ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Алергията и 10 насоки за побеждаването й

Алергията е абнормална реакция на имунната система на вещества, които не причиняват реакции у повечето хора. Един на всеки осем човека има една или повече алергии и такива оплаквания обикновено се предават в семейството.

Алергиите
Алергията

Състоянието се описва като атопия, а хората с класически алергични симптоми — атопични. Тъй като атопията често се у наследява, е възможно гените, отговорни за имунния контрол, да действат абнормално. Много често срещани оплаквания като сенната хрема, астмата и екземата са причинени от алергични реакции.

Алергичните реакции са задействани от имунната система, чиято работа е да разпознае чуждите протеини (антигени), например бак­терии и вируси, и да създаде антитела, за да се бори с тях. Имунната система освен това прави чувствителни лимфоцитите (белите кръвни клетки), за да взаимодействат с антигените и да ги унищожат

При алергиите имунната система погрешно взема безвредни вещества (алергени) за антигени и образува антитела и сенситизира лимфоцитите да се борят с тях. Например при сенната хрема (наречена също алергичен ринит) алергията е резултат от вдишването на алергени като прах, полени или микроорганизмите 1 домашната прах. Алергиите могат да се причиняват и от излагане на кожата на химикали или на враждебна реакция на определени храни.

В алергиите, или както още се наричат свръхчувствителните реакции, са включени няколко механизма. Най-често срещаните алергии са причинени от свръхчувствителни реакции от Тип 1, които предизвикват незабавни симптоми. Алергенът кара имунната система да произведе специфични антитела, наречени имуноглобулин Е (IgE), който покрива мастоцитите в белите дробове и дихателния тракт, кожата и стомаха. След като се активира, мастоцитът освобождава мощни вещества, включително хистамин и простагландини, които предизвикват незабавни и познати симптоми. Враждебната реакция може да се появи в рамките на минути или да се развива в продължение на няколко часа. Типичните симптоми включват подути очи и устни, изтръпнала уста, кихане, обриви, зачервени, сълзящи очи, течащ нос, разширяване на корема и болки, диария и повръщане. При тежките алергични реакции може да се появи внезапно падане на кръвното налягане и да доведе до заплашващ живота анафилактичен шок.

Прочетете още за алергиите и какви видове съществуват ТУК

Ако подозирате някаква алергия, консултирайте се с лекар, за да се постави диагноза.

Първо, установете дали други членове на вашето семейство страдат от алергии (астма, сенна хрема, екзема). Освен това си водете дневник на симптомите и се опитайте да установите какви храни, вещества или ситуации ги задействат. Някои лекари ще ви уредят научни диагнос­тични тестове за алергия. При обичайния тест лепенки, потопени в подозираните вещества-причинители на алергия, се залепват за кожата (обикновено на гърба). Друг начин е веществата да се инжектират точно под повърхността на кожата. След това се наблюдават реакциите, за да се идентифицират алергените. Когато лепенките се отстранят, предизвикващите алергия вещества оставят възпалена зачервена зона (същото се случва на мястото на подкожните инжекции). Тестът не е безгрешен и червени зони могат да се появят и с вещества, към които не сте алергични. При подозирана хранителна алергия може да се препоръча диета на изключване.

Ако подозирате хранителна алергия или нетърпимост у дете, потърсете помощ от вашия лекар или диетолог, преди да започнете да изключвате храни. Ограничен начин на хранене при децата може да ги лиши от незаменими хранителни вещества и да попречи на растежа и здравето им.

Лечение

Лечение на алергията
Лечение на алергията

Най-доброто лечение е да се избягва алергенът. Едно от съществуващите лекарства е антихистаминът, който облекчава симптомите, например сърбеж от ухапвания и ужилвания. Той може да причини замаяност, което е неудобство на работното място, макар че е в състояние да помогне на страдащите от екзема да спят по-добре, а следователно да се намали чесането. Кортикостероидните кремове и инхалациите с кортикостероиди имат странични ефекти. Десенситизацията или хипосенситизацията вече не са много популярни заради страничните ефекти и занижения процент на успеваемост. Хипосенситизацията отнема две до три години и включва увеличаване на дозите алерген за по-бързото формиране на анти­тела, за което се твърди, че подпомага търпимостта.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Релаксация и техника на Алекзандър. Те помагат за намаляване нивото на стреса.

Хомеопатия. Лечението ще се предпише съобразно отделния случай, но ще включва десенситизация.

Акупунктура. Тя може да е ефективна при лечението на алергиите, балансирайки енергията на органите, така че те да успеят да се справят

Рефлексология и билкова медицина. И двете имат добра успеваемост при работата с алергиите. Билковият практик ще ви посъветва за на­чина на хранене и индивидуалните лекарства.

Съвети и предупреждения

Диетите чрез елиминиране могат да са твърде опасни; винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да промените начина си на хранене по какъвто и да е начин. Помнете, че не лекувана, алергията може да доведе до остра реакция, която застрашава живота.

АНАФИЛАКТИЧЕН ШОК

Анафилактичният июк е тежка генерализирана реакция, която създава дихателни трудности и отоци вътре и около устата и гърлото, създавайки риск от задушаване. Подходящата първа помощ е от жизненоважно значение и незабавно трябва да се потърси медицинска помощ. Докато тя дойде, подкрепяйте човека в поза, която най-добре подпомага дишането му. Разхлабете дрехите около врата и кръста. Ако той загуби съзнание, го поставете в легнало положение и бъдете готови да започнете съживяване. Когато е известно, че човекът е в опасност от тежка алергична реакция (например спрямо фъстъци), лекарят може да му даде спринцовка с адреналин за използване при спешни случаи.

ДЕСЕТ НАСОКИ ЗА ПОБЕЖДАВАНЕ НА АЛЕРГИИТЕ

Победете алергията
Победете алергията

Най-добрият начин е да се избягва алергенът.

Научете се да живеете със своята алергия: тя може да продължи до края на живота ви.

Мислете предварително. Ако например сте алергични към котки, питайте в хотелите, ресторантите и приятелите дали имат котка, преди да направите резервация или да се съгласите да ги посетите.

Ако вашият алерген е поленът, дръжте прозорците на колата и на дома затворени.

Ако страдате от сенна хрема, уредете си ваканцията в чужбина в сезон, който ви създава най-много проблеми вкъщи.

Научете всички синоними за храната или другите вещества, към които сте алергични, и си създайте навика винаги да четете надписите по опаковката и етикетите.

Бъдете себеутвърждаващи се. Питайте персонала в магазините, в които храните не са етикетирани, и не ги купувайте, ако точните съставки не са известни.

Когато ядете навън, интересувайте се дали определено блюдо съдържа продуктите, към които сте алергични. Помнете, продуктът може да не присъства в описанието на блюдото, но да се използва като подправка или декорация.

Пишете до вашия супермаркет, магазин за екологично чисти продукти или аптека, за да ви изпратят списък на храните, които са свободни от съставките, към които сте алергични, или за детайли за заместителите на яйца, тестените изделия и хляба без пшеница и несъдържащите глутен хлебни смеси.

Станете експерт. Присъединете се към подходящата организация/група за подкрепа (например за страдащи от астма, екзема, сенна хрема), за да се информирате за най-новите изследвания/продукти и да получавате морална подкрепа.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *