ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Помощ при астма и алергии – как да овладеем лесно кризите?

Астма и алергии – как да си помогнете бързо и лесно?

За последните 20 години алергичните заболявания са се увеличили близо десет пъти! Ринит, конюнктивит, респираторни смущения – алергията има много лица…

Климатичното затопляне е причина сезонът на алергиите да започва по-рано и да става все по-дълъг – 4-5 месеца. От своя страна растенията реагират на замърсяването на въздуха, като произвеждат повече полени – с по-голяма алергенност и проникващи по-дълбоко в организма. Появяват се съвсем нови алергии. Лекарите сочат и други причини за увеличения брой заболели – пасивното пушене, стреса, липсата на витамини и затлъстяването.

астма и алергии
За последните 20 години алергичните заболявания са се увеличили близо десет пъти

Всичко започва от носа

Респираторните алергии често започват още в детството – течащ нос, сълзене на очите, „драскане“ в гърлото, съчетани с нарушен сън и умора.

От март до октомври основна причина за тези реакции са полените, а през цялата година могат да бъдат предизвикани от микроскопичните акари, скрити с домашния прах, завивките и килимите. По-рядко се срещат алергии към животински протеини, тоест към космите на котките и в по-малка степен на кучетата, хамстерите, зайците и конете. Не трябва да се забравят и такива алергени като плесените в зле вентилираните и влажни жилища.

Зачервеният нос е признак за алергичен ринит. Проблемът далеч не е просто естетически. В период на криза хремата пречи на добрия сън, болният се събужда уморен, а умората продължава и през деня поради непрестанното кихане и бърсане на носа.

Всяка продължителна хрема трябва да ви накара да посетите лекаря, който ще назначи кръвни изследвания, съдържащи нивото на някои антитела. Но най-правилното е да се пристъпи към диагностика на алергията чрез провеждане на специфични тестове.

Да се запознаем с алергените

Полени

Поленът е мъжкото семе на растенията. То съдържа голям брой алергенни протеини. Алергизиращи свойства притежават полените на цъфтящите растения – те се носят във въздуха и така попадат в дихателните пътища.

полени
Поленът съдържа голям брой алергенни протеини

Акари

Микрокърлежите (акари) са паякоподобни същества, които живеят и се размножават в топли и влажни места. Те се хранят с вещества, намиращи се в праха и най-вече с олющени от кожата клетки. Акарите причиняват целогодишни респираторни алергии. Засилването на симптомите се наблюдава през пролетта и късното лято, т.е при по-висока температура и влажност, когато е и пикът на размножаването им.

Плесени

Те живеят на места с висока влажност и топлина – баня, сутерени, влажни стени, саксии с цветя. При растежа си плесените отделят спори, които причиняват алергията. Високата температура (20-30 градуса) и високата влажност са идеалната среда за развитието им. Плесените от саксиите трябва да се отстранят, филтрите на климатиците също да се почистят и сменят, а влагата от стените да се премахне с противоплесенни препарати.

Домашни любимци

Основен алерген са животинските секрети, които попадат върху козината – слюнка, урина, кожни клетки, екскременти.

Слюнката на котките при всекидневното почистване на козината от животното се разнася по мебелите и дрехите на стопаните. Алергията от кучетата се причинява от отделените от кожата епидермални клетки, а също от слюнката.

Птиците алергизират чрез секретите си, а също и с някои акари, които живеят в кожата им.

Правила за предпазване

Първото правило е избягването на контакта с алергените. В период на цъфтеж отваряйте прозорците само рано сутрин и вечер и не простирайте прането си навън. Не излизайте на разходка, когато има вятър.

Ако сте алергични към акари и животински косми, не използвайте мокети и килими, перете чаршафите и дрехите си на 60 градуса, проветрявайте всеки ден жилището в продължение на поне половин час, не допускайте домашните любимци в спалнята.

алергия пролет
Ако сте алергични, в период на цъфтеж отваряйте прозорците само рано сутрин и вечер

Лекарства и десенсибилизация

С третирането на носната лигавица се предотвратява риска от появата на астма. За целта съществуват антихистаминови лекарства, които се предписват за периодите на криза, но също и за продължително лечение. Спрейовете, съдържащи кортикоиди, са необходими за преодоляване на възпалението на носната лигавица и за отпушване на носа. Изплакването му с морска вода е много ефикасно помощно средство.

За продължителен лечебен ефект се препоръчва десенсибилизацията. Тя се състои в прием на постепенно увеличаващи се дози от установения алерген под езика,където се намират имунните рецептори, пише „Здравен журнал“. Целта е организмът така да привикне с него, че да не реагира при следващи контакти. Методът е ефикасен в 70-80% от случаите на алергия от полени и може успешно да предпази от появата на астма при децата. Резултатите са много добри и при алергия от акари.

От ринита към астмата

Когато алергените проникнат в дълбочина към белите дробове, те предизвикват спазми на гладката мускулатура на бронхиолите (разклонения на бронхите) и обилно отделяне на бронхиален мукус (слузест секрет). Това е астмата, от нея страдат 20% от хората, които имат алергичен ринит. При физическо усилие се появява суха кашлица и чувство за задушаване. Дишането се затруднява, появява се свистене в дробовете.
Лигавицата на бронхите се възпалява и подува, като възпира свободното преминаване на въздуха в белите дробове. Астматичните кризи могат да бъдат предизвикани от температурни промени, ниско атмосферно налягане или замърсен въздух.

Поведение по време на криза

При първите дихателни трудности идете на спокойно място, намерете стол, сложете ръце на облегалката му и наведете главата си напред. Започнете да дишате ритмично, като издишвате два пъти и вдишвате един път.
Използвайте аерозолен препарат за разширяване на бронхите – той ще доведе до облекчение бързо, но с кратък ефект, продължаващ най-много 4 часа.

Основното лечение се състои в инхалации с кортикоиди, които попадат директно върху мястото на възпалението. Необходимо е търпение -до реален ефект може да се стигне след тримесечно лечение.

алергия помощ

Лечебни комбинации

Ако лечението с кортикоиди не е достатъчно, допълнително се приемат противовъзпалителни от друг клас – антилевкотриени. Съществуват и комбинирани лекарства, които съчетават кортикоиди и бронхоразширяващи продукти.

При много агресивна форма на астма се използва активното вещество омализумаб, който дава много добри резултати. Ако бронхите са силно възпалени, инхалациите трябва да бъдат заменени с кортизон на хапчета, докато премине кризата.

В дома на астматика

Проветрявайте редовно или инсталирайте механична система за вентилация.
Ако държите да имате камина, изберете затворен модел.
Намалете броя на източниците на влага.
Не пушете и не позволявайте на другите да пушат в дома ви.
Дръжте прозорците затворени при силни горещини.

Тест за алергия

Поставят се капки от различни алергени върху кожата на ръката или на гърба. Веществата проникват повърхностно, като предизвикват зачервяване или подуване през следващите 20 минути в случай на положителен отговор на организма. Лечението се определя от получените резултати.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *