ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

10 елеменарни начина да бъдете здрави и щастливи по-дълго време

Здрави и щастливи – мисия възможна

Понякога са нужни малко усилия, за да забавим стареенето. Ето тези съвети със сигурност ще ви помогнат!

1. По-кротко с тренировките.

Всеки знае колко полезен е спортът за здравето и добрия ни външен вид. Но лекари предупреждават, че не трябва да се прекалява и не е добре да се потим прекалено много. Силното изпотяване при спортуване означава голяма загуба на енергия за организма. А това според традиционната китайска медицина нарушава енергийния баланс, което трябва да се избягва. Има хора, които по природа имат толкова високо енергийно ниво, че спокойно могат да тренират усилено и по този начин да балансират агресиите си. Но за повечето от нас са подходящи по-леките спортове без преуморяване.

ходене пеша
Не прекалявайте с тренировките

Според специалистите по аюрведа, подходящи са гребането и северното ходене, тъй като предлагат в еднаква степен разтоварване и движение. Важно е спортът да доставя удоволствие, а не да се превръща в досадно задължение. Натоварването трябва да е такова, че да можем спокойно да дишаме през носа. Ако след тренировка не се чувствате добре или сте прекалено уморени, трябва да смените спорта или да промените темпото и честотата на упражненията.

2. Добър сън с книга преди лягане.

Знаем как често вечер не можем да заспим, превключвайки от канал на канал телевизора. По-добре да почетем, вместо да изтощаваме батериите на дистанционното. Здравият сън е една от най-важните предпоставки за доброто ни състояние, а сменянето на каналите ни пречи да се отпуснем. Книгите обаче – стига да не става въпрос за някой ужасяващ трилър, ни успокояват и приспиват. Освен това образуват нови връзки в невронните структури на мозъка. Ако учите чужд език или искате да преговорите лекцията от последния си курс, вечерта е най-подходящото време. Установено е, че по време на сън знанията се запечатват най-добре. Това обаче е много индивидуално. Сами трябва да разберете от колко сън се нуждаете, за да се чувствате добре. Трябва да знаете, че недостигът на сън води до нарушаване на хормоналния баланс и ако не си доспивате, кожата ви сутрин ще е отпусната, а и по-бързо ще се образуват бръчки.

3. Да проявяваме постоянна любознателност.

Дълго бреме учените смятаха, че при възрастните развитието на мозъка е напълно завършено и вече може само да „деградира“. Има добра новина – последните изследвания показват, че във всяка възраст се създават нови нервни връзки с различни процеси на обучение. Това се нарича неврогенеза при възрастните. Разбира се, кръстословиците са задължителни, но те не развиват мозъка. При тях просто поддържаме постигнатото ниво на знания. Много по-ефикасно е да търсим нови предизвикателства, които тренират и скоростта на реакциите ни, не само паметта.

любовзнателност
Бъдете любознателни като децата

Правени са изследвания на хора, тренирали жонглиране в продължение на три месеца. Констатирани са значителни промени в области на мозъка, свързани с учебните процеси. Затова е изключително важно непрекъснато да си поставяме нови задачи – да започнем да се занимаваме с друг вид спорт, да си намерим ново хоби, за да развиваме мозъка си.

4. Да си създаваме ритуали.

Организмът ни се ръководи от външни и вътрешни ритми. Дали става въпрос за дишане, сърдечен ритъм или мозъчни вълни, или продукция на хормони през деня и през нощта – в идеалния случай ние живеем винаги в един и същи ритъм. Когато заради безсъние, претоварване с работа или други причини нарушим естествения си ритъм, вредим на важни регенерационни процеси в организма и остаряваме по-рано. Важно е да живеем в определен ритъм – доколкото е възможно. Това значи да ставаме и да лягаме по едно и също време, да имаме определени часове за хранене и най-важното – да планираме достатъчно време за почивка и разтоварване.

Ритуалите за разтоварване не са лукс, а необходимост.

Според изследванията най-добре ще се разтоварим с бавна музика, която успокоява пулса и дишането ни. Добре е да правим паузи в работата за около 5-10 минути за нещо приятно – едно упражнение от йога, един масаж на стъпалата, кратка разходка навън на слънце и чист въздух или просто малко да послушаме приятна музика.

5. Формулата на любовта.

Разбира се, всеки знае, че сексът подмладява. При едно задълбочено изследване е установено, че редовният, задоволяващ секс ни прави да изглеждаме до седем години по-млади. Причината е, че сексуалната активност редуцира мазнините, активира кръвообращението и се грижи при жените за повече естрогени, които поддържат стегната съединителната тъкан и кожата. При мъжете се повишава продукцията на тестостерон, което води до образуване на повече белтъчини, а оттам до натрупване на мускули. Всъщност и двата пола само печелят от секса, затова го практикувайте по-често!

6. Принципът на топлината.

Дълго време се препоръчваше задължително закуска с мюсли с кисело мляко и плодове. Сега вече много учени смятат, че сутрин трябва да активираме енергията си с нещо топло. За организма не е лесно още рано през деня да преработва студена храна. Традиционната китайска медицина препоръчва топли каши, например от просо с ябълки и стафиди. С такава закуска ще се разсъним по- бързо и ще ускорим обмяната на веществата. Ако искаме да останем по-дълго млади, трябва да се придържаме към известното старо правило – богата закуска, скромен обяд и бедна вечеря. Не вреди дори понякога да си легнем с празен стомах. Това ще ускори продукцията на хормоните соматропин и мелатонин. Соматропинът е хормонът на растежа и спомага за натрупване на мускулна маса и разграждане на мазнините. Мелатонинът забавя деленето на клетките, което за кратко спира процеса на стареене. През деня трябва да се ядат повече плодове и зеленчуци.

топла каша
Традиционната китайска медицина препоръчва топли каши за закуска

Съдържащите се в тях антиоксиданти са мощно оръжие срещу старостта. При хора, приемащи с храната повече ликопин и каротин, например от домати и моркови, се образуват значително по-малко бръчки. Фитохормоните в соята и соевите продукти, които действат като естрогени, поддържат стегната съединителната тъкан и запазват младежкия вид на кожата.

7. Важно е да се ядат повече зеленчуци, отколкото плодове.

Захарното съдържание на бананите, крушите и т.н. не влияе добре на фигурата.

Какво ни удовлетворява най-много. Според психолозите удовлетворението от работата може да ни носи радост така, както децата се чувстват при игра. От друга страна, изнервените и вечно неудовлетворени работохолици остаряват на клетъчно ниво много по-бързо. Важното е да преодоляваме стреса, като всеки открие за себе си най-добрия метод – медитация, йога или автогенен тренинг, а може и разходки на чист въздух. Основното правило тук е да правим по-често това, което ни се иска и ни е най-приятно. Защото всеки ден имаме нужда да се почувстваме поне за малко щастливи – независимо от напрежението.

8. Вредни лъчения.

Не само слънчевите лъчи, но и дългите самолетни полети ни излагат на вредно за клетките облъчване, сравнимо като при рентгеново изследване. Колкото по-високо сме над земята, толкова по-силни са радиоактивните космически лъчения.

Ултравиолетовото лъчение е най-големият враг на кожата наред с пушенето. Не е излишно да проверим нивото на витамин D в кръвта си. Наричат го противораковия витамин. Отчасти го поемаме с храната – мляко, яйца, тлъсти ръби. Образува се и в кожата благодарение на слънчевите лъчи. Ако имаме недостиг на витамин D, можем да го приемаме като хранителна добавка.

9. Акупунктура за подмладяване.

Най-важните точки според традиционната китайска медицина са в областта на очите. Точката на жлъчния мехур е в падинката до външния край на околоочната кост, а точката на пикочния мехур е във вътрешния край на веждата. Чрез акупунктура или лек натиск на тези две точки се отпуска мускулатурата на очите и лицето и се засилва кръвоснабдяването и така изглеждаме по-свежи.

По една минута трябва да притискаме с показалец равномерно. Ще усетим леко пулсиране, което значи, че притискаме добре и кръвообращението се е засилило.

10. Социални контакти.

Самотата не е добра за здравето. Но важно е преди всичко качеството на социалните контакти, повърхностните отношения могат дори да засилят чувството на самота, пише „Здравен журнал“. Трябва особено да се стараем да запазим добрите си отношения с приятели, които са ни верни от години. Такива приятели знаят да ценят доверието и няма лесно да прекъснат контакта с нас, както би направил случаен познат.

Независимо от големия брой разводи, бракът си остава най-стабилната форма на близки отношения. Но той не е непременно начинът да забавим стареенето. Според едно изследване омъжените жени живеят година и половина по-малко от необвързаните. Предполага се, че в брака жената влага много старания да се грижи за семейството, да угажда на всички и да остане предпочитана за съпруга си. Децата също не са гаранция, че ще запазим младостта си. При анкета на омъжени с деца и без деца по-неудовлетворени са били двойките с деца.

пауър ню хеър лосион power new hair
ПАУЪР НЮ ХЕЪР ЛОСИОН – Спира косопада и стимулира появата на нова коса

масло за коса против косопад
Масло за косата против косопад с екстракт от коприва, репей и витамини

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *