязо, което може да се дължи на недохранване, стомашно-чревни кръвоизливи, глисти, цьолиакия, хипотероидизъм, сърдечно-съдови заболявания, хемохроматоза и травми. Можете да третирате аномалията, започвайки терапия с високо количество желязо, но трябва да се изчака няколко месеца, за да израсне здрав нокът.

  1. Малки вдлъбнатини по ноктите

При това състояние по нокътя има вдлъбнатини, които варират според причината. Най-честите причини за този проблем са: псориазис, болест на Райтер, витилиго, алопеция ареата (гнездов косопад), хемодиализа, екзема и хронична бъбречна недостатъчност.

  1. „Ноктите на Тери“

Състоянието, известно като „ноктите на Тери“ се характеризира с това, че по върха на нокътя се появява тъмна розова лента, а самата плочка губи прозрачността си. Този проблем най-често се среща при хора с цироза на черния дроб, сърдечна недостатъчност и захарен диабет.

Възрастните хора са изложени на по-висок риск от поява на „ноктите на Тери“. Състоянието може да сигнализира за неправилно хранене, хиперфункция на щитовидната жлеза, СПИН, както и да се получи по време на химиотерапия.

  1. Линиите на Бьо (Beau)

Това състояние се характеризира с напречни вдлъбнатини по ноктите, които могат да са причинени от нараняване, химиотерапия, неконтролиран диабет, проблеми с кръвообращението или от заболяване, свързано с висока температура като пневмония и заушка. Линиите на Бьо може да са сигнал за дефицит на цинк в организма.

В случай, че имате вдлъбнатини, но не знаете причината за появата им е необходимо да се консултирате с лекар.

Източник: http://www.top10homeremedies.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *